Мегалитната страст на Любомир Цонев

Любомир Цонев

© Асен Тонев

Любомир Цонев
Човешкият живот често е низ от един, втори, трети зигзаг, чийто смисъл за момента е скрит от нас...

Мегалити, долмени, менхири... Любомир Цонев говори с такова вдъхновение за хилядолетните каменни късове, оцелели тук-там из неизбродените краища на България, че неизкушените му се чудят на акъла и го гледат като чудак, който си няма друга работа. А той  си има. И то каква.
Обяснява добронамерено и на скептиците. "Човешкият живот често е низ от един, втори, трети зигзаг, чийто смисъл за момента е скрит от нас, но се прояснява с напредването на върволицата от години, че и от десетилетия."


Първият зиг-заг на Любо е решението му въпреки хуманитарната закваска от Немската гимназия в София да изучава естествената наука физика в Софийския университет. А вторият - когато въпреки работата си в Института по физика на твърдото тяло и специализацията в областта на оптиката той се сдобива с хоби.
"Скитаниците"


Към оня момент все още не си дава сметка, че професията, пътешествията и хобито ще се срещнат и допълнят.
Тук трябва непременно да уточня, че Любо пътува по специфичен начин. Не отива много далече, още по-малко в далечни земи, за да търси голямата екзотика. Обхожда родните и близките околни краища, но със завидна систематичност. В един момент напорът на впечатленията го предизвиква да започне да ги записва.


Така се родиха пътеписите ми, разказва Любо - най-напред в сайта oshte.info с поощрението на редактора му, незабравимия Любо Данчев. Пътеписите му са неустоимо четиво, те не претендират за жанрова чистота, а съчетават науката и есето, разума и чувството, описанието на исторически паметници. И впечатления от оригинални и добросърдечни хора, срещнати по пътеките на живота.


С нежност за мегалитите 


През последните десетина години той се привързва силно към някои по-ниски планини у нас, които крият в пазвите си много паметници на архаичната архитектура - мегалитите, отдалечени от днешното ни време с 3000 години, ако не и повече. Става дума за Странджа, Сакар и Източните Родопи. С присъщата си разпаленост, която парадоксално върви ръка за ръка с трогателна педантичност, Любо почва да ги издирва, фотографира и проучва. Неуморно. Всеотдайно.


Посвещава им цялото си свободно време и пътеписи. Измъква ни от колите  посред пладне в околностите на някое забравено от бога странджанско село, целият превърнат в емоция от предстоящата среща с новата си находка.  Ние се оглеждаме за някоя сенчица в 40-градусовата жега, той - трептящ от щастие, че ей сега, след километър, най-много два, ще стигнем на онова място... Където ще видим  "нещо изумително".


"Нещото" за Любо  не са два вертикални каменни отломъка и един хоризонтален, наподобяващ покрив върху двата. "Нещото" за него не е просто паметник на култовата архитектура - той го вижда като  вдъхновяваща естетика, която предизвиква възхита; не само като свидетелство за техническо майсторство на древните, но и като отколешна емоция, въплътена в огромните камъни. В това отношение Любо съзира паралели дори в съвременното изкуство - в творбите на английските скулптори Хенри Мур и Анди Голсуърти.
"Не е нужно да ги разбираме докрай, за да им се любуваме", успокоява с прекалена дипломатичност Любо Цонев приятелите си, които не всичко схващат от големите каменни отломъци.
И не е нужно да крият златни съкровища, за да ги ценим.


А мегалитите у нас са подложени на чудовищна разруха, особено през ХХ век. За да спаси каквото може, през 2003 г.


той почва да ги документира


Търси начини да сподели тревогата си с по-широки кръгове, с почти абсурдната идея да помогне за спасяването им - на тези,- горди и безмълвни по думите му, но крайно занемарени паметници на духовна и строителна култура отпреди 3-4 хиляди години. Едното му средство е публицистиката в интернет. Друг път е приятелството с местни хора, които го разбират и одобряват идеята му  и са готови да помогнат според силите си. Работата обаче напредва твърде бавно.


И в момент, когато Любо  почти губи надежда да успее,


съдбата почва да го възнаграждава


В един "чудесен пролетен ден" на 2008 г. астрономът Димитър Колев от Националната обсерватория в Рожен, до Смолян, кани Любомир да участва във Втората българско-испанска архео-астрономическа експедиция по долмените в България. Първата експедиция през 2006 г. е посетила и изследвала около 30 долмена в Източна Странджа. Втората - през лятото на 2008 г., посещава още 50 долмена в Западна Странджа, Сакар и Източните Родопи.


Определят се точните координати и ориентацията на долмените към хоризонта, документират се фотографски и се вземат размерите им. Това събитие дава вече много силен тласък в събирането на актуални данни за долмените у нас. Доколко то е случайно, като го отнесем към дотогавашните усилия на Любо, е трудно да се каже, но той самият е безкрайно благодарен на съдбата. От този момент нататък с божията благословия работата напредва почти лавинообразно.


С безкористната подкрепа на свои съученици и състуденти създава фотоизложбата "Мегалитите в днешните български земи - какво оцеля да началото на ХХІ век" и я показва пред публика през 2008  в галерията на Централното управление на БАН в София. Оттогава изложбата посети десетки градове, а Любо призовава за спасяването на българските мегалити.


Така, макар и без  подкрепа от официалните институции, Любомир печели все повече привърженици. С усилията на  Златка и Петър Караманови от сакарското село Хлябово и с подкрепата на астронома Димитър Колев през април 2009 г. в центъра на селото е монтирано първото у нас туристическо информационно табло, специално посветено на долмените в района. Любо просто много иска да насърчи обществения интерес към тези обекти и да улесни онези добронамерени и интелигентни любители на историята, които имат желание да ги посетят.


В този момент съдбата му подарява


още една радваща криволица


която сближава хобито с професията. Преглеждайки усърдно специализираната чуждестранна литература, той попада на метод, който би могъл да датира по физичен начин артефакти от печена глина и от дялани скални блокове (следователно и долмени). Става дума за т.нар. датиране с оптически стимулирана луминесценция, което отдавна се развива в САЩ, Западна Европа и Гърция, но не и у нас.


В края на 2008 интердисциплинарен колектив от Института по физика на твърдото тяло в БАН, Физическия факултет при СУ "Св. Кл. Охридски" и Археологическия институт при БАН печели конкурс на образователното министерство с проект "Лазерни методи в археологията".
Доколко Любомир Цонев ще успее да внедри тази техника за датиране у нас, зависи от твърде много учени, институции и администратори, но целта й несъмнено е да помогне за изучаването и запазването на културното ни наследство. Най-малкото - една надежда в повече.


Долменът призрак и сюрпризът на менхирите


Възможността за прилагане на оптични методи в археологията е много радостна изненада за Любо, но далеч не е единствената. Той споделя, че издирването на информация за мегалитните обекти, както и опитите за посещението им, са процес, който често напомня криминале. Такъв е, например, случаят с един долмен, който различните изследователи "поместват" ту в Странджа, ту в Сакар, така че следите към него се губят из литературата. Затова Любо шеговито го нарича "долменът-призрак". Той бил измежду най-красивите и запазени долмени у нас, но вероятно бил разрушен някъде през 70-те години на ХХ в.


Не по-малко странен е случаят с т.нар. девташлари около Плиска. В публикация на Карел Шкорпил от 1905 г. Любо попада на снимки, които изобразяват очевидно менхири. По неизвестни съображения Шкорпил не ги назовава с научния термин "менхири", а с диалектната чуждица "девташлари"! Този прост похват се оказва изненадващо ефикасен у нас - чрез неудачното име самият откривател "скрива" мегалитите край Плиска от любителите на мегалитната култура у нас за повече от един век! За голямо щастие доста от тях са оцелели и до днес! И нещо повече: някои техни характеристики ги сближават с прочутите менхири край Карнак, на полуостров Бретан, в северозападна Франция. Това си е първокласен сюрприз!


Каменните загадки не дават покой


Загадките за Любо не се изчерпват със споменатите  куриози. Любопитно наблюдение прави астрономът Димитър Колев върху данните от двете експедиции по долмените у нас. Оказва се, че нашите долмени не са ориентирани както най-древните си събратя във Франция, Великобритания и Ирландия - към изгрева на слънцето в най-късия ден на годината.
Но какъв е ориентационният принцип в Тракия - не е ясно засега. По някои места (например Южен Сакар) долмените са насочени по топографски признак -  към някой близък хълм, към който е възможно дори да няма пряка видимост. По други места ( Северен Сакар) са насочени по роднинство - един към друг.
Следователно, по нашите земи вече са установени поне два различни принципа, които не са достатъчни да обяснят действителното ориентиране на всичките обекти, обяснява ми разпалено Любо. Нужно било да се издирят още принципи. А възниквал и въпросът за йерархията на тези частични принципи в различните географски райони и в различните исторически периоди.


Загадката е голяма и трудна. Като минимум за решаването й е нужен пълен обход, измерване и картиране - не само на всичките български долмени (около 100), но също така на гръцките и турските долмени. А това не е проста задача дори в модерната Европа.


Явно - предизвикателствата към събирача на мегалити не свършват...

Още от Дневник +

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Поздравления за този (почти) самотен изследовател. Чел съм неговите интересни статии в още.инфо. Има ли място в мрежата, където могат да се прочетат още негови творби?

  Post tenebras spero lucem
 2. 2 Профил на тихомир
  *****
  Неутрално

  да, има негови материали и в democrit.com

 3. 3 Профил на Сг
  *****
  Неутрално

  Ето затова БАН са станали за присмех - т.н. "научни сътрудници" се занимват с откъсани и в момента - напълно непотребни неща!

 4. 4 Профил на Rossitza Ohridska-Olson
  *****
  Весело

  Прекрасна статия за един прекрасен човек. Де всички учени в България да бяха такива ентусиасти и с такива разнообразни интереси.

 5. 5 Профил на Зора
  *****
  Неутрално


  Любомир Цонев е един озарен човек. Рядка българска порода.

 6. 6 Профил на 3a #3#
  *****
  Неутрално

  Непотребно е за тези добре закръглените с кръглите глави яхнали големите коли с надежда да скриятоще по- големите си комплекси!
  Завиждам на Любомир Цонев за ентусиазма му!

 7. 7 Профил на Цвятко Атанасов
  *****
  Неутрално

  Прекрасна човешка душа, с дълбока и многостранна душевност!ЧУдесен описателен талант в публикуваните негови географско-исторически изследвания на мегалитните строежи в страната!Търсещи по завладяващ, оригинален изследователски начин, корените на духовните развития, на древните ни предци!Да не забравяме, че негов беше и първият изключително точен и прецизен анализ на намерената край с.Шипка , бронзова склуптурна глава на тракийския цар Севт III, открита до самата гробница на владетеля и кой е нейния бележит древен творец!Да се надяваме,че в недалечен ден, ще видим и монография на Любо Цонев за неговите изследвания на мегалитите, на нашата територия!?

 8. 8 Профил на Торбеш
  *****
  Неутрално

  Поздрави за духовно пребогатия ни сънародник!
  Като кажат за някого, че е богат, казват "надскочил си харча" или "масрафа". Ето този човек си е надскочил масрафа на душата, ако и да звучи глупаво...
  Когато завиждам, обикновено не си го признавам...
  Сега признавам открито и откровено - ЗАВИЖДАМ!!!
  Завиждам за културата, за енергията, за срещите с Вечното.
  Свалям Ви шапка, пребогатий приятелю!

 9. 9 Профил на Даниела Горчева
  *****
  Неутрално

  Браво, мила Петя! Чудесен разказ за прекрасен човек!
  Да сте живи и здрави и двамата!

 10. 10 Профил на Радойчо
  Радойчо
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Най-обичам, когато някой се занимава с неща, за които не е учил, а не с това, което му е работа!

  Пред боговете и фактите мълчат.
 11. 11 Профил на sjzn
  *****
  Неутрално

  Един интелигентен начин да съхраниш духа в страната на чалгата.
  Наслука!

 12. 12 Профил на RZ
  *****
  Неутрално

  От статията, а също и от нагласените хвалебствия дотук разбирам защо Дянков цака супер-закъсалата уж "наука" на БАН. Ами вижте с какво се занимават! Уж учил (губил си времето) за наука физика, а кривнал по друго. И този 'учен' въвежда метод, който е изкопирал от публикации и отдавна се използва на запад, да не говорим, че има други техники за датиране, много по-точни от оптическите.
  И защо за това държавата да троши грешни пари?! Извинявайте, но не виждам никакъв смисъл от това на фона на тази всеобща криза.
  Ха сега ми нацвъкайте минусите...

 13. 13 Профил на Торбеш до RZ
  *****
  Неутрално

  =====От статията, а също и от нагласените хвалебствия дотук разбирам защо Дянков=====
  =====И защо за това държавата да троши грешни пари?!=====
  =====
  Ако шофирате, както четете, вече сте катастрофирал.
  Коментарите под статията от този род (някакво отрицание по принцип) съм убеден, че произтичат от четене по диагонал, с периферно зрение, с прескачане на същественото.
  Минусът е за Вас, задето не сте схванал, че г-н Л.Цонев се занимава БЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ с дейността, описана в статията.
  Х---О---Б---И на духовно състоятелен човек.

 14. 14 Профил на аха
  *****
  Неутрално

  Чел съм всичките му статии в още.инфо. Много интересни са.
  Блазе му, че е видял всички долмени.

 15. 15 Профил на gara
  *****
  Неутрално

  има такива хора, естествени, с вроден усет за смисъла

 16. 16 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Поздравления! Чел съм пътеписите и в Още Инфо.
  Поздравления и за това, че има поне 1 който да се
  интересува от меглитите и да описва съответните
  обекти. Защото историци - археолози, избягват да
  ги забелязват. При тях обикновенно генетично е
  заложена "времева бариера", зад която им е забра-
  нено да мислят че е имало някаква по-високо тех-
  нологично дейност от търкане на 2 камъка за до-
  биване на огън.

 17. 17 Профил на !
  *****
  Неутрално
 18. 18 Профил на Петя Владимирова
  *****
  Неутрално

  Заравих да спомена в текста, че Любо Цонев сам си плаща заниманията с мегалитите - и пътешествията, и организацията на изложбите заедно с помещенията, материалите, консумативите... За да открива местонахождението на долмените му помагат местни хора, които го канят и в домовете си.
  Той няма автомобил и често ползва пътуванията на пряителите си, или ги агитира за определена посока. През лятото ме помоли да обиколим с моята кола Плевенско и Свищовско и аз му обещах, но още не съм изпълнила обещанието си.

 19. 19 Профил на teko
  teko
  Рейтинг: Весело

  Пожелавам дълголетие на "Последния мохикан" в тази позабравена наука,...много долмени,менхири и мегалити все още не са изследвани обстойно! Надявам се през 2010 г. да проучите поне 10 нови обекта!!!

 20. 20 Профил на RZ
  *****
  Неутрално

  до Торбеш (номер 13)

  Май Вие не сте схванал, че един институт на БАН му плаща заплата, едва ли само за да си развива хобито, а държавата му е дала грант кой знае как - пак за същото.
  Така ли ще преодоляваме технологичното изоставане и ще връзваме икономиката с науката?? Нашите БАН-аджии трябва да правят практически ориентирани научни изследвания, носещи ИКОНОМИЧЕСКА полза за обществото.
  БАН няма нищо общо и с Лисабонската стратегия, с която в момента се опитват да се оправдават. "Учените" в БАН-аджийските институтчета повечето или нищо не работят, или заниманията им са по-скоро лично хоби, а не полезна за БГ данъкоплатците, които ги издържа, дейност.
  Защитниците им, като толкова ги обичат, да им правят лични дарения.

 21. 21 Профил на Димитър Байраков
  *****
  Весело

  Браво на Любо! Малцина ще го разберат, но това което той прави е много важно! Пожелавам му много сили и "ентусиазъм", за да направи още успешни открития, които да прославят още повече земите ни и да довеждат до "екстаз" тези които разбират за какво иде реч тук!!!

 22. 22 Профил на Вели до RZ
  *****
  Неутрално

  RZ - много си тъп или си ужасен задръстеняк!!! Според теб, ако човек е училфизка и работи в тази област, не може да има хоби или даже да се прехвърли да работи в друга, напълно не "сходима" с физиката му област. Да знаеш - смятам, че не си прав! Големият учен си личи по всеобхватността на идеите му и постиженията му! Иначе - добрият учен може да работи цял живот в една област, на която се е посвил. Разликата между двата типа учени е, че втория е добър учен, а първя освен че е добър учен, е и голям ЧОВЕК!!!!

 23. 23 Профил на Цв.Атанасов
  *****
  Неутрално

  Освен преките си задължения в своя отдел в БАН, Любо с всички сили работи по физико-исторически метод за определяне на абсолютната хронология, на намерените исторически артефакти!Нещо от изключителна важност за историческата наука!Става въпрос за така наречения термо-луминисцентен метод за историческо датиране!Метода може да бъде пуснат тук в действие и да работи постоянно, само от добре подготвени учени-физици в техните лаборатории,така че, част от дейноста на Любо в БАН си е точно в областа му и на физик!Навсякъде по света този метод за датиране от доста години работи и помага изключително много на историческата наука в развитите държави!Само тук в България ръководството на БАН не ще и да знае за постиженията на световната физика в помощ на историческата наука!Типично за комунизираното ни и намиращо се в краен културен упадък общество!А, всъщност "феодалните старци" в ръководството на БАН може и да са прави!?Защо да се хвърлят пари и усилия там, където вече нищо не може да се намери!?Комунисто-кадесарсите олигарси и контролираните от тях безбройни иманярски банди, при пълна абдикация на държавата от защитата на културно-историческите ни ценности, ограбиха всички исторически могили в страната!Предтракийски,тракийски, антични и късноантични!Историческат ни наука е срината, защото няма какво да изследва за тези епохи!Днес представляваме един упаднал народ, лишен заради олигарсите и от древната си история!Къде ли сте-къде, български "патриоти" из механите!?Как хубаво ви описа великият ни Ботев!

 24. 24 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 549 Неутрално

  здр, само при мен ли не се отваря сайта oshte.info ?

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 25. 25 Профил на RZ
  *****
  Неутрално

  отговор на Вели (номер 22)

  Явно Вели е доста емоционална жена, която реагира и преценя нещата от общи съображения, и освен това със сигурност няма точна представа за какви 'оптични методи на датиране' става дума. Смята ли Вели, че не съм се поразровил в нета по въпроса? А също и какви са публикациите на въпросния 'учен'?
  Както самата Вели декларира "Големият учен си личи по всеобхватността на идеите му и постиженията му!" Но е важна и практическата полза, която носят тези идеи и постижения.
  Дали се сеща Вели, че колкото и примамливи и екзотични да изглеждат, и колкото и да се превъзнасят, ако идеите и технологиите са изкопирани, а евентуалните постижения обслужват много ограничена сфера и най-вече - шепа хора, то тогава патоса на екзалтираната и омаяна авторка, парата (и парата по проекта) не си струват...

 26. 26 Профил на free
  *****
  Неутрално

  Леле, каква типична завист!
  За да отсъжда човек сравнително обективно, трябва доста информация, логика в метода, способност за дистанция и прочие.
  От статията става ясно, че един българин се занимава служебно с физика, а като хоби с изследване на долмените в България. Човекът е цялостен, т.е. използва знанията си при всяка дейност, с която се занимава, както и че си плаща от джоба за хобито.
  Къде е тук БАН и как може да се прецени как той изпълнява своите задължения там, срещу заплата? Ако някой намира хобито му за вятърничаво и оттам прави извод за неговата работа, то това е доста повърхностно, даже направо смешно.
  Освен това, не е необходимо да си откривател на даден метод, за да го използваш, по-скоро са трагични тези дето нищо не правят, а само критикуват.
  За г-н Цонев научавам сега, от статията и изразявам своето мнение като човек, който споделя ентусиазма и градивната му енергия - дано да има повече българи като него.
  Другите са известни - едни като завзели Плиска, разрушили и използвали камъните за вар, други една кариера не могат да направят, а мъкнат наготово, трети иманярстват и остават разруха след себе си. 27. 27 Профил на tuj_to
  tuj_to
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Искам да поздравя г- Цонев!
  Преди 5 години четох статиите му в още.инфо и ходих по стъпките му из Странджа. Видях много и интересни неща!
  Да е жив и здрав!

 28. 28 Профил на Димси
  *****
  Неутрално

  Чудесен материал (поздравления към авторката!) за един чудесен човек! С много хъс, невероятно усърдие и завидно постоянство Любо напредва в лабиринта на своя нелек житейски път. Мисля, че е намерил себе си в професионален и личен план, за което искрено се радвам и му желая да продължава в същия дух./Димо Астаджов

 29. 29 Профил на Мусагеница/Мусагет
  *****
  Неутрално

  До Любо
  Скоро научих, че през 1948г. в района на кв. Мусагеница са разрушени и извозени голям брой менхири заради предстроящото строителство на Учебен център за младежки комунистически ръководители. По-късно начинанието е спряно и сега на същото място се намира Раковата болница.

 30. 30 Профил на Viktoria
  *****
  Неутрално

  Този човек заслужава поощрение. Рядкост е днес някой да се заничава безкористно, без да очаква някаква лична материална отплата, с нещо, само защото то му е по сърце и му доставя емоционално и интелектуално удоволствие.
  Дано късметът му работи и вбъдеще.

 31. 31 Профил на Стела Г.
  *****
  Гневно

  Грозно е, когато един човек се опитва да съхрани история и да просвети един напоследък непросветен народ, да се намират хора, които да плюят срещу него. Не ви прави чест! Ако имаше повече хора като Любо и по - малко като RZ и другия всезнайко, може би родината ни щеше да е по - добро място за живеене!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK