Ефектът "Николай Ненов": Размърдай този музей

Николай Ненов, директор на Регионалния исторически музей в Русе

© Анна Христова

Николай Ненов, директор на Регионалния исторически музей в Русе"Отворено".


Надписът не стои на традиционната табелка на стъклото, а на голямо пано до вратата и се вижда отдалеч. Екомузеят в центъра на Русе е отворен всеки ден, включително по празници. Понякога и нощем. В определени дни - с безплатен вход.


Така работят и останалите обекти на Регионалния исторически музей в града - историческият, на градския бит, Пантеонът на възрожденците, къщите на баба Тонка и на Захари Стоянов, средновековната крепост Червен, Ивановските скални църкви и римската крепост Сексагинта Приста.
Залите отдавна са забравили за тишината, нарушавана само от задължителните ученически групи. По етажите възрастни хора разглеждат витрините, тичат деца, тук-там родители бутат детски колички. Разглеждат, правят отпечатъци, "разлистват" интерактивните книги и участват във виртуални археологически разкопки, надничат през бинокъл в живота на елените и влизат в пещерата на прилепите, позират за снимка пред огромния космат мамут.


През миналата година през деветте експозиции на регионалния музей, по данни на управата, са минали близо 90 хил. души - почти 20% повече в сравнение с 2014 г. Трудно е да се каже още колко са участвали в многобройните инициативи из всички обекти - представления, концерти, исторически възстановки, панаири на античните занаяти.


"Стараем се да стигнем до хората, вместо да ги чакаме да дойдат при нас", обяснява Николай Ненов, който се е посветил на усилието да превърне музея в привлекателно място като етнолог и историк, а от 2001 г. насам и като директор на Регионалния исторически музей. И макар да изглежда, че вече бере плодовете на усилията си, приема случващото се само като добро начало.


Входът на Екомузея

© Анна Христова

Входът на Екомузея


Един нетипичен музеен работник


Днес Ненов е сред добре познатите лица в Русе - организира конференции, открива обновени обекти, разказва пред телевизионните камери за новите проекти на музея.


Но първата му житейска цел била да стане ... боксьор. В спортното училище спечелил няколко медала. Осъзнал обаче, че никога няма да е толкова добър, колкото иска, и постепенно се разделил със спорта. От УПК излязъл с диплома за автомонтьор и амбицията да следва право, но не успял да кандидатства. Тогава ученическият интерес към българския език и историята го отвели в едноименната специалност във Великотърновския университет. Попаднал в кръжока по фолклор на преподавателя Анчо Калоянов - "легенда за студентите" и "вторият човек, след треньора по бокс, за когото се сещам, когато мисля как съм се формирал". Отишъл на експедиция в русенските села и етнологията го спечелила завинаги.


В последните 20 години животът му преминава в музея на родния му град. Междувременно придобива докторска степен, а от миналата година е и един от малкото професори по музеология. Негови познати го описват като здраво стъпил на земята, енергичен и амбициозен, а за отношението му към работата свидетелства фактът, че музеят неизменно се свързва с името му, сякаш е част от него.


Историческият музей е в една от емблематичните сгради на Русе, строена за резиденция на княз Александър Батенберг. Сградата е обновена през 2014 г.<br /><br />Единствената експозиция, която още се нуждае от сериозна промяна е къщата на Захари Стоянов. Общината чака финансиране по проект за ремонта.

© Анна Христова

Историческият музей е в една от емблематичните сгради на Русе, строена за резиденция на княз Александър Батенберг. Сградата е обновена през 2014 г.


Единствената експозиция, която още се нуждае от сериозна промяна е къщата на Захари Стоянов. Общината чака финансиране по проект за ремонта.


Музей вместо кале


В последните четири години Николай Ненов е срязал много ленти, според модерния в държавата повей. През 2014 г. отварят врати новият Екомузей с аквариум, настанен в необитаема от години сграда, и обновената сграда на Историческия музей. Две години по-рано крепостта Сексагинта Приста се сдобива с осветена рампа, която минава над археологическите останки и позволява разходка по цялото кале с гледка към Дунава. През март миналата година е открита реконструираната и обновена къща на баба Тонка, останала заключена близо четвърт век заради частично срутване.


Най-големият проект - за Екомузея, обновяването на историческата експозиция и ремонт на регионалната библиотека "Любен Каравелов", е финансиран с близо 4.5 млн. лв. по европейската оперативна програма "Регионално развитие". Същата програма, по която в последните няколко години с цел привличане на туристи масово се дострояваха крепости. Само две общини кандидатстваха по тази програма с проекти за музеи - Русе и София, която събра в Централната баня историята на града, разказва Николай Ненов и обобщава накратко държавната политика така: "Светът инвестира в музеи, а ние - в калета".


Гледа на всеобщия ентусиазъм за "социализиране" на исторически обекти като на мода, породена от незнание и недооценяване на възможностите: "Строи се по примера на съседа: "Щом неговото кале се харесва, и нашето ще върви", а без хора, обучени как да направят и развият един обект, това трудно става".


Нарича нароилите се нови постройки "атракциони" и не вижда нищо лошо да привличат туристи и пари, стига да не са върху автентични исторически обекти, защото дострояването лишава бъдещите поколения от шанса да разберат историята с други методи. Убеден е, че мястото на атракционите е встрани от старините.


Откритият през 2014 г. Екомузей с аквариум се помещава в необитаема в продължение на години сграда на отдел "Природа" на местния музей.

© Анна Христова

Откритият през 2014 г. Екомузей с аквариум се помещава в необитаема в продължение на години сграда на отдел "Природа" на местния музей.


Ефектът "Билбао"


"Музеите са във възход в цял свят", твърди Ненов и дава за пример новопостроения филиал на Лувъра в Абу Даби и обновения преди няколко години филиал на Ермитажа в Амстердам.


Една от любимите му теми е за ефекта "Билбао" - превръщането на малкото рибарско градче в Испания в оживен туристически център след отварянето на музея за модерно изкуство "Гугенхайм" през 1997 г. "Така се прави - заинтригуваш хората, предлагаш им нещо стойностно и ги задържаш". Начина вижда в излизането от традиционното разбиране за музея като сграда и превръщането му в общност, която съхранява наследството и го свързва с настоящето.


Първата трудност, която трябвало да преодолее в музея, била промяната на работното време. С усилия бил сложен край на традицията експозициите да не работят в събота и неделя. Сега повечето обекти са затворени в неделя или понеделник и то само през зимния сезон, когато посещаемостта е по-слаба. Постепенно увеличили приходите от сувенири.


Следващата стъпка била да намерят начин да разширят публиката и така стигнали до събитията, предназначени за специфична аудитория, като Нощите на музеите - за възрастни и за деца, или тематичните сбирки за любителите на птиците. Чрез тях музеят успява да стигне до малки, но разнообразни групи хора, обяснява директорът. Отделно са събитията като концерти и пърформанси, които имат доста по-масова и устойчива аудитория. Резултатът: "Постепенно хората започват да се чувстват у дома си тук и да се връщат отново и отново".


Както повечето музеи, русенският се старае да привлече децата, като им предлага интерактивни занимания в залите. Тук обаче на почит е още една група посетители - пенсионерите: "В по-голямата си част това са хора образовани, със свободно време и средства да си платят билета. Те са редовна публика, на която много държим".


И тъй като философията му гласи, че "музеят трябва да участва във всичко в града", всяка година ходи по туристически изложения, сключва договори с туроператори да водят гостите си (голяма част от тях идват от круизите по Дунав) до експозициите, домакинства на местната винена фиеста, кани за изяви организаторите на исторически възстановки. Смята, че няколко дни в годината един музей може да си позволи да бъде атракцион, за да привлече интерес.


Лапидариумът в двора на Историческия музей също е финансиран чрез проекта по Оперативна програма "Регионално развитие". Амфитеатърът е основната сцена на Нощта на музеите. Тази година инициативата ще се проведе в Русе за 13-ти път.

© Анна Христова

Лапидариумът в двора на Историческия музей също е финансиран чрез проекта по Оперативна програма "Регионално развитие". Амфитеатърът е основната сцена на Нощта на музеите. Тази година инициативата ще се проведе в Русе за 13-ти път.


На създаването на общности е подчинена и концепцията на новия Екомузей. На пръв поглед по-голямата част от експозицията напомня музей на природните науки. Животните обаче са представени в неизбежното съжителство с хората, включително лодките, мрежите в реката, изхвърлената пластмаса и гуми в гората. В тази логика на последния етаж на сградата има сбирка от вещи от живота на Русенци от целия 20-и век. "Целта е да покажем местните екосистеми - те функционират заедно, в едно цяло".


Научната работа на музея е насочена към същата тема. В поредица от сборници са събрани и издадени разкази на представители на еврейската, арменската, турската общност в града за исторически събития. На пръв поглед връзката е далечна, но много от хората, с които се запознахме около тези изследвания създадоха нов кръг приятели на музея - някои са дарители, други идват да доразкажат, трети водят деца и внуци, обяснява Николай Ненов.


Събраните в лапидариума каменни надписи са подредени като летописна книга на Русе.

© Анна Христова

Събраните в лапидариума каменни надписи са подредени като летописна книга на Русе.


Не пари, хора няма


Липсата на пари очаквано е една трудностите, с които се сблъсква директорът на музея. Заплатите идват от държавната субсидия, която възлиза на 12 хил.лв. годишно за всеки назначен на щат служител. Парите за допълнителни хора - за археологически проучвания, етноложки експедиции, както и разходите за поддръжката на сградите и режийните, са от собствени приходи - продажбата на билети и сувенири. За русенския музей те са близо 200 хил. лв. за миналата година срещу 8 хил. през 2001 г.


Възможностите за допълнителна дейност би трябвало да ни стимулира да работим повече, но пък по закон субсидията на по-малките музеи - с под 15 души на щат, е с по хиляда лева повече на човек. Излиза, че сме на състезание, но какво като завърша първи?", пита директорът.


Твърди обаче, че основният проблем не са парите, а липсата на подготвени хора, защото държавата не инвестира в специализирано образование. По думите му музеологията все още се преподава у нас предимно като история на музеите, а единственото по-модерно образование дава Софийският университет. "Това обаче не променя нищо, защото като се разходиш из музеите тези хора ги няма, те не работят там". Които все пак са останали, са едновременно уредници, фондовици, екскурзоводи, продавачи, охрана.


Дори не е сигурен дали има нужда от поддържането на множество музеи или е по-смислено да се оборудват добри зали в различни градове - с надеждна охрана, витрини, осветление и подходящи климатични условия, които да могат да посрещат колекции и да ги показват. Така публиката ще има достъп до качествен продукт, какъвто не чак толкова много музеи могат да предложат.


Темата за пътуващите експозиции му е близка - от няколко години с колегите си организира панаири на музейните изложби. Издават и каталог с готови за пътуване експозиции, за да могат директорите от страната да изберат подходяща и да я поканят за гостуване, а да изпратят своя на друго място.


Сградата, в която се помещава управата на музея. Разположена е между историческата експозиция и Екомузея.

© Анна Христова

Сградата, в която се помещава управата на музея. Разположена е между историческата експозиция и Екомузея.


От фондохранилищата до 3D-макетите


Една от най-новите тенденции в музеологията, които се надява да доведе скоро и в Русе, е отварянето на фондохранилищата за посетители. Обяснява, че тази идея се е превърнала в хит по цял свят, тъй като по данни от световно проучване музеите изнасят пред зрителите си едва 2 до 4 на сто от експонатите, които притежават. Надява се да успее да намери финансиране за специални рафтове, които да позволят да се разглежда - макар и не толкова добре описано и подредено, огромното богатство на музея.


Докато това стане и докато подготвя няколко научни конференции до края на годината, започва нов проект с археологическия музей в Констанца - за популяризиране на римското културно-историческо наследство по долното течение на Дунав. Историческите останки ще бъдат заснети от дрон, а след това най-значимите обекти и артефакти ще бъдат представени във видео клипове, виртуални модели и триизмерни макети.


Така че май най-непосредствената му задача е да се научи да работи с 3D принтер, но "и това ще стане".


УПК - Учебно-професионален комплекс - преди 1989г. задължителна част от учебната подготовка в последния гимназиален клас за придобиване на професионални умения в някоя област - бел. ред.)


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Интересна биография има Н.Ненов. Явно си разбира от работата и
  е мотивиран. Но нямя как да се мерим с Гугенхайм,Билбао и архитектурата на Франк Гери.

 2. 2 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#1] от "gmbh":
  Никога не казвай "никога".
  Ненов и екипът му не се мерят с тях, те им служат за еталон, за пример как се правят нещата.
  Освен това "Гугенхайм" има огромното предимство на филантропизма/или гузната съвест, както ви се харесва / на един фонд за изкуство. Който отдавна се е научил да и да прави три пъти повече пари от дарените
  Мащабите са други, но Ненов и екип правят достойни и стойностни неща.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 3. 3 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#0:"дневник"] Екомузеят в центъра на Русе е отворен всеки ден, включително по празници. [/quote]

  Екомузеят?!?!...

  жалко че Проф. Иван Славов не е между нас - Светла Му Памет

  иначе би сътворил поредният Шедьовър на тема :

  "Българската Глупост"...възникване , развитие и отровни последици

 4. 4 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  "Убеден е, че мястото на атракционите е встрани от старините."
  ------------
  Изключително правилно. Дали пък не е време за наследник на бай Божо да се постави един наистина мислещ специалист?

  CONTADOR GRATUITO!
 5. 5 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "clutch":

  Какво може да послужи за еталон в организацията на исторически музей, е съвсем друго от това при една галерия за съвременно изкуство. Нечия гузна съвест едва ли привлича посетители.

 6. 6 Профил на Belgun
  Belgun
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Поздравления за енергичния подход на г-н Ненов. Идеално въплащение на принципа "Действай локално, мисли глобално".
  За Билбао все пак трябва да се уточни, че трансформацията на Гугенхайм ефекта е не от рибарско селце, каквото всъщност е било в далечния 14 век, а от индустриален град със западащи функции.

 7. 7 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#5] от "gmbh":
  Бихте ли обяснили по-подробно това за гузната съвест?
  Не ви разбрах.
  Безспорно, като замисъл, цел, съдържание, има разлика между музей за изкуство и такъв за история, но моделът за привличане на посетители, за социалната функция, едва ли е твърде различен.
  пс. Понеже съм любопитен за вашето мнение, не зная дали обръщате внимание на тези неща, но не съм ви слагал минус

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 8. 8 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Залагам на филантропията, и то точно днес; Няма един модел
  "...за привличане на посетители, за социална функция..." Навярно се шегувате. Или имате предвид, свтещи части в пластичните изкуства.
  До коментар [#7] от "clutch":

 9. 9 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Поздравления г-н Ненов. И занапред популяризирайте забележителностите на русенски регион.
  За съжаление много малко българи знаят за съществуването на средновековна крепост Червен, а камо ли да са я посещавали. Също така не знаят, че Балдуинова кула в Търново е възстановка благодарение на оригинала запазен на Червенската крепост.

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 10. 10 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1090 Разстроено

  Въпреки че се радвам за успеха на г-н Ненов ми е тъжно за града-конкурент - Силистра, където местната излужена власт няма и най-малкото намерение да размърда, каквото и да е, било то и музей.

  CONTADOR GRATUITO!
 11. 11 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  С кеф да го четеш... И да знаеш, че все още в България има ХОРА!
  Браво Николай Ненов.

 12. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Една изключително оптимистична статия за един инициативен човек на място. Дай Боже по-често такива новини.

  E PLVRIBVS VNVM
 13. 13 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Твърди обаче, че основният проблем не са парите, а липсата на подготвени хора, защото държавата не инвестира в специализирано образование. По думите му музеологията все още се преподава у нас предимно като история на музеите, а единственото по-модерно образование дава Софийският университет. "Това обаче не променя нищо, защото като се разходиш из музеите тези хора ги няма, те не работят там". Които все пак са останали, са едновременно уредници, фондовици, екскурзоводи, продавачи, охрана."

  Отлично кратко описание на България.
  Поклон пред такива ентусиасти като г-н Ненов. България има своите герои и днес.
  ПП Явно ще се ходи в Русе. Жалко, че този прекрасен град е толкова изолиран в транспортно отношение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK