Сладката страна на Страстната седмица

Sofi

© Анелия Николова

Sofi



Марина Караконова обиколи фурни, пекарни, кафета, сладкарници. Вкусва, мириса, наднича сред тави с тесто и печено агнешко :), чака на опашката за селекцията козунаци и други изкушения, с която да ви улесним, ако не месите вкъщи. 


Стандарти за продавания хляб и тестени произведения са определени и в Англия. Само че през XIII век. За кощунството да продаваш некачествен хляб наказанието било доста унизително - при първо провинение мошеникът бил влачен от Гилдхол до дома му през най-оживените, както и през най-мръсните улици с провесен хляб на врата.


Повтори ли – губeл занаята си. Осем века по-късно в България ни предупредиха, че има вероятност да се продават "отровни" козунаци, в които вместо брашно има примерно гипс. За утеха натровените можели да се обадят на някаква гореща телефонна линия да се пооплачат. Новина, която повече отива на XIII век. Няма да ви занимаваме с историите има-няма яйца в козунака, защо струва 2 лева, пътят на яйцата и т.н.




Решихме да превърнем в традиция селекцията си за козунаци и великденски сладкиши, която да ви улесни, ако не сте успели да месите лично или с машината за хляб. Разширихме спрямо миналата година. Само три от местата се повтарят - холандската пекарна Jovan, пекарна "Карамел" и фурната на "Иван-Асен". Козунаци и курабии, както винаги, ще може да купите и от "100 грама сладки", свои предложения готвят и "Дар от боговете", а италиански панетонета, приготвени тук, има в магазин I sensi.


Sofi

Хлебарницата, отворена преди почти две години, е на кьоше, в нея много хора влизат за кафе и кроасан/или бриош, сладък или с ементал, или еклер, или киш, или за да си купят багета (както е правилното име на франзелата :). Всички продукти идват от Франция. До събота включително ще се работи от 8 до 8, приемат се поръчки на 0895 44 66 08.


Добре е да ги направите поне четири часа по-рано. Вече са изпълнили желание за плънка от шипков мармалад с орехи. Иначе "вадят" козунаци с печени орехи, стафиди и портокалови корички. Най-ценното в тях е послевкусът на хубаво масло.
Sofiа, ул. "Раковска" 161 и "Карфур" в мол "Цариградско шосе"


ОТ "Лавката"

© Анелия Николова

ОТ "Лавката"


От "Лафката"  


Типична квартална хлебарница. Съществува от 20-те години на миналия век. В спомените на софиянци оттук по обед си тръгвали върволици хора, носещи над главите си тави с печен гювеч или агнета. (Все още се приемат заявки за печене на агнета на фурна). Хлябът е два вида: черен и бял (съответно и малък и голям) и на висока почит са баничките с боза или айрян. Подобно на хляба козунаците са два вида: малки – 2.70, и големи – 5.50. Ще се работи и трите дни – от 8 докато има хора.   
На ъгъла на бул. "Мадрид" и "Сан Стефано"


Фурната на "Иван-Асен"

© Анелия Николова

Фурната на "Иван-Асен"


Фурната на "Иван-Асен"

© Анелия Николова

Фурната на "Иван-Асен"


Фурната на "Иван-Асен"


Номерът е 13, но всички я знаят като "фурната на "Иван-Асен". Класика - една от най-старите хлебарници в София. Манифактурата работи безотказно, занаятът се предава от поколение на поколение, а опашките са през целия ден. След като излязат от фурната на долния етаж, тавите се подреждат направо на витрината и бързо я запотяват.


В четвъртък и петък ще се вади САМО козунак нонстоп от 7 до 8 вечерта, в събота – от 7 до обед. Майсторите са достатъчно порядъчни, за да уточнят, че ползват не яйца, а яйчен прах. Козунаците са един вид – със стафиди, и в два размера -  500 г – 2.40, 1 кг. – 4.80 лв. "Поръчки не приемаме... На опашката!"
ул. "Цар Иван-Асен" 13


Холандска пекарна JoVan

© Анелия Николова

Холандска пекарна JoVan


Холандска пекарна JoVan
"Всяка година е така - опашките за козунаци стигат до Патриарха". И така седем години, откакто "холандската" се появява на "Ангел Кънчев". В четвъртък, петък и събота ще се работи от 7 сутринта до 10 вечерта. Хлябът и всички останало през тези дни се спира. Ще се продават само козунаци. Те са със стафиди или със стафиди и лешници, бадеми и сушени плодове и в различни форми.


В зависимост от големината цените са между 3 и 15 лв. От хлебарницата предупредиха, че срокът на годност е два дни, защото няма никакви консерванти. И освен това е "като домашен, с дълги конци".
ул. "Ангел Кънчев" 37


Пекарна Caramel

© Анелия Николова

Пекарна Caramel


Пекарна Caramel

© Анелия Николова

Пекарна Caramel


Пекарна Caramel
Всяка година в Caramel правят нещо различно за Великден. Тази година освен традиционния козунак със стафиди и портокалови корички има още три: със сладко от ягоди и малини, със сладка паста от фурми и пълнозърнест козунак. Цените им са от 1.90 до 6 лв. Сладкото също се приготвя на място. Работи се всеки ден от 7 до 7, в събота ще се работи от 8 до 2. Поръчки се приемат на 0888 57 57 77.


Основните герои на това място, пълно с типичните френски хлебни и сладкарски специалитети, са ливанецът Хани Таук, учил сладкарство и хлебарство във Франция, и съпругата му Ирена. И двамата са привърженици на здравословното хранене. Затова тук няма и следа от маргарин, а само чисто масло, нито пък от ванилия на прах, а само на пръчици.
Ул. "Черномен" 5 и ул. "Хан Аспарух" 16


Pain de Paris

© Анелия Николова

Pain de Paris


Pain de Paris

© Анелия Николова

Pain de Paris


Pain de Paris
Отново сме на френска територия сред тарталети, милфьои, еклери, фланове и кишове, и крокове. Сега – и козунаци. Тестото е със стафиди, орехи и парченца сушени плодове и без подобрители. Прави се от Уилям Дену - натрупал опит във френски пекарни в седем държави. Във всяка от тях е правил козунак според местните рецепти. Българската версия е във вариант от 500 г - 6.80 и от 60 г - 2 лв.  Ще се работи от 7.30 до 19 ч. За поръчки - 850 21 67
бул. "Пушкин" 38, Халите, ул. "Краище" 1


Бистро "Комерсиал"

© Анелия Николова

Бистро "Комерсиал"


Бистро "Комерсиал"
Освен че бистрото упорито поддържа нивото си и вече си има заклета клиентела, от неотдавна там се предлага и хляб, който се приготвя на място и може да се отнесе за вкъщи. В Twitter имаше коментар по този повод - че вместо от съседния магазин, вече може да си купиш хляб от съседния ресторант.


Козунаците на "Комерсиал" ще бъдат с белени бадеми, портокалови и лимонови кори и бяло брашно; с белени бадеми и парченца черен шоколад и с бяло брашно; с фурми и биошпелтово брашно и със сини сливи и биошпелтово брашно. Цената е 18 лева за килограм.
В четвъртък, петък и събота ще се работи от 12 на обед до вечерта.
Може да се поръча на тел. 0897 9312 91.
Ул. "Шишман" 27


Алтернативите 


Lime

© Анелия Николова

Lime


Lime

© Анелия Николова

Lime


Lime
Трюфели с чай ърл грей или с лимон и мащерка, петифури, амарето чийзкейк, мохито чийзкейк (фаворитът ни), кейк с лайм и кисело мляко, орехов тарт с два вида шоколад и мед, домашни курабии с ядки, бял шоколад, мед и канела... Все едно четем част от меню за парти на Мария-Антоанета. Все пак става дума за сладките и максимално здравословни алтернативи на познатия готвач Джун Йошида.


От няколко месеца те са в Lime - и могат да се преживяват на място с арабско кафе с кардамон или табако капучино или да напълните кутии за вкъщи като алтернатива на традиционния вкус на Великден. Сладкиши за наслада, настроение и разкош на масата. За пролетта обещават ягодов чийзкейк и домашен кейк с малини.
Lime, ул. "Граф Игнатиев" 40, от 8 до 22
"Бизнес парк София", само в работни дни


Take a cake

© Анелия Николова

Take a cake


Take a cake

© Анелия Николова

Take a cake

Take a cake
Take a cake for Easter! Малките кексчета едва ли ще бъдат алтернатива, а удачно и цветно допълнение към козунаците и яйцата. Take a cake работи с пълна сила вече три месеца. Без никакви консерванти, създадени като вкъщи. Украсата от захарна паста сега е тематична - яйца, зайчета и пиленца. Иначе са малки и големи, сладки и солени, цени от 1 до 2 лв. Рецептите са домашни, с очакваните мляко, масло, яйца, брашно и захар. Работи от 8 до 19, а в събота - от 9 до 18. Приемат се поръчки на тел. 0888 352 151
Ул. "Тулово" 1

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK