Парламентът ще гласува законопроекта за ГМО в "съпровод" на протести

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гочо
  *****
  Гневно

  Не на ГМО в храната,да на ГМО в чипа ...

 2. 2 Профил на szoro
  szoro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ...и зорко да бдим над Генно Изродените деПут'а-ти !

 3. 3 Профил на Бай Киро
  *****
  Неутрално

  Българино събуди се пак НАГЛЕЦИ в Народното събрание се опитват да досъсипят държавата ни. Не на ГМО.

 4. 4 Профил на St.K
  *****
  Неутрално

  Ако има нещо, от което България може реално да спечели, е от чистата си природа и от екологично земеделие. Всичко останало са финансови интереси на шепа хора, които са твърде големи егоисти, за да мислят в бъдеще време. Ужасно ще е те да се възползват от инертността на българина!

 5. 5 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Колко прозд народ има по тая ширина не е истина. Какъв е проблема с ГМО - точно никакъв. По устойчиви растения на болести, суша и с по-голям добив. По голям добив - по-голяма печалба. В момента всички БГ здравословни и вкусни зеленчуци се тъпчат с пестициди и други вкусни токсини и в крайна сметка се увеличава реколтата чрез нитрати и други. В САЩ се използва ГМО от 20г. и като гледам им се отразява много зле - храната е по-евтина от ЕС и България.
  Проблема с ГМО е основно защита на земите от Натура5000. Казват че 500м. се достатъчни. Другия основен проблем ще се яви авторското право на семената. Тъй като единствено се лобира за ГМО, за да може да се задължат производителите да купуват всяка година семена и да бъдат лишени от възможността да сеят собствени семена. В крайна сметка по-високия добив ще бъде получен от скъпи семена и икономическия ефект за земеделеца ще е по-скоро нулев. Само че тоя с ГМО семената ще се гуши и то здраво. Като дори могат да те обвинят в кражба на авторски права ако намерят техния ГМО на твойта нива.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 6. 6 Профил на Генно Модифициран Избирател
  *****
  Неутрално

  Никога не съм мислил че е възможно да кажа подобно нещо - надявам се Гоце да предизвика референдум!

  В закона трябва да има един единствен текст: "Забранява се освобождаването в околната среда и пускането на българския пазар на генно модифицирани организми."

  Всичко останало е геноцид - унищожаване на гените ни!

 7. 7 Профил на 44
  *****
  Неутрално

  Тия нямат срам !Продажници!!!

 8. 8 Профил на Borislav
  *****
  Неутрално

  Нона Караджова е ГМО. Как стана така на последните избори, че Караджова в крайна сметка стана министър. Предпочитам да живея в чиста страна, а пък ако трябва и министрите да са от ДПС!

 9. 9 Профил на Боко
  *****
  Неутрално

  Адаш, хвани се в ръце, обяви, че България е чиста от ГМО или Бог ще те накаже, а ние на още на следващите избори. Няма да те спаси дори това, че погна СерГей и Гоце. Нормалните хора в България винаги ще помнят, че такова пряко посегателство върху здравето и живота им не си позволиха дори Сергей, Сопола и псевдоцаря. Не давай на Гоце да има повод за референдум за ГМО, защото тогава хората в България с погнуса все пак ще подкрепят президента и ще гласуват за здравето и живота си, а теб Боко ще бламират, като един от хората посегнали на здравето, живота и потомството им. Освести се и върнете комисионите от американците!!!

 10. 10 Профил на Az
  *****
  Разстроено

  Наистина не мога да разбера как може при положение, че толкова хора са очевадно против промените в закона за ГМО, вчера мисля четох статия с проучване където казват, че над 90% от допитанита са протв ГМО и при всички протести до момента и в момента, депутатите продължават да си гласуват буквално каквото си искат те.
  Явно за тях няма никакво значение какво искат мнозинството то хората в тази страна, а какво искат те.
  Това правилно ли е? Защото лично за мен не е!

 11. 11 Профил на 1-1
  *****
  Неутрално

  ДепУтат/К/и на инат. С презрение към тях. Продажно племе с гнусливия си вожд начело. Гарга до гарга, комунист до комунист.

 12. 12 Профил на bgfdgb
  bgfdgb
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Един бърз анализ на случващото се в тютюневата промишленост, в световен мащаб и фактът, че България изнася "манипулирани тютюни" ме кара да твърдя, че с огромна - примерно около 90% сигурност на територията на страната, от години се отглеждат Генно- модифицирани тютюни..

 13. 13 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  Бъдете сигурни,че законът е подготвен в съответствие с това,което ЕС ще поиска от всички членки. В следващия материал става дума за клонирани животни.Така че,ГМ култури,месо от клонирани животни - това е,което ни чака без никой да ни пита искаме или не.Може да си протестираме и кудкудякаме до премаляване пред парламента - политиката на ЕС е друга.Добре дошли в световния затвор!
  http://www.nutraingredients.com/Publications/Food-Beverage-Nutrition/FoodNavigator.com/Legislation/Council-wants-clone-produce-under-novel-foods-for-now/?c=fD4QEMYsyb8bFKil5S7n7A%3D%3D&utm_source=newsletter_daily&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%2BDaily

 14. 14 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#10] от "Az":

  Откъде разбра че 90% са против, защото аз съм 'ЗА' и знам едни 50% дето не им пука. На следващите избори гласувайте за някой коминочистач да ва Упрай. Няма такива малоумници в цял свят.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 15. 15 Профил на НЕДОЛЮБВАЩ ГМО-та
  *****
  Неутрално


  СТИГА НИ ТРОВИХТЕ с идеята за по-добро бъдеще...

  НЕ........на......всякакви...... ГМО-та
  (вкл. политически такива)

 16. 16 Профил на Az
  *****
  Любопитно

  До Инж. Филп, ето линк към статията ( публикувана преди 8 часа):
  И още нещо от тази статия - само 3% от допитаните одобрават ГМО:
  http://www.dnes.bg/obshtestvo/2010/03/16/97-ot-bylgarite-ne-iskat-gmo.87847

 17. 17 Профил на българче
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "инж. Филип":

  Добре де, сам казваш, че патента за семената е едно заробване за земеделците. Защо тогава си "ЗА", щом е очевидно чии интереси ще обслужи този закон. Няма да са твоите, нито моите, нито дори на дебилите, които са се продали (но те не виждат по-далече от носа си)... Само Монсанто ще забогатее, и евентуално ще заживеем по-зле. Това е всичко...
  Не на ГМО!

 18. 18 Профил на Aлекс
  Aлекс
  Рейтинг: 8 Гневно

  Алоо депутатите.......... Да Ви напомня, че и Вие и Вашите деца ще лапате после ГМО-то.......... Да Ви е сладко.......... Некадърници продажни

 19. 19 Профил на ддд
  *****
  Неутрално

  Щом не искате да ядете ГМО - значи сте комунисти!

 20. 20 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#17] от "българче":

  Важното е да не се въведе закон защитаващ авторското право на Монсанто. Тъй като аз лично се съмнявам това да стане, защото Монсанто плаща на лобита, на премиери, на жените им даже - и пак ще мине закона. Така се правят пари в цял свят. Само в България корупцията е селска, в чужбина е на едно много по-високо ниво.
  Аз съм "ЗА" ГМО, защото просперитета не трябва да бъде ограничаван. Както казах от 20г. се ползват ГМО в САЩ и освен че са по дебелички друго им няма май. А дебелеенето идва с яденето, защото ГМО-то сваля цените на храната и от там повече плюскане за по-малко пари.
  Друг неизбежен проблем с ГМО е че (както казах Монсанто плаща навсякъде) ЕС забранява вноса на ГМО от САЩ, за да избегне евентуална търговска война ЕС клекна и разреши да се внася ГМО от САЩ. И тъй като решението е на ЕС, България като част от ЕС ще се съобрази с него и песен ще пее, както стана и с ония прословути 15 евро на митницата, дето реално не са заделжителни.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 21. 21 Профил на Монсанто
  *****
  Неутрално

  1. Отдавна ядем ГМО-та, сега просто искат да го легализират;

  2. Да, генно модифицираната соя предизвиква алергии, особено при децата. Но това не е тема на разговора. Тема е печалбата на всяка цена, овце такива...

  3. Когато легализират ГМО - Монсанто (най-големият в света производител на ГМО с повече от 10 000 патента) ще си иска своето. Ако в градината ти долети пчела, дето преди малко е кацала на ГМО и оплоди твое растение - потомците му са интелектуална собственост на Монсанто, а ти си подсъдима овцо, за нарушаване на патент...

  Няма да можете да си гледате градинки със зеленчуци на село - ще ви преследват като софтуеърен/музикален пират...

  Хайде овце, всички да кажем БЕЕЕЕЕЕе-е-ееее
  Монсанто идва, вече нищо няма да е както преди..
  Овцеееее

 22. 22 Профил на Просветен
  *****
  Неутрално

  Протеста не е нещо, което просто се случва! Протеста зависи от това дали ще отидат хора! Затова отиди и ти!!!

 23. 23 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#21] от "Монсанто":

  Те овцете казаха беее, преди 8 месеца на изборите. Сега вече е късно на чадо.
  Това за генномодифицираната соя е интересно.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 24. 24 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#14] от "инж. Филип":

  Олигофрен, отивай в страната на дебелогъзите мутанти, дето заболеваемостта от рак в последното десетилетие е скочила 3 пъти, продажен седераст!

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 25. 25 Профил на ~~
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от "инж. Филип":

  Няма нищо лошо в защитата на авторското право, било то и на Монсанто.
  Дали са безвредни ГМ храни е въпрос на доказване.
  Спорна е тезата, че ГМ храните са по-евтини.

 26. 26 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#20] от "инж. Филип":

  Ами не точно - забраниха ГМО в ЕС единствено защото за пореден път европейските компании бяха тотално изостанали научно и технически от американските. Вече започнаха да наваксват и съответно смениха плочата - нали знаеш за "суперкартофа" на BASF? Това е бъдещето - дали ни харесва или не е друг въпрос. Никой не може да ти забрани да се събереш с единомишленици, да вземете под аренда или да купите един милион декара земеделска земя и на нея да отглеждате само не-ГМО и да си ги ядете. Иначе си прав за едно - на повечето хора не им пука и то с право. На мен също - искам да има евтина храна в изобилие, за да мисля за по-важни неща. Най-смешното е, когато започнат да обясняват как щели да отглеждат "екологичночисти" зеленчуци в България. Къде бе майка? В землището на Бобов дол ли? Или около Девня?!? Това дали ГМО са вредни е едно, а това че някой се опитва да ни пробута продукцията си пълна с тежки метали, пестициди и изкуствени торове за "био" и да ни продава едно кило домати за 8 лева - съвсем друго...

 27. 27 Профил на Монсанто
  *****
  Неутрално

  За да направят соята устойчива на препарат срещу плевели (да, ГМО се пръскат и обработват с всичките гадости с които и сега се обработват растенията) са и добавили един нов ген. Този ген прозивежда белтък, който не позволява на даден "препарат за растителна защита" да отрови соята. Този белтък обаче предизвиква алергии. Това е установено още в края на 90-те.
  Разбира се, свикват екип спецове и правят тестове как да денатурират (унищожат) този белтък.
  Варят соята 10 мин на 100 градуса - белтъкът си е там.
  Отново варят соята 10 мин на 100 градуса - белтъкът пак си е там.
  Варят соята 20 мин на 200 градуса (автоклав) - белтъкът е унищожен успешно! Готово - соята е пусната на пазара.

  Къде има соя?
  Хляб, шоколад, много салами, диетични храни (ха-ха), сладолед и много други.

  През 1999 на АБИ (българският Агро-био институт) са му превдени 7 млн долара от монсанто, за да изготви проекто-закон за ГМО. 2 странички текст за 7 млн долара. С тези пари АБИ се преместиха от Костинброд в центъра на София - с/у стадион В. левски, на покрива на рокфелеровата сграда.

  Овце, Монаснто идва, без значение дали ви харесва.
  Монсанто има адски много пари и за ваша сметка ще натрупа още повече, овцееее....

 28. 28 Профил на ~~
  *****
  Неутрално

  До коментар [#21] от "Монсанто":

  Монсанто продава правото за еднократно използване на семена. Нямаш право от продукцията да заделяш семе.
  Има тарикати които нарушават договорът, заделят семе, сеят и после се оправдават с пчелите.
  Не съм почитател на ГМО, но Монсанто е в правото да си търси пропуснатите ползи.

 29. 29 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#21] от "Монсанто":

  Това не е вярно. Историята за оня канадски земеделец, дето уж бил осъден от "Монсанто" понеже техни растения му замърсили нивата е поредния щрих от кампанията "дай да наплашим безпросветното простолюдие". Истината е, че сельото тръгнал да съди компанията, че техният продукт му замърсил нивата. Само че по време на процеса се разбрало, че байното бил взел семена от съседна (засята с ГМО на "Монсанто" нива и си ги засял сам на неговата. И "Монсанто" подават контра-иск, по който напълно логично го осъждат. Само че пича бързо разбрал колко прост народ ходи по Земята и в момента си изкарва прехраната не като гледа царевица, а кото изнася лекции и сказки на тема "Как станах жертва на корпорациите, които искат да ви поробят". Явно Остап Бендеровци ще има докато има хора по улиците....

 30. 30 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Най ме тревожи дали е удобно носенето на сутиен. То, че ще "никнат" гърди вече е ясно, ама лятото, като ида за риба дали циците няма да ми пречат при замятането? Ако има жени във форума нека споделят, че да съм готов.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#27] от "Монсанто":

  Мерси за инфото за соята - интересно.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 32. 32 Профил на Монсанто
  *****
  Неутрално

  ~~,
  ако комшийката даде на баба ми шепа семена да си ги бодне в градинката и се окаже че 3 от тях са ГМО-та - баба ми отива ли в затвора?

  Може ли баба ми по външен признак да различи че семената са ГМО? Например цвят, някаква окраска, форма? Или трябва да даде 800 лева за PCR? Да им направят генетичен анализ?

  Аре да не вкарваме авторско право и тук, а?
  Щото ще ходя да патентовам човешката зигота, и така всички вие ставате мои длъжници, МОЙ ПАТЕНТ!

 33. 33 Профил на Благо
  *****
  Неутрално

  СВЕЩЕНАТА, БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ СВОБОДНА ОТ гмо!!!

 34. 34 Профил на Монсанто
  *****
  Неутрално

  @Alien,
  хората от векове заделят семена, садят, разменят си идеи и по този начин Света се развива, върви напред...
  Напоследък група мързеливи хора са решили че могат да спрат този естествен процес чрез патенти, за лична облага.
  Опитай се да погледнеш картината отстрани, а не като адвокат на Монсанто..

 35. 35 Профил на от Бургас
  *****
  Неутрално

  То преди 40 години и в Черно море имаше риба, която изхранваше населението на града. Сега ядем надути пилета, дигаме кръвно, покачваме холестерол и харчим парите си - лични и обществени за здраве. В България няма ресурси освен една ПРИРОДА, която поколението преди нас и нашето поколение УНИЖОЖАВА.
  България - свободна от ГМО !!! За да остане поне част от природата !

 36. 36 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ~~ № 28

  Монсанто е правото си да си завре "правото си" в гъза си ненаситен.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на ~~
  *****
  Неутрално

  До коментар [#36] от "Руслан 21":

  Отговор типично по български. Същото е отношението към софтуер, музика, патентни права и т.н.
  Това, че някой е инвестира и трябва да си върне инвестицията никой не го интересува в България.

 38. 38 Профил на ~~
  *****
  Неутрално

  До коментар [#32] от "Монсанто":

  Не става въпрос за шепа семена, а за стотици и хиляди декари.
  Цената на един анализ е под 150 лв.

 39. 39 Профил на Монсанто
  *****
  Неутрално

  ~~,
  става въпрос за здравето и жовота на милиони хора.
  а после вече и за печалбата на Монсанто

 40. 40 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#34] от "Монсанто":

  Не съм адвокат на "Монсанто" - просто на който не му харесва не си купува семена от тях. Явно не знаете, но "Монсанто" дори не са най-голямата компания продаваща семена. Наистина става дума за мързеливи хора - такива които хем искат високи добиви и устойчивост на плевели, хем не искат да си платят на този който е разработил продукта. Все едно да плюете по "Майкрософт", че съдят тези, които им ползват продуктите без да плащат, само защото технически е възможно при софтуера, както и при семената. Сейте си "естествено" селектираните семки на бабите, изисквайте който сее "Монсанто" да го пише на етикета (съвсем правилно) и се чудете защо не ви излизат сметките накрая. Само не се опитвайте да ме убедите, че царевица поникнала от семе в което е отделен доминантният алел за да се развие 80% по-голямо съдържание на определен протеин ще доведе до края на света, поради което аз трябва да плащам по-скъпо за по-малко и пълно с цялата Менделеева таблица, ама ваше, а не на "Монсанто", BASF или Сульо...

 41. 41 Профил на ~~
  *****
  Неутрално

  До коментар [#40] от "Alien":

  Стига цитирал Менделеев. Дали ще отглеждаш конвенционални или ГМ растения почвата е една.

 42. 42 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 861 Любопитно

  https://secure.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 43. 43 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#35] от "от Бургас":

  А как о....хте цялото Южно Черноморие има ли значение? Продадохте нивите на дядовците си за да правят бетонни комплекси върху тях унищожавайки всичко (а вие си купихте апартаменти в София, понеже сте хитри като генномодифицирани лисици), сега се чудите къде ви е рибата и птиците. Монсанто ги изяде. Пфууууу....

 44. 44 Профил на Монсанто
  *****
  Неутрално

  До коментар [#40] от "Alien":
  как си го представяш това?
  след като вече има семена с патент и нормални семена - без патент - как бабите на село да ги различават, а?
  Кое семе е на монсанто и кое е нормално?
  Като са такива спецове - зашо не направят семената на соята виолетови, знам ли? За да не се нарушава патента им? Още Грегор Мендел е правил разни рошави семена от грах и т.н.

  Разбираш ли че веднъж като влязат - нито можем да ги различим, ннито можем да ги махнем после?

  Прецакваме се завинаги!

 45. 45 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#41] от "~~":

  Да, така е. Въпросът е, че не-ГМО ги изкарват нещо което те не са. За това говоря, не че ГМ-растенията са прекрасни.

 46. 46 Профил на ~~
  *****
  Неутрално

  До коментар [#39] от "Монсанто":

  Прави разлика между здравето и живота на хората и авторското право.
  Сравняваш мушмули с тикви.
  ГМ храните може да са опасни, но може и да са безвредни. До доказване на безвредност стриктно отбелязване на етикета и взимане на информирано решение. Премахване на пречките за оповестяване имената на прегрешилите производители. Така пазарът ще се саморегулира.

 47. 47 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#44] от "Монсанто":

  А ти разбираш ли, че нямаш хал-хабер от право? Могат да те осъдят ако ти знаейки и целенасочено вземеш семена и ги засееш (като канадеца). И това ищецът трябва да го докаже, а не ти да се оправдаваш. Ако баба ти вземе семена от съседката и се окаже че са на "Монсанто" единственият който може да бъде обвинен в неспазване на патента е съседката, не баба ти. А ако ги намери на улицата, може да бъде обвинена толкова, колкото ти ако намериш 5 лева. Порастнете бе хора - стига сте се връзвали на евтина пропаганда. ГМО може и да са вредни - тук науката има думата и засега мълчи - но по никой начин не са поредният инструмент на световната реакция за подчинение на прогресивния пролетариат...

 48. 48 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#47] от "Alien":

  Аз пък въобще не съм навит да плащам за патентно право без значение на кого е. После не ме питай абе ония що има 50млрд. пък ти пет лева.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 49. 49 Профил на ~~
  *****
  Неутрално

  До коментар [#45] от "Alien":

  Кучето скача според тоягата. Когато външни клиенти насметоха български производител за високо съдържание на пестициди и не можаха да си продадът продукцията си, ела да видиш какво настана. То не бе контрол, разяснителни беседи с фермери и т.н. Вече втора година по съдържание на пестициди конвенционалните продукти се доближават до биологичните. Значи може и всичко е въпрос на желание и контрол от страна на пазара.

 50. 50 Профил на muncho
  *****
  Любопитно

  Дамо ПОНЕ ВЕДНАЖ Герб да не се поддаде на малоумните неграмотни анти-ГМО идиоти и да не върне България в средните векове, като забрани науката и продуктите и...

 51. 51 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Раздвам се че защитниците на ГМО се увеличихме.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 52. 52 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#49] от "~~":

  Супер. Това трябва да се знае - именно заради това е наредбата за етикетирането. Да си пише - това има ГМО, това няма, това има съдържание на пестициди 0, това има в допустимите рамки. И всеки си прави сметката - като нямаш пари купуваш по-лошото, като имаш даваш 10 лева за кило био картофи. Естествено има граница над която не може да се качва и се контролира да не се продават доказано отровни продукти.

 53. 53 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#50] от "muncho":

  Уфффф - дойде мунчо и е..а майката на разговора...

 54. 54 Профил на ~~
  *****
  Неутрално

  До коментар [#52] от "Alien":

  Дааааааааааа, наредба има, а сега остава да започне да се прилага. Как ти звучи за ЕДИН глобен нарушител в София за миналата година.

 55. 55 Профил на muncho
  *****
  Весело

  Разрешавам ти да се разкараш Хавлиен, за да не страдаш от присъствието ми

 56. 56 Профил на пищисан
  *****
  Неутрално

  "...Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,
  затуй, че ти си черна робиня,
  затуй, че твоят свещен глас, майко,
  е глас без помощ, глас във пустиня ......"Актуално само дето сме почернени в името на ЕС, без глас, не зависи нищо от нас, независимо кой е на власт. Това е реалността вървим към канибализъм, като "му дойде времето" да няма нищо за виреене.

 57. 57 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#54] от "~~":

  Е то с всяко нещо е така. За това трябва да се протестира - че не се спазват законите. А не майки с бебешки колички да викат "Уууууу" за нещо от което си нямат хабер.

 58. 58 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Весело

  До коментар [#55] от "muncho":

  Ооо не - ти си забавен. Просто когато се появиш и разговорът приключва. Настъпва царството на пълната простотия, неграмотност и ниска култура.

 59. 59 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Весело

  До коментар [#56] от "пищисан":

  Без думи. Я направо обявете датата на настъпването на края на света и да приключваме...

 60. 60 Профил на muncho
  *****
  Любопитно

  Аз все питам и отговор не чакам от анти-ГМО пръдльовците: КАК ТАКА ститици милиони хора в Америка ядат ГМО от 25 години и никой до сега не е умрял, а едновременно с това ГМО предизвиквали рак, алцхаймер и импотентност у анти-ГМО идиотите???

 61. 61 Профил на muncho
  *****
  Весело

  АХАХАХАХАХХА
  Неграмотност и ниска култура?
  Хайде няма да цитирам какви расистки обиди ръсиш под другите статии и колко грамотно говориш по научни теми, че ще се отвратят хората..

 62. 62 Профил на зеления кум лисугер
  *****
  Неутрално

  Всичко каквото имах да кажа го казах по форумите и митингите Срамувам се че съм част от племе което няма рефлекс за самосъхранение Пълно е с хора като Мунчо инж Филип и тази постоянно квичаща по форумите ПЛАТЕНА свиня Алиен Затова единственото което мога да направя за сега е да прокълна РОДОУБИЙЦИТЕ в парламента и техните водачи в правителството и тези погоре изброени НЕщАСТНИЦИ Нека братя ги прокълнем а те да си мислят че са недосегаеми А ако наистина се стигне до референдум ще спасим България Но много се съмнявам че ще има такъв Просто тук става дума за много пари и много геополитика

 63. 63 Профил на Минувач
  *****
  Неутрално

  Щастлив съм да живея в страна, където хората са толкова информирани в областта на генетиката!!!
  Новите случаи на рак у нас през 2008 г. рак са 34 214 души. От тях 17 856 са мъже и 16 358 жени. Общо болните от злокачествени заболявания са около 223 000 души. Всеки час в България от рак се разболяват 3,6 души. А от страшното заболяване на всеки 60 минути издъхват 1,8 българи.
  За това не са виновни ГМО!
  Ракови заболявания е имало винаги и винаги ще има докато съществува човечеството!
  Раковите заболявания могат да се инициират от лъчения (слънце, UV, гама, рентгенови, микровълнови); от наследствена предразположеност; от мутагенни химически вещества: бои (в т.ч. не контролирано продаваните бои за яйца, боядисаните в жълто козунаци, сладки, пасти, газираните напитки, "натуралните" сокове, меса, колбаси); нитрати - нитрити - нитрозамини - от торовете (с които са претъпкани продаваните сега салати, лук, репички, колбасите); захарта; мазните меса; пушените: меса, риба и сирене; препържените и препечените меса; препечената кожа на птиците; консервираните продукти; мухлясалите ядки (микотоксини); плесенясалите хлебни изделия и меса; тютюна; алкохолните концентрати; тежките метали (живак, арсен, кадмий, никел, селен, кобалт, манган); пестициди, които масово се използват в растениевъдството (без Глифозат); инсектициди, с които се пръскат овошките срещу насекомите; бифенила - използван при цитрусовите плодове; антиоксиданти (бутилхидроксианизол) в маргарин, мазнини, ядки, дъвки; карагенан - сгъстител в желета, сокове; талк (рак на стомаха) в полирания ориз, шоколад, сладкарски изделия; парафини - в бонбони, мая, витаминни таблетки, сушени плодове, сладкарски изделия (рак на червата); хлор (за хлориране на водата!!!); изкуствени подсладители: аспартам (напитки), K и Na цикламат, захарин, Sweet One (ацесулфам) в дъвки, напитки на прах, желатинови десерти, пудинги, не млечни кремове.........
  Мъжете, чиято работа е свързана с продължително стоене на бюро, са застрашени от рак на простатата.
  Соята, която над 85% е ГМО (!!!), при редовна консумация в големи количества, включително и под формата на соев сос, намалява в значителна степен развиването на рак на гърдата при жените и на простатата при мъжете. Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Clinical.

 64. 64 Профил на muncho
  *****
  Весело

  На оружие братя срещу ГЕНИТЕ!

 65. 65 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  До коментар [#63] от "Минувач":

  Ето едно компетентно мнение, браво!

 66. 66 Профил на CJ
  *****
  Неутрално

  Референдум!!! Българите искат естествени вкусни храни, произведени на нашата плодородна земя. Управляващите много да внимават какво правят, че народа е търпелив, но все някога му прелива. Искаме децата ни да са в България и да растат здрави.

 67. 67 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#62] от "зеления кум лисугер":

  Пич, вземи пий един чай и почини малко.

 68. 68 Профил на ГР
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "инж. Филип":
  Цитирам вас
  "В САЩ се използва ГМО от 20г. и като гледам им се отразява много зле - храната е по-евтина от ЕС и България. "

  Вие май нещо нещо недовиждате ами те хамериканците / ките са си доста дебели и това е една доста голяма част от тях.
  Вие преценете дали е зле или е много добре.
  Абе да не ви плаща някой да жащитавате генномодифицирани изроди?
  Прочетете малко поне преди да пишете.
  http://alternatywna.republika.pl/BG/gmo1.html

 69. 69 Профил на free
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "инж. Филип":
  Не разбрах защо си "за" ГМО. Ако си на средна възраст трябва да си спомниш, че в Българи се произвеждаха всички храни преди години. Имаше в изобилие и беше много евтино. Дори се изнасяше доста. За какво, по дяволите, ни е нужно ГМО?!? Можеш ли да твърдиш, че например увеличените на мисля около 11млн. човека с алергии с САЩ не са предизвикани по някакъв начин от тези храни. Кой е доказал, че тези генни мутации се разпознават и се приемат положително от човешкия организъм? Не трябва всичко да е само пари...

 70. 70 Профил на muncho
  *****
  Любопитно

  "Кой е доказал, че тези генни мутации се разпознават и се приемат положително от човешкия организъм?"

  Първо не са генни мутации. И второ доказали са го учените които създават ГМО и после втори път държавните контролни органи.

 71. 71 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#68] от "ГР":

  Дебели са бедните американци. Бедните българи също са развалини. Огледайте се около вас и престанете с тези заклинания научени от телевизията. Американците задължително са "дебели" и "тъпи", българите са "умни и професионалисти", европейците са "културни", руснаците са "широки славянски души", гърците са "византийци" и т.н. Айде вземете да измислите нещо сами най-накрая - стига заучени фрази.

 72. 72 Профил на Ева
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на ГР
  *****
  Неутрално

  До коментар [#71] от "Alien":

  Щом искате или ви е угодно - затваряите си очите.

  Аз не мога да си затварям очите за истината .

 74. 74 Профил на muncho
  *****
  Весело

  А най-смешни са анти-ГМО идиотите, когато почнат да заменят научните аргументи (защото нямат такива) с възвишени граждански чувства

 75. 75 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ~~ № 37

  Нямах предвид да крадем Монсанто, а въобще да не го приемаме. Разбира се си прав за софтуера, музика и т.н., но не това имах предвид.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 76. 76 Профил на българче
  *****
  Неутрално

  До коментар [#63] от "Минувач":

  Всичко казано е вярно (С уговорката, че изследванията доказващи едно или друго можеш да си ги купиш, особено в Америка и особено ако си многомилиярдна компания. То и големите компании производители на цигари преди години били платили за "независимо проучване", което доказвало, че тютюнопушенето намалява риска от рак на белия дроб). Но случаите на рак са се увеличили в сравнение с преди 10, 20 или 30 години. Организма е сложно нещо и за рака, както и за повечето заболявания огромно значение имат начина на живот, физическата активност, стреса... Отделно държавата НЕ се старае да профилактира заболяванията (не само рака) - вместо да има безплатни игрища, зали, спортни съоражения, велоалеи и т.н. - въвеждат задължителни прегледи. Няма разяснителни кампании как да сме здрави, вместо това през ден има по телевизията някакъв платен викач "лекар", който ни убеждава, че ако не се ваксинираме срещу свински грип всички ще умрем и ни засипват с реклами на лекарства, повечето от които са безполезни боклуци. Всеки истински лекар ще се съгласи, че това е лицемерие и престъпление към нацията ни. Контрола над внясяните храни и суровини е също престъпление към нас. В ДВСК работят "наши" хора, които бъкел нищо не знаят, а са там само за далаверата. Мръсна сган. Тъжното е, че българите сме мързеливи и продажни. Няма морал, няма патриотизъм, няма чест и достойнство, само келепиреца е важен. Плаче ми се...

 77. 77 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 778 Неутрално

  На който му се ядат найлонови краставици и домати с вкус на шаран, да си хваща самолета и в Негристан, страната на свободните негри, дето сядат на два съседни стола.

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 78. 78 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#63] от "Минувач":

  Давай на дъщеря си само ГМО храни, аз ще ти препоръчам пластичен хирург, да отстрани топките и като навърши 18.

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 79. 79 Профил на Gerasi
  *****
  Разстроено

  Аз съм срещу ГМО имам си доводи.

  Днес на този протест се спомена за референдум. Аз обаче не мисля че референдум е решение а какво ще стане ако необразованият ни и немислещ народ каже ОК. Или пък поредният продажник го прокара това ГМО. И 2те не ме устройват.

  За да е едно нещо Домат то трябва да има гени на домат за да има вкус на домат за да има такива протеини които са свойствени за домата и с които ние сме свикнали от хиляди години. Доскоро на планетата ни имаше само 1 вид домат. Днес благодарение на "генното инженерство" се създават със здраво бърникане и радиация мутирали организми, те имат формата на домат но не са домат. Дали някой е наясно какво ТОЧНО синтезират те?!

  Така при положение че в момента на планетата ни има 2 вида растения едното е истинският домат а другото само прилича на такъв. ЗА мен е ВАЖНО да имам ТЕСТ с който да разпознавам истинският от ментето. Без такъв тест като отида на зеленчуковият пазар как ще разбера дали не ме лъжат за това кое е оригиналното и кое е ГМО.

  Ако нямам такъв тест ще ми се наложи да си отглеждам храната. Ако всичко е ГМО това означава че са ни оставили без избор, съзнателно сме се оставили да ни разболяват.

 80. 80 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Фалконети - тоя път си напълно прав. И аз мисля така.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 81. 81 Профил на Gerasi
  *****
  Разстроено

  Това което ме плаши е че някой ще подмени истинският домат с някакво менте само за да трупа той печалби. А ние ще сме заставени да ги ядем тези буклуци само щото няма други домати. Това е и в разрез със пазарната икономика. Трябва да има избор, за да има избор трябва контрол. Ако има оригинални домати аз няма да си купя ГМО и така чрез пазара те ще бъдат отстранени.

 82. 82 Профил на Gerasi
  *****
  Весело

  Offtopic: До # 76 българче
  Даже "именити" доктори са се изказвали за ползата от тютюнопушенето колко полезни били за здравето

 83. 83 Профил на Karla Lihula
  Karla Lihula
  Рейтинг: 506 Неутрално

  И до сега никой не обясни защо всепак е против ГМО.
  Най-използваното "научно" обяснение е "Щото така"...

  Който живее в страх никога няма да бъде свободен. Хорацио
 84. 84 Профил на Gerasi
  *****
  Любопитно

  muncho яж си ГМОто и мутирай.
  Аз искам да имам избор и знам какво няма да избера.
  Човекът не е Господ и Слава Богу.

 85. 85 Профил на Gerasi
  *****
  Неутрално

  SPQR ял ли си ГМО ? Яж и пак ела да кажеш

 86. 86 Профил на jazzi
  *****
  Неутрално

  http://www.parliament.bg/bills/41/054-01-13.pdf

  Отгоре можете да се запознаете със законопроекта за промени в ЗХ, а това са мотивите към проекта за промените:

  "Становищата на учените по отношение на ГМО (генетично
  модифицирани организми) и по – точно за тяхното въздействие върху здравето на хората не са еднозначни. Все по – голяма част от тях, обаче, доказват вредните последици, вследствие употребата на храни съдържащи ГМО.
  Това ни дава сериозно основание да предприемем законодателни стъпки за защита на децата от тяхното въздействие, както и за по–голяма информираност на потребителите при избора им на храни, съдържащи или свободни от ГМО."

  Според мен е налице явно противоречие между мотивите и проекта. С други думи, народните представители ни казват, че конкретно вредите и ползите от ГМО са неясни, но отсега знаят, че ГМО са по-скоро вредни, отколкото полезни и затова решават да предпазят децата, а с възрастните да видят какво ще се случи...Според мен това е пълно безобразие, безотговорност и недалновидност...Никакви изследвания и проучвания не ме интересуват - нито "за", нито "против" ГМО, защото за каквито резултати си платиш, такива учените могат да докажат! ГМО на първо място са противоестествени - изкуствено създадени растения и храни...това трябва е напълно достатъчно за да се спре тази лудост!!!

 87. 87 Профил на Karla Lihula
  Karla Lihula
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#85] от "Gerasi":

  А-ха. Нищо ми няма. На тебе какво ти се случи? Я кажи ти , защо си против , ама за разнообразие използвай научни доводи а не "Щото така".

  Който живее в страх никога няма да бъде свободен. Хорацио
 88. 88 Профил на Karla Lihula
  Karla Lihula
  Рейтинг: 506 Гневно

  Хора , които очакват да мутират , понеже са яли нещо си , нямат и най-елементарно понятие от генетика. Нула , зеро , нищо , найн , ниенте , нада. За сметка на това смятат , че имат право да забраняват , "Щото така".

  Който живее в страх никога няма да бъде свободен. Хорацио
 89. 89 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#85] от "Gerasi":

  ти мислиш ли ,че не си ял ......

  за разлика от теб ,ние знаем ,че ядем ....а ти не ....

  в сащ има етикети и може и да не ядеш ГМО ,но тука всичко е уж органик ,а пълно с ГМО ......така ,че средният българин е изял повече ГМО .....

 90. 90 Профил на ~~
  *****
  Неутрално

  До коментар [#88] от "SPQR":

  Като си толкова на ТИ с генетиката, би ли ме светнал има ли тя отношение към първичните метаболити в растенията и тяното влияние в човешкият метаболизъм?

 91. 91 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#87] от "SPQR":

  Е той ти каза - според него (явно съди по собствения си морал), някой ще му продава ГМО като не-ГМО. Естествено изниква въпросът какво му пречи на този същия да прави това дори и да има забрана, но в блога откъдето е почерпил знанията си по темата явно тази страна на въпроса не е била засегната...

 92. 92 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#79] от "Gerasi":

  ХАХАХАХАХАХАХАХААААААА!!!

  "За да е едно нещо Домат то трябва да има гени на домат за да има вкус на домат за да има такива протеини които са свойствени за домата и с които ние сме свикнали от хиляди години. Доскоро на планетата ни имаше само 1 вид домат."

  От колко хиляди години сме свикнали с доматите , казваш? Колко вида домати викаш имало? Кой и от къде внесе първите домати? И колко века се е смятали , че са отровни? Май не знаеш. Аха , не знаеш , понеже си ИДИОТ и не четеш книжки , а дори и да прочетеш някоя , съмнително е дали ще разбереш и 10%...
  Айде информирай се и пак ела.

  Klaatu Barada Nikto!
 93. 93 Профил на ~~
  *****
  Неутрално

  До коментар [#92] от "Schwarze Sonne":

  Моля, не така грубо.

 94. 94 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  стига с това колко били дебели американците ......

  средно американеца не е по дебел от българина .......

  в момента има много силна кампания за отслабване най вече медийна и до 10 /20 години средбият американец ще е много добре в това отношение ....

  така стана с цигарите ,за 20 години в сащ драстично намаля пушенето ...

 95. 95 Профил на Gerasi
  *****
  Неутрално

  До SPOR
  Ял съм неща по чужбина които на нищо не приличат. Повечето ми приятели които заминаха за US преди години се оплакваха от храната - няма вкус, оплакаха се че са започнали бързо са пълнеят. Споменаха че дори и това дето уж е organic food всъщност е ГМО.

  Ето ти един прост факт научен от лаик като мен (не съм биолог):

  При положение че усредненото слънчевото греене е константа. Как растението ще изкара 2 пъти повече продукция, 2 пъти по-големият домат според теб с какво ще е пълен.

  Quiz: Как е станала работата със хибридната пшеница да дава повече продукция можеш ли да се сетиш - не не е ГМО.

  Определени белтъци предизвикват алергии, ти знаеш ли какви ТОЧНО белтъци ще произведе едно растение мутант . Погледни предишните постове има примери.

 96. 96 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#79] от "Gerasi":

  холандските домати не са ГМО .......но не са и вкусни и издържат по месец .....

 97. 97 Профил на Gerasi
  *****
  Весело

  До capitalist
  Щом е от пазара аз си знам че е ГМО

 98. 98 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#93] от "~~":

  Ама не е грубо , бе. Аз съжалявам идиотите , честно. Докато не започнат да се мислят за корифеи , имащи правото да забраняват и разрешават...

  п.п. Прочети ми подписа.

  Klaatu Barada Nikto!
 99. 99 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#95] от "Gerasi":

  как в холандия със нула слънчево греене в оранжерията става домат ..

  не ми давай за пример твоите приятели 99% от българите в сащ пазаруват най евтината храна от уол март .....тъпчат се с болуци но ревът по телефоните ,че нямало друго .......оправдават се ,че са лакоми и дебелеят със лошата храна ....

 100. 100 Профил на Gerasi
  *****
  Неутрално

  Като цяло храната от пазара е буклук, а ние свикваме с буклуците, и в БГ всичко и внос кой го знае какво е със сигурност доста често не е вкусно. Може да се вярва само на каквото сам си отгледаш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK