Имигрантското предградие Пиерфит-сюр-Сен: Животът продължава

Имигрантското предградие Пиерфит-сюр-Сен: Животът продължава

© Associated PressЖивотът в северното парижко предградие Пиерфит-сюр-Сен изглежда не се е променил в дните след терористичните атентати в Париж. Съседът сърбин на долния етаж все така шумно слуша Драгана Миркович, малиецът отгоре изхвърля торба с боклук през прозореца, на улицата двама алжирци спорят разгорещено, откритият през 2013 г. трамвай причинява все същите задръствания, а вратите на мароканския ресторант две преки по-надолу са все така отворени в очакване на посетители. Тази картина описва българката Мария Павлова, която живее във Франция от няколко години и засега с мъжа й – французин, са избрали Париж за мястото, където да отгледат децата си.


Етническите французи в предградието са малко и са предимно възрастни хора, а кварталът е приютил пъстър сбор от имигранти – мюсюлмани, християни, африканци, хора от страните от близкия изток, а също турци, сърби, немалко българи. След нападението над "Шарли ебдо" и последвалите заложнически кризи тук на пръв поглед не се усеща нищо различно. "Няма никаква видима промяна. Но като че ли всички бързат да забравят", разказва Мария. Тя дава пример – в събота излязла с приятели. На монитор в заведението, където седнали, бил пуснат някакъв телевизионен канал. Започнал репортаж за терористичните атаки и точно когато погледите на клиентите били приковани към екрана, някой от персонала набързо превключил на мач. Сякаш събитията да бъдат скрити или поне да отминат, да не се нагнетява атмосферата.


"Явно на хората като цяло им писна от толкова негативизъм", разказва Мария и споделя, че след атентатите не усеща самите французи да са променили отношението си към имигрантите.  "По-скоро всички осъзнават доколко това е във вреда на мюсюлманите", продължава разказа си тя. Съседите й французи коментират лаконично събитията: "Ужасно е, много е трагично", без да се впускат в излишно драматизиране. Самите мюсюлмани пък се страхуват да не бъдат сочени с пръст. Това обаче вече се случва. 
Позната на българката – алжирка, работеща в парижка болница, споделя, как ден след нападението над "Шарли ебдо" съученици на 7-годишния й син го нарекли терорист, подигравали му се и му казали, че "вие мюсюлманите искате да изтрепете християните". Най-вероятно ги има и обратните примери, споделя Мария. "Децата хващат само някаква част от нещата, които са се случили, и си я интерпретират по свой начин. Особено ако имат и родители ксенофоби", разказва впечатленията си тя. Според нея промяната, която ще настъпи във френското общество, ще бъде именно в по-големия контраст между тези, които са настроени срещу мюсюлманите, и толерантните хора. "Който си е бил срещу мюсюлманите и имигрантите като цяло, си е останал такъв и е още по-настроен. А такива хора не са никак малко", разказва Мария и дава за пример електората на Марин льо Пен, която явно трупа активи след атентатите.


И все пак тя не е усетила антимюсюлмански настроения в прякото си обкръжение. От новините е разбрала за нападения над джамии, за надписи против исляма и т.н. В имигрантското предградие обаче не е видяла нищо такова. Има дребни детайли, които подсказват, че все пак има притеснения за сигурността. Например входове на обществени сгради, които доскоро са стояли широко отворени, вече не са.


Иначе в събота – ден преди марша на единството, кметът Мишел Фуркард поканил жителите на Пиерфит-сюр-Сен на бдение пред общината. На събирането е имало представители на мюсюлманската, на еврейската общности, а хората запазили минута мълчание, за да почетат паметта на жертвите. Извън централните прояви, подобни по-малки бдения се организират из цяла Франция.

Жители на северното парижко предградие Пиерфит-сюр-Сен на бдение пред общината. Подобни събирания има из цялата страна след атаките в Париж.

© Мария Павлова

Жители на северното парижко предградие Пиерфит-сюр-Сен на бдение пред общината. Подобни събирания има из цялата страна след атаките в Париж.


"Толкова много се проговори за това, че мюсюлманите нямат нищо общо, че религията няма нищо общо (с атаките), че ми се струва, че те няма от какво да се притесняват", разказва още Мария. Но същевременно споделя, че капсулирането на имигрантите е процес, който тече от години, а в привидно толерантното общество има сериозна разделителна линия. И предава спомени от ученическите години на мъжа й, който е имал много съученици от арабски произход, родени във Франция. "Абсолютни французи като манталитет, първи приятели са, играят си заедно, с нищо не се различават от останалите. Но в някакъв момент, към тийнейджърските години, започва едно по-особено отношение към тях – не само в училище, а като цяло в обществото. Например, отиват на заведение и охраната не пуска вътре "по-тъмния"... към тези хора има някакво подозрение. И те го виждат и го разбират. Едно такова момче в един момент се отделило от тяхната компания и започнало да се движи само с младежи като него - с алжирски корени", разказва тя. И продължава - постепенно различният се "отцепва" и в един момент не се знае в каква компания ще попадне. "Свърши ли училището, има много пътища..."


Фотогалерия: Имам чувство, че всички в Париж са по улиците >


"Явно сме създадени така, че да слагаме всички под общ знаменател и това е някаква защитна реакция", обобщава Мария, като допълва, че подобни разговори рядко се водят на висок глас. И друго нейно наблюдение - веднъж роден във Франция, но с други, много по-различни от европейските корени, човек започва да се лута между едното и другото. "Например, ти искаш да си като твоите приятели, обаче баща ти иска да носиш забрадка... и това, което ме изумява е как въпреки всичките тия неща, с които родителите 100% са наясно, те продължават да си изолират децата културно... много са силни като съзнание за принадлежност", споделя българката. И се чуди къде се корени причината – дали в стремежа на по-малкото общество да се съхрани, или в усещането за превъзходство на културата, което нерядко бива демонстрирано.


"Любопитно ми е кое е първо, от коя страна започва омразата. Дали от различието и от нежеланието да се адаптираш към новата среда - да бъдеш "претопен", или от това, че не те приемат такъв, какъвто си и желание да се докажеш като по-силен и по-прав", се пита Мария. Бързо обаче заключва, че еднозначен отговор на този въпрос няма.


Едно все пак е еднозначно - последните събития ще дадат тласък на промяна във френското общество. Тя може и да е отдавна започнала, може и тепърва да се случи. Със сигурност обаче промяната ще се усети на следващите избори, убедена е българката.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Тези трагични събития няма да отшумят просто ей така. Ако някой си мисли, че тази трагедия просто ще бъде забравена, явно нещо не е наред. Тепърва ще има империята отвръща на удара, тези отвориха огромна беля на хората от тяхната черга.

 2. 2 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 708 Неутрално

  „капсулирането на имигрантите е процес, който тече от години, а в привидно толерантното общество има сериозна разделителна линия. “

  Тука е есенцията на нещата. Така нареченото приобщаване и интеграция са сложен и продължителен процес, който дори и с целенасочена политика отнема много десетилетия.

  Едновременно с това са и процесите на маргинализация, които могат да са както етнически, така и верски, икономически, културни и прочие. Всяка една такава маргинализация много лесно може да доведе до агресия от всяка страна. Дори и при простия пример на деца подиграващи се на луничките на друго дете или на наднорменото му тегло.

  @)----,--'--
 3. 3 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Просълзяващо политически коректна статия. Най-тъжно ми е, че още едно българско дете ще стане французин и нацията ни бавно, но сигурно умира.

 4. 4 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Загиналите ги няма, за живите нищо особено не се променя, за проблема са нужни средновековни методи, но в ХХI век е невъзможно.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 5. 5 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 485 Весело

  [quote#3:"sam_vimes"]Просълзяващо политически коректна статия. [/quote]
  И аз пуснах две-три сълзи. Толкова е политкоректно... Ааа, искам да кажа трогателно...

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 6. 6 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 708 Неутрално

  [quote#4:"shinjuku"]за проблема са нужни средновековни методи[/quote]

  Средновековните методи никога не са довели до нищо добро. Масовите периодични прогонвания на евреите има през различни векове в много европейски държави. Испанската реконкиста първоначално християнизира евреите и арабите, но после брутално ги изселва и преследва. За действията на нацистите към евреи и цигани да не говорим.

  Дори и нашата родина може да се „похвали“ с Голямата екскурзия и циганските гета. Което не е ново откритие, защото ако се вгледаме в картата на Освободителната война 1877-1878 ще видим, че там откъдето е минала армията и опълчението след това турско население не е останало.

  От друга страна имаме и балканските етнически чистки, започнали с изселването на българи от районите останали в други държави и стигнем до войните на бивша Югославия.

  Такива рани и историческа памет трудно се лекуват и преодоляват.

  @)----,--'--
 7. 7 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 536 Любопитно

  Да отглеждаш децата си на Запад (особено в столиците им) е предизвикателство, трудно бих взел такова решение.

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 8. 8 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Бивш френски външен министър.........ГОВОРИ , но ням акой да го чуе

  http://svetoven.pogled.info/evropa/news/61489/Do-Vilpen-Vanshnata-politika-na-Zapada-e-prichinata-za-eskalatsiyata-na-terorizma

  за това има "убийство на Франц Фердинанд в Сараево през 1914 "

  за това през 1939 год Преоблечени в полски военни униформи есесовци „завземат“ германската радиостанция в Глайвиц и прочитат на полски език текст, че е дошло време за война на Полша срещу Германия ........

  Безумието винаги побеждава !

 9. 9 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 698 Весело

  Е то в безброй много арабски градчета и села след обилни бомбардировки продължава, пък в Париж ли няма да продължи

  Sic transit gloria mundi...
 10. 10 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Живота продължава до следващото масово клане , не разбрахте ли господа политици , модела мултикултураризъм се провали. Това го каза и канцлера меркел преди няколко години . Спрете ислямската бежанска вълна към европа .Спрете присъединяването на 80 милионата ислямска държава турция към ЕС . Направете закон , за тероризъм и загуба на гражданство на цялата фамилия на терориста и връщане по родните места на родителите им

 11. 11 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  На Запад им промиват мозъците още от училище, както казва тази Мария. Тези, които не умеят да мислят, си заравят главите в пясъка и остават на ученическите си позиции цял живот. Онези, които могат, постепенно им идва акъла и в някаква степен се радикализират.
  "Едно все пак е еднозначно - последните събития ще дадат тласък на промяна във френското общество. Тя може и да е отдавна започнала, може и тепърва да се случи."
  Тук същото е казано в последния абзац. Адски политкоректно е оставен отворен финал. Каква ще е тази промяна и накъде ще поведе страната - явно франсетата ги е страх дори да го намекнат.

 12. 12 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  [quote#3:"sam_vimes"] българско дете ще стане французин и нацията ни бавно, но сигурно умира. [/quote]
  и какво от това...,ако човечеството получи един добър гражданин .А ако от тази нация има нужда тя ще оцелее.

 13. 13 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#6] от "MyTwoCents":Няма как ислям и християнство да живеят в една държава , ще го разберете по трудния вариант , когато исляма стане 40-50% от европеиското население

 14. 14 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Жан-Мари льо Пен:
  "Съжалявам, аз не съм Шарли!"
  ..........................................

  http://www.banker.bg/sviat/read/jan-mari-lio-pen-sujaliavam-az-ne-sum-sharli

 15. 15 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#12] от "!D !":Готов си българската нация да умре , заради глобалните интереси на корпорациите , браво

 16. 16 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#12] от "!D !":Готов си българската нация да умре , заради глобалните интереси на корпорациите , браво!

 17. 17 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#16] от "dgidgo":

  Не ,готов съм да осъзная ,че нещо изчезва ако не може да остане жизнено или поне полезно.

 18. 18 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#17] от "!D !":

  Полезно ... за кого?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 19. 19 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Спрете със закон , построяването на нови джамии , реагираите сега , утре да няма гражданска воина между ислям и хрустиянство . Господа политици със следване на интересите на глобалните корпорации ни водите към неизбежна гражданска воина с милиони жертви

 20. 20 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#17] от "!D !":По твоята логика християнството е пред гибел , но аз смятам друго . Когато един огранизъм усети смърта , задеиства наи силно имуната система . Знаеш ли , какво следва сега , ако платените политици на европа следват посоката на глобалните корпорации . Следва появата на новия Наполеон или Адолф

 21. 21 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#4] от "shinjuku":Напротив има много методи , които могат да се предприемат веднага . Закон за отнемане гражданство на цялата фамилия на терориста и екстрадация в родината на родителите му . Пълна забрана на строежа на нови джамии , които иска да строи джамии да си ходи в северна африка и да строи , колкото иска . Прекратяване на преговорите с 80 милионата ислямска държава Турция за приемане в ЕС

 22. 22 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 761 Неутрално

  "Например, ти искаш да си като твоите приятели, обаче баща ти иска да носиш забрадка... и това, което ме изумява е как въпреки всичките тия неща, с които родителите 100% са наясно, те продължават да си изолират децата културно..."

  Ето това е един от съществените проблеми. По-старото поколение не се е адаптирало към обществото и вместо да помага за адаптацията на децата си ,насила ги изолира.

 23. 23 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1093 Весело

  До коментар [#20] от "dgidgo":

  НЕ знам защо си позиволявате да говорите вместо мен и да вменявате логика ,която изразявам но ...чвно имате нещо в предвид.За християнството и дума не съм обелил даже не се и съмнявам ,че някойизобщо мисли точно днес че християнството ще изчезне в близките 100 години.
  Но и виждам ,че въртите да си кажете тезата за корпорациите след първото каквото и да е изречение.И да ви успокоя в дните на информациянно обливане новия Адолф или който и да е друг ПРОРОК доста трудно ще се създаде.Човечеството се развива колкото и някак трудно да се отчита това.

 24. 24 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Някой прочете ли тази репликата на Пророка от една карикатура - "100 тояги по задника, който не умее да се смее" (превод по смисъла) За мен Ислямът извън родината му, е като селянин първо поколение в града! Огледайте си из София или европейските гета и ще разберете. Не ходи на училище, слабо чете, плюе, хвърля си фаса на улицата и т.н. И в празната му глава, в която отсъстват вече камилите/овцете, се загнездват само щуротии. И няма чувство за хумор.

 25. 25 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#23] от "!D !":Защото фактите са налице , това го доказаха много у4ени от германия и франция . Неизбежно е исляма в европа да не задмине християнството по население в рамките на ЕС . Това какво е според теб , друго освен ликвидация на християнството в европа . И няма да са нужни 100 години , а само 30 години , ако турция бъде приета в ЕС , под натиска на твоите любими господари

 26. 26 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#24] от "gimi":Това , което си описал е наи малкия проблем , замисли се по дълбоко , какво ще стане при 55% ислям в европа и 45% християнство

 27. 27 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Пътят трябва да бъде извървян и от двете страни.
  Във Франция все още имат времето и възможностите да го направят. Надявам да имат и мъдростта да го сторят.


  Да му мислим ние с гайдите кво ше ги праим ромите и новодшлите емигранти.

 28. 28 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#26] от "dgidgo":
  Естествено, че се замислям, и то не от вчера. Отдавна се боря в сайта на помаците - да пазят българския си език и идентичност, вместо да се превръщат просто в мюсюлмани. Но за имигрантите в зап.Европа и у нас - който влязъл, как да го върнем? Поне да се ограничи раждаемостта. А това става и с о-гражданяване/цивилизоване. Цивилизования човек/в частност мъж/не мисли само как да чу..а жена си без предпазване, че и да я бие от време на време.

 29. 29 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#26] от "dgidgo":

  Който не ходил в църквата в Батак, да отиде и да види какво ще стане - бебешки и детски черепи с дупки от ятаган.

 30. 30 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#28] от "gimi":Аз написах горе първите мерки , пълна забрана за строеж на нови джамии , връзват го със закон за националната сигурност , Не приемане на турция в ЕС . Създаване на затворени лагери за бежанци на териториите на Гърция , Италия , България и тн , като построяването и подръжката на тези лагери да става солидарно , директно от бюджета на ЕС . Никоя държава не е длъжна да ги храни сама , след определен период от време (независимо колко , ако ще и 20 години ) връщане по родните места на бежанците

 31. 31 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#27] от "Big_Villager":Няма две страни , исляма е на гости в европа и трябва да му създадем условия бавно и методи4но да се прибере по родните места , ако трябва с хитрост , ако трябва със закони , ако трябва и леко по принуда

 32. 32 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  За мен проблемът не е решен. Реално провала е на досегашните политици и религиозни водачи. Но именно те водеха митинга. Така те рекламираха себе си. Мерки- никакви. Днес е понеделник и отново младежите с анцузи от предградията са си пак там. Пак са на групи. Пак гледат лошо. белият французин пък отново избягва тия места, отново се придвижва предимно с кола и отново гледа тия прослойки с пълна надменност и превъзходство. И двете страни без думи дори се ненавиждат. И добавките също допринасят...." ...малиецът отгоре изхвърля торба с боклук през прозореца....." . Защо след всяка победа на отбора по футбол на Алжир горят коли във френските градове, защо се чупят витрини и защо.....няма задържани за това. Нищо не е променено, нищо не е направено- Париж отново е доста опасен град. И за местните и за туристите. А, има нещо ново- безработицата във Франция премина 10% бариера. Познайте при кои младежи безработицата ще стане над 40 %. .....

 33. 33 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#32] от "grayeagle":супер анализ , аз последните 11 години живея в Брюксел и Лондон , картината е подобна

 34. 34 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Отношенията м/у мюсулмани и християни трябва да бъдат равноправни. Например Саудитска Арабия е богата страна и аз емигрирам там. Казвам на градския бей, че ми трябва да си вдигна една църква за да има къде да се моля. Какво следва:
  Когато султаните разрешат да си строим църкви в техните вилаети, жените да ходят на плаж и да карат коли, облечени по нашите си разбирания, тогава трябва и на правоверните да им се разреши в Европа да вдигат джамии и да носят бурки.

 35. 35 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#29] от "viva13":Дори полити коректните ги е страх да сложат минус върху твърдението ти , явно имат страх от бога

 36. 36 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#34] от "Рол": Да , ама , не . В деиствителност обръщат тезата в тяхна полза . С аз съм шарли , няма да стане . Явно някои иска гражданска воина в европа .

 37. 37 Профил на nicks
  nicks
  Рейтинг: 244 Неутрално

  И не забравяйте ако не ви снимат или поне не се чекирате, че участвате в някаква акция все едно не се е случила.

 38. 38 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#15:"dgidgo"]Готов си българската нация да умре , заради глобалните интереси на корпорациите , браво [/quote]

  Хахахахаа....Представих си как умират всички корпорации с глобалните си интереси заради България....

 39. 39 Профил на ruffneck
  ruffneck
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "dgidgo":

  В Берлин и Хамбург е същото..

 40. 40 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#38] от "puknatastotinka":ХАХА , рано или късно и това , ще стане , е не заради България

 41. 41 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#34] от "Рол":
  Това и аз го измислих преди 3 дена! Да, църква в Саудитите, да се пие уиски - е, малко прекалено, защото не винаги е полезно.... но да се УЧИ атеистична наука - това е най-важното!

 42. 42 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#33] от "dgidgo":
  В Лондон не е като Брюксел и Париж. И гетата се променят, всяка година е по-различно. Има още "черни" и "мюсюлмански" анклави,но тенденцията е обърната. Повечето гета достигнаха апогея си допреди няколко години, някои са се променили още през 90-те.
  Париж и други градове в Европа могат много да почерпят от усилията на Лондон да бъде град на всички свои граждани. Има още мнооого да се желае,но посоката е вярна.

 43. 43 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#42] от "thepirineagle":Явно много си се объркал , в лондон има над 20 квартала в които си все едно в ислямабад, изреждам леитон , леътонстоун , уолтхамстоу , ист хям , ъптон парк , баркинг , плеистоу , форест геит , пекам , елефант и касъл , севън систерс , много са братле , тръгваш по главната улица на тези квартали И само миризми около теб , няма да правя описание НА хората , влизането в магазин , само с противогаз

 44. 44 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#43] от "dgidgo":
  Е,явно виждаме едно и също нещо,но с различни очи. Живея главно в Лондон от над 10 години / по малко в Мадрид /. Има по-много от всички,но се променя. Преди 10 години след 7-8 вечерта щях да съм единствената бяла,ако реша да се разходя из Севън систърс или Брикстън / изключвам проститутките и надрусаните /,днес е пълно с източноееропейски заведения и магазини. Отново започнаха да се появяват британци отнякъде В някои райони на Брикстън почти не останаха черни / освен от средната класа / - цените на имотите хвърчат нагоре.
  Уолтамстоу беше наричан "Карачи"/пакитата бяха над 80% / - днес е пълно с източноевропейци,португалци,италианци,китайци....мюсюлманите падат под 50% Пабовете са отново пълни,а самите мюсюлмани вече свикнаха,че това е Лондон. Верските им училища са в упадък след въвеждането на т.н. "академии". След още десетина години ще бъде още по-различно. За Лейтънстоун направо бъркаш / може би си мислел за Илфорд/,но както и да е.
  Съгласна съм с едно - Британия твърдо дълго си затваряше очите за определени общности и техните "културни особености",но смятам че от години нещата вървят към по-добро. Може би роля изигра и широкото отваряне на вратите за източноевропейци през 2004-та / случаен ефект /, но и реалностите на голямата метрополия - много възможности за работа,високи наеми и цени на жилища. Ако не работиш здраво - живееш мизерно. Помощите, малко или много са стандартни за цялото кралство,а в Лондон ти трябват мнооого повече пари от Бедфорд, да речем. Фактори много.
  В други английски градове ситуацията клони към плачевна,за разлика от Лондон.

 45. 45 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#43] от "dgidgo":
  Големите метрополии винаги "миришат" и то на всякакви възможни екзотики - това е един чаровете им. Бил ли си някога в Ню Йорк?
  А и Лондон винаги си е "миришел" - още от времето на Елизабет I...... И не е проблем,че има "други", било то "черни","пакита","рашънс"/ в тази графа те вкарват и теб местните,предполагам/ или "полиш". Важно е, когато виждат в теб човек като себе си. Понякога им е трудно,понякога и на теб също. Но с времето всички се научават....ако има нормални закони и държава.

 46. 46 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#44] от "thepirineagle":аз съм в лондон от 2007 до сега , живях в лондон И 1998-1999 , но тогава се махнах от УК , живял съм в германия , белгия , америка , канада , скандинавието , от 1990 година досега съм живял 21 години на запад . В момента в лондон е около 30% по скъпо от лондон през 2007 година . За помощи изобщо не говори , 4е ако ти кажа как се плащаше за безработица в западна германия през 1992 година и ще припаднеш . Лондон не е добро място за живеене , но по принцип интеграцията в лондон е по лесна от западна европа . За гадните миризливи квартали на лондон и скапаното дъждовно време и огромната влага и дни без слънце да не говорим

 47. 47 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#45] от "thepirineagle":Бях си в пловдив това лято , за няколко дена , едно спокоиствие , бели приветливи хора около теб , понякога подсъзнателно не ми издържат нервите от цветните мутри в метрото , ако за теб е все едно или не го осъзнаваш е друг въпрос , на мен ми се е повръщало и не лъжа , бог ми е свидетел

 48. 48 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#45] от "thepirineagle":Бил съм в ню иорк , супер гаден град , предпо4итам западна европа

 49. 49 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#47] от "dgidgo":
  В Лондон съм от 2002/3-та , но тук вече говориш за лични предпочитания и вкусове. С риск да излезем напълно от темата,само ще споделя,че си щастливец,че си от Пловдив. За мен този град си остава мястото с най-хубава атмосфера и приятни хора / от по-големите градове / в България

 50. 50 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#49] от "thepirineagle": просто в бавария , люксембург , белгия , където съм живял е красота , но махнеш ли се от там , да се интегрираш отново е трудно . До като в лондон се интегрира и куцо и сакато , и е много кофти и като обстановка и като климат . Има квартали в лондон , които са хубави , но там може да живеят хора само с доходите на димитър бербатов

 51. 51 Профил на materazzi
  materazzi
  Рейтинг: 255 Любопитно

  Светът не върви на добре с това промиване на мозъци и пълно безхаберие!

 52. 52 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#50] от "dgidgo":
  В Енфийлд не е толкова лошо - широки улици,много паркове и дървета навсякъде,сравнително чисто,големи къщи,хубави дворове, добри училища / ако имаш деца/, свободни улици да паркираш или добър обществен транспорт ако не ти се кара кола....
  И далеч не е нужно да си с доходите на Бербатов Сигурно можем заедно да изброим повече от 20 такива квартала...
  А в малките градчета както из Острова, така и из цяла Зап. Европа е приказка. Вярно е.
  Поздрави и лека вечер!

 53. 53 Профил на materazzi
  materazzi
  Рейтинг: 255 Неутрално

  "Важно е, когато виждат в теб човек като себе си. Понякога им е трудно,понякога и на теб също. Но с времето всички се научават....ако има нормални закони и държава". Подкрепям с две ръце, правилно мислиш!

 54. 54 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#53] от "materazzi":братле , повярваи ми изповядващите ислям не мислят така , умни хора сте не насаждаите заблуда

 55. 55 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#51] от "materazzi":света не върви добре заради шепа самозабравили се , на върха на пирамидата . До като в основата на 4овешките разбирания за живота е пе4албата , цивилизацията е обре4ена на самоунищожение . Няколко американски У4ени създадоха проекта ,, венера,, погледни в интернет за тях

 56. 56 Профил на likonta
  likonta
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Влезте в столипиново през деня и ще си направите паралела с парижките предградия.Отидете след това в турската махала в Кричим и ще видите че е пусто,защото всички са на работа.Алжирски емигранти ли? та ние си имаме мангали и не точно във вероизповеданието ни е проблема

 57. 57 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#54] от "dgidgo":
  Вече споменах,че гледаме с "различни очи" едно и също нещо. Аз не съм сляпа за селянията,както и за позитивите на различни хора,включително и за тези с произход или директно дошли от страни,където си мислят,че е XV в. / според Хиджра и не само /.
  Факт е / според лични наблюдения / ,че хората изповядващи исляма / и идващи от някои по-затънтени китайски и индийски провинции / се интегрират най-трудно . Вярват, подобно на всеки руски необразован мужик,че са единствените "носители" на духовни ценности и цивилизация.
  Даваш време на ВРЕМЕТО и средата / свързана със закон и ред / да свършат своето,ако не, не е добра идея да им даваш гражданство. Но ЗАКОНЪТ трябва ВИНАГИ да бъде еднакъв за всички. Западните общества се отдадоха за трийсетина години на неблагодарния експеримент с "позитивна дискриминация"/ не лошо като идея /, но някой забрави да сложи лимита. Докъде можеш да правиш компромиси с основите на общесвото в името на "човечността и бъдещето" за всички,каквото и да означава това.
  Прости отговори и решения няма. Същевременно отговорите и решенията са толкова ПРОСТИ И ЯСНИ. Не знам дали се изразих добре и разбираемо. Предпоследното изречение и онова преди него изглеждат диаметрално противоположни само на пръв поглед.....

 58. 58 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#57] от "thepirineagle": виж фактите , по4ти вси4ки атентати в европа и америка са направени от ислямисти родени в европа или америка , последния пример и двамата братя са родени в париж . Трето поколение ислямисти в лондон , живеят по същия на4ин , те ислямистите искат да наложат техния на4ин на живот в европа , а не да възприемат европеиския на4ин на живот . И когато процентно станат пове4е от християните в УК , франция , те ще поискат промяните в тяхна полза , тогава воината е неизбежна . Но тогава , ще бъде много трудно и ще има много жертви . И това време е близо , не пове4е от 30 години , ако турция влезе в ЕС .

 59. 59 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#57] от "thepirineagle":И какво общо има селянията , в проблема с ислямизацията на европа . Тук става въпрос за много сложни проблеми

 60. 60 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Тази другарка , българка от Франция, още не е разбрала че етническите французи(не намерих по-добро определение) са С ПЪТИ ПО ТОЛЕРАНТНИ от другите етнически групи във Франция.
  Затова дрънка пълни глупости.
  Приобщаването е взаимен процес !!!!!!!

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 61. 61 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Пратете танковете...

  freedom is another word for nothing else to lose
 62. 62 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 516 Весело

  "25 000 души демонстрираха в Дрезден срещу ислямизацията на Европа."
  http://glasove.com/politika/46747-25-000-demonstriraha-v-drezden-sreshtu-islqmizaciqta-v-germaniq

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 63. 63 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#59] от "dgidgo":
  Селянията може да проявява нюанси при мирис,цвят,език или облекло, но под покривалото си е една и съща. Факт е,че сред някои общности с "културни и исторически особености" е по-разпространена. Като цяло е състояние на духа или липсата на такъв.
  За много неща сме на едно мнение,за други на противоположно. В Обединеното кралство наистина бяха залитнали опасно много в една нездрава за бъдещето на обществото посока. Сега махалото отива обратно към равновесие. Радикалните ислямисти вече са преследвани от закона. Безумията на лейбъристите за въведане на части от Шериата за мюсюлманските общности са забравени,започна кампания срещу варварските практики на някои африкански мюсюлмани масово да "обрязват" жените / и се преследва най-после от закона /,започна преразглеждане на политиката и финансирането на мюсюлманските верски училища....Имам колеги мюсюлмани второ или трето поколение с произход от Пакистан или Бангладеш,добре образовани и с модерно мислене. Засега са малцинство сред общностите си,особено на фона индийци и китайци,но преди 10 години бяха екзотика,ако говорим за интелигенция,мениджъри и предприемачи,а днес са навсякъде.
  Вярно е,или поне аз така мисля,че потока от имигранти от съответните региони трябва сериозно да се ограничи, докато не се постигне задоволително ниво на интеграция на съответните общности. Но и в тази посока се предприемат мерки, поне що се касае гражданството. Имаме вече тестове по британска история и английски език и дори да отговаряш на останалите критерии няма шанс да получиш британско гражданство. Била съм свидетел / и то преди няколко години / как хора се явяват за 13-14 ти път и ги отхвърлят...
  И специално за Великобритания не бива да сме такива песимисти. Все пак имигрантите / дори ако включиш 2-ро или 3-то поколение / не представляват повече от 15% от общото население,а мюсюлманите / да не говорим за консервативните или ислямистите / са далеч под половината от тях....

 64. 64 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#63] от "thepirineagle":много си написала , нищо по същество не можем да извадим от написаното . първо в зависимост от това дали , турция ще влезе в ЕС ( между другото УК са за приемане на турция , за това ги нари4ам лицемери , каквито са по обективно мнение ) то максимум до 30 години , този процент 15 , ще стигне до 40 % и тогава ще стане страшно за внуците ни , ако живеят в УК

 65. 65 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#63] от "thepirineagle":и друго давам съвети на сина ми , които е с перфектен англииски и френски да имигрира в АВСТРАЛИЯ , америка или канада . В канада И америка съм живял , в австралия смятам да поживея година или две

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK