Cuisine Noir за бонвивани циници

Навият брой на сп. "Бакхус" представя празнично меню в черно

Cuisine Noir за бонвивани циници

© Бакхус



Черно-бяло кино, отвореният, отразяващ празника капак на черен роял, черни ръкавици до над лакътя, pinot noir, домино, бутилки с черни етикети. Всичко е приглушено в салона, в чийто монохромен полумрак се открояват само няколко цветни акцента. Светлината като че се процежда през храната на масата, като през филмов екран: златна охра, малко снежнобяло, и останалото – черно."


Така сп. "Бакхус" представя в най-новия си брой Feast Noir - един нетрадиционен поглед към празничната вечеря. Той "изисква доза отегчение от чистичкия и (нео)буржоазен поглед към живота, изразяващ се по Коледа в исторически пазари със загрято подсладено вино, високи, тъмни елхи с блестящи играчки и маса за 20, изгъната от меса, хлябове, сладкиши и бенгалски огън. Feast Noir е празникът на бонвиваните циници.


На хората, за които скритото е по-интригуващо от очевидното, това, което премълчаваш, е по-изразително от това, което афишираш, и еротиката на живота се разкрива с повдигането на воали и преодоляването на опасности", обяснява главният редактор Албена Шкодрова.




"Бакхус" представя петстепенното празнично меню, подготвено от Кулинарната академия в Добрич и специално от полския готвач Кшищоф Радослав Жишк и шеф-сладкаря Инна Бадалова. Това учебно заведение, което през ноември излъчи първия си випуск готвачи, е единственото по рода си на Балканите, а в приготвянето на ястията участват и трима студенти.


Като почит и паралел с Film Noir отделните блюда са заиграване със заглавията на известни филми: Дискретният чар на боба (супа от черен боб с шампанско), (Тан)сьомга в мрака (гравадлакс в къпинова марината с желе от тъмен ром), Вечеря в "Тифани" (ципура с черен сос от шампанско, тепанада от черни маслини и глазирани зеленчуци), Вкус на нощ (Черен ангус с пюре от черен чесън, карамелизиран червен лук с черен мед, черен ориз и пюре от патладжан) и Бялото сърце на шоколада (захарни бисквити със замразен баварски крем, потопен в тъмен шоколад).

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на boris_ivanov
    boris_ivanov
    Рейтинг: 426 Неутрално

    Cuisine Noire, с "е" на края. "Cuisine" е в женски род.

  2. 2 Профил на B52
    B52
    Рейтинг: 1465 Весело

    До коментар [#1] от "boris_ivanov":

    Не им разваляй хатъра на пишман циниците-бонвивани...

    Много мъка има в света на комплексарите които се напъват да за "различни" - "еротиката на живота се разкрива с повдигането на воали и преодоляването на опасности".



    He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
  3. 3 Профил на pesho1921
    pesho1921
    Рейтинг: 380 Неутрално

    Коментарите и оценките им, са много любопитна тема за размисъл. Бих почерпил с много ракии, всеки от поставилите "минус" на #1, ако може да ми обясни защо го е направил. И хиляда години да живея, няма да мога да намеря обяснение.
    Човекът оправя една граматическа грешка, а някой го санкционра за това?????





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK