"Мишлен": Токио остава гастрономическата столица на света



Японската столица запази челното място в класация за най-голям брой ресторанти с 3 звезди от пътеводителя на френската компания "Мишлен", смятан за най-авторитетния световен стандарт за качество в заведенията.


По този начин според Червения гид на "Мишлен" Токио за четвърти пореден път е обявен за гастрономическа столица на света.


В многомилионния град има 240 ресторанта, отличени със звезди на "Мишлен". От тях 14 са признати за най-добрите (3 звезди) в категорията, описана с думите "изключителна кухня, заради която си струва пътуването". От тях 12 предлагат японска кухня, а 2 - френска.




Най-новото издание на пътеводителя за Токио, публикувано в сряда, включва и класация на най-добрите заведения, начело на която стои суши ресторантът "Араки". Един от трите ресторанта, изкачили се в елитната група, е "Усукифугу Яамадая", предлагащ рибата фугу, която е отровна, ако не се приготви правилно.


Други 52 токийски заведения са с две звезди и 174 са с една звезда. За сравнение - в Париж (вторият в класацията) звезди имат само 64 ресторанта, а 10 от тях са тризвездни. Тази година Япония се изравнява с Франция с по 26 ресторанта с три звезди.


Пътеводителят на "Мишлен" се издава от 1900 г. насам, от 20-те години започват оценките на заведения със звездички и от 1931 г. кориците му са червени, откъдето идва и името. Първият гид за Токио се появи през 2007 г., но веднага предизвика критики, че оценките са правени от чужденци, които не можели да усетят местната кухня. Две години по-късно инспекторите на "Мишлен" бяха само японци.


Япония е прочута с особеното внимание, което се отделя за приготвяне на храна, както и с ценители на майсторството, готови да чакат часове наред на опашка и да платят скъпо, за да опитат предложенията на някое заведение.


"Мисля, че Япония е единствената страна, където можете да видите как готвачът се опитва всеки ден да е по-добър от предишния в използването на едни и същи продукти и методи. Те наистина се стремят към съвършенство", коментира през "Ройтерс" Жан-Люк Наре, директор на пътеводителите на "Мишлен".


"Япония има прекрасно наследство от потомствени готвачи и невероятен набор от таланти. Много от двузвездните заведения показаха потенциал да се изкачат още нагоре", допълва той през агенция "Блумбърг".


Новост тази година е също включването на обекти от съседните градове Йокохама и Камакура, популярни сред туристите. В Йокохама 2 ресторанта получават две звезди и 14 - по една, а в Камакура има 10 заведения с една звезда.


Токийският пътеводител на "Мишлен" е първият и в Азия. След него такъв се появи само за Хонконг (на 2 декември излиза новият "Хонконг и Макао"), но според Наре в района има огромен потенциал за описание и оценка на заведения от Сингапур, Тайпе, Сидни, Делхи. Днес пътеводителите на "Мишлен" покриват 23 държави.



КРИТЕРИИТЕ:
- качество на продуктите
- приготвяне и подправки
- личността на готвача, разкрита чрез произведенията му
- консистентност на менюто
- дали получаваш качество срещу парите си.


ЗВЕЗДИТЕ:
*** изключителна кухня, която си струва специално пътуване до заведението
** прекрасна кухня, струваща си да се отбиеш
* много добър ресторант от своята категория

Коментари (7)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на nea
    nea
    Рейтинг: 588 Неутрално

    Тази година Япония се изравнява с Франция с по 26 ресторанта с три звезди.

    А те става ли дума за 14 и 10, съответно в Токио и Париж?

  2. 2 Профил на pesho1921
    pesho1921
    Рейтинг: 388 Неутрално

    Очевидно останалите до 26 са извън столиците. Кое не ти стана ясно?

  3. 3 Профил на maminsin
    maminsin
    Рейтинг: 388 Неутрално

    А кога поне един ресторант с поне една звезда в България?

    Кога?

  4. 4 Профил на Maynard
    Maynard
    Рейтинг: 442 Неутрално

    До коментар [#3] от "maminsin":

    На България точно още един ресторант й трябва. Може да е 18 звезди. Ще изхраним индийците с него.

  5. 5 Профил на boris_ivanov
    boris_ivanov
    Рейтинг: 442 Неутрално

    "... от 1931 г. кориците му са червени, откъдето идва и името. "

    Това пък какво би трябвало да значи?

  6. 6 Профил на jorotchernak
    jorotchernak
    Рейтинг: 8 Неутрално

    otgovor на .
    А кога поне един ресторант с поне една звезда в България?

    Кога?

    Ами когато има пътища без дупки и туристите могат да се предвижват с колите си ...а не да заобикалят Бг,че така...няма
    да стане в близко бъдеще

  7. 7 Профил на Соколов
    Соколов
    Рейтинг: 497 Неутрално

    За България забравете. Ама просто забравете

    Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK