Продава се: Огромeн архив и една пура на ЧърчилНай-ценната частна колекция от документи, свързани с Уинстън Чърчил, ще бъде продадена на няколко търга в следващите месеци, съобщи аукционната къща "Кристис".


Те са събирани в продължение на 30 години от Малкълм Форбс, наследник на известния основател на списание "Форбс".


Първото наддаване ще се проведе в Лондон на 2 юни и на него се очаква офертите да надхвърлят 1 милион паунда (1.5 млн. долара). Втората разпродажба е обявена за 3 декември, а третата ще е през лятото на 2011 г. отново в Лондон.
След по-малко от месец в британската столица на колекционери и архиви ще бъдат предложени около 150 пакета документи, включително писма, книги, снимки и дори пура. Оценките на всеки от предметите се движат между 1000 и 120 000 паунда.


Може би най-ценният документ е дневникът на Чърчил с ангажиментите му в драматичните дни на Втората световна война. Той е оценен на 80-120 000 паунда, но в случая не парите са най-важни.


Дневникът е бил поддържан от личните секретари на премиера и в тях са записани срещи с американския президент Франклин Рузвелт, с Шарл дьо Гол, Йосиф Сталин. В документа има подробности и за редовните петъчни разговори с краля, започнали като вечерна аудиенция и прераснали като обед веднъж седмично.


Също от дневника се разбира, че в началото на битката за Британия през юли 1940 г. Чърчил е провел заседание на правителството, обядвал със сър Алфред и лейди Бейт и за кратко посетил южните брегове на Англия.


Аукционът ще предложи и описанието от Чърчил на Битката при Омдурман - последното в историята на британската армия конно сражение, в което той участва като млад войник в Судан. В писмото от 16 септември 1898 г. той разказва как в един момент се изправил лице в лице с врага, "наброяващ най-малко 40 000 души".


Това, предполагам, бяха двете най-опасни минути в целия ми живот, пише тогава младият Чърчил, без да подозира, че 40 години по-късно ще трябва да води страната си в най-епичната битка на ХХ век, простираща се на три континента. Дневник


Писмо от Чърчил до майка му бе предложено преди три години също от къщата "Кристис"

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cohiba or Vegas Robaina
  *****
  Любопитно

  има ли писмени документи как се е опитал да бастиса България,както са бастисали Полша още преди пакта Рибентроп-Молотов

 2. 2 Профил на Todor zhivkov
  *****
  Неутрално

  tochno Churchill ti e vinoven che Bulgaria e bastisana, bate. hodi se furlish ot nekade.

 3. 3 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#2] от "Todor zhivkov ":

  Много и то не можеш да си представиш колко много.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 4. 4 Профил на препоръка
  *****
  Неутрално

  А защо България не продаде на търг своя финансов министър? Той се изтъква за голям експерт, сигурно добри пари ще паднат. Така хем ще закърпим бюджета, хем ще се спасим от удавяне! Както е казал народа- с един коршум, два заека!

 5. 5 Профил на новина
  *****
  Неутрално
 6. 6 Профил на dgd
  *****
  Весело

  Не купувайте пурата на Чърчил - малка е, не е като пурата на Клинтън.

 7. 7 Профил на Cohiba or Vegas Robaina
  *****
  Неутрално

  макар и #3 да се е изказал двусмислено,в известна степен и в двете посоки могат да се намерят аргументи.но да подчертаем,че ако зависеше от Англия България сега щеше да е провинция на Турция

  а ето два цитата на въпросният по отношение на България /справка Уикипедия/

  # „За да падне България трябва да падне само София.Тя трябва да бъде изравнена със земята и в развалините и да се засеят картофи.“
  # "Държава на име България не трябва да съществува." - на Парижката мирна конференция.

 8. 8 Профил на Cohiba or Vegas Robaina
  *****
  Неутрално

  на фона на тези два цитата може би след войната СССР и комунизмът далеч не изглеждат толкова лоша развръзка погледнато малко по широко,обективно и глобално.

 9. 9 Профил на има стари писам на прадядо
  *****
  Неутрално

  имам стари писма на прадядо когато от времето когато е бил на брега на Дунава, в Оряхово и е изклецал една хубава мома; милия пич, т.е. дедко било му е доста тъжно и след това се разкайва на баба ...
  Ако някои желае да купи писмата, пишете ми ...
  0888 325 405 Максимилян Каменополски

 10. 10 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#7] от "Cohiba or Vegas Robaina":

  Комунистчетата тука много лесно е да ви разпознае човек по един симптом 0 до крак сте клинични лъжци.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 11. 11 Профил на Солейзоп
  *****
  Неутрално

  Копие:

  ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ОТ ЧАРЧИЛ

  Изглежда, този тъжен факт ще ше да е по-различен ако Западняци си припомнят думите на известния Английски Прай-Министър и военнен лидер Уйинстант Чарчил писано прес 1920 г., с какво се сблъсква отново Света..... и той предупреждава;

  „Някои хора симпатизират на Евреите и някои не; обаче никой здравомислещ човек не се двоуми пред факта, че те са зад всички въпросителни, най-формолираната и най-забележителната раса, появила се някога на тоя Свят.

  Конфликта между доброто и злото което продължава непристанно в човешките гърди, не е никога достигало такова интензивно наприжение каквото е с еврейската раса. Двойната човешка натура, никога не е била така силно или така ужасно илюстрирана. Ние дължим на Евреите в Християнската откровена ерархия, система на етика, която дори и тя да е изцяло отделена от супернатуралната, ще бъде несравнима и най-ценната принадлежност на човечеството, плодове от всички мъдрости и учения събрани заедно. На тази система и върху тази вяра се градяха върху останките на Римската Империя всичко на нашата съществуваща цевилизация.

  И допустимо е, тази зловеща раса в наше време да е в действителен процес да произведе друга система на морали и философии, лоши колкото Християните бяха хубави, които ако не бъдат спряни, ще разтурят всичко каквото Християните успяха да създадат. Ще изглежда нещо като, ако Християнското Евангелие и анти-християнското Евангелие бяха зародиш на едни и същи хора; и че тази тайнствена и мистериозна раса е била избрана за превъзходна манифестация, едновременно божествена и шарлатанска.

  В непримерима опозиция към всички сфери на Еврейското движение, се разрастват и интригите на Международното Еврейство. Превърженици на тази ценична конфедерация са повичето хора натикани сред недоволното насиление на държавите където Евреите са преследвани заради расовите им различия. Повечето, ако не всички от тях са изменници на вярата на прадедите си и разделени умствено от целите духовни надежди на другия свят. Тези движения сред Евреите не са нищо ново. От дните на Спартакус-Вайсшаупт до тези на Карл Маркс и чак до тези на Тротски (Русия), Бела Кун (Унгария), Роза Люксенбург (Германия) и Ема Голдман (САЩ), тази световна конспирация за обрат в цивилизацеите и нов ред в обществото, на базата на затворена разработка, завислива, въртоглава, злодееща и в невъзможно равенство, продължава със стимулиращ растеж. Игра, като на модерен писател, Гон. Вебстер е така криво преигравана, буквално като отличителната част от трагедията на Френската Революция. Те бяха гръбнака в атмосферата на всяка напрегната ситуация през 19-ти век; и сега под същия тон на свръх персоналности от подземния свят на великолепните Европейски и Американски градове те скубят на руския народ косата от главите им и на практика станаха неуспорими майстори на тази грамадна империя.

  Не е нужно да се форсира преиграването и пресъздаването на Болшевизма което в действителност да довиде до нова Руска Революция от такива Интернационални и най-вече атеистки Евреи. Наистена е много стресиращо; и може би надделява всичко друго.
  С изключение на Ленин (за който не е сигурно), повичето от високопоставините личности в Русия са Евреи”.

 12. 12 Профил на сартр
  *****
  Неутрално

  Чърчил е велика историческа личност! Такава личност може да откърми само велик народ! За съжаление ,всичките му думи за България са истина и са верни!

 13. 13 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#12] от "сартр":

  Англичаните са велика нация, но този е повече срам. Само се запознай с подвизите му на балканите и тъпунгерските идеи, които англичаните за късмет не са послушали.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 14. 14 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#8] от "Cohiba or Vegas Robaina":
  Тц! Romeo y Julieta

  Свобода за СЛАВЕНА!
 15. 15 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1387 Весело

  в един момент се изправил лице в лице с врага, "наброяващ най-малко 40 000 души".

  Просто нямам думи. Звучи като сценарий на "Пълна лудница"

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 16. 16 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "сартр":

  Не, не са истина и не са верни! Крайно време е да спрем да се мразим! Колкото и недостатъци да имаме, не сме по-лоши от другите народи!!!! За мен е необяснимо, защо Чърчил ни е мразил толкова, неговото граничи с лично (не политическо) отношение.

 17. 17 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#16] от "!!!":

  Прочети за победите на БА при Дойран на турците при Галиполи и ще видиш че некадърникът обвинява нас за провала на идиотските си идеи на балканите и за изхвърлянето му от правителството.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 18. 18 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#7] от "Cohiba or Vegas Robaina":

  Чърчил не е обичал България. Но не е министър-председател още преди края на потсдамската конференция. Така, че в Париж никой не го е питал. А и УК-то много не са го питали.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 19. 19 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#16] от "!!!":

  Както вече ти казаха отношението му е изцяло лично. Обвинява нас за провала на малоумната си Балканска стратетия през ПСВ. Която го изхвърля от правителството. Може би заради това не се е месил много на генералите през ВСВ.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 20. 20 Профил на бае знае
  *****
  Неутрално

  Да, нас българите, е продал на Сталин върху хартиената салфетка на Ялтенската вечеря.
  Поклон пред паметта на хилядите невинни загинали цивилни по време на варварството над София!

 21. 21 Профил на ausfall
  *****
  Весело

  Да му го набия на Чърчил, заедно със Сталин. Това ....., ако се беше гътнал малко по-рано...

 22. 22 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Каква ли ще бъде цената когато след 60 години пуснат на търг прочутата пура на Клинтън?

 23. 23 Профил на stobom
  stobom
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Просто го е яд дебелака , че сме ги направили на палячовци при Дойран. Един истински мъж, а не комплексиран импотентен гей като чърчил би уважил храброста и интелекта на противника по достойнство.

 24. 24 Профил на LDP
  *****
  Неутрално

  Не бих могъл да уважавам човек, който мрази българите и България и има за единствена цел запазването на британските колонии по целия свят. Прави чест на Рузвелт, че се е противопоставил на британските имперски интереси !

 25. 25 Профил на drummer
  *****
  Неутрално

  60 годишна бляскава политическа кариера, 2 спечелени световни войни, някои от най-известните и смислени речи в цялата история на политиката, може би последния висш западен политик , който е воювал лице в лице с врага .......
  Чърчил е бил премиер на Англия и през целия си живот е защитавал английските интереси до дупка. Да го съдим от гледна точка дали е харесвал България или не е меко казано смешно!

 26. 26 Профил на d-r MENGELE
  *****
  Неутрално

  ТОЗИ Е ЕДНА ЛАИНАНА АНГЛИИСКА СВИНЙА......

 27. 27 Профил на stobom
  stobom
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дръмър, остави англичаните да си го величаят.Ние си имаме достатъчно свети личности ,които да почитаме и да се гордеем с тях. Може да е бил велик за Англия , но за нас е проклятие

 28. 28 Профил на Tuco
  Tuco
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Най - големият ГАД на 20 век, надминава личности като Маркс, Енгелс, Сталин, Молотов и прочие...
  Нема втори.
  Егати изрода.

  Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez A.K.A: The Rat
 29. 29 Профил на Савецки
  *****
  Неутрално

  Чърчил е пират който се намесил в другарската свада между Сталин и Хитлер, задигнал Червената армия и с нея поробил Източна Европа и Северна Азия.

  Така от Източен Берлин чак до Източен Владивосток
  настанал мрак и чърчилизъм.

  Едва през 1991 чърчилизмът бе завинаги полу пратен на бунището на историята.

 30. 30 Профил на WWW
  *****
  Неутрално

  Грухтенето на социалистическите зомбита край няма и едва ли ще има.

  Чърчил им е крив, че...

  Ленин и Сталин са Марксистки Терористи
  които още през 1907 планират и провеждат
  кървав банков орбир в Християнска Армения.

  През 1907 година.

  Това терористично "мероприятие" е 10 години Преди 1917 -- Преди великия въоръжен фашистки преврат от марксистка порода на Ленин през 1917 в Петербург /или Петроград, катастрофално префасониран в Ленинград.../ и Москва.

  Чърчил е "виновен" на грухтящите, че десетки милиони хора са жертви на СССР в СССР -- там където СССР имал Тотален контрол.

  Чърчил е "виновен", че през 1939 нацистките войски на Хитлер и Сталин се целуват в окупираната от тях Християнска Полша...

  Чърчил е "виновен", че москвички социнтерновски юди
  успяват не само да "съюзят" България с Хитлер когато вече бушува Между-Диктатурската Световна война Хитлер-Сталин,
  но и да вкарат България като "символичен" Агресор във война срещу далечните Великобритания и Съединени Американски Щати. Затова е "виновен" Чърчил.

  Чърчил е "виновен", че заповядал на диктатора Джугашвили Сталин, командващ на СССР и най-голямата в света войска по него време, освен територия, да подкопае и тероризира България, а през 1944 непредизвикано и официално да я нападне и окупира.

  Сталин козирувал и изпълнил...

  Със сигурност Чърчил би могъл да бъде обвинен в едно - че заедно с Рузвелт избрали да помогнат на Болшоето фашистко зло - на Марксисткия нацизъм срещу хитлеристкия.

  От друга страна, с голямо закъснение Болшоето зло уж се спомина през 1991, но не съвсем. Значи е по-голямо както от Чърчил, така и от Рузвелт. И грухтенето продължава...


  П.С.

  За хората. Чудесен пост от Солейзоп 11.
  Поздравления.

  Конкретно относно България /и Чърчил/, виж

  "Освободителните" мисии на Русия/СССР в и около България,
  от Иван Лилов

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK