Д-р Явор Владимиров - "татко" на стотици бебета

Голямата мечта на гинеколога е да обиколи земното кълбо

Д-р Явор Владимиров

© Анелия Николова

Д-р Явор Владимиров
Голямата мечта на гинеколога е да обиколи земното кълбо

Виждали ли сте как се "прави" бебе в епруветка? Уверявам ви, че преживяването е изключително интересно, граничи с фантастиката и никога не се забравя. Изкуственото оплождане чрез ин витро процедура се извършва в лаборатория, под микроскоп при 400% увеличение. Със спринцовка (пипета), чието връхче е невидимо с просто око - едва 7 микрона, се пробива мембраната на яйцеклетката, извадена предварително от бъдещата майка, и в нея се вкарва сперматозоидът.


След това клетката започва да се дели -  на две, на четири... И чудото е станало - животът се е зародил. В тази капчица течност вече го има Човека, гените на родителите са определили цвета на очите му, характера му, а оттам в някаква степен и съдбата му. Ако всичко върви добре, този бъдещ Човек ще се роди, ще расте, ще се радва, ще обича, ще страда. Не е ли невероятно!
Това наистина вълнуващо събитие за непосветените за д-р Явор Владимиров е ежедневие. Той е медицински директор на Центъра за репродуктивна медицина и оплождане ин витро "София" и като акушер-гинеколог точно това му е работата - да помага на бездетните семейства да се сдобият с жадуваното от тях бебе. Според него обаче нещата с "правенето" на наследника не стоят точно така.


"Това е икси процедура - един от многото методи на ин витро, но оплождането е само първата стъпка, охлажда ентусиазма ми той. След това ембрионът трябва да се развие и ако има потенциал, ако е генетично нормално структуриран, да се имплантира в маточното тяло. Оттук нататък зародишът и бременността вървят по всички правила на естественото забременяване. Проблемът е, че винаги съществува риск нещо да се обърка. Затова и не всички опити са успешни и невинаги завършват с бебе", разяснява лекарят.


Моментът, който дори не може да се опише


Но надеждата в бездетните семейства остава. Тя е тази, която всеки ден довежда пред кабинета на гинеколога десетки жени. И започват прегледите, манипулациите, организацията на дейността, решаването на текущите проблеми, някои от които са свързани със спешни действия. И това продължава цялата седмица от сутрин до вечер, а понякога и в събота или неделя. Уморително е, разбира се, но носи и радост. За д-р Владимиров най-прекрасният момент е, когато родителите се обадят по телефона, че се е родило дете или пък направо го доведат в клиниката.


"Това е един момент, който не може да се опише - на удовлетвореност, на благодарност, когато видиш, че трудът ти се е реализирал в едно малко, невинно създание", пояснява той. Бебетата на екипа на д-р Владимиров са стотици, а може да са дори хиляда. За медиците в случая не е важна статистиката, а професионалното изпълнение на задълженията и коректността към пациентите, за да оправдаят гласуваното доверие.


Д-р Явор Владимиров е роден на 11 май 1964 г. в София. Завършил е гимназия в Берковица, а след това и Медицинския университет в столицата. Още в трети курс решава, че иска да се занимава с ин витро, и затова специализира акушерство и гинекология. Веднага след като завършва, започва работа в клиниката на доц. Атанас Щерев, а от 1999 г. вече сформира и свой екип. Никога не престава да се усъвършенства. Има множество специализации в Израел, Холандия, Германия, Италия. Защитава дисертация на тема "Оценка на яйчниковия резерв", с която става доктор на науките.


Има над 30 научни доклада и публикации в страната и чужбина. Член е на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE), преподавател е в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Обяснява, че заедно с колегите си са успели да лансират за първи път в България множество съвременни методики. Тяхно е първото родено бебе от ин витро матурация - малката Даная. При този метод не се използват скъпите хормони, при което цената на ин витро процедурата пада наполовина. Освен това манипулациите са много по-безопасни за жените. "За мен беше чест, когато ме поканиха като лектор на първия конгрес по ин витро матурация в Европа преди две години, защото това беше признание и за България", казва д-р Владимиров.


Гинекологът е убеден, че ин витро дейността у нас се развива бързо, защото средата е много конкурентна и това кара екипите да инвестират не само в оборудване, но и в квалификация на лекарите. Въпреки това има още какво да се желае. Проблемът е, че в България все още няма точна статистика колко бебета са родени по този начин. Не е ясно и каква е успеваемостта на метода, защото не е въведена обективна система за отчитането й. Положително е, че вече втора година се отделят по 20 млн. лв. за ин витро. Чрез тях ще могат да се извършат 4 хил. процедури и да се родят между 800 и 1000 бебета.


Освен това не трябва да се пропуска факта, че това са желани деца, които няма да отидат в домовете за сираци, а ще бъдат отгледани с много любов и внимание. Не трябва да се пренебрегва и социалният проблем на тези семейства, който е много сериозен и ги превръща в потиснати хора. Затова екипът на клиниката осъществява и благотворителна дейност, като помага на семейства, които нямат финансова възможност, а искат да имат дете.


За зрелостта на обществото


Д-р Владимиров споделя, че в света има положителен опит, който бихме могли да следваме. Израел например е водеща страна в тази дейност. Там лечението на стерилитета е държавна политика и правителството финансира до две раждания, което означава, че една жена може да направи 10, дори 15 ин витро опита. В Европа пък е прието държавата да финансира между 3 и 6 опита. В България миналата година беше решено да се покриват до 3 опита, което все пак е постижение.


"Мога със задоволство да кажа, че аз бях в ръководството на Българската асоциация по стерилитет и съм много щастлив, че успяхме да лансираме проблема в обществото, да се заговори за него и така да извоюваме това финансиране. Заедно с неправителствените организации "Зачатие" и "Искам бебе" накарахме политиците да обърнат внимание на тези хора", гордее се днес д-р Владимиров. Според него сентенцията, че за зрелостта на обществото може да се съди по отношението към децата, би трябвало да се перифразира - по отношението към неродените деца. Това е по-точно.


Попитах д-р Владимиров как релаксира и, изглежда, този въпрос го затрудни най-много. Все пак намери отговор. "Най-добре си почивам със семейството, но за съжаление рядко намирам време за това", призна той. Колкото и парадоксално да звучи, оказа се, че човекът който помага за създаването на много бебета, има само едно дете - Мартин. Просто така се получи, усмихва се извинително той. И разказва, че синът му е на 11 години и в последно време се вълнува най-много от глобалното затопляне. Затова двамата често търсят заедно информация по темата в интернет.


"Радвам се, че Марти има страхотен хъс и с каквото и да се занимава, винаги се стреми да е пръв, а когато човек се бори, побеждава, макар и невинаги", смята бащата. Колкото до съпругата, д-р Десислава Тачева, с нея работят заедно - тя е шеф на лабораторията в клиниката, и както в професията, така и в живота се допълват доста добре. Жена ми е по-емоционална, а аз съм по-рационален и така балансът се постига, смее се д-р Владимиров.


На път в пространството и времето


Въпреки голямата ангажираност лекарят все пак признава, че има една голяма мечта и трябва да намери време, за да я изпълни. А тя е да обиколи земното кълбо. "Всяка държава има своята уникалност - като започнем от най-развитите цивилизации и страни, огромните градове в САЩ или Европа и стигнем до най-безлюдните кътчета, всичко е толкова различно, но има своята красота и стойност. Целта е да се докосна до тази уникалност", подчертава той.


Засега е изпълнена само част от тази програма - посетени са повечето страни в Европа, някои в Северна Америка и Африка. Много е трудно обаче да се каже къде е най-интересно. Според д-р Владимиров пътуването в пространството е пътуване и във времето.
Масаите в Кения например са 2 хил. години назад и като погледне човек тази цивилизация, колко е далече от Европа, в един момент му става малко горчиво. "Когато видиш условията, при които живеят хората, си задаваш много въпроси и получаваш тръпчив вкус. Усещането не е много приятно, но пък човек трябва да види и такива неща", философски обобщава лекарят.


За него уникалността на човешкия род е именно в това различие, защото, ако всички хора са еднакви, няма да е интересно. Пътуването обогатява човек и разширява кръгозора му, а това неминуемо се отразява и на професионалната му изява, смята лекарят. За тази година предвижда да посети с колегите си Рим, а личният му проект са скандинавските държави. И така стъпка по стъпка до осъществяването на мечтата.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ANNA
  *****
  Неутрално

  ПРЕКРАСЕН 4ОВЕК,ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ,НЕ ГО ПОЗНАВАМ,НО МУ СВАЛИАМ 6АПКА.ПО ВЕ4Е ДОКТОРИ КАТО НЕГО!

 2. 2 Профил на ANNA
  *****
  Неутрално

  ПРЕКРАСЕН 4ОВЕК,ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ,НЕ ГО ПОЗНАВАМ,НО МУ СВАЛИАМ 6АПКА.ПО ВЕ4Е ДОКТОРИ КАТО НЕГО!

 3. 3 Профил на %
  *****
  Весело
 4. 4 Профил на х
  *****
  Неутрално

  Не пише , че обикновено в света 20 % от опитите са успешни .И докога с тези възторзи - нали всеки работи и за пари

 5. 5 Профил на Ирина
  *****
  Неутрално

  д-р Владимиров е отличен лекар и невероятен човек! желая му от сърце да сбъдне всички свои мечти!

 6. 6 Профил на Lilly
  *****
  Неутрално

  Ако имаше повече лекари като Д-р Владимиров живота ще бъде по-лесен! За целта трябва да си първо добър човек, а той е и много умен - затово е толково добър в диагностиката и в оценките за успеваемост и риска!
  Много здраве през новата година от Бургас!

 7. 7 Профил на Silvia
  *****
  Неутрално

  До Х: Няма универсална статистика за успеваемост от 20%, каквато цитираш. "По света" клиниките публикуват резултати, организирани според много критерии.
  Колкото до парите, много клиники и лекари претендират, че лекуват стерилитет, но малко са добрите. Не омаловажавай професионализма и отдадеността им.

 8. 8 Профил на v
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "х":

  Процентите са 30 в световен мащаб,постигнати от САЩ,Великобритания и др.още през 80-те г.има пари за харчене и д-рЩерев,Малинов и компания ги прибират.Идва една двойка след години опити за естествена репродукция притеснени, потиснати събирали пари взели заем от приятели,роднини и тн..Няма изследване,диагноза и тн.почваме скъпата прцедура 5000+500+500+500+500+500 и чакаме,чакаме резултата е отрицателен.Трябвало изследване за антитела което е пренебрежимо малка сума на фона на 7500лв.Следва втори опит3500лв.отново отрицателен друго изследване друг проблем.НЯМА КОНРОЛ!!! ВМЕСТО ДА СЕ НАЛИВАТ ПАРИ НА АЛЧНИ И МОЖЕ БИ„НЕКОМПЕТЕНТНИ СПЕЦИАЛИСТИ“ ДА СЕ ПОКАНЯТ ДОБРИ СЦИАЛИСТИ КОИТО ДА ОБУЧАВАТ ЛЕКАРИ И СТУДЕНТИ. Успеваемостта в ИЗРАЕЛ е 92%.

 9. 9 Профил на queen
  *****
  Неутрално

  успеваемост 92% нямат и най-добрите клиники в света, нека не се самозалъгваме. Проблема е в това, че в Израел ин витрото е безплатно до раждането на 2 деца и д-р Владимиров го е написал в статията.

 10. 10 Профил на rally_pat
  *****
  Неутрално

  Прекрасен лекар и прекрасен човек. Дано има все-повече такива хора!

 11. 11 Профил на Фен на Доктора
  *****
  Неутрално

  За разлика от самопровъзгласилата се за първопроходец в тази облат на медицината в България известна столична лечителка,
  Д-р Владимиров е компетентен лекар и почтен човек.
  Ясно и разбрано излага проблема, отношението му към пациентите е човешко и честно казва има ли смисъл да се прибягва към скъпите ин витро процедури, може ли да се постигне резултат със други медицински методи или в краен случай да се търси решение на проблема извън болнично заведение.
  Все пак успеваемоста и в световен мащаб се върти окло 30-те %, т.е. 3 опита трябва да са достатъчни за 1 раждане.

 12. 12 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#4] от "х":

  ти за слава и чест ли работиш? плащаш си сметка за тока със стихове?!?!

  БРАВО Д-р Владимиров - продължавайте да носите щастие на хората!

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 13. 13 Профил на Стефка Д.
  *****
  Неутрално

  Първо прекрасен човек и после прекрасен лекар! Докторе, и цял живот да ви благодаря, няма да е достатъчно. Да сте жив и здрав и Вие, и целия ви екип, и още на много семейства да помогнете.

 14. 14 Профил на Учуден
  *****
  Неутрално

  За такава реклама пари ли е давал, бебета ли е "правил"???

 15. 15 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 712 Весело

  До коментар [#14] от "Учуден":

  Тъпак.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 16. 16 Профил на Хриси
  *****
  Неутрално

  Д-р Владимиров и екипът му са страхотни хора и големи професионалисти.
  Тази есен благодарение на него се сбъдна и нашата мечта в троен размер. Сега сме в очакване на тризнаци.
  Огромни благодарности на доктора за всичко, което прави за своите пациенти.

 17. 17 Профил на София
  София
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#3] от "%":

  Май са имало предвид 400 пъти, а 400% е 4 пъти... То трябва и да се мисли чат-пат.

 18. 18 Профил на vilmap
  vilmap
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#6] от "v":
  Много си далеч от истината. При много от самозваните "суперспециалисти" по лечение на стерилитета процедурата може и точно така да започва. Всяка клиника с авторитет обаче пристъпва към инвитро процедура едва след като лекарите са се убедили, че други методи не могат да помогнат, след като са направили всички необходими и продължителни изследвания, след като съвсем точно са идентифицирали какъв точно е проблемът при дадената двойка. Те имат индивидуален подход при всичките си пациенти и техните проблеми "минават" през сърцата им. Това е главната причина за големия брой пациенти и за високия авторитет на лекарите, сред които са д-р Владимиров и д-р Стаменов. Пожелавам им много професионални успехи, защото всеки конкретен случай за тях е и лично преживяване и съпричастие. Вместо да споделят свободното си времето на своите семейства, те го давата на своите пациенти. Бъдете живи и здрави, лекари на надеждата!
  Петкова

 19. 19 Профил на mishanta
  *****
  Неутрално

  Преди малко повече от три години срещнахме Д-р Владимиров и д-р Тачева и те промениха живота ни!Сега благодарение на тях сме родители на две слънца, момченце на 2 години и момиченце на 3 месеца!Благодарим ви от четири сърца!Сбъднете още много мечти!Винаги ще бъдете част от нашето семейно Щастие!

 20. 20 Профил на eli
  *****
  Весело

  Прекрасен доктор- минала съм през клиниката му ! Но не толкова добър мениджър, в клиниката е лек хаос, опитва се да менджира всичко сам, и не успява. Пожелавам му да израстне и той като менджър и клиника му! С Бога напред!

 21. 21 Профил на Срам
  *****
  Неутрално

  Позорно е медицинска "услуга" да се рекламира по медиите при многобройна и уж честна конкуренция! А доволните клиенти естествено ще откликнат с емоционални и некомпетентни послания. Лекарите отдавна забравиха етиката!

 22. 22 Профил на Ужас
  *****
  Неутрално

  В CV-то на въпросния корифей има толкова курсове, че се пита кога е практикувал? Дали не е държал Щерев за "кюретата"?

 23. 23 Профил на eddy
  *****
  Разстроено

  ха лошото е че от това инвитро не излиза чОВЕК А ИСЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ!!! надявам се тоя човечец да почне да се занимава със нещо различно ане с това да лъже жените че раждали деца.

 24. 24 Профил на v
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] от "Анонимен":
  Това което описвам е част от живота на мои близки,а клиниката е „Малинов“ не коментирам качествата на д-р Владимиров.

 25. 25 Профил на mishanta
  *****
  Неутрално

  Стерилитета може да почука на всяка врата!
  Ние се преборихме с него благодарение на този екип!
  А проблема е огромен и от национално значение,
  защото това са чакани и желани българчета!
  В нашия кръг от приятели само за миналта година
  се родиха четири бебета след инвитро!
  Никой не е застрахован, бъдете смирени и не хулете!
  Огледайте се около сеге си, може би сестра ви или брат ви
  чака с часове в накоя от клиниките по асистирана репродукция
  без вие да знаете това!
  И в тъжните им очи не разпознавате раздиращата болка от неслучването!
  А децата ни родени след Ин Витро с нищо не са по различни от другите!
  Може би само по това, че са до болка желани и мечтани!

 26. 26 Профил на vili
  *****
  Неутрално

  Прекрасен човек и отличен професионалист.

 27. 27 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 523 Неутрално

  В тази област в която работи е най-добре да не се намесват хората,а работите да се оставят в "Божийте ръце"! Има много научни спекулаций в тази сфера.
  Лозунга,че""научно-техническата революция е брадва в ръцете на патологичен убиец!" ,която ни прокламират по ефирните телевизий е пресилена.
  НО създаването на ГМО(генно-модифицирани организми) определено ще рефлектира и върху човека.

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 28. 28 Профил на mishanta
  *****
  Неутрално

  Чакахме на "Божийте ръце" близо осем години!
  И още щяхме да чакаме, а сега сутрин ме събуждат две звънливи детски гласчета!

  Божийте ръце са вярата с която подхождаме към проблема
  и упованието,че ще го разрешим със или без помоща на лекаря според конкретния случай!

  Божийте ръце са в ума и професионализма им за да ги има децата ни!

 29. 29 Профил на Спиро Спиров
  *****
  Неутрално

  до коментар #27
  Умнико, следващия път, когато се разболееш не вземай лекарства, защото ще попречиш на "БожиЙте ръце" да си приберат вересиите.

 30. 30 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  Един човек който истински се бори за това да станем по-млада нация

 31. 31 Профил на Kia
  Kia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чудесен материал.
  Познавам лично доктора, въпреки че не съм му била пациентка. Ерудиран, загрижен и човечен. Бори се за пациентите си и за правата им.

 32. 32 Профил на Sveti
  *****
  Неутрално

  Да е жив и здрав Д-р Владимиров, за да сбъдва повече мечти.

 33. 33 Профил на Свела
  *****
  Неутрално

  Най-малко бебета от всички други клиники са създадени при него но пък за сметка на това постянно се рекламира и луже хорота, че инвитроматурацията бил нов и велик метод за инвитро, било новост и т.н

 34. 34 Профил на mr_d2
  mr_d2
  Рейтинг: Гневно

  До #33
  Много ме ядосват изказванията на некомпетентни хора като теб, Свела!!! Ти от къде знаеш, че при Владимиров се раждат най-малко бебета???? Статистика на клиниките за инвитро оплождане ли водиш или какво???? Това са абсолютни глупости, освен това искам да ти кажа, че д-р Владимиров не лъже хората! Не говори ткива неща за хора, които явно не познаваш, защото се излагаш. Колкото до инвитроматурацията, ти изобщо знаеш ли какво представлява това, май не, нали.... Защото аз знам - моето дете е заченато точно по този метод и когато това стана (преди около 2 години и половина) наистина метода беше нов! Така че може да попрочетеш нещо по темата преди да говориш глупости и да злословиш срещу Владимиров. От положителните коментари се вижда що за човек е той!!! А мненията на такива като теб показват колко завистливи и злонамерени можем да бъдем ние българите!!! Засрами се от себе си и недей да пишеш повече глупости!!!!!!!!!!!!!!!!!

 35. 35 Профил на sfr
  sfr
  Рейтинг: Гневно

  До: #33

  Кой те излъга че успеваемостта в ин витро клиниките се измерва само и единствено с броя бебета?
  Все още има такива (няма да цитирам конкретно), които се "гордеят" с многото родени бебета - имаше дори 6 бебета родени от 6 ембриона едновременно! Всяка многоплодна бременност се смята за рискова и това не е повод за гордост.
  За ин витро матурацията всичко е сто процента истина!
  Методът е нов в целия свят и има много предимства! Знам го след като се интересувах и събирах много информация докато се убедя в това!
  Също така, пълни глупости са твърденията за някаква платена реклама. Аз си изгубих няколко години при друг един такъв "лекар", който беше "на всяко гърне мерудия" във всички медии - всичките му хвалебствени статии и телевизионни репортажи бяха смесица от полуистини и откровени лъжи.
  Затова съжалявам само за едно - че не знаех още тогава за д-р Владимиров и загубих толкова време напразно.
  За д-р Владимиров мога да кажа само две неща: Прекрасен човек и прекрасен и отличен специалист! Да е жив и здрав дълги години и той, и цялото му семейство!

 36. 36 Профил на sfr
  sfr
  Рейтинг: Неутрално

  До: [#22]

  Мога да ти кажа само, че докато ходихме за различни процедури в центъра, д-р Владимиров (а и други лекари от неговия екип) постоянно бяха в чужбина - я на курс, я на някакво друго обучение, семинар или конференция. През останалото време постоянно се занимава с пациентки.
  Няма събота, неделя, само лятото имаха малко ваканция един месец.

  А на Iliander мога да кажа: Спомням си че в кабинета на д-р Владимиров имаше икона - мисля че беше на Богородица, не съм сигурен. Направи ми голямо впечатление. Убеден съм, че той прави всичко чрез "Божиите ръце" както ти се изразяваш.

 37. 37 Профил на sweetdeedee
  sweetdeedee
  Рейтинг: Неутрално

  Така като чета ми се струва, че отрицателните коментари са от хора, които не са и посетили даже клиниката... В което съм 99% сигурна!!! Екипа е безкрайно отдаден и са невероятни специалисти и професионалисти. Особено след опита ми с много други "специалисти" акушер-гинеколози!!!
  След като преди 3 години се лекувах от миниатюрна киста на десния яйчник при лекар от "Тина Киркова", година след "успешното" приключване на лечението ме приеха в Пирогов по спешност за операция на яйчниците. Оказа се, че излекуваната киста е станала поликистоза и на двата яйчника, от които десния усукан и изцяло умъртвен, а левия - със съмнително малко здрава част!!! И така, пред перитонит, минути преди операцията ми смениха лекаря който ще оперира (за мой късмет), защото ако беше останал дежурния от спешния АГ кабинет (който ме съветваше да подпиша лечение с хормони, въреки 99,99% риска от перитонит), сега нямаше да имам възможността да пиша този коментар. Както и да е, операцията ми мина и когато се събудих, научих, че на 22 години съм изгубила десния си яйчник и огромна част от левия, чиято функция също е под съмнение!!! И всичко това, защото лекаря от Тина Киркова на ехограската снимка (на която този, който ме оперира ясно видя не 1, а и двете кисти!), ми каза че ми няма абсолютно нищо и кистата се е резорбирала.
  Защо е горния разказ - защото той е сравнение м/у некомпетентността на 2ма "специалисти" (изключае този, който ми направи животоспасяващата операция!) и невероятния екип на клиниката на д-р Владимиров. След операцията и последвалия период на лечение след това, си записах час за преглед поради естеството на новото ми положение. Но, за съжаление не успях да изчакам часа си при доктора и се наложи да ме прегледа негова колежка. И въпреки скептичното ми и отрицателно мнение към жените гинеколози съм длъжна да подчертая че станах очарована - първо от това, че за отрицателно време се запозна със случая ми, прецени какво ми е необходимо и обясни невероятно подробно текущото ми състояние. И тъй като чаках първия цикъл след операцията, който закъсняваше, тя с точност от 100% ми посочи датата на която ще започне - както и в последствие стана.
  Смятам да продължавам посещенията си там и въпреки състоянието си, крия тайната надежда че няма да се наложат ин-витро процедури, а благодарение адекватното лечение и препоръки на д-р........ ще успея да износя и родя нормално заченато с много любов дете!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK