Ковачевица – на два века разстояние

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lora
  *****
  Неутрално

  Селото се казва Горно Дянково

 2. 2 Профил на Географ
  *****
  Неутрално

  Името в статията си е правилно - Дряново е

 3. 3 Профил на barry
  barry
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Статията е добра. Всичко е отразено точно. Но защо "гледах удивено и леко уплашено, защото за пръв път минавах през мюсюлманско село - не знаех какво да очаквам" - Да не сте очаквали да ви нападнат! Описвате ги като човекоподобни!
  Жалко , че с такива предразсъдъци сте тръгнали не от някаква махала , а от самата София. И след като ви се е изчерпал страхът "в помашкото село се разхождам без притеснения и много уважавам хората тук." Глупости на търкалета --човек по презумция трябва да уважава, а не след като не са го изяли!

 4. 4 Профил на aroved
  aroved
  Рейтинг: 471 Любопитно

  Да са живи и здрави пишещите такива репортажи, а също и публикуващите ги.Преди около 25 години попаднах по тези места на един пчелар, който си живееше в пчелина далеч от всички, сам , с дузина кози (децата му бяха емигрирали). Козите обаче не бяха случайни- всяка беше кръстена на литературен герой.Библиотеката на пчеларя живееше на две от стените на малката му стаичка с пръстен под...

  den
 5. 5 Профил на fr Pavel
  *****
  Неутрално

  И аз си купих къща преди две години в едно такова умиращо планинско село в Балкана. Приятно е, но за малко. За постоянно живеене там се иска голяма доза стоицизъм. Или усещане за обреченост.
  .
  България и степна Азия от VІ до Х век -
  http://archiman.livejournal.com/

 6. 6 Профил на VX
  VX
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Мерси за статията но малко повечко снимки не биха навредили на никого

 7. 7 Профил на до VX
  *****
  Неутрално

  Пред "но" се пише запетая, а след изречение - точка.

 8. 8 Профил на BT
  *****
  Неутрално

  Има цяла книга от Георги Господинов за селото("Село отвъд свет", май се казваше). Препоръчвам я, както и посещение в самото село..

 9. 9 Профил на Сокола
  *****
  Неутрално

  "Аз гледах удивено и леко уплашено, защото за пръв път минавах през мюсюлманско село - не знаех какво да очаквам."

  Анна, в центъра на София си имаш джамия с минаре което вие по пет пъти на ден. Май си забравила или и покрай нея минаваш със свито сърце? Да не мислиш че помаците в Родопите са по-различни. Те дори са с по-запазени Българска душевност от теб.

 10. 10 Профил на към BT
  *****
  Неутрално

  "Къща отвъд света" от Георги Данаилов

  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=23&WorkID=538&Level=2

 11. 11 Профил на Шукри Замфиров
  Шукри Замфиров
  Рейтинг: 488 Гневно

  Тази статия е отчайващо тъпа! първо ксенофобски започва, а после пълна с купиша лъжи - нямало бетонни хотели, било архитектурен резерват, къщите били в горната си част от дърво, и накрая с този патетичен тов с стил приказки от подшипковия храст... повечето големи къщи, които са преправени за хотели са бъкани с бетон, има няколко подпорни стени в селото изградени от бетон, има няколко къщи, които по никакъв начин не се вписват в обстановката - пласмасова дограма, железни или пласмасови външни рулетни щори, басейни, и още сума ти и неща, които не трябва въобще да съществуват. това е, по точно е било архитектурен резерват за къщи построени в стил и по начин използван преди няколко века. сега вече е далече от това... може да ви звучи пресилено, но за селце от по малко от 100 къщи всяка неуредица просто вади очите. питайте жителите на ковачевица, които държат и милеят за селото - да се запази за нашите още по-тъпи внуци и правнуци. да знаят как са живели хората по нашите земи, а не да учат история от филмите на Дисни.

  аз съм селянин, батко, и търсим отмъщение сладко...
 12. 12 Профил на Jim Stark
  Jim Stark
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ковачевица – на два века разстояние - АБСОЛюТНО ПРАВИЛНО АКО СЕ СЪДИ ЗА ПЪТЯ ДО ТАМ! ....ДАЖЕ АКО БЕШЕ НА ДВА ВЕКА, ЩЕШЕ ДА Е ПО-ДОБЪР ОТ СЕГАШНИЯТ...

  БИВШ ТАРИКАТ... ВЯРНО, ЧЕ ТУЙ НЕ Е ДЪРЖАВА, НО ДОКАТО ИМА БАЛАМИ, ЩЕ ИМА И ТАРИКАТИ...
 13. 13 Профил на Шок и ужас в Чеча
  *****
  Весело

  Не е истина...

  Статията е показателна само за едно - за невежеството на българската младеж преди всичко по отношение на България.
  само преди няколко години и явно на вече работеща възраст младата дама, явяваща се авторка тръгва на път и:

  а) не е много наясно какво ще намери в Ковачевица, за която Ковачевица се говори от сума ти години. Надявам се, че авторката не се надява, че е открила топлата вода - и тогава, и сега.

  б) никога не е стъпвала дотогава в мюсюлманско село???!!!
  За очакванията й да бъде надлежно изядена няма да говорим.

  в) сякаш за пръв път през живота си пътува по дестинацията, та никога не е чувала мистериозното село Мурсалево, отделно, че явно не е виждала и хлебопекарна.

  И прочие, и прочие...

  Откъде ги вадите тия саксийни кукувици, бе, другарю редактор?!

 14. 14 Профил на Хм
  *****
  Неутрално

  Никакви предразсъдъци не е показала авторката. И не можете да сравнявате с големия град, където не можеш дори да познаеш, кой е мюсюлманин, щото даже и забрадки не носят.
  Kaто ходихме в Смолян през осемдесетте години, мюсюлманките в самия град - разни продавачки и т.н - ни гледаха зло, приказваха на висок глас разни обиди, а в една хлебарница майка ми като поиска хляб й го хвърлиха като на куче.
  Пък и все се приказва и се подчертава, колко зверски сме се отнесли с тези хора през възродителния процес - така, че през турско село родителите ми като минават с колата - не им и минава и да спират даже.

 15. 15 Профил на Боно
  *****
  Неутрално

  Какво имате предвид под "възрожденска архитектура"? Османската архитектура, която може да се види по целия балкански полуостров ли?

 16. 16 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#13] от "Шок и ужас в Чеча":

  ковачевица наистина е твърде известна ,особенно от киното ,даже й викат българският холивуд,заради многото филми снимани там ......
  по скоро съм съгласен с теб ,че май става дума за незнание ,но все пак може и нарочно да се набляга "вижте колко забравено и неизвестно кътче намерихме" ,да се подсили разказа и драматизма в него.....

 17. 17 Профил на покрай темата...
  *****
  Неутрално

  Хмм..преди няколко години група от 3 мотористи слязохме през кърджалийско до Джебел...пещерата и т.н., добре ама беше обяд , неделя и влязохме на центъра на града да намерим храна някъде- имаше 2 работещи заведения- ресторант и снек бар..въпреки ,че в тях имаше пиещи клиенти на трудно произнасян български ни беше заявено, че заведенията вече затворили, а наблизо никъде нямало магазин.Какво беше изумлението ни, когато след един завой открихме зареден до дупка супермаркет с непознато за северна България изобилие>>!А след още един завой- хоп-димяща от кебапчета малка кръчма...ммдаа...толерантни българи бяха това...

 18. 18 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Честно, не разбирам това прехластване към примитивния начин на живот. Тук ги гледам разните индиански племена какъв бизнес правят с разните примитивни произведения на изкуството и т.н... не разбирам какво толкова се впечатляват хората.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 19. 19 Профил на рамбо
  *****
  Неутрално

  Ква е тази сълзлива история бе стига с тези магарета каруци кози и буркани със зимнина бе това е 21в; на Марс ще ходиме те за козите и пчелите се хванали..само Интернет и Файсбук никви кози..баси...

 20. 20 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Кво? Архитектурен паметник ли?
  Па те всички села надолу са такива - архи-коптори фрашкани с озлобени манагасари пето поколение дето те гледат у портофейла.
  Пътищата са в плачевно състояние, а основното превозно средство са волски талиги.
  Авторката вика че се била разхождала без да се притеснява и уважавала помашкото население. Ама сама не е отишла, профилактично, а и пак профилактично, ей така за всеки случай ги уважава. Те и тия от Доспат така уважиха тия в Батак - профилактично та после турския редовен аскер трябваше да тича да ги озаптява.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 21. 21 Профил на Ха, ха
  *****
  Неутрално

  Селото се казва Горно Дряново. Живеят помаци, които не са напуснали родното си място, популацията се е увеличила неимоверно, селото е изгубило напълно някогашния си облик.
  Впрочем запазването на Лещен, Ковачевица и близкото Долен се дължи на миграционните процеси при християните след Освобождението.
  Много от най-добрите строители - реставратори са от Горно Дряново, бабите не са облечени с потури, а с шалвари. Само за сведение - хората там не са опасни за преминаващите журналисти.
  Куриозно е, но за запазването на Ковачевица от строителна инвазия, принос има и демонизирания от политиците кмет на община Гърмен.

 22. 22 Профил на Ха, ха
  *****
  Неутрално

  И още нещо, така наречената възрожденска архитектура по-скоро е архитектура реализирана през Възраждането. Тя е характерна за целия Балкански полуостров, разпростира се и в Мала Азия. Тези, които са видяли някой от епизодите на "Перла", сигурно са забелязали, че в Афион има същите къщи, като у нас. Достъпен източник е и "Истанбул" на Орхан Памук.
  Разликите са повече в композиционната структура. Къщите в Ковачевица, Стара планина се отличават, къщите в Стария Пловдив и Копривщица са неотличими от тези в Турция. От композирането на фасадите, до вътрешната планировка около централен салон.

  В местните легенди се твърди, че Ковачевица е създадена от бежанци от Велико Търново и от македонски българи. Поминъкът е бил строителството. Ковачевските къщи са построени от майстори, строили за себе си.

 23. 23 Профил на Ха, ха
  *****
  Неутрално

  И още нещо. Взаимното недоверие между българите християни и българите мюсулмани е известно на всеки, който се е сблъсквал с тях. Има едно недоверие, подозрителност и затваряне в собствената общност.
  Достатъчно е обаче, да се разговорите, да осъществите контакт и тогава недоверието почва да се стапя. В повечето помашки села хората са се запазили от влиянието на комерсиализацията, дала отпечатък върху процъфтяващите курортни селища в Родопите и Пирин.

 24. 24 Профил на Pedro Ximenez
  *****
  Неутрално

  Авторката, добре че си внимавала минавайки през мюсулманското село, спокойно е можело да бъдеш взривена от фанатизирани баби-талибанки с пълни с бомби шалвари...Разбира се в християнските квартали на София по което и време на денонощието да минеш цари блаженно спокойствие и пълна безопасност...Не ти ли е минавало през ума, че твоята "уплаха" се дължи само и единствено на собственото ти тесногръдие и невежество!? Спрете да бълвате невежа ксенофобия...поне не от страниците на "уважавани" медии...!

 25. 25 Профил на Kоз
  Kоз
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Планината ражда хора, а полето - тикви"

 26. 26 Профил на gdobranov
  *****
  Неутрално

  поредния софиянец, който едва сега "открива" България и разбира всъщност в коя и каква държава живее... Срамно е, а обикновено именно "столичани" са с голямото самочувствие...

 27. 27 Профил на CARMINA BULGARANA (TM)
  *****
  Неутрално

  КЪДЕ Е ТОВА - ИМА ЛИ ВЛАК ДО ТАМ - А ВЕРТОЛЕТНО ЛЕТИЩЕ? АЧИ ГОЛФ ИГРИЩЕ? ИСКАМ МАСЛАРОВА ДА МЕ КОМАНДИРОВА НА СПА-БАЛКАНДЖИЙСКИ-ПРОЦЕДУРИ!

 28. 28 Профил на Emre
  Emre
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Сутрин тръгваш и следиш; Гоце Делчев, Гърмен, Лещен, Горно дряновао и стигаш в Ковачевица.
  Струва се да се отиде. Отдели време и за Лещен. После се връщаш в гърмен и от там на две крачки си в Огняново и нощуваш там. Прекрасна геледка, минарлна баня и към обяд тръгваш обратно. Ако си от София гледай да не загубиш спечеленото ядосвайки се пълзейки надолу през Владая.

  Запали една свещ, вместo да псуваш срещу тъмнината.
 29. 29 Профил на aaa
  *****
  Неутрално

  1980-1981година.в Смолянско.в почти чисто помашко село сме в ресторант в компания поне от 10 човека,всички помаци и един завършващ студент от Пловдив ,който от три месеца е на стаж в селото,и когато нямаше други ангагименти излизаше с нас да се развлича.Говориме си,веселим се ,Жоро студента също се весели.Хубаво момче,не пушеше,почти не пиеше,силно организиран и изряден беше,някъде с 3-4 години по голям от мене.Цялата компания бяхме 22-26 годишни.Не сме се крили,че сме помаци,но и не сме викали,крещяли дето се казва,че сме помаци .Всъщото време,не сме се и питали,дали Жоро.. знае или незнае,защото за нас това не е важно.И по някое време Жоро се влючва с нещо от типа.Тия .........помаци,и т. н. се опитва да говори,ако ги няма тях колко хубаво щяло да бъде и т.н.Един от компанията го успокоява усмихнато спокойно.-Да,да хапни и пийни ,НАЗДРАВЕ,после ще ги опрявиме тех,не се притеснявай.затова сме на ресторант ,да пийнем.И с това мислех,че темата е изчерпана.След известно време Жоро пак почна ;Тия ....... .... помаци,ако ги няма тях колко добре щяло да бъде в БГ.и показва,цялата компания ,колко хубави сме българите,а те помаците такива лоши.Тогава.още по приятелски,му обяснихме,че сме дошли,на ресторант,а не да се занимаваме с някакви си там помаци,и че ние непремено ще им разкажем играта на тия помаци ,но не сега ,сега сме на ресторант,после.Жоро се успокои,като му обещахме,че ще им разкажем играта и компанията продължи да се весели с нов подем.Или друг забавен случай,На мой познат ,в смолян,на негов познат му идва приятел от вътрешноста и приятеля започваТия...........помаци и т.н.,Човека никак не се успокяваТия.........помаци.и т.н..И Смолянчанина за да го успокои измисля невероятното. -А бе не се притеснявай,бе човек.Тука нема помаци ,те живеят високо там в гората и имат ей такива големи рога.Другия попитал ,ама верно ли,сдед което се успокоил.Трети случай,моя брат когато бил в казармата ,имало сержант който много мразел помаците,постоянно псувал помаците,но голямата изненада за него било,когато разбрал,че брат ми е помак а го е смятал за българин,а този който смятал за помак се оказал българин,Не е могъл да повярва че има синеоки помаци;Случаи много.

 30. 30 Профил на man
  *****
  Неутрално

  До коментар [#29] от "aaa":

  И аз се сещам за доста случаи когато на много хора и е трудно да разберат кой от компанията е помак и кой не. Доста от колегите ми въобще дори не подозират какъв съм
  За съжаление голяма част от хората в България ползват стереотипи когато чуят думата помак.

 31. 31 Профил на ---
  *****
  Неутрално

  Не разбирам що са тия остри реакции и обвинения в не знам какво си - Горно Дряново наистина е много смущаващо място...

 32. 32 Профил на man
  *****
  Неутрално

  До коментар [#31] от "---":

  И мен някои квартали на София ме смущават но не наричам хората там - човекоподобни

 33. 33 Профил на Slavi
  *****
  Неутрално

  "Аз гледах удивено и леко уплашено, защото за пръв път минавах през мюсюлманско село - не знаех какво да очаквам."
  Това са думите на автора, журналист и ушким един от интелектуалците на нашия "възроден народ'. Тогава какво друго може да очакваме от 'смущаващото се' простолюдие.
  Утре е трети март, но ние продължаваме да сме роби. На само и само на самите нас! На нашето невежие, на страховете ни, на изгубеноти ни самочувствие. На нас и само на самите нас!

 34. 34 Профил на Ali
  *****
  Неутрално

  E..si misalta. Se edno e otkrivatrel v amzonskite djungli. Ne znaela kakvo ste i se sluchi,ta se plashila....
  Ne se boy mari, nema da te zamerim s kamani. Vseki den nai malko po sto koli minavat ot tam.

 35. 35 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#29] от "aaa":

  ами аз да ти кажа черни като цвят на кожата помаци не съм виждал или руси и синеоки или са с черна коса но пак с бяла и бледа кожа ....като цяло помаците са с по бяла кожа от българите .....

 36. 36 Профил на лактобактерикус булгарикус
  *****
  Неутрално

  Ето затова винаги съм смятал, че една голяма част от софиянци са откровено задръстени хора - как може да претендираш, че си космополитен и да си със самочувствието на "столичанин", и в същото време толкова дълбоко да не познаваш собствената си страна, нравите и обичаите на българите, етносите които живеят у нас? Съжалявам ако обиждам някого, но на такива столичани космополизма им свършва на Църна маца...

 37. 37 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Няма да ръфам авторката за някой друг кусур, а ще извлека полза от статията - непременно ще намина през тези помашки села и ще се разговоря с хората на човешки език . Туй едно на ръка!
  Второ, няма какво да се правим на незапознати с кой колко добре си познава Родината - това си е факт според мен от който се чувствам неудобно, но това е положението и всеки може да го промени, ако рече...
  Интересни са ми такива статии - хем виждаш Родината през нечий поглед( момичето искрено си казва как ТЯ се е чувствала), хем си даваш тъжна сметка за разстоянията помежду ни като човеци и чевръстото ни балканско зъбене и оплюване - аз тебе и ти мене...


  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 38. 38 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  Помашката гадна цравендареста физиономия се личи от километър.............

 39. 39 Профил на Pesho
  *****
  Неутрално

  За тези, които се чудят на думите на автора "не знаех какво да очаквам" за мюсюлманското село, ги съветвам да гледат репортажа за село Рибново. Там българска журналистика е директно заплашена от местните, само защото е жена и не е от там. Излъчваха го преди години по СКАТ, мисля. Разлика с Горно Дряново очевидно има, но ако човек не е минавал оттам, едва ли може да знае в кое село за добре настроени и в кое- не.
  Макар че аз директна обида към помак или мюсюлманин никъде не видях, реагирате малко на принципа "гузен негонен бяга", струва ми се.
  И не ви ли хрумна, че щом статията е в минало време и се споменават минали много години, може авторката първия път да е била още в детска възраст- това би обяснило много от наивните коментари.
  Но всеки бърза да критикува, без да мисли.

 40. 40 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тия дето ми набиха минуси, следва да се поразходят до Ковачевица и да платят по 50 лв на ден за правото да снимат в селото.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK