Родриго - романтичният пътешественик

Въпреки предизвикателствата и екстремните условия Родриго изглежда щастлив, той все пак е открил нещото, което изпълва живота му със смисълТова е, открих го." Това били думите на чилиеца Родргиго Фика, когато се срещнал отблизо със скритата си до този момент страст - алпинизма. Това се случило чак когато той вече бил в университета, където учел за инженер.


От почти три месеца 43-годишният Родриго е в България. Той е идвал и преди, но сега се е върнал, тъй като приятелката му Маргарита е българка. Бил е във Варна, Созопол, Велико Търново, Враца, изкачил е Мусала, като за последно е посетил пещерите около Карлуково.


Начинът, по който говори за планината, природата и експедициите си, разкрива човек, който наистина е открил силата, която го държи жив и буден. Родриго е първият човек, заедно с трима приятели, преминал през Южните ледникови полета на Патагония през зимата на 1998 - 1999 г. Десет години по-късно никой не е повторил постижението ми. "Това може би е последната романтична експедиция.
Тогава нямаше развит интернет, нито мобилни телефони. Вървяхме близо 500 километра, без да видим никого. Използвахме високочестотно радио, за да съобщаваме как се движим по пътя. Това е все едно да отидеш на Луната", разказва Родриго.


Прям е в мнението си за България. Хората му се виждат студени. "По принцип жителите на Чили са едни от най-студените в Южна Америка. Но там всички се поздравяват, при всяка среща мъжете целуват жените по бузите. Тук се оказа, че не е така, и не мога да свикна с това (смее се).


В Куба или Венецуела, ако се държите по този начин, ще ви отритнат, тъй като ще решат, че е проява на неуважение. Освен това пушите прекалено много. В Чили е абсолютно забранено на обществени места."


Родриго харесва София, която вижда като по-добро място от чилийската столица Сантяго. "Там наистина има проблеми с трафика. За да стигнеш на работа, ти трябват два часа. Хората пътуват, работят, връщат се, хранят се и си лягат. Тук ми харесва, че има кафенета и барове, където софиянци излизат. Освен това има доста зеленина. В София има дървета с плодове - нещо, което не може да се види в Сантяго."


Изражението му се променя, когато започва да говори за Русия. "Там никога няма да се върна. Ужасно е. Хората са студени. Мъжете командват жените си. Там е един мачистки свят. В Чили и в Южна Америка като цяло също можем да говорим за мачизъм, но там е с любовно отношение, мъжете се грижат за жените си. Докато в Русия е болезнено. Освен това не мога да повярвам как предупрежденията, че трябва да избягваш полицаите, са основателни.


Родриго казва, че страстта е на първо място, когато си открил твоето нещо в живота. "Някои ми казват, че искат да отидат на Еверест, но ако им платят. Питам дали имат желание и те казват да. Тогава защо трябва да ти плащат? Хората прекалено много са паднали в плен на парите и не излизат от този материален свят. А парите са средство. Нищо повече, нищо по-малко", твърди чилийският алпинист.


Чилиецът вижда много сходства между България и родината си, за която иска да разкаже на среща в сряда в The Fridge (ул. "Овче поле", 122), като входът ще е свободен за всички желаещи. Подробности - на сайта www.chergari.com.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK