Север точка (North.) и една къща на края на света

Все още безименни и неизкачвани върхове по билото между фиордите Tasermiut и Kangikitsoq

© Владимир Донков

Все още безименни и неизкачвани върхове по билото между фиордите Tasermiut и KangikitsoqАко отида някъде, където има други обективи освен моя, значи съм попаднал на погрешното място. Въпреки че не бяга от други фотографи, Владимир Донков избира за своята фото-експедиция една непосилна за повечето от тях дестинация – Гренландия и по-точно фиорда Tasermiut.


Добри фотографи по света има страшно много, с лопати да ги ринеш, трябва да правиш нещо различно, обяснява изборa си Владимир. Важното е да си откривател и да снимаш уникални места, до които не всеки може да стигне или да снима.


Островът поне засега остава незасегнат от хора и незаснет от други фотографи. Това е само една от причините за интереса ми към Гренландия. Тогава се опитах да намеря снимки, но не успях, защото мястото не е популярно сред професионалните фотографи. Обекти на своя фотографски интерес в Гренландия той все пак намира сред стари фотографии, някои от които от преди 40 години. Така идва идеята за фотоекспедиция в Гренландия и започва двугодишната й подготовка."
Основната ми цел при всичките ми експедиции, минали и бъдещи, е да споделя тези места с повече хора, да помогна за запазването им в този им вид и евентуално, ако не успеем, да имаме поне кадри от тях", уточнява Владимир. Към тези места вече има интерес за добив на полезни изкопаеми.


Ketil, 2003 м

© Владимир Донков

Ketil, 2003 м


Няма нищо по-хубаво от лошото време?


Трудностите не закъсняват още през първата седмица от експедицията през лятото на изминалата година. Това е и времето на бурята, която едва не отнася палатката на Владимир. "Преживявал съм много едноседмични бури из Полярния кръг, но полярните бури Foehn са нещо, за което няма как да се подготвиш, даже да си чувал и чел за тях", казва той.


Това са климатични феномени, който са наблюдавани само в Гренландия и Антарктика, когато след относително топли периоди огромни въздушни маси се изместват от ледената шапка около полюса към океана. Над малката ивица суша те се срещат с океанските въздушни маси, които са с друга посока и температура. Резултат от този сблъсък са ветрове, достигащи скорост 300 км/ч, обяснява Владимир. Най-големи са пораженията за неизменния му спътник вече втора поредна година – оранжевата палатка със силна сантиментална стойност и поддържаща функция.


Ураганният вятър изтръгва няколко пъти колчетата на въжетата и обръща затискащите ги камъни. Първо се късат шевовете на палатка, разкъсана е материята на едната стена, а рейката е огъната. Убежище намира под скален блок, близо до палатката, която покрива с камъни, с идеята да я прибере след утихването на бурята. Палатката все пак е неговият дом през следващите 50 дни.


Ketil, 2003 м

© Владимир Донков

Ketil, 2003 м


Къща на края на света


Бурята са оказва само началото на редица изпитания по време на експедицията. От 11 часов проливен дъжд го спасява една ферма на края или по-точно началото на света. "Ако човек прокара една мислена линия от Северния полюс през ледената шапка към България, това може да се окаже и първата сграда", изчислява той.


По това време водата вече е проникнала навсякъде. За дъжда пречка не се оказва нито дъждобранът, нито непромокаемата раница, вода тече дори от спалния чувал. За него най-шокиращо е, че мъжът и жената изчакват да се уверят, че с Владимир всичко е наред, въпреки че тя е започнала да ражда, преди още той да влезе в къщата.


Едва тогава двамата се отправят с лодка към "близкия" град. Следващите три дни, през които едва успява да стъпи на крака, за него се грижи дядото, с който си общуват със знаци. Владимир постепенно се възстановява и след като си дава сметка, че се "разнежва" прекалено много под покрива на фермата, които му предлага топлина, храна и вода, взема решение да се при първа възможност да се "изнесе" от къщата.


Ulamertorsuaq, 1829 м

© Владимир Донков

Ulamertorsuaq, 1829 м


Сред дивата природа


Ако сте гледали филма "Сред дивата природа" (Into the wild) може би имате поне бегла представа какво препятствие, понякога непреодолимо, може да се окаже една река, особено ледникова. Една все още безименна ледникова река в долината Ltilersuaq действително се превръща в поредното предизвикателство. При първия опит за пресичане той се подхлъзва, но някак си успява да се задържи. Заради силното течение Владимир успява да я премине едва от четвъртия опит. Това далеч не е нито първото, нито последното подобно препятствие. След 35- тата река в края на първия месец престанах да ги броя, споделя той.


"We have space"


Също толкова впечатляващи, колкото острова и неговата природа се оказват и хората, които го обитават. По думите на Владимир местните ескимоси са най-щастливите хора на света. А неизменната усмивка тя обясняват съвсем просто "We have space" (имаме пространство).


В селото Tasiusaq, наброяващо всичко на всичко 80 души, той прекарва осем дни в края на експедицията си. Въпреки че е изолирано и до друго населено място не може да се достигне пеш, селото е било белязано от "цивилизацията". Преди години в Tasiusaq е била построена рибна фабрика. След като заличават голяма част от рибните ресурси в района, компанията затваря фабриката, а работниците уволнява.


В резултат местното население, което традиционно се изхранва с риболов, сега е принудено да търси други постоянни източници на препитание. Част от тях намират работа в града, понякога отиват там за един сезон. Там обаче се чувстват затворени. Други започват да отглеждат животни, предимно овце. "Благодарение" на глобалното затопляне тревата се задържа по-дълго през лятото.


Северно сияние над Tasermiut фиорд 10

© Владимир Донков

Северно сияние над Tasermiut фиорд 10


Всичко това за няколко снимки? Проектът Север точка.


Два месеца, стотици километри, изкачване на почти отвесни скали с раница, колкото собственото ти легло и още безброй изпитания за няколко снимки? Не, фото-експедицията до Гренландия е само част от проекта на Владимир "Север точка" (North.), който включва издаването на книга и пътуваща изложба. 99% от хората не си дават сметка за съществуването на тези места, а голяма част от тях вече са застрашени от проекти за добив на полезни изкопаеми, на които е бoгата Гренландия. "Искам да направя снимки на тези места, преди да са изчезнали напълно."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Felix
  Felix
  Рейтинг: 531 Весело

  „Също толкова впечатляващи, колкото островът и неговата природа, се оказват и хората, които го обитават. По думите на Владимир местните ескимоси са най-щастливите хора на света. А неизменната усмивка те обясняват съвсем просто: We have space ("Имаме пространство".“

  А на българите какво им е нещастното? И ние си имаме пространство, особено в моловете...

 2. 2 Профил на Jordan
  Jordan
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Гледайте презентацията на Влади @TEDxBG озаглавена "Тази работа няма да стане" и ще разберете много неща за него, снимките, хората, вселената и всичко останало ...

  http://www.youtube.com/watch?v=Xq-HpT5jh2Q

 3. 3 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Уникално е било, и ако не броим 1-2 печатни, надявам се, грешки, ми хареса.

 4. 4 Профил на the_black_box
  the_black_box
  Рейтинг: 60 Неутрално

  До коментар [#2] от "Jordan":

  Презентацията е много впечатляваща! Бих казала, че от Владимир направо струи Позитивизъм.... Пожелавам му много успех в това, което прави!

 5. 5 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#2] от "Jordan":
  До коментар [#4] от "the_black_box":

  Наистина много впечатляващо!  Yet another blue planet.
 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Странно как най-красивите за нас места са там където има най-малко хора. И все пак именно без хора никой от нас не може да живее.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 7 Профил на kurvare
  kurvare
  Рейтинг: Неутрално
 8. 8 Профил на Felix
  Felix
  Рейтинг: 531 Весело

  Страхотно видео! Браво за лекцията и споделените поуки

 9. 9 Профил на sava_chapanov
  sava_chapanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ще си позволя да цитирам г-н Донков:

  "колкото и малки да сме, ние, хората, умеем да съсипваме мащабно, трябва да ни се признае…"

  Прекрасно е, че има хора като него, които ни помогнат да спрем времето за места, които може би, вече са се променили.

  Линк към сайта му: http://horizontal.verticalshot.com/?cat=4

  Що се отнася до статията, искаше ми се да прочета нещо, което го нямаше в клипа от TEDxBG и личния сайт на Владимир Донков. Статията малко ми звучи като написана на база виртуалното общуване с фотографа. Другото, което ми направи впечтление, е че снимките публикувани тук, изглеждат странно избушени откъм цветове. Нещо май се е объркало по веригата.

 10. 10 Профил на Владимир Донков
  Владимир Донков
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Здравейте, аз съм авторът на снимките - има наистина нещо тотално сгрешено при публикуването им, както правилно сте отбелязали. Цветовете са много грубо променени, а вертикалните кадри са отрязани до хоризонтални детайли.

  Надявам се това да е софтуерна грешка.

  www.VerticalAfrica.com www.VerticalShot.com
 11. 11 Профил на Jordan
  Jordan
  Рейтинг: 1331 Любопитно

  "грешка"-та много добре знаем каква е: някой вездесъщ редактор който си няма идея от фотография или самия автор е "пипнал" снимките ... т.е. просто ги е "смачкал" с компресия.
  @Дневник, публикувате страхотни неща, имате достатъчно добри фотографи които да адаптират подобни шедьоври, моля ви не се излагайте!
  Иначе още веднъж поздравления за статията

 12. 12 Профил на Владимир Донков
  Владимир Донков
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Кадрите са прерадени от същите файлове, които са качени в малък размер на уеб-сайта ми...

  Благодаря.

  www.VerticalAfrica.com www.VerticalShot.com
 13. 13 Профил на sava_chapanov
  sava_chapanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Според мен едва ли някой специално си е играл да променя цветовете. По-скоро е техническа грешка съчетана с недоглеждане. Иначе подозирам, че отсечките са, за да се напаснат фотографиите към оформлението на страницата. Във всеки случай е нормално авторът да бъде питан за такива неща.

  Г-н Донков, специално искам да ви поздравя за изложбата Ви в Студентски град! Впечатляващи пейзажи и много добър печат (поне според моето скромно мнение на начинаещ фотограф). Искам да попитам, до каква степен бяха манипулирани софтуеърно изложените кадри?

 14. 14 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 843 Неутрално

  В презентацията има много хубави неща, но най ценна е мъдростта, до която е стигнало това момче.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 15. 15 Профил на plamen shopov
  plamen shopov
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  браво ВЛАДО ,голям пич...

 16. 16 Профил на fallig_angel_
  fallig_angel_
  Рейтинг: 217 Неутрално

  БРАВО!!!!

  My candle burns at both ends It will not last the night; But ah, my foes, and oh, my friends - It gives a lovely light.
 17. 17 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ейй евала на тоя! Не всеки може да се хвърли на такова начинание. Жалко само, че ич не ми харесват тия снимки. Не съм фотограф и не разбирам от фотография, сигурно са много професионални, но просто като картинки са едни голи камъни. Интересна история обаче. Браво! Ако беше снимал и с камера, щеше да натрие носа на Беър Грилс!

 18. 18 Профил на Владимир Донков
  Владимир Донков
  Рейтинг: 997 Неутрално

  sava_chapanov, Благодаря Ви! Що се отнася до обработката - аз се старая всичко да е на 90% готово при самото заснемане и ползвам градиентни стъклени филтри за да уловя контраста в сцените. Що се отнася до последващите процеси - последовател съм на старата школа в този жанр Фотография и там етиката позволява само промяна на контраст и тоналност, в разумни граници Цветовете на чистата северна Природа са толкова наситени, че си е благодат за фотографа...

  Благодаря на всички за коментарите!

  www.VerticalAfrica.com www.VerticalShot.com
 19. 19 Профил на Маня
  Маня
  Рейтинг: 1316 Весело

  Страхотно!!! Дано повече хора да имат куража на Владимир Донков и да се изправят пред такива предизивкателства

 20. 20 Профил на gregorym
  gregorym
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "И все пак именно без хора никой от нас не може да живее."(№9)
  ха ха ха ха ха, да те пази Господ от некои "хора", чичо!
  "но просто като картинки са едни голи камъни"(№17)-еми сбъркал си сайто, брато, голите цици са на друго место.

 21. 21 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Трудно ми е с думи да опиша възхищението си и уважението си към г-н Владимир Донков. Шапка Ви Свалям. Аз обичам планината, обичам фотографията, но се занимавам любителски с нея. Наистина съм възхитен от волята на този човек да понесе всичко това за тези хубави снимки.
  Благодаря ВИ за доставеното удоволствие г-н Донков !!!

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 22. 22 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Надявам се да разберем, от Дневник, когато книгат North. излезне. За мен удоволствието ще е огромно. Защото аз самият нямам силата и волята да направя такава експедиция. А страшно бих искал да видя тези места. Тези снимки, изложби и книгата, поне отчасти ще задоволят моето желание

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 23. 23 Профил на fraxinelle
  fraxinelle
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Островът поне засега остава незасегнат от хора и незаснет от други фотографи. "
  Дневник, островът е популярна дестинация за катерачи и е заснеман много пъти. Съсипали сте прекрасните снимките на Влади при публикуването. Редакторите спят...
  Мерси на Влади за хубавия репортаж!

 24. 24 Профил на sava_chapanov
  sava_chapanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Благодаря за информацията! Хубаво нещо е старата школа! И аз си имам един фотограф от същата вкъщи и непрекъснато се изумявам на какви неща са я научили оскъдицата от едно време и характера на филмовата фотография. Между другото комплименти и за блога! Адски увлекателно пишете! Истинско удоволствие беше да Ви прочета!

 25. 25 Профил на Петя Райковска
  Петя Райковска
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#10] от "Владимир Донков":

  Привет Владо,

  Кадрирането на снимките се е получило автоматично, за което се извинявам от името на екипа. Размерът на снимките в Dnevnik.bg е фиксиран във всички статии.

  --

  Добавихме възможност за разглеждане на снимките в реален размер. Съветвам всички да се възползват през "Преглед на оригинала". Така ще видите фотографиите по-големи и с кадрирането на автора.

  Също така горещо препоръчвам да разгледате Голямата снимка на Владо Донков от 30 септември 2009 - "С влак до планините на Европа" http://www.dnevnik.bg/792017

  Поздрави!

  Продуктов мениджър Dnevnik.bg, Capital.bg
 26. 26 Профил на Владимир Донков
  Владимир Донков
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Здравей Петя, Благодаря за уточнението, макар да остава проблемът с манипулираните цветове, ще напиша имейл за да не губим времето на четящите коментарите

  Поздрави!

  www.VerticalAfrica.com www.VerticalShot.com
 27. 27 Профил на Jordan
  Jordan
  Рейтинг: 1331 Весело

  Супер!
  @Петя благодаря за реакцията, ето затова хората четат и ще продължават да четат изданията ви!

  Поздрави и за 'id.capital.bg', навременно и наистина добре изпълнено!

 28. 28 Профил на Владимир Донков
  Владимир Донков
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Всичко е ОК вече, Благодаря на Петя и екипа на Дневник за бързата реакция!

  www.VerticalAfrica.com www.VerticalShot.com
 29. 29 Профил на ръца пръца
  ръца пръца
  Рейтинг: 830 Весело

  красота!!!
  успех на Владимир и все така да ни радва

 30. 30 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Снимките са уникални..... Гледаш ги и си викаш, като шопа -те такова нещо, нема и не мое да има. Браво на автора !!!!!

 31. 31 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#26] от "Владимир Донков":

  Браво Влади ,гледах ти презентацията ,която услужлив форумен колега пусна на форума и трябва да кажа ,че всеки един от нас има нужда от подобна екскурзийка ,най- вече заради прозренията....Познавам чувството и аз имах подобен момент в живота

 32. 32 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Уникални снимки,уникален човек!Поклон!

  rock n' roll is king!
 33. 33 Профил на Dex
  Dex
  Рейтинг: 217 Весело

  Най-искрени поздравления за снимките

  @ Петя Райковска: дали Голямата снимка за Февруари не може за тази поредица? Мисля, че няма да има недоволни!

  За да победиш останалите трябва да надвиеш първо себе си.
 34. 34 Профил на Петя Райковска
  Петя Райковска
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#33] от "Dex":

  Ще си говорим с Владо, стига той да има интерес

  Продуктов мениджър Dnevnik.bg, Capital.bg
 35. 35 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#10] от "Владимир Донков":

  Браво!
  Велико!
  Да сте жив и здрав и още много хубави преживявания !
  Браво!

  Хитростта пречи на мисълта!
 36. 36 Профил на concept
  concept
  Рейтинг: 688 Неутрално

  много хубави снимки и най-вече невероятно място, браво на фотографа.
  по отношение на начина написаното- на мен повече ми изглежда като нещо, което дори самият автор не може да познае. Журналистите са интересно нещо- цитират те така както ти никога не можеш да се познаеш, половината неща са откровено различни, и най-накрая слагат твоето име отдолу. Но както и да е, и те трябва да ядат хляб.

  Експедицията е страхотна. Бих ти дал идеи за районите северно от Магадан. Някои места са напълно откъснати, не са толкова планински, но самите места са откачено далеч от всичко. Мисля, че гъстотата на популацията на мечките е нещо като 30 на кв. км. и си е тръпка. В гугъл пишеш "3 ktm go east" , това е тред за едни поляци които отиват с моторетките до Магадан. мисля, че втората експедиция е с по-леки моторетки направо там и целта е нагоре през нищото. Естествено, от художествена гледна точка снимките не са като твоите, но можеш да видиш местата. Но пак- твоята експедиция е страхотна

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK