10+ причини да обикнеш Измир



В Измир познават една особена декораторска техника. Върху сгъстена с желатин вода пръскат пигмент. Първо един цвят. После втори, трети. Капките се задържат отгоре и често попадат една върху друга, като образуват цветни пръстени.


После, ако през тях се мине с пръчица, могат да се оформят в дъги, листа, вълни, преди рисунката да бъде пренесена на хартия или камък. Ако цветовете не са много, може да се имитира мрамор. Ако са повече, става като калейдоскоп – половината авторство е на случайността, другата – на човешката ръка, потърсила симетрия в нея.


И самият Измир прилича да е създаден по някакъв такъв начин. Етноси, религии, езици, държавни устройства са се нанасяли едни върху други, разполагайки се удобно в средата или пък смесвайки се с предшествениците си, за да образуват сложната историческа шарка на един от най-отдавна населените райони в света. По човешка воля и по стечение на обстоятелствата."




Така започва пътеписът за турския град в най-новия брой на сп. "Бакхус", в който има още много информация за познатата непозната турска кухня.


В него освен това са публикувани резултатите от конкурса на изданието "Ресторант на годината 2011". Chef’s взе голямата награда, Yonko’s Family Restaurant, L’Entranger, Еnoteca Uno и Велин Велинов бяха отличени в другите категории. Leo’s получи най-много гласове на читатели.


Децата вече приключиха училище и статията "Кулинарни игри" разказва защо 1 юни не е единственият ден, в който да ги забавляваме. За готвещите се за почивка възрастни пък сигурно ще е интересна историята "Какво се случи, че отпуската на един готвач стана топ новина".


За обичащите да търсят родни кулинарни адреси пък е пътеписът за село Гайтаниново на 20 км на юг от Гоце Делчев. "В това село е второто произведение на изкуството на Михаил Маринов – човекът, отговорен за откриването и реставрирането на Лещен.


Неговата запазена марка – да съчетава възхитителна природа с талантливо вписваща се в нея архитектура, тук е развита с малко повече човешка намеса. Вплетен в безкрайна борова гора, това е комплекс от глинени къщи, кръстен с подходящото психеделично име "Омая".

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Дива селянка
    Дива селянка
    Рейтинг: 800 Неутрално

    За обичащите да търсят родни кулинарни адреси пък е пътеписът за село Гайтаниново на 20 км на юг от Гоце Делчев. "В това село е второто произведение на изкуството на Михаил Маринов – човекът, отговорен за откриването и реставрирането на Лещен.
    ==================================
    В Омаята не само кухнята я бива.Там ставаш истински и естествен.Ако не си закърнял тотално разбираш защо човек живее. Естествено не е за всеки джоб преживяване.

  2. 2 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    Измир не е зле, но си струва пътя само ако ще го правиш с кола и то в част от обиколка - Истанбул - Анкара, но по крайбрежната част на Турция - през Чанаккале и Анталия.
    Инак алтернативата е да вземеш през Атина фери, ама май мъчна работа за до Измир.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  3. 3 Профил на Yomega
    Yomega
    Рейтинг: 692 Неутрално

    бре на снимка 3 направо му се е схванал на някой пръста натискайки сатурация на синьото

  4. 4 Профил на sonyad
    sonyad
    Рейтинг: 594 Неутрално

    До коментар [#3] от "Yomega":

    Наистина невероятно синьо! Когато съм гледала снимки със много синьо море,съм си казвала,че е фотографска техника.Толкова ярко синьо море(като отенъците на бризентните чохли) видях до остров Минос,на около миля в морето.юпосле видях много други цветове.юморето съдържа всички багри в себе си.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK