Най-старата винарна е открита в Армения

Находките в пещерата Арени-1 с останките от грозде и малката площадка и делвата, в която се стичал сокът. Учени смятат, че древното вино е приличало на гръцката рецина
Виното на древните хора е било сухо червено

Археолози обявиха, че са открили на територията на Южна Армения най-древното съоръжение да производство на вино - от преди 6100 години. Находката на арменско-американско-ирландския екип е на същото място, където миналата година бе открита най-старата запазена обувка (от преди около 5500 години).


В статия за Journal of Archaeological Science те описват едно сложно устроено общество, в което на гробище в пещера хората са отпивали от вино, направено на самото място чрез стъпкване на гроздовете с крака. Площадката на обекта Арени-1 е малка - около 1 м в диаметър, защото се е използвала за ритуални цели, което означава, че за битови нужди древното население би трябвало да е имало доста по-големи съоръжения.
Въглеродно датиране на останките от гроздови чепки, семки и ципи от зърна и биоанализът на останките от течността по предметите определят, че те са от 40 века преди Христа, т.е. с 1000 години по-стари от досега известните "примитивни винарни". Понеже в пещерата е топло, почти сигурно гроздовият сок е ферментирал в сухо червено вино в район, където днес има стара традиция в производството на вино от сортовете мерло и каберне совиньон.


Пещерният комплекс е открит през 1997 г. и съдържа невероятно съхранени артефакти благодарение на това, че те са затиснати под пласт овчи тор и запечатани от тънка плоча от варовик. Последната находка потвърждава теориите, че вино се е произвеждало още преди 7400 години, както сочат празни съдове от близкия до Арени-1 археологически обект Хаджи Фируз в Северозападен Иран.


Според Щефан Ещрайхер от САЩ откритието в Армения показва още колко важно е било виното за древните хора, след като те са изградили цяло съоръжение, за да го използват само веднъж в годината, когато се бере гроздето.


ДНК анализ е потвърдил, че гроздето не е диво, а някои учени от екипа искат да пробват да засеят част от откритите семки. Пещерният некропол, изглежда, е бил охраняван и е бил предназначен за знатни членове на общността, което пък предполага сложна социална и производствена структура.Виното на древните хора е било сухо червено

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дони Тръмп
  Дони Тръмп
  Рейтинг: 60 Весело
 2. 2 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Алоооо макета къде сте бе. Някой се опитва отново да ви изпревари. Не се давайте. Това е подла провокация. Нали всичко изначално е македонско.

 3. 3 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 863 Весело

  До коментар [#2] от "ala_bala":

  Гадните арменци, крадат на макетата историята - всички знаем, че първото вино е направено от македонците, които след това продали рецептата на северно китайците...

  Легендата разказва, че един голЕм македонец (Филип М.) паднал върху чувал с грозде, поставен върху делва. Така чудния сок се стекъл в делвата по най-светия начин, а именно чрез македонската сила (маса). След месец, детето (Александър М.) било жадно и пило от делвата. Започнал да бълнува нещо за Кирилица и завладяването на Китай, Индия, Луната и Юпитер. Филип се усъмнил какво е консумирало детето и така виното било открито. След това продавали патента за вино на китайците, арменците, римляните, египтяните и гърците, с което си набавяли финансиране за запазване на македонскиот jазик и култура през вековете до днешно време.

  В СТО организация има заведено дело за прекръстването на всички напитки носещи името вино (б.а. "уайн" за англоговорящите) на "Македонски елексир", "Македонска кръв" и други. Очаква се също и въвеждането на такса от 1 грам злато върху всеки 1л. Македонски елексир, които направят икономическо чудо във ФИРОМ!
  Благодаря!

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 4. 4 Профил на dobrogorski
  dobrogorski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Диворастящи лози в Европа има само по поречието на р.Резовска и р. Велека. Другаде са открити в Грузия и Армения, така че е спорно къде е направено първото вино...може и да е по тези земи. Все пак Дионисий е почитан именно по старите тракийски земи.

 5. 5 Профил на Мусо Гоносуке
  Мусо Гоносуке
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#4] от "dobrogorski":

  докато не открият подобни делви у нас, по-стари от арменските, няма как да знаем

 6. 6 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Върти ми се нещо из главата, ама не съм сигурен, как точно беше. На оная сватба, свършило виното и Исус превърнал водата във вино. Или обратното. Свършила водата и Исус обърнал виното на вода?

  И най-примитивните народи са открили алкохола. Той е на челните места, в достиженията на човешката цивилизация. Ползването(после добиването) на огъня, дава възможност за термична обработка на мръвата, така щото, чиляк да не джвака 100 гр сурово месо цял ден, дорде го сдъвче. Сетне човек открил на мезето брат му и така затворил цикъла. Без всичко може, но без пиене, могат да карат само животните. Това ни различава от тях. Е и пушенето, третия кеф.

 7. 7 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 733 Весело

  Сега остава да бъде открит и най-старият изтрезвител.

 8. 8 Профил на Toni Dimova
  Toni Dimova
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#7] от "666":

  Че той е посочен в статията - "гробище в пещера"

 9. 9 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Върти ми се нещо из главата, ама не съм сигурен, как точно беше. На оная сватба, свършило виното и Исус превърнал водата във вино. Или обратното. Свършила водата и Исус обърнал виното на вода?"
  .
  Отвори Библията, Новия Завет, Евангелие от Йоан, глава 4 и чети, а не се колебай.  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 10. 10 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ето една меродавна книга за произхода на винопроизводството. Можете да прочетете гл. 1, ако знаете английски:

  Ancient Wine
  The Search for the Origins of Viniculture
  Patrick E. McGovern

  To read a sample chapter, please visit:
  http://www.pupress.princeton.edu/titles/7591.html

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 11. 11 Профил на nota_benee
  nota_benee
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "о. Павел":

  +++++++++++++++++++++
  +++++++++++++++++++++
  +++++++++++++++++++++

 12. 12 Профил на kyphacah71
  kyphacah71
  Рейтинг: 374 Неутрално

  нещо не е наред ! Юдеите са пропуснати - пак "геноцид" , братя !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK