Град за доизмислянеПредставете си. Слънчев пролетен ден на Перловската река в София, някъде между Орлов мост и булевард "Мадрид". В сивото и пусто открай време бетонно пространство, служило винаги само за отвеждане на една мръсна вода през един неприветлив град, сега се е разположило приятно кафене с дървени масички и цветя. Сервитьорът снове между двата бетонни "бряга" през ажурни мостчета, момичета четат и пият бира (примерно), защото в близкия парк на Военната академия, отворен през 2010 г. за софиянци, не се пие бира. Част от водата, необичайно чиста, представете си, заради солените глоби, въведени от общината за мърлячите, които изливат в нея нечистотиите си, напоява импровизирана морава върху бетона, а върху моравата – изложба на всевъзможни бутикови архитектурни проекти за благоустройството на... Перловската река. Деца пускат хартиени лодчици по течението, а в чест на нейния нов облик Малък градски театър се е прекръстил "Зад реката". Примерно.Ще бъде облагороден и обживян и някои от "забравените от Бога вътрешни дворове в идеалния център на София"


Много от чешмите в централния район "Средец" трябва отново да потекат


Една от градските тоалетни ще бъде отново открита, ще има и съживени софийски подлези

С безбройните си неуредици и грозотии (да си го кажем честно) освен място за нерви и ърбън-пънк-меланхолия град като София може да бъде и предизвикателство за фантазията. Тъкмо така са го приели няколко млади архитекти, обединени в сдружение "Трансформатори". От няколко години те се забавляват с доизмисляне на градския пейзаж.
В какво жизнерадостно можеш да превърнеш една ръждясала, игнорирана от десетилетия катерушка в панелен квартал, вместо просто да я нарежеш за скрап? Как да извадиш от забвението една истинска римска вила в столичен квартал и елегантно да внушиш на обитателите му, че тя е ценност, че не бива повече да я зариват с боклуци или да вадят камъните й за огнища за лютеница и компоти?


Или какво полезно и хубаво можеш да направиш в града с отпадък като винила от стари билбордове? ("Горичка" преди няколко години им намериха търговско приложение - правят едни хубави чанти, а Zona Urbana продават портмонета от друг популярен отпадък - композитните опаковки от сокове, които в България засега не се рециклират.)


Да развиеш ръждясала гайка


Преди месец в рубриката за читателски снимки на сайта на "Дневник", която обикновено е панаир на градските безумия, се появи една симпатична пейка-гаечен ключ. Тя се намира недалеч от Перловската река – пред Модерен театър. Дело е на "Трансформатори", които видели в една шестоъгълна кашпа пред театъра - гайка. Саксията била поставена върху едно от паркоместата, разказва арх. Валери Гюров. Трансформаторите я "отвинтили" оттам и й дали смисъл.


Пейката-ключ, реализирана съвместно с "Горичка" за неотдавнашния форум "Дом", е като визитка за идеите на трансформаторите. Те вярват в малките артистични вмешателства в града и се дразнят, че управата на София е фиксирана основно в големите строителни проекти. Категорично са против градските ампутации като взривяване на мавзолеи.


Не са привърженици и на идеята да се махне естетически спорният паметник "1300 години България" пред НДК (по-популярен с едно друго, нецензурно име). "С него може да се направи нещо различно, което да го облагороди, не трябва да се премахва история – гражданите веднъж са платили създаването му, защо е нужно да плащат и премахването му", размишлява арх. Делчо Делчев.


"Дружба" между хората


Другият проект с ръждясалата катерушка е част от творческата работилница "Комунархия" - опит за одухотворяване на абсурдната съвременна сплав от култа към колективния живот, останал от комунизма в градоустройството на столицата и наследилия го краен индивидуализъм. Панелният квартал е "Дружба". Унилата катерушка била пребоядисана и трансформирана в... зеленчукова градинка. С помощта на канап, конопени чувалчета и пръст във фермата поникнали магданоз, люти чушки, ягоди, лавандула, мащерка и други зелении плюс "няколко хризантеми за разкош".


Друго простичко изобретение на "Комунархия" било осветлението на една квартална маса с пейки. На дървото над нея бил увесен шарен лампион от пластмасови чашки – като намигане към съседите, че уютът не е скъпо удоволствие, а отпадъкът и боклукът са различни неща. Впрочем за много от акциите си "Трансформатори" привличат студенти и доброволци често от самите места на трансформациите.


Античност с дъх на компот


Останките на римската вила "Рустика" лежат в една градинка между панелните блокове в кв. "Хаджи Димитър". В късноантичната Сердика тук е имало селска вила от няколко постройки, една от които семеен мавзолей. Старината била открита при строежа на квартала през 60-те години на миналия век и била обявена за паметник на културата. След което на практика била зарязана, а местните жители в продължение на години взимали камъни от основите й, за да си правят огнищата за зимнина, разказва арх. Делчев.


Проектът е на Института за изследване на изкуствата към БАН и финансиран от Столичната община. Работата под ръководството на археолози и с помощта на доброволци, организирано от трансформаторите, е започнала миналата година с разчистване на боклуците, покрили руината. Основите на мавзолея били покрити с дървени палети, облицовани с рециклиран винил от билбордовете на миналогодишните издания на Sofia architecture week.


Архитектите открили обекта със закачлив "компот коктейл" - вечер с домашен компот и музика. Сега остава да бъдат поставени информационни табла за историята и значението на вилата като част от стара Сердика, осветление и... социализиране на антиката със съседите.


Винилов дом за един бездомник


В мразовитото начало на миналата година също с палети и винил трансформаторите сглобили "палатка" за един бездомник - нарекли проекта си Home less is more. Човекът, който обитавал един матрак с юрган в центъра на София, се съгласил да му направят къща. Използвали 2 палети за основа, тъй като те държат пода на разстояние от земята, 4 пласта велпапе, вратата била от пластмасово фолио с мехурчета, а отвън - хидроизолирано с винил.


Малко след като вдигнали портативния дом обаче, общината прибрала бездомника в приют и архитектите прибрали къщурката. Идеята им за бързо сглобяемите къщички обаче е перфектно приложима за спасяване на градски чергари в зимите. Както и на улични кучета в някои квартали, защото София още няколко години няма да има достатъчно приюти за четирикраките бездомници.


Очаквайте скоро


Дори да минавате през София само по траекторията работа–вкъщи и да си внушавате успешно, че ви е все тая за сивотията около вас, сигурно ви е направило впечатление, че почти няма работещи чешми на улицата. А че в парковете няма обществени тоалетни? (Изключение са една-две химически. Това вероятно се дължи и на факта, че земята под някои от старите тоалетни е била реституирана през годините, казват от сдружението. Точно така, в парковете...).


Поради това и поради титаничен мързел някои участъци в Борисовата градина, Южния парк и градината пред Народния театър днес са превърнати в клоаки, озеленени аналози на онзи легендарен "най-мръсен кенеф в Шотландия" от филма "Трейнспотинг". А подлезите? Някои подлези в София ще са завършен декор за психотрилъри. Ако им се сложи осветление, разбира се.


Това са и 3 от акцентите в новата работилница на трансформаторите - "6 за София", за който архитектите в момента все още набират спонсори. В резултат от този проект много от чешмите в централния район "Средец" трябва отново да потекат – "защо не и със системи за пречистване на водата, които ще намалят разходите за поддържане", казва Валери. Организаторите вече имат съгласието на Столичната община да им съдейства.


Една от градските тоалетни ще бъде отново открита, ще има и съживени софийски подлези, но засега сдружението пази в тайна кои и как. "Трябва да има някаква игра, нещо занимателно и полезно, за да влезе човек в подлеза – обикновено хората ги избягват", казва Делчо. Според него подлезът по принцип е градоустройствен парадокс, защото колите са извадени на повърхността, а хората са вкарани под земята. Друга задача на работилницата ще е "създаване на мобилен комплект градско обзавеждане".


Една от идеите зад това софистицирано понятие е комплект от мобилен бар и места за сядане към него, които могат да се разполагат в тревата например, казва арх. Гергана Тилева, друг член на сдружението. Ще бъде облагороден и обживян и някой от "забравените от Бога вътрешни дворове в идеалния център на София", добавя Гергана.


За проекти като предстоящите трансформаторите разчитат предимно на публично–частни партньорства: обществена собственост, която може да бъде облагородена с частни средства, каквато са "осиновените" в последните години от компании градини в центъра на София.


Досега архитектите са работили на доброволни начала и едва наскоро за пръв път са спечелили проект, финансиран от фондация "ЕкоОбщност". Целта му ще е да вдъхне живот на необитаемо в момента бетонно пространство при гребната база на яз. "Панчарево".

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1094 Весело

  Много ми харесаха снимки номер 1, 6 и 7.

  Да се надяваме, че в Пловдив също ще видим нещо подобно.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 2. 2 Профил на Dan Yordanov
  Dan Yordanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Готина статия, Милене!

 3. 3 Профил на white
  white
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Страхотни идеи имат, *палци горе*

  white
 4. 4 Профил на valeridg
  valeridg
  Рейтинг: 426 Весело

  в края на май ( 27-28-29 ) Трансформатори ще гостуват на фествала на ул. Отец Паисий в Пловдив, тъй че - треперете, Тепета: )

 5. 5 Профил на Nickname
  Nickname
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Дано, четейки тази готина статия, хората поне малко си трансформират чипа в главата... На Трансформаторите - keep it movin'

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Снимка 9. Бих придонесъл за уюта, като тегля на паркираната на тротоара дачия един сочен пирон от фара до мигача. Най-малко за 4 дена уютът ще рахатяса от нея, докато собственикът бъхти като кон между застрахователи и автотенекеджии.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK