Нона Караджова: Спирането на "Брикел" е по вина на Ковачки, не на държавата

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Момчил
  Момчил
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Не, че го харесвам Ковачки и жалките му фирмички, но не виждам никаква логика, ако направи чисто нова сероочиска за малко пари, да не искат да му дадат квоти, а да ги набутват в нещо нова централа на въглища, която ще стурва маса пари и ще бъде с дългосрочен договор за изкупуване на електроенергията на високи цени.

  http://www.momchil.eu
 2. 2 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  " 20 000 часа работа, считано от 1 януари 2008 г. "

  В статията пише, че тези 20 000 часа работа са достигнати през април 2010 г.

  Но в годината има 8760 часа, а в периода януари - април, съответно 2 880 часа.

  Т.е. за да бъдат достигнати 20 000 часа работа е приета презумпцията, че централите "Марица-3" и "Марица-Изток 1" са работили без никакво прекъсване тези 2 години и 4 месеца. Това може и да е така (ако е нямало никакви ремонти - което за такъв дълъг период изглежда странно; вероятно е имало ремонти на отделни части от централите).

  Според мен при определянето на часовете работа е редно да се има предвид натоварването на централите. Това е нормалният подход при технико-икономическите изчисления в енергетиката. Например като се каже, че някоя централа работи 6 000 часа годишно, има се предвид условни 6 000 часа при 100% товар. Реално часовете са повече, а натоварването не винаги е 100%.

  Не е възможно централите да са работили с всичките си блокове при 100% товар в целия период от 1 януари 2008 г. до април 2010 г.

  Въпросът е - дали в прилагащите програми към договора е изяснено отчитат ли се натоварването за определянето на работните часове?

 3. 3 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Краят на горния коментар беше:

  Интересно е дали в прилагащите програми към договора е изяснен този въпрос (т.е. дали се отчита натоварването за определяне на годишния брой работни часове)?

 4. 4 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1409 Разстроено

  Ковачки няма ли да го вкарат най-после в панделата? Колко време ще се точи разследването на мафиота?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 5. 5 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 778 Неутрално

  странно защо някои хора смятат че винаги държавата трябва да решава проблемите на изцяло частни дружества. Като протестиращите пред МИЕ кремиковски работници. Кремиковци дължи на държавата пряко или косвено повече от милиард а протестите не бяха пред офиса на митал. Защо? Сега се оказва че Брикел е разбрал оня ден че трябва да затваря и то по вина на държавата. Айде стига. Да умира

 6. 6 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Тоя/Ковачки/, ако се покаже по улиците на Ст. Загора, ще бъде разфасован веднага. Няма да ви казвам, колко деца е разболял от астма.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 7. 7 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Крайно време да го затворят . Марица 3 не е в Димитровград а на 10-тина км. от брикел. Италианците от ЕНЕЛ които я купиха завършиха със сероочистката оше преди година и половина. Не дадоха на крадливия гълъбовски кмет пари и той дълго протестира ама в крайна сметка бепе отстранен заради превишаване на права. През това време а и все още коминът на някогашната "Първа комсомолска" ( Марица изток1) бълва оранжево-жълт дим .Най-добре се вижда сутрин когато се пътува от към Гълъбово . Не знам какво направи държавната Марица 2 там също трябваше да се монтират сероочистващи инсталации ама нещо работата се забвя и няма да се разбутва защото от там се наливат доста парички за партийните централи (не само една )

 8. 8 Профил на leshii
  leshii
  Рейтинг: Неутрално

  странно е че един лекар и профсъюзен лидер защитава интереса на един частен инвеститор да трови населението. то вярно че тренчев е патолог, ама чак пък толкова

 9. 9 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 572 Гневно

  Факт е, че е по вина на онзи тъпир Ковачки. Вярно е и друго, че този пумиар изобщо не е мислил да прави каквото и да е, защото при глоба плаща държавата (демек ...пак ние данъкоплатците). Намерете начин и го на*бете а*ално най накрая тоя жалък плъх. Умръзна ни да плащаме заради поредния тарикат. >

 10. 10 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#2] от "ijj":

  Фактически едва ли изобщо често централата работи на 100%, това е извънредно натоварване. Няма никакво значение сега!

  Какъвто е договорът, трябва да се спазва! От 2007-ма досега са го знаели, но са се надявали да минат метър - Ковачки с помощта на крадливите синдикалисти, да изнудва държавата и всички българи - от околните градове да ги трови, а останалите - да плащаме глобите. Засега им се получаваше (иначе отдавна трябваше да ги няма), но явно сега не става.
  Затваря и толкова.

 11. 11 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#10] от "enterfornone":

  ++++++

  Този крадлив, откровен бандит Ковачки се надявам най-сетне някой да успее ефективно да му прекъсне поне една от схемите за изсмукване на пари от данъкоплатците придружени с щети за икономиката и околната среда.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 12. 12 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Тренчев, защо заблуждаваш хората от Брикел? Сигурно защото е по-лесно и печелиш червени точки на гърба на ГЕРБ.

 13. 13 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ами много ясно, нали централата е негова!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 14. 14 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар 7:

  Има централа "Марица-3" в Димитровград, която използва западномаришки въглища и друга централа "Марица-Изток 3". Те не са една и съща централа.

 15. 15 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар 10:

  "Какъвто е договорът, трябва да се спазва!"

  Това, разбира се, е така - но въпросът е какъв е договорът?

  Ако една централа има 6 котела и 4 турбини плюс още 2 блока в новата си част и от тях непрекъснато работят вероятно 2 котела, 1 турбина, 1 блок през лятото и понякога 2 блока през зимата, това означава ли, че цялата централа работи непрекъснато?

  Най-вероятно този въпрос е изяснен в прилагащите програми към договора, за които става дума в статията (или някъде другаде) - но въпросът е как?

  Защото изглежда нелогично да се приеме, че централата е работила вече 20 000 часа, при положение, че това е вярно само за част от нея - при това вероятно не една и съща част.

  В случая се засягат не само интересите на ненаправилия инвестиции собственик, който явно предизвиква неодобрение. Засегнати са и около 1000-та работници и служители, които остават без работа. Ще има и спиране на топлофикацията за град Гълъбово, включително на обществени сгради като детски градини и училища. Без да е изградена заместваща мощност. Вероятно това е поводът (а може би и причината) Община Гълъбово да възрази срещу спирането.

  Освен това се спира и производството на около 400 000 т/год. въглищни брикети, които имат социално значение, защото са най-евтиното възможно гориво за отопление у нас. Друг въпрос е, че Брикетната фабрика е голям замърсител и за нейното затваряне се говори от десетилетия насам.

  В крайна сметка, ако се централата се затвори, може би трябва спешно да се вземат мерки - да се построи заместваща топлофикационна централа за град Гълъбово и да се вземат допълнителни мерки за осигуряване на гориво на социално слаби хора, които досега са ползвали въглищни брикети. А може би и да се увеличи количеството на дървата за огрев, предвидени в лесоустройствените проекти.

 16. 16 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#7] от "naskom44":

  Централата, за която говориш и която беше купена от Енел, е "Марица Изток 3", онази в Димитровград си е "Марица 3".

 17. 17 Профил на miklovan1313
  miklovan1313
  Рейтинг: 0 Гневно

  До коментар [#15] от "ijj":

  "интересите на ненаправилия инвестиции собственик" е това кърти мивки, човек трябва да има сериозен неврологичен проблем, да нарече лицето ковачки "собственик". в наказателното правото има доста по-точни определения за него. и не ми скимти за "брикел", затварянето и закъсня с поне 5-6 години, е ковачки плащаше доста подкупи на неговите дпс-приятели, т.н. въглищни брикети от този тип, произвеждан в брикел, отдавна са забранени в цяла европа, че и в украйна, поради доказана канцерогенност.

 18. 18 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Къде беше Тренчев га Ковачки приватизира.Убеден съм че е бил на масата за поливане на сделката.Сега щял да защитава робите с пура в ръка, и забравил за чувала с пари.

  Ръй! Ръй!
 19. 19 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#7] от "naskom44":
  Коментарът ти е претенциозен. Прочел си някои неща, подочул си нещо... Но явно не си бил концентриран и не знаеш доста неща.

 20. 20 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  Га яде, ни рива ... щом това са се съгласили трябва да го изпълнят ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 21. 21 Профил на fezulai
  fezulai
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Г-жо Караджова, не съм Ви фен, но точно това решение за затваряне на замърсяващото околната среда предприятие е похвално! Интересно ми е обаче, дали ще бъдете също толкова принципна и в други аналогични случаи? Например Лукойл-Нефтохим в Бургас. Там има драстично неспазване на условия, залегнали в издаденото от МОСВ т.нар. комплексно разрешително! Обгазяванията на въздуха са почти ежеднвени, миризмите - също! Вашите подчинени в местните екоинспекция и регионална лаборатория към ИАОС нехаят и/или се правят на разсеяни! Налагат се смехотворни санкции. Не се търси трайно решаване на проблемите. Знаем кой е Валентин Златев, знаем как и по каква линия са назначавани новите еко-шефчета в Бургас, знаем за тяхната некадърност, но това не е извинение. До кога ще продължава цялото БЕЗОБРАЗИЕ?!!

 22. 22 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Че Ковачки къде живее,да не е в Петербург или Москва,там е за- вършил, ама неговите мини и топлофикации замърсяват не въз духа над неговата къща,а този на Бобовдол,Перник,Стара Заго ра, Варна. Що се касае до Брикел,не зная предприятие за произ водство на брикети да не замърсява въздуха,отчитайки че те се правят от въглищен прах.Единият начин са електростатичните прахоуловители,но прахът е електропроводящ и за нула време ще закъси електрополетата на филтрите.Другият начин са рък авни филтри,но те са скъпи и с малко време на живот.Третият начин е да обясним на тези от ЕС,че РБ като цяло си спазва нор мите за прахоотделяне,та дори има резерв за продаване,но кой ще обърне внимание на такава бедна държава като нашата, та и с 700 хил.цигани отгоре.Затова - експорт на мургавите братов чеди и Ковачки да отдели няколко десетки милиона за прахоул авяне - горе-долу колкото струва самият завод.

 23. 23 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар 17:

  В ЕС се произвеждат около 7,5 милиона тона брикети от кафяви въглища годишно:

  http://www.energy.eu/publications/KSPC07001ENC_002.pdf

  (19-та страница)

  Дори в наши дни се откриват нови такива мощности (например фабриката в Бановичи в Босна, чието производство е предназначено за износ в ЕС).

  Друг е въпросът, че нашата Брикетна фабрика не отговаря на съвременната технология - нито при самото производство, нито качество на продукта.

  Но все пак, идеалното положение би било тя да се замени с нещо по-модерно и по-добро, а не съвсем да изчезне.

  Същото се отнася и за топлофикацията на Гълъбово. В наши дни толкова много се говори за съвместното производство на електроенергия и топлинна енергия. Излиза, че у нас навремето това е било направено (в старата централа "Марица-Изток" 1), а новата заместваща мощност е планирана да работи в чисто кондензационен режим.

 24. 24 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#23] от "ijj":

  Да-а-а, психопатията си е психопатия, но все пак има лечение...
  Брикетите в брикел се правят по немска технология от края на 30-те години и с ГДР-техника от началото на 50-те.
  Двете аналогични брикетни в Унгария, веднага след приемането и, бяха сринати до кота 0 и отгоре беше засадена трева.
  Такава трябва да е и съдбата на брикел.
  Лицето ковачки съзнателно не влагаше и лев в модернизацията на предприятието, което е престъпление не само към работещите там нещастници, но и към жителите на целия старозагорски район.
  Нови модерни брикетни у нас ще има, но с модерни технологии и най-добре с вносен шлам, лигнитите в гълабово са крайно нискокалорични за такова производство.

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 25. 25 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар 24:

  Доколкото знам, възможните немски технологии още навремето са били 2 - със сушене или с облагородяване на източномаришките въглища (т.е. смесване с вносни).

  Катастрофалното в нашия случай е начинът на сушенето.

  Но все пак остава въпросът, че тези стотици хиляди тонове брикети ще трябва да се заменят с нещо - може би най-реалистичните възможности са допълнителни количества дърва за огрев (те са най-близки по цена) или допълнителни количества вносни въглища. И двата варианта имат недостатъци. При това става дума за отоплението на стотици хиляди хора (някои от тях социално слаби). В Унгария явно е било все пак по-лесно да се намери решение на един такъв въпрос.

  Цялата тази тема е значима - също както и други теми, предизвикващи искрен интерес тук във форума. А някак тази тема не се дискутира - може би защото засяга една "мълчалива" част от обществото. Затова и толкова много пиша по нея.

  А иначе психопатията сигурно може и да се лекува - не съм лекар да кажа. Само знам, че ако човек осъзнава лудостта си - значе вече не е луд. Ние явно и двамата мислим за себе си, че не сме луди - така че въпросът остава отворен

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK