Вим Вендерс трогна "Берлинале"

На прожекцията присъстваха Вендерс и съпругата му Доната (в средата) в компанията на президента на Германия Кристиян Вулф (вляво) и канцлера Ангела Меркел (вдясно) на прожекцията на 3D филма "Пина".

© Reuters

На прожекцията присъстваха Вендерс и съпругата му Доната (в средата) в компанията на президента на Германия Кристиян Вулф (вляво) и канцлера Ангела Меркел (вдясно) на прожекцията на 3D филма "Пина".Очакваният с огромно нетърпение триизмерен филм на Вим Вендерс "Пина", посветен на внезапно починалата в средата на 2009 хореографка и балерина Пина Бауш, подейства като своеобразен визуален реквием и трогна публиката на световния филмов фестивал в Берлин.


Също триизмерен, "Пещерата на забравените мечти" на Вернер Херцог, познат с трайния си интерес към екзотични земи и сюжети, проследява изследователските усилия на група учени от Южна Франция, благодарение на които човечеството разполага с данни за скални рисунки от преди 33 000 години.


Според мнението на специалисти и Вендерс и Херцог са използвали триизмерната технология по новаторски начин, различен от демонстрирания досега в американското кино. При Вендерс "оживява" движението, а при Херцог – тишината на затворените за широката публика "интериори" на френската пещера "Шове".
И в двата случая човешките усилия от различни епохи са "запечатани" в своеобразни виртуални библиотеки. Отсъствието на самоцелни специални ефекти бе оценено по-скоро като "израз на стабилен художествен вкус", отколкото като дефект.


"До каквото и да се докоснат ръцете ви, господин Вендерс, то веднага се превръща в злато!" – патетично възкликна представител на международната преса в Берлин. "Златото го има навсякъде около нас – отговори Вендерс. Необходимо е само ръцете ти да го потърсят."


"Пина" бе наречен "филм за любовта и страданието", изразени чрез човешкото тяло. Думите на Пина Бауш "Да танцуваме, иначе сме загубени!", използвани като подзаглавие на филма, допълнително развълнуваха публиката.


"Пина" на Вим Вендерс ще бъде показан и на "София филм фест".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK