Mind mapping: Нарисувай карта на идеите си (видео)

Камера и монтаж: Веселина Фотева, музиката към видеото се разпространява под лиценза на Creative Commons и е освободена от авторски права.

На хладилника висят десетина бележки. В чантата има поне три тефтера. Един е за ежедневните задачи, вторият - за дългосрочните планове, а последният - за някоя и друга творческа идея. На бюрото чакат още - те са за работните записки. Отсреща виси и коркова дъска, приютила всевъзможни листчета от типа "да не забравя".


От книгите стърчат надрасканите им резюмета, чакащи да бъдат прегледани. За много хора това е картина на ежедневния хаос, наречен организация на времето и идеите. За други обаче е вече просто отживелица. Последното важи с особена сила за Николай Андонов, Петър Шарков и Антон Ценов - едни от първите инструктори по мисловни карти в България.
"Представете си карта на град. Заменете централната част с основната си идея, която искате да осъществите. На мястото на главните булеварди подредете ключовите си мисли и сложете по-маловажните цели там, където са второстепенните улици. Ако нарисувате и картинки, те ще са вашите "забележителности" по пътя на мисълта."


Такова ще е едно от първите обяснения, които тримата ще дадат в отговор на въпроса какво е мисловна карта. Допълват също, че майнд мапът (от англ. ез. мисловна карта - Mind map, бел. ред.) е ключ към пълния потенциал на човешкия ум.


Картографираните идеи стимулирали всички умения и от двете полукълба на мозъка - реч, картини, логика, числа, цветове, пространство, последователност. Можели да се използват за учене, организация на събития, презентации, структуриране на идеите.


Николай, Петър и Антон се познават от няколко години. Срещнали се покрай общи познати и заедно членуват в един и същи клуб по предприемачество. След като лично се убеждават колко ефективни са мисловните карти, взимат решение да ги превърнат в свой бизнес. Така създават първите курсове по майндмапинг, а в начинанието се включва и тяхна приятелка - Златина Цветкова.


Антон Ценов, Тони Бюзан и Петър Шарков в Амстердам по време на обучението за инструктори по мисловни карти

© Дневник

Антон Ценов, Тони Бюзан и Петър Шарков в Амстердам по време на обучението за инструктори по мисловни карти


Една картинка замества 100 страници

"Картите са предназначени за хора, претоварени с информация, за хора, които имат проблеми с ученето, имат да вършат страшно много неща и не могат да си ги структурират, за хора, които имат идеи, но не виждат връзката между тях", обяснява Петър, а Антон го допълва шеговито – може да кажем, че са за всеки, който диша.


"Много обичам, като прочета някоя книга, да й направя мисловна карта", казва Николай и обяснява, че едно от основните приложения е при ученето. "Така определено запомням за много по-дълго време. Направил съм на около 15 книги и в момента мога да ви ги разкажа всичките подробно", убеждава той.


За изпити също "вършат добра работа", особено ако се нарисуват карти за всеки отделен въпрос от конспекта. "Мисловна карта на учебник може да се направи само по съдържанието. След това цялата информация в детайли си идва на правилното място от само себе си", намесва се Антон и казва през смях: "Ако знаех това преди университета, щях да завърша сигурно със седем." Той има бакалавърска степен в УНСС.


Mind mapping: Нарисувай карта на идеите си (видео)

© Дневник


Една от първите му мисловни карти обаче е с цел организация на голям купон - петгодишнината от завършването на гимназиалния му випуск. "Това хич не е лесна работа", бърза да каже той и с гордост обяснява как на един лист хартия е събрал всички стъпки към осъществяването на събитието. "Включих основните направления, които ще са нужни - събиране на пари, спонсори, музика, място, присъстващи, почистване, разрешение от директор и т.н. Много добре се получи."


Петър пък е математикът на групата. Според него по този начин много лесно една идея може да бъде обяснена на друг човек. "Вместо да дам сто страници, написани линейно, аз мога да му покажа една картинка", казва той с уточнението, че в картите се използват картинки и същевременно те самите са такива. "А една картинка може да съдържа хиляда думи в себе си", разсъждава той.


Показват най-различни примери – планове на книги, събития, дори спорт. С майнд мап Николай бил обяснил на Антон всичко за тениса. Бил готов за час, Антон я разгледал за няколко минути. "Сега мога да кажа, че знам всичко за тениса – правила, основни турнири екипировка", хвали се той.


Научи се как да учиш


Тримата са се учили на мисловни карти от техния създател - англичанина Тони Бюзан. "Искаме да променим мисленето на хората и да разпространим инструмента в България. Затова отидохме в Амстердам да се лицензираме, където Бюзан имаше курс. Запознахме се лично с него", разказва Антон. Там научават, че картите са създадени в средата на 60-те години.


Mind mapping: Нарисувай карта на идеите си (видео)

© Дневник


Откривателят им имал проблеми в университета и решил да намери начин да изследва как работи човешкият мозък, за да създаде техника за по-лесно запомняне. След обучението младите предприемачи са убедени, че най-важното качество в днешно време е умението да се учи.


Антон продължава: "Аз лично говорих с Бюзан и той успя да ме убеди, че линейното писане е вече отживелица в свят, който е претоварен с информация. Ако ти нямаш фундаменталното умение да учиш как да учиш, просто няма да се справиш.Ако преди 30 години си завършил някакво образование, си могъл да изкараш цялата си кариера със знанието от него. Сега трябва да учиш нови неща всеки ден."


Една от основните амбиции на триото е да разпространят метода си в България, като го интегрират в образователната система. По думите им на Запад той отдавна е част от ежедневието на ученици и студенти. Данните, с които разполагат, ги правят сигурни в успеха в бизнес средите - над 100 000 фирми по света вече го използвали. Сред тях били гиганти като "Тойота", НАСА, "Уолт Дисни", "Майкрософт".


Според Николай ефективността на картите е безспорна. Най-вече защото ги намира подходящи както за практици, така и за хора на изкуството. По време на обученията той забелязва, че има два типа хора. Едните били много организирани и подредени, но не можели да избягат от собствените си рамки.


Другите постоянно бълвали идеи, били креативни, но също така непоследователни и не постигали големи резултати. След като се научели да изобразяват идеите и целите си, първите станали по-изобретателни, а вторите структурирали плановете си все по-успешно.


Има два начина да направиш мисловна карта, обяснява Петър. Единият е на ръка, а другият със специален софтуер. "С програмата става много по-бързо, може да редактираме, да споделяме, няколко човека могат едновременно да работят онлайн." Въпреки това неговият съвет е да се правят ръчно, защото така "информацията минава през нас по-силно".


"Освен това човек, докато рисува, се успокоява, развива творческите си умения, проявява въображение. Така изгражда собствен стил и представя идеите си точно така, както са му в главата", казва той. Важно било при направата да се ползват различни цветове, криви линии и печатни букви.


Mind mapping: Нарисувай карта на идеите си (видео)Трима убедени в предимствата на метода


Николай Стоичков, студент в Техническия университет
"С мисловни карти на всяка тема от конспекта успях да взема 5 изпита за 3 дни. На изпита просто си спомних как изглежда мисловната карта."


Иван Стайков, занимава се с маркетинг
"Винаги ми е било трудно да сложа на лист всичко, което ми е в главата. Мисловните карти са страхотен начин да се покаже цялостната концепция на една идея."


Георги Иванов, студент
"Даже в момента правя една карта. Ако един ден имам бизнес, ще накарам всички да ги ползват. Уча без усилия, приятно ми е, все едно се връщам в първи клас."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK