Мангия насред кризата

Мариела и Руми

© Анелия Николова

Мариела и РумиТатяна Димитрова много пъти се заковаваше пред витрината с невероятни предмети. Накрая влезе и се запозна с Мариела и Руми, които зарязват сигурни заплати от рекламна компания, за да печелят от усмивките на клиентите си.- Няма земна сила, която да ни изкуши да си продадем бизнеса. Все едно да продадеш детото си!


- Има хора, които искат да изкарват пари на първо място, явно ние искаме нещо повече от работата си

Случвало ли ти се е да вървиш по улицата и съвсем неочаквано да се спреш пред гледката на небе, сграда, залез, които изглеждат като подредени от невидима ръка в съвършена комбинация? Или пък онзи следобед на плажа, когато светлината е кехлибарена, времето е спряло, напитките - безчет, а приятелите заслужават да дадеш живота си за тях. За нас всичко това е "мангия". Моментите, които със своята прелест ни карат да се усещаме живи и вдъхновени...
Ето такава визитка на сайта си слагат на бизнес начинанието си "Мангия" (Manghee) Мариела и Руми, които съвсем скоро, на дъното на отчаянието заради кризата на много хора, отвориха малък магазин на ъгъла на столичните "Ангел Кънчев" и "Солунска". Какво продават ли? Направени със собствените им ръце огледала с керамични или текстилни рамки, огромна бяла чанта с цвета на роза на "фасадата", пръстени от невъзможни материали, стенно пано за бижута, нощни лампи от подръчни на пръв поглед средства, нощна лампа "Клетка с рози"...


Наистина започнахме по време на кризата, разказва ми Мариела през букета от люляк, лалета, зюмбюли, които е купила тази сутрин от пазара съдружничката й Руми. Слушам я седнала на истинско пънче от дърво. От декември 2009 г. двете захващат този бизнес, първо отварят ателие на "Пиротска", след като са напуснали сигурна работа в рекламния бизнес, с определен ден за заплата, възможност за обучения и пари за облекло.


"Когато взехме решението, кризата беше започнала, но никой не си даваше сметка за какво става дума, защото при нас още не се усещаше", връща "лентата" Мариела. И двете с Руми казват, че нито са знаели какво ги чака (с криза или без), нито пък след нея могат да направят равносметка просто защото


нямат предкризисен бизнес период


Започват със собствени средства и до този момент не са взимали кредит, но смятат да вземат за оборотни средства, защото се опитват да излязат от кръговрата, при който изкараните пари винаги заобикалят джобовете им, влизайки отново в бизнеса.


"Всички около нас казват, че е много зле, оборотите са им паднали над три пъти. А ние се движим все нагоре", казва Мариела. Руми я допълва, като обяснява, че хората от бизнеса в момента са "смазани" от това, което им се случва в резултат на кризата. И двете признават, че още не им дава мира мисълта, че може сметките им да излязат криви, но не съжаляват. "Просто има хора, които искат да изкарват пари на първо място, явно не сме такива и ни трябва нещо повече, което да получаваме от работата си."


Това "повече" започва от неизбежните усмивки по лицата на прекрачилите прага на магазина и стига до думите на тяхна клиентка, че са "надминали себе си". Двете обясняват, че това е едно от нещата, които най-много ги вдъхновяват. В такава ситуация парите, които получават, са някак "между другото".


Непрекъснато се случва клиент да даде идея, която после двете момичета превръщат в някой закачлив предмет – храна за душата. "Много важно е за нас, когато хората одобрят как сме доразвили идеята им и ги караме да се усмихнат, защото са доволни. Това много зарежда", казва Руми и разсъждава, че има клиенти, с които се сближават, познават домовете им, за които са правили украса. "Споделяме само хубави емоции, не делим нищо негативно."


Седмица преди Великден всеки влязъл в магазина възкликва, че има много нови неща. Мариела и Руми ги правят, докато са там. Често клиенти питат дали това, което изработват, се продава. "Понякога имам чувството, че не сме произвели нищо ново, защото още ненаправено и вече е продадено. На практика някои неща нямат никакъв живот в магазина", казва Мариела, докато пробива дупки с безопасна игла в няколко яйца, които току-що е купила за предстоящия великденски кръжок за възрастни.


Да, точно така.


Кръжок за възрастни


На скептиците двете момичета обясняват, че и те са мислели, че не могат да сътворят кой знае какво с ръцете, преди да започнат. Освен лишението от фиксирана заплата двете са загърбили и голяма част от свободното си време. Често им се случва да сливат седмиците, а рядко почиват в неделя.


Затова в малкото време извън магазина и ателието не творят - "Човек и от това трябва да си почине". Харесва им обаче, че умората е физическа. Затова Мариела след дълги периоди на затишие, в които не прави нищо за себе си, се отдава на козметични процедури – на ръцете. И двете ми ги показват. По тях личи, че се занимават с "физически труд". "Често много ни болят и ръцете, и телата."


В магазина им има толкова неща, които иска човек да си купи, че се чудя те за какво си дават парите от перото "и аз съм човек". Дълбоко се замислят. Мариела казва, че предимно купува разни работи за детето си. Руми пък се сеща, че покрай ателието им е имало места, където са си купували гуменки и обувки за по 3 лева и панталони за по 5 (не са втора употреба), вече не са склонни да отидат в мол и да дават "купища" пари. "Може би защото и нашата работа е такава да търсим възможно най-евтиния материал, за да можем да свалим себестойността на готовия продукт", обяснява Руми.


Двете са си въвели от самото начало "програмка" за цените на техните неща. Тя обаче показва понякога цени, които ще направят нещото непродаваемо, и се налага да свалят. Повечето хора купуват за подаръци, но докато ги избират, се изкушават да си поръчат и нещо за себе си, което се явява "отложено" плащане, разказват двете.


Отложеното плащане в друг смисъл обаче се оказва проблем и за такъв мъничък бизнес като този. Причината са, че двете работят по корпоративни проекти, на които много държат, но при които получават парите по-късно.


Не толкова финансовите въпроси са тези, които скриват обичайните им широки усмивки, колкото "тази простотия и грозотия". Според тях и преди си ги е имало тези дразнещи неща, но сега са се обострили в резултат на кризата.


Преди около месец "действителността ми се стори толкова грозна, че ми се прииска да правим "Мангии" в друга държава, обаче после си казахме, че е грехота да зарежем нещо, което сме започнали", дава пример Руми. Тя и преди е правила такива експерименти. Живяла е 2 години във Франция, "но се върнах - не можах да се адаптирам.".


А иначе искат "Мангии" да има "навсякъде по света", но първо все пак са наред други градове у нас. Сега тъкмо оттам идват поръчките през сайта. Другите му потребители са майки с деца, които нямат време да дойдат на място.


Двете дами са изумени от въпроса на какъв човек биха си продали бизнеса, ако това се наложи. Не се сещат за такъв, не го познават, по-скоро биха го закрили. "Какъв трябва да е този човек?", чуди се Мариела. Определят като "безумие" възможността да си продадат мечтите. "Няма земна сила, която да ни изкуши. Все едно да продадеш детето си! А кой ще му произвежда на този човек? Непродаваемо е!", отсичат в един глас.


Толкова са вътре в това, което правят, че даже не знаят, ако стане така, какво биха купили. Дълго мислят и после Мариела се сеща, че би искала да купи "голям приют за кучета, където за тях пък да се грижат изоставени деца". Тормози я мисълта, че не знае как живеят навършилите пълнолетие, които трябва да напуснат домовете. Руми би заложила на ресторант с бар на някой остров. И да има и магазинче "Мангии". А може да купи и плантация с цветя в Холандия.


В мечтите си искат още проекти и все по-предизвикателни неща. И също: "Да се успокоим в един момент, че можем да си наемем хора. Да имаме по-нормален ритъм на работа. Сега по всеки проект е тоталното разкостване, защото нещата не са за двама и се докарваме до страхотно изтощение."


Мариела и Руми се надяват до края на тази година да се "пооправят нещата". Според тях важното е хората да се успокоят, че нещата тръгват на добре.- Няма земна сила, която да ни изкуши да си продадем бизнеса. Все едно да продадеш детото си!


- Има хора, които искат да изкарват пари на първо място, явно ние искаме нещо повече от работата си

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK