Сбогуване с Потър и детството

Някои от Потър-поколението са пътували хиляди километри за историческия момент.

© Александър Константинов, Reuters

Някои от Потър-поколението са пътували хиляди километри за историческия момент.
$6.4 млрд. -  досегашните приходи от филмите за Потър


8 - боксофис позиция за всички времена на първия филм ($975 млн. печалба)


400 млн. книги за Потър са продадени по света

Когато гостуваше на шоуто на Опра Уинфри през октомври 2010 г., писателката Дж.К Роулинг сподели, че плакала неудържимо, след като през 2007 г. завършила последната от книгите за Хари Потър.
Екранизациите им разпространиха сред милиони и милиони зрители историята за момчето магьосник, но сега настъпи край и на филмите. Ще плачат ли неудържимо феновете?


"Израсли сме в поколението "Хари Потър" - първата книга прочетох, когато бях на 5, и е толкова странно, че всичко това сега свършва... като края на детството", споделя пред "Ройтерс" 18-годишният уелсец Рис. С други стотици почитатели на сагата той от няколко дни спи в импровизирания палатков лагер на лондонския площад "Трафалгар".
Някои са пропътували хиляди километри, за да присъстват на историческата финална премиера. Други се бяха дегизирали като ученици на училището за магия "Хогуортс". Трети просто бяха любопитни да видят звездите, преминаващи по червения килим.


Даниел Ратклиф (Хари Потър), Рупърт Гринт (Рон Уизли) и Ема Уотсън днес са по на 21-22 години, но стават знаменитости, когато са едва на 9-11 години. С края на кинопоредицата и те споделят, че имат проблеми с навлизането в "света-без-Потър", независимо че благодарение на киното станаха мултимилионери.


"Когато приключихме снимките преди около година, се почувствах наистина изгубен, не знаех какво да правя със себе си. Това бе неотменна част от живота ми и изведнъж тя приключва с един филм. Толкова е тъжно и наистина ще липсва на всички ни", разказва Рупърт Гринт.


Ема Уотсън пък споделя, че е вярвала, че като играе Хърмаяни Грейнджър, може да стане по-добра в реалния живот. "В действителност ми липсва вживяването в този образ, всеки ден да живееш в един магичен свят и да преживяваш толкова приключения."


Радклиф, който в момента работи в САЩ, сподели по видеовръзка с журналисти в Лондон, че не вярва силното им приятелство да продължи за цял живот. "И двамата ще ми липсват много, много, но и се надявам, че всеки ще открие проектите, с които да продължи напред."


"Хари Потър и даровете на смъртта - 2" е не само първият в 3D, но и много по-изпълнен с битки, гибел на ключови герои и разруха от останалите. Въздигането на Волдемор достига кулминацията си, а актьорът Ралф Файнс, който се въплътява в ролята, го описва като "злодей с висока резолюция".


"Мисля, че този филм е на светлинни години от останалите в серията. Като качество той е най-доброто, което сме правили досега, и затова съм развълнуван, че все пак той завършва с позитивен тон", коментира Даниел Радклиф.


Дали и критиката ще се съгласи с него? Ще трябва да изчакаме премиерата. За мнението на масовата публика ще се изчака още малко, защото филмът излиза на световните екрани на 13 юли, а във Великобритания и САЩ - на 15 юли.


Засега отзивите са благосклонни. "Дейли телеграф" коментира, че става дума за "монументално кино, изпъстрено с прекрасни тонове и носещо дълбоко послание, което ще отекне във всеки зрител - млад и стар - че у всеки един от нас има мрак, но можем да го преодолеем".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK