Павлин Савов изследва черните дупки в Космоса и финансите

Павлин Савов изследва черните дупки в Космоса и финансите

© Петър Марчев
Астрофизикът е математически анализатор в инвестиционната банка "Голдман
Сакс"

Това, което съм правил във физиката, сега го правя във финансите, може горе-долу така да се каже. Павлин Савов, доктор по астрофизика представя работата си като или математически анализатор в инвестиционната банка "Голдман Сакс" в САЩ. 


Той разработва математически модели на пазарите, рисковете на мениджмънта и ценообразуването. "Използвам сложни математически и изчислителни техники за оценката на комплексни финансови инструменти, за риск-мениджмънт, за алгоритмично търгуване и т.н.
Това включва решаването на стохастични диференциални уравнения - теоретично, както и чрез компютърни симулации. Пример за такива симулации са широк клас алгоритми, наречени "Монте Карло"... Задълженията ми се свеждат до решаването на широк спектър от математически и компютърни проблеми...", казва той. Преди да избере да работи като куант /от Quantitative Аnalyst/ роденият в Казанлък Павлин Савов става най-младият доктор по астрофизика в САЩ.


Учил е две години физика в Софийския университет, след това завършва астрофизика в Масачузетския технологичен институт в Бостън. После започва докторат в КАЛТЕК /Калифорнийския технологичен институт/ в Лос Анджелис.


Темата на докторантурата му е свързана с откриването на гравитационни вълни от черните дупки и други астро-източници. Негов научен ръководител е проф. Кип Торн. Благодарение на него се среща и работи и със самия Стивън Хокинг. Хокинг, беше Лукасов професор в Кембридж, какъвто е бил Исак Нютон.


Басовете на физиците


"Проф. Торн е много добър приятел с проф. Стивън Хокинг. По негова покана мистър Хокинг идваше всяка година през пролетта в Лос Анджелис, за да работи в продължение на един месец с нашата група. Обсъждали сме идеи, той ни разказваше с какъв научен проблем се занимава в момента.


Води лекции при нас, изнесе две презентации за по-широката публика, а освен това представи няколко строго специализирани презентации за нашата докторантска група по теоретична астрофизика и гравитация. Аз специализирах симулиране на гравитационни вълни и засичане на истински гравитационни вълни от Космоса, а също и създаване на инструменти за откриване на гравитационни вълни, разказва Павлин.


Потвърждава предположението, че сигурно е особено чувство да работиш заедно с жив гений. "Да, така е. Той е жива легенда не само за физиката, той е много популярна обществена личност. В основата на всичко е неговото революционно мислене..." Кип Торн разказвал за многото облози, които двамата
са сключвали - за черните дупки например.


"Тези техни писмени басове висят по коридорите на института КАЛТЕК. Успехите им при тези облози са 50 на 50. Искам да кажа, че проф. Торн също е жива легенда в областта на гравитационните вълни. И съм убеден, че рано или късно ще дойде и неговият ред да вземе Нобел за физика. Просто в момента има голяма опашка от чакащи...", казва ученикът му.


След като защитава доктората си през март 2008 година, Павлин Савов започва магистратура по финансово инженерство в Университета Бъркли, включвайки се в тяхната бизнес-програма. И оттам към "Голдман Сакс".


Крачката от астрофизиката към финансите


"Към края на моята докторантура започнах да се замислям накъде искам да се насоча след това. Повечето от моите колеги искаха да продължат като академични преподаватели. Естественият път там е да водиш лекции, да преподаваш, а в останалото време да се занимаваш с научни изследвания. Тогава вече знаех, че не искам да се занимавам с преподавателска работа. ...


А и видях накъде тръгват нещата с икономиката и усетих, че нещо ще се случи. Затова реших, че трябва да съм там вътре, за да разбера за какво става дума. Много мои колеги се насочиха към тази област.  Правя симулации и изследвания със същия научен апарат, който съм използвал и преди..." - разказва Павлин.


"Не мисля, че излизаме от кризата"


Какво мисли математическият анализатор за световната икономическа криза? Възможно ли е тя да е предизвикана умишлено? "Не, аз не мисля, че световната криза е изкуствено предизвикана. По-скоро излизането от кризата е изкуствено. Това е мое лично мнение, което не искам да се обвързва с която и
да е институция."


Продължава: "Определено се полагат много усилия /за измъкване от кризата/, но не мисля, че постигнатият резултат е този, който се представя пред средностатистическия човек. Това беше и една от причините да се ориентирам към икономиката. Защото видях, че много неща идват от икономиката и
финансите, че това е системата, която ще промени живота на всички хора, и то много скоро...


Затова реших, че ако някой ще трябва да оправи живота ми, или да го развали - нека да бъда самият аз. Затова влязох в тази сфера - за да знам какво става през цялото време. Наистина, за мен положението е много зле. Не виждам скоро кога ще излезем от тая криза. Не мисля, че излизаме от нея. Аз говоря за Америка, но и като цяло в световен мащаб финансовата система е доста нестабилна и ще претърпи голяма промяна...


Ако има свръх-потребление и икономиката е вървяла само нагоре след Втората световна война, това рано или късно ще трябва да се коригира. Но аз мисля, че това са естествени неща. Колкото и да сме умни и интелигентни, все някога попадаме в собствения си капан. Такова е моето мнение...И понеже финансовата система е станала прекалено силна, всеобхватна част от съвременното общество, ще има отражение и върху всички сфери на живота..."

Ключови думи към статията:

Още от Дневник +

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamen
  *****
  Неутрално

  На втора снимка HP-UX с CDE ли е или просто xfce?

 2. 2 Профил на Engineer
  *****
  Неутрално

  Респект, браво на Павлин
  Като гледам разните "баш разбирачи икономисти" какъв въздух подналягане са, е хубаво, че един талант като него се опитва да им оправи глупостите. Но и жалко защото физиката губи ценен кадър, а има още толкова неща да бъдат открити в тази сфера. Неща които могат да доведат до изобретения, които НАИСТИНА могат да променят живота ни и най-после да започне космическата ера. Според мен лично гравитационните вълни са по-важни

 3. 3 Профил на tim
  *****
  Неутрално

  Поздравления за постигнатото във физиката!
  За съжаление, едва ли е толкова силен в икономиката. Не вярвам, че е възможно с математически методи да се реши икономическа задача.

 4. 4 Профил на Ibuhal
  *****
  Любопитно

  До коментар [#2] от "Engineer":

  Защото онези чичковци с вратовръзките които вземат по 2000 $ за "добър ден" ти се бъркат постоянно в работата и могат да ти спрат финансирането точно когато ти трябва още малко за да завършиш важен проект. Много неща има да се изследват, но малко хора са готови наистина да инвестират в това.

 5. 5 Профил на Armani
  *****
  Неутрално

  Ако икономиката наистина се окаже наука, то следва да предположим че е изследваема с математически модели. Другият вариант е да се окаже учение, емпирично познание и т.н. Аз лично залагам на първото. Друг е въпорса, че трябва да се включат и други дисциплини (психология например и сродните и), но мисля че отдавна се прави. Между другото, единият от царските синове (мисля че принц Кирил) работи същото и по образование е математик. А защо във ВИИ Карл Маркс и до днес математиката е непонятна наука - не знам, само мога да се досещам...

 6. 6 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#5] от "Armani":

  специално за принц кирил успехите му се дължат не на математиката ,а на родословието .........дали има математически модел,който да обхване ,че бай симо комарджията ще стане премиер и ще прекарат държавният дълг през лондоските банки.....

 7. 7 Профил на Black Hole
  *****
  Неутрално

  Просто има късмет момчето,просто късмет- колко много физици познавам който са таксиметрови шофъори,строители,милионери из чужбина.

 8. 8 Профил на Сокола
  *****
  Неутрално

  Павлине, Павлина, продал си се на дявола. Тези модели дето ги развиваш на Голдман Sucks те дори и не ги поглеждат, използват ги за парлама. Там парата се прави от задкулисна информация.

  Парички може и да направиш, обаче науката я забрави. Икономиката не може да се опише с математически модели, защото човек обикновенно действува по инстинкт, а не логика.

  "Не мисля, че излизаме от кризата"

  Е то това и баба Соколка вижда, но твоите работодатели като баш надухвачи на балони, най-добре знаят кога ще излезем от тази и влезем в чакалнята на новата. Питай ги!

 9. 9 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#7] от "Black Hole":

  ами късмета е важно,но недостатъчно условие .......

  колко от тези физици дето ги познаваш са били на световно ниво и са печелили медали от олимпиада по физика ,но олимпиада където е целият световен елит ..........а на медалистите на тези олимпиади се дават стипендии от най добрите университети по света ........не университета ги избира тях,а те избират университета ......... а физиката все пак е точна наука и при знанията по физика,няма условности както в хуманитарните науки ....

 10. 10 Профил на kazanlak
  *****
  Неутрално

  до номер 7 - как късмет , като си е скъсал д...то от учене и бачкане

  трябва да се отдате нужното и на теодоси -знае си работата ))

  самия факт, че е в голдман говори много

  друго интересно - за седмица трима от казанлък бяха на страниците на дневник и все в хубава светлина

  очкваме и още от мг-то...

 11. 11 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#10] от "kazanlak":

  кои са другите двама ......

 12. 12 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 896 Неутрално

  не се съмнявам че е много добър като математик и физик. жалко само че използва уменията и знанията си (много малка част от тях) за да пише алгоритми за търговия на борсите. няма нищо лошо в това само по себе си, дано да е щастлив от работата си.
  макар че съм съгласен до голяма степен с песимистичната му прогноза за американската икономика, считам за неуместно един финансов инженер да прави икономически анализи - просто двете нямат нищо общо. освен това известна вина за това положение носи и фирмата в която работи.

  Истината ни прави свободни.
 13. 13 Профил на Сокола
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "ForrestGump":

  "Финансов инжинер" - нема такова животно, по-скоро финансов алхимик, щото правят злато от въздух .

 14. 14 Профил на Познавач на дупките
  *****
  Неутрално

  Когато научи, че има и по забавни дупки, какво ли ще стане???

 15. 15 Профил на haho
  *****
  Неутрално

  Павлин, както и българския клуб там

  сина ми е приет за undergrad в Caltech, бихте ли го препоръчали.

 16. 16 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#13] от "Сокола":

  "financial engineering" се казва специалноста. дали думата инженерство е подходяща в случая е друга тема.
  това че някой с докторат по физика се записва да учи магистратура за финансово инженерство е тъжно, е крачка назад в образователно и интелектуално отношение и показва че и в Америка стимулите са малко изкривени.

  Истината ни прави свободни.
 17. 17 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#15] от "haho":

  Калтех и страхотен университет. щом синът ви е приет там сигурно е много умен. дано след като завърши да се занимава с нещо по-полезно за обществото и по-приятно за него самият от това да прави финансови модели на Уолстрийт.

  Истината ни прави свободни.
 18. 18 Профил на Сокола
  *****
  Неутрално

  До коментар [#15] от "haho":

  А защо не, ти като баща да препоръчаш на собственият си син да донесе знанията си обратно в родината и направи нещо истинско в живота си, вместо да го пробутваш на хиените от голдман.

  А пък и ще е наблизко до баща и семейство.

  Не разбирам родители които тласкат децата си към емигрантство без самите те да са го изпитали на гърба си.

 19. 19 Профил на Иво
  *****
  Разстроено

  До Сокола: "Икономиката не може да се опише с математически модели, защото човек обикновенно действува по инстинкт, а не логика."
  Много претенциозно твърдение, а от друга страна, да ме извините, но е твърде семпло за да бъде коментирано задълбочено! Няма недостъпни неща за изследване с математически модели. Не че искам да се хващам за думата, казали сте и верни жизнени истини, но икономиката е много благодатно поле за талантливи математици. Тепърва има да се ражда Айнщайн на икономиката. Трудно е да се съдят талантливите за това, че са"създали" атомна бомба или че правели финансови анализи за Голдман Сакс. Да сте чули Айнщайн или някой друг гений да е управлявал света?
  "да донесе знанията си обратно в родината и направи нещо истинско в живота си, вместо да го пробутваш на хиените от голдман."
  Какво точно истинско в живота си би направил в родината си? Физиците не се връщат в родината си, за да направят нещо истинско в живота си. Освен ако не говорим да направят дете на приятелката си и да се оженят. Това е истинско, да, но в личен план. Един физик, ако иска да направи нещо истинско, отива при силни личности, в подходяща за това среда, за да израсне. Извинете, но родината ни не е подходящата среда за добър физик, за съжаление. Нито за голям мозък в икономиката. Това е толкова очевидно, особено ако не си сляп.

 20. 20 Профил на bizdelnik
  bizdelnik
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#18] от "Сокола":

  Най-вече щото са изпитали неемигранството на гърба си предполагам.

  По темата - евала на Павлин за успехите му, Казанлъшката школа по физика и математика е една от най-силните, убеждавам се за пореден път.

 21. 21 Профил на Охххх
  *****
  Неутрално

  Разбирачитееее, кой ви търси мнението, бе! Бил на грешен път, ясзък, че прави модели и т.н. Човекът със собствени усилия е стигнал до мястото където сам е преценил и със конкретна вътрешна мотивация. Кои сте вие, бе, да се изказвате дали постъпва правилно или не - това са лични преценки, Като постигнете нещо такова, тогава си давайте мнението и то само пред себе си и то само за вашия си живот!!!

 22. 22 Профил на kazanlak
  *****
  Неутрално

  до #11 - капиталист - Гугушев и Курдов

 23. 23 Профил на #
  *****
  Неутрално

  Велкоме ту дъ Матрикс

  имаше слухове, че точно такива математически модели и софтуер базиран на тях са довели до кризата.

  много съм против макар че сигурно и без това не може но няма какво да се прехвалва

 24. 24 Профил на ra4ko
  ra4ko
  Рейтинг: 442 Весело

  В крайна сметка светът действа по правилата на физиката. Съмнявам се да има нещо, което не може да се обясни с тях, дори и субективните човешки действия ги следват... Още ли никой не е казал "дайте ми достатъчно мощен компютър и всички физични закони, и ще пресметна бъдещето"?

  Много се радвам на такива хора, които мислят "извън кутията". Да е жив и здрав, и скоро да вземе Нобелова награда по икономика!

  Горното мнение не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
 25. 25 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#22] от "kazanlak":
  мдаа,видях не лошо представяне ........

  на критикарите ,защо павлин е решил така ,ще кажа ,че неговите знания са безмислени и неприложими в българия ........той със нищо не би бил полезен нито за обществото ,нито за себе си тук ..........
  математициците и физиците не са виновни за кризата ,те просто изчисляват,решенията ги взимат други хора ........

  примерно учителят на павлин теодосиев ,можеше много да направи и да е по полезен за физиката и много повече деца да научи по света ,но той е бесен американофоб ......


 26. 26 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#7] от "Black Hole":В България наистина е трудно да си физик или математик и да работиш нещо близко до специалността! Най-много да станеш н.с. в Бан за 500 лева! То затова и България в на този хал! Наскоро научих, че Китай последните двадесет години освен многото поканени чужди професори да преподават е изпратила хиляди да учат в Русия, Америка, Австралия основно физика, химия, математика.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 27. 27 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Иначе в икономиката се ползват, основно, вече съществуващи модели от физиката и математиката. И те работят. Проблем, както всичко създадено от хората, че бързо се изкривяват с цел бързи печалби и именно от там тръгват проблемите!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 28. 28 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#26] от "BBC":

  малко по различен е китайският модел,не изпращат директно хора или те са малцинство ,а на реализираните китайци предлагат дори и по добри условия от на запад ,за да се върнат и да правят наука и да преподават ........но все пак ние не можем да се сравняваме с китай ,те имат силна индустрия и научните разработки не са само за гордост ,а гръбнакът и бъдещето на индустрията им .....

 29. 29 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#28] от "capitalist":

  това е друг форумец го написа и ми хареса......това на практика е така...........

  В една книга срещнах цитат, който авторът приписваше на Айнщайн: „Теория без практика е безплодна, практика без теория е сляпа.”

 30. 30 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#28] от "capitalist": за да имаш индустрия, първо трябва да имаш кадри да я ръководят и захранват с иновации?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 31. 31 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#30] от "BBC":

  е тука спора е малко като яцето и кокошката .......но в последните години ,определено е обратното ,първо се създава и то нискотехнологична в началото индустрия и после кадрите се създават в процеса .......но тук говорим и за чужди инвестиции и трансфер на технологии .........така е в китай ,индия и преди това япония .....източна европа е малко по различен случаят .....

 32. 32 Профил на Pandest
  *****
  Весело

  Браво Павка! Мачкай наред

 33. 33 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#31] от "capitalist":И как ще се привлече качествен технологичен инвеститор?! В Китай или Полша за един ден можеш да привлечеш без проблем стотина доктори за 800-1000$ месечна заплата. В България НR фирмите пробутват "доказани" програмисти без завършено образование или максимум бакалавър за по $2000. И чак когато останат свободни места викат други! Хубавото е, че светът е голям и България е само една почти нищо незначеща точка!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 34. 34 Профил на дд2
  *****
  Неутрално

  при всичкото ми уважение към момчето (постигнал е наистина много), от моя многогодишен борсов опит смея да твърдя, че Голдман правят много повече пари на борсата от своето влияние (под формата на контакти и капитал), отколкото от моделиране. Аз лично съм скептик, че един модел може успешно да предвижда. При ценообразуването на активи има толкова много променливи, които на всичкото отгоре реагират по различен начин в зависимост от дадената ситуация, че е непосилно да се предвижда. Моделирането може би е по-успешно като метод при управлението на риска.

 35. 35 Профил на Сокола
  *****
  Неутрално

  До коментар [#34] от "дд2":

  Ха така, нека да се поучим от практика.

  А ето тук на Павлинчо (и другите бг хамериканчета) да прочетат малко за голдман sucks, че ми се струва че май живеят още с идела - на запад сите са юнаци!

  http://www.rollingstone.com/politics/story/29127316/the_great_american_bubble_machine/2

 36. 36 Профил на Сокола
  *****
  Неутрално

  До коментар [#24] от "ra4ko":
  Много се радвам на такива хора, които мислят "извън кутията".
  ------------------

  Явно не си поглеждал в кутията, защото вътре в тази кутията има една бележката, на която пише, че икономиката може да се базира емпирични модели.

  Но никой от подръжниците на кутията, не може да ни обясни защо тогава тези модели не могат да се проектират успешно в бъдещето или защо не може да се преиграят в лабораторни условия.

  Наш Павлинчо баш в кутията се е намърдал.

 37. 37 Профил на Приятелски съвет
  *****
  Неутрално

  Физиката търпи саморасли гении, икономиката- не! В потреблението и кредита е по ценен житейският опит, отколкото изсмукани отнякъде модели. Та момчето се е пре.....о. Да се връща, там където нещо грее.

 38. 38 Профил на Iliev
  *****
  Неутрално

  до "Engineer" коментар номер 2 :

  Приятел, от части казаното от теб е вярно(това ,че човека е талант е неуспоримо). Като цяло тезатата ти,че хора притежаващи подобни качества и компетенции ще ни измъкнат от кризата е абсурдна. Та нали точно анализите на тези хора отчасти(тежестта им във факторите допринесли за избухването на балона е огромна) допринесоха за разразяването на кризата,която изживяваме в момента.Тук държа да отбележа, че матеметическите модели, които са били изготвяни от т.нар. "Quants" са се оказали грешни тъй като не са включвали в предвижданията си,че пазара на недвижими имоти в САЩ ще тръгне надолу. Надявам се,че т.нар от теб "баш разбирачи икономисти" разбират за какво говоря

  Уважение и успехи за г н Савов!

  Поздрави

 39. 39 Профил на ra4ko
  ra4ko
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#38] от "Iliev":

  оо не ми казвай, че в държава, където всеки втори харчи повече отколкото печели, анализаторите са виновни за кризата.

  Горното мнение не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
 40. 40 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Финансите са преливане от пусто в празно, жалко, че се е отказал от физиката, за да прави модели с цел да вземе някакви пари от други хора. Умения трябват, да, вълнуващо е, да, ама до там. След време ще се помнят постиженията, които са допринесли нещо за човечеството, а това, че си донесъл доходност от 5% над пазара за 5-6 години ще го споменават само богаташите, които си направил малко по-богати.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 41. 41 Профил на правилно
  *****
  Неутрално

  Виждам че икономистите са се притеснили, че физици и математици могат да им вземат хляба, а? Хем не разбират математиката и стохастичните процеси и физичните закони и искат хора със знания да им ги обяснят, хем се страхуват да не им лъснат голите знания.
  Накратко: няма нещо което да не може да се моделира и да се представи с математическо уравнение или физичен закон. Най-важното е обаче да е правилно! А това само времето показва. Включването на житейски опит е най-елементарното ... помислете как!

 42. 42 Профил на Аман от лаици
  *****
  Неутрално

  До #41 - а ся земи го моделирай (нещото), мойто момче и сички ще ахнат. Аман от вчерашни натурфилософи. А "правилно" не е физико-математически термин. Както и кое "време" го показва???

 43. 43 Профил на иконом
  *****
  Неутрално

  "правилно"... сигурно е искал да каже пълно, достатъчно всеобхватно... но такова моделиране при намеса на фактори като психологическите е невъзможно!!
  Без нюха на талантлив икономист всичко е обречено!!!

 44. 44 Профил на Минчо
  *****
  Неутрално

  Да завършиш Масачузет, докторат в Калтех, да общуваш в учените там - половината нобелисти и .. да се прехвърлиш към анализи на икономика и някакви модели, не го разбирам. Загубено време, момчето иска пари, ще ги има няколко години и жалко за пропиляните висоти. Язък.

 45. 45 Профил на Фриско
  *****
  Неутрално

  Човекът е избрал парите пред науката. Стартовата заплата за куант в Голдман сигурно е къмто 180 хил годишно, преди бонуси. Като професор има да я чака .... Всеки сам прави избора си. След 5 години ще може да се оттегли и да се върне към физиката, ако още го влече.

 46. 46 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#37] от "Приятелски съвет":Прав си брато! Научихте Ексел и почнахте да правите оценки на риска! И такива оценки направихте, та на човек да му се завие свят, до края на годината лошите кредити ще надскочат 20%, нали?

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 47. 47 Профил на Сокола
  *****
  Неутрално

  До коментар [#45] от "Фриско":
  След 5 години ще може да се оттегли и да се върне към физиката, ако още го влече.
  ------------------
  Да бе да, имах един "приятел" дето се навря в лондонското сити, когато беше на 25 и ми се кълнеше, че на 40 макс, ще се е пенсионирал и никога няма да трябва да работи.

  Вече гони 50-те, всеки месец е куфар, лети нагоре надолу, пари прави да, обаче не може да се спре - неженен, без сериозна връзка, без постоянен адрес, винаги уморен и недоволен.

  Парите са наркотик.

 48. 48 Профил на Иковъмист Обзървър
  *****
  Неутрално

  Математическите модели са като месомелачката. Каквито меса и набуташ, такива ще смели ... Уйдурма, ама ако в сместа липсва я солчица, а кимионец !? Мооже да сме ги забравили после ...

 49. 49 Профил на Momchil
  *****
  Любопитно

  Аз съм слушал много за това момче от учителя му по физика от гимназията. Учителят му е не безизвестният Теодосий Теодосиев - Тео. Той винаги ни го е давал за пример на нас, подрастващите физици. Поздравления на Павлин за всичко!

 50. 50 Профил на физик
  *****
  Неутрално

  Поздравления на момчето за пи-ейч-ди-то и добре платената работа след това, но аз се питам докога нашите медии ще пишат само за нашенци взели дипломи в чужбина? Хей, Дневник, разходете се до Физическия или Химическия факултет на СУ и се поинтересувайте от млади докторанти, защитили блестящи дисертации там, при това без Кип Торн и Хоукинг наоколо. Млади хора, които се дипломират в България и след това ги вземат моментално като постдоци в чужбина, стига да поискат. Колко пъти Дневник се поинтересува от спечелилите наградите Питагор например, да вземат по едно интервю от тях. Явно сеирът е на мода и в Дневник: млад българин, пил кафе с Хоукинг, след това в еврейска банка.

 51. 51 Профил на Обективен
  *****
  Весело

  До коментар [#3] от "tim":

  Не можело с математически методи да се реши икономическа задача?!

  Имам 5лв, ти ми даваш 2, колко лева имам? Ти за да отговориш на този въпрос боб ли хвърляш, бе момко?

  Но без да искаш си прав, но трябва да знаеш, че статистическите диферинциални уравнения са като да хвъряш професионално боб ... ДОРИ случайно моделът ти да е верен, решението има само някаква вероятност да е - смятай за какво иде реч


 52. 52 Профил на Обективен
  *****
  Весело

  Обаче вярно в икономиката имаме голяма черна дупка, щом са викнали такива специалисти.

 53. 53 Профил на Обективен
  *****
  Весело

  До коментар [#44] от "Минчо":

  И в икономиката има нобелисти бе, какво си се размрънкал

 54. 54 Профил на посетител
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "Black Hole": Искам да ти кажа, че познавам лично Павлин, отпреди гласът му да започне да мутира или пък да знае и думичка английски и повярвай - всичко, което е постигнал е не късмет, а талант и много, много труд! Това е начинът да постигнеш мечтите си - всичко друго са извинения!
  До коментар [#7] от "Black Hole":

 55. 55 Профил на Веселин
  *****
  Неутрално

  Ако търси пари - намерил е отговорът.
  Нито на едното, нито на другото място би намерил истината.
  Тя, истината може да бъде намерена само при Бог. Защото
  "Аз съм пътят, и истината, и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене" Йоан 14:6. Неограничените възможности идват в резултат на познаването и общуването с Безбрежната мъдрост и знание, които можем да получим само от Бога. Всеки опит за човешки успех без Него е просто трагичен - "Докато се смятаха за мъдри, те глупееха." Примери за това - колкото искате. Това важи за която и да е област на човешкото познание, което към този момент е ограничено. Дори Анйнщайн е искал да си представи Часовникаря. Но вече никой не търси отговори е заменето с търсене на консумация. На всяка цена и от всичко. В това се състои част от трагедията на този свят.

 56. 56 Профил на z
  *****
  Неутрално

  Цитат "Той разработва математически модели на пазарите, рисковете на мениджмънта и ценообразуването. "Използвам сложни математически и изчислителни техники за оценката на комплексни финансови инструменти, за риск-мениджмънт, за алгоритмично търгуване и т.н. ..."

  "Разработва" -- пише Дневник. "Използвам" -- казва Павлин ...

 57. 57 Профил на Редовен читател
  *****
  Неутрално

  КРИЗАТА НЕ БИЛА ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНА. ДА БЕ ДА.
  ПАВЛИН ВЕРОЯТНО Е ДОБЪР ФИЗИК НО НЕ Е ЧУВАЛ ЗА "ЖРЕЦИТЕ ОТ ЦИОН" ДЕМЕК ЧИФУТИТЕ ДЕТО ПРАВЯТ КРИЗИ И ГИ ОПРАВЯТ ПОСЛЕ

 58. 58 Профил на kingsolomon
  kingsolomon
  Рейтинг: 225 Неутрално

  а беше толкова добър баскетболист... защо ти трябваше да се заравяш във финансите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK