От полето до крем-брюлето

Джун Йошида провокира публиката. "Кой е ял фаст фууд?". Гора от ръце. "Кой мисли, че не е вкусна?" Тук-там останаха вдигнати ръце

© Михаил Новаков

Джун Йошида провокира публиката. "Кой е ял фаст фууд?". Гора от ръце. "Кой мисли, че не е вкусна?" Тук-там останаха вдигнати ръце
Форум "Храна" разказа 11 различни истории за силата и смисъла на това, което ядем. Как храната създава проблеми, но и решава, и как всичко влияе не само върху организма ни, но и върху околната среда. Репортаж от Марина Караконова, който показва посоките и всеки може да избере в коя да продължи повече.


Хартиени кутийки с щипка джинджифил, карамфил, босилек, индийско орехче, кардамон, чили или канела по седалките (общо 10 кг според организаторите). Пазарски мрежички, соц. винтидж, пълни с картонени сглобяеми табли, списания, съвети и дори чай, който казва да го споделиш с ценен приятел. Магдалена Малеева започва да разказва за изчезналите птици и за падналата гробна тишина над едно напоено с химикали земеделско поле.
Йордан Жечев признава, че е поканен за модератор като "един дебел човек, който обича да яде". Започва форум "Храна", организиран от "Горичка". В събота малко преди 10 часа залата е пълна. Очевидно идеята да събереш хора, които в 15 минути да си кажат как чрез това, което ядем "ние и светът ни да сме в по-добро здраве", работи.


Писателката Виргиния Захариева е първа на сцената. Докато прави чай с индийско орехче и нейни неназовани билки, тя разказва историята за един спечелен бас, след като била наречена "дебела и ходеща институция", за осъзнаването как се храни, за стопените бързо килограми и не с диети, а след като превръща обедите и вечерите си в представление, ритуал и импровизация, за това как храната ни е заземяване, утеха и заместител на преживяване, а и как една рецепта за доматена супа прераства в книга...


Д-р Георги Гайдурков след 25-годишна практика включително и в "Бърза помощ" сподели за преломния си момент през 1992 г. след срещата с Лидия Ковачева. Оттогава е убеден, че мислите и поведението ни са в пряка връзка с храната, а храната на Homo Sapiens, ако иска да е здрав и щастлив, трябва да се състои от петте основни вида – плод, зеленчук, сурови ядки, зърнена и бобова.


Далеч от убеждението, че трябва да се ограничаваме само с тях, Яна Петкова от "Скарабар"-ите, където ходим за вкусните наденички и кюфтета, припомни, че цивилизацията се състои от три етапа: оцеляване, любознателност и изтънченост, а на езика на храната тя минава през трите въпроса – как да се нахраним, защо ядем и къде да обядваме.


Храната, която според нея е преди всичко дълг и удоволствие, в  България все още е поставена на колене: предлагащият я се движи в нормите и манталитета на "Балкантурист", а търсещият я няма изградени критерии и в повечето случаи се задоволява, пребивавайки в тясната градинка на кулинарния си патриотизъм и липса на любопитство. Затова призивът й беше: да се заемем да довършим завещаното ни и недовършено от великия Бриа-Саварен: "Границите на удоволствието все още са неизвестни. Нито са дефинирани."


След нея като в задочно продължение се появи английският готвач Джейми Оливър във видео от сериите на TED, който вдъхновено и настървено разказа какво се случва, когато тръгнем да го търсим в грешните посоки... Доказателствата му бяха брутално убедителни. След като представи катастрофични статистики и покъртителни примери на затлъстяване сред децата в САЩ, той ни призова към световна хранителна революция и обучение още в училище за това, което ядем (линк към видеото на dnevnik.bg). 


Канадката Патрисия Кутюр от здравословния ресторант Cru не беше така революционна. В своето деликатно и елегантно изказване ни показа как голяма част от човечеството е попаднала в клопката на хранителния снобизъм.


Докато едни се изживяват като foodies, останалите правят диети: сред 23 000-те заглавия в amazon.com само за диети попадаме на суровоядство, зелеядство, на 5-факторни (5 пъти на ден с по 5 съставки, сготвени за 5 минути), според кръвната група, според зодията, според храната на остров Окинава или палеонтологични диети според предполагаемата храна от други ери. Кутюр, която е израснала с пшеничен сок за закуска и тинейджърският й бунт е бил "Бик Мак", посъветва: "Да не се превръщаме в жертва на модите. Да следваме един прост принцип: яжте храна. Не много. Повече растителна. И пийте по малко вино!"


Димитър Стоянов, или чичо Митко (70-годишен), който заедно със съпругата си притежава единствената в България биодинамична ферма, се върна в самите начала на хранителния цикъл и разказа за основните правила при биоземеделието, за следването на лунния цикъл. От 3.5 дка те произвеждат средно около 600 кг зеленчуци, 1500 кг плодове и 1200 кг грозде, като една трета от продукцията продават, а останалото използват за собствени нужди - включително компоти, сладка, конфитюри, лютеница, ракия, вино.


Адресът на неговата градина беше най-търсен в паузата, а естествеността и мъдростта, с която разказваше за смисъла да прегърнеш дърво или с каква цел искаш да създаваш биоферма - комерсиална или не, спечели двойно и тройно по-младата аудитория. 


Готвачът на списание "Меню" Ивелина Иванова разказа за тяхно проучване, което разкрива един парадокс в храненето на българина: отговорите на 100-те анкетирани показват, че в къщи те ядат: 70% - ястия с месо, за предпочитане свинско, 80% - салати с майонеза, че много се пържи, че малко се готви на пара, че олиото и маргаринът са за сметка на зехтина. И всичко това се случва на фона на пълна яснота за вредното и здравословното.


Антони Георгиев, издател на "Вагабонд", продължи темата за българските навици, но през "заведенията за общественото хранене" и за гледната точка на чужденците. Сред десетте особености на българския ресторантьорски маниер попадат хладките супи, топлите води, точният брой филийки хляб само при поискване, пиците с кетчуп и майонеза, някои странности в манталитета на българския сервитьор, както и съобразяването с проявите на кулинарен шовинизъм.


Марина Бракалова от Фондацията за общностно развитие се съобразява с по-различни неща, припомняйки, че 40 % от годната храна в света се изхвърля. В България ситуацията в това отношение е печална и все още няма работещи модели за хранително подпомагане, но тя показа как все пак  е възможно това да се промени със срещата на добра воля и разумен механизъм между държава, бизнес и обществени организации и създаването на устойчива система на хранителните банки (повече на www.fora.bg).


Готвачът Джун Йошида, въодушевен от победата на "Арсенал" над "Астън вила" в съботния следобед, разви теорията си, че равенството между fast food и junk food по никакъв начин не е задължително. Бързото хранене е феномен на улицата, на града, в крайна сметка – на цивилизацията.


Той съществува още в древен Рим, а днес е по улиците на големите азиатски и не само мегаполиси, и припомни как от Токио до Истанбул може набързо и на крак да се нахраним добре. Но и да не се заблуждаваме - в тази чудесна картина по никакъв начин не се вписва "МакДоналдс" например, и го описа внушително: "Докато вие се разграждате, пържените им картофки у вас си остават"..


А Юрий Ковачев разказа за смисъла на аюрведа. Този начин на хранене за него е правила плюс толерантност и също – здрав разум, пречупен през всяка индивидуалност. Той даде пример, че леща чорбата е аюрведична храна, но обясни, че например биодоматите, преработени в консерва и затворени в буркан, вече не са био.


Сава Чанков приключи деня с оптимистичния си разказ за пермакултурния дизайн, или как, копирайки природата, може успешно да отглеждаме домати и краставици, без да изливаме амониева селитра върху тях. И също с добрата новина, че земеделието не означава "копане" и че крайната му цел е да култивира хора... За доказателство, че се получава, той покани в гр. Шипка.


Така премина един ден от 10 до почти 18 с разкази за храната, музика от Phuture Shocк, игра с публиката с "Ха Ха Ха импро театър", според които "всичко си е супер". В обедното меню имаше шоколодови бонбони от моркови, салати от елда, киноа, "суперизстрел със спирулина", биоайрян, хапки от сайтан, царевичен хляб, соев министек... за доказателство, че има равенство между здравословна и вкусна храна.


Реакции, въпроси и емоции от форума бяха споделяни в реално време онлайн. Избираме част от публикуваните в twitter, останалите може да намерите там под хаштаг #hrana


plamenj
Цял ден на "Форум Храна" и нито един туит. Аз съм герой ;-) Но пък пазаруването след това е едно тегаво...


strawbana
Сбогом на туршиите! Българино, не страдай, за твое добро е! (Юрий Ковачев) 


mayavelcheva
Да се доверяваме ли на вътрешното си усещане, ако страшно много ни се яде нещо, което знаем, че не е здравословно. 


gorichka 
Джун Йошида: погрешно възприемаме fast food като синоним на вредна храна. Традиционната улична храна на Изток е вкусно опровержение.


В САЩ 1 долар инвестиция в хранителна банка докарва до нуждаещите се храна на стойност 7 долара. 


Добро място за шкембе и традиционна кухня - до женския пазар, срещу румънската църква.


Ивелина Иванова ни припомни, че за да се чувстваме добре физически, максималното количество месо е 210 г. на седмица.
velislava 


Положението с ресторантите е като с политиката в България. Хората са виновни - не се оплакват от свинщината - Антони Георгиев.


LeBiu 
След биричката, салатката, пържолката и десертчето си поискайте сметчицата - Антони Георгиев.


anakabanka 
Чуствам се прекрасно, не само аз се смея на безумните модерни диети.


silvia_andreeva
Кога е вече късно за формиране на култура за хранене?


Vassilena 
Патрисия показва постер: "Вегетарианците са вкусни, ако ги приготвиш както трябва!" 


На тема "Храна" е посветен и актуалният брой на "Капитал Light"

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 512 Неутрално

  супер беше и за щастие хора тип "реалистка" и други герои от форумите тук там нямаше

  един вид остров на цивилизацията насред страната Чалгария

 2. 2
  ****

  Този коментар беше изтрит в 06:47 на 29/11/2010 от неговия автор.

 3. 3
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:46 на 29/11/2010 от неговия автор.

 4. 4 Профил на Шшшт
  Шшшт
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Хубава идея, хубав материал, но защо при мен туитовете са отрязани по средата?

 5. 5 Профил на Събина
  Събина
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Това с подправките по седалките беше много лоша идея. Още след първия сефмент се бяха набили в мокета.

  http://www.sabinap.com/
 6. 6 Профил на Моканина
  Моканина
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Събрале са се некои момчурляци с компуторите и се напудрели колко били природосъобразни ръиръшле.
  Па и чичо Митко на 70 годин с единствената еко-ферма от 3.5 дка.
  То селскио бостан е 350 дка и едвам го обръщаме с още един чичо кат него, ама на него си му викаме не на галено, а направо "дедо".
  Инак яз днес на 8 часа работа бех на комат леб, глава лук и резен сиренье. Малко вода цокнах от стомната на как' Гинка и един рикиджос в кръчмето докат чаках да доди автобусо а си ида на къщи.
  Крем брюлето яз не знам какво йе тъва, но за полето мога много да ви разправам. Живот и здраве да е само.

  Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK