Озоновата дупка над Антарктида е с най-малък размер от пет години насам, сочи изследване

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1073 Весело

  Глупости, Ал Гор цял филм и една торба кинти направи, не може да е вярно

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 2. 2 Профил на k
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  А сега,ако озоновата дупка изчезне,какво ще правят екоактивистите и търгуващите с "екологични технологии"?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Това е заради гласувания миналата година 25-годишен срок на изкупуване на енергията от слънчеви централи в България. Но за да се затвори съвсем дупката, трябва срокът да се вдигне на 50-60 години, а цената да скочи още 5 пъти и да стане 50 пъти пазарната, защото 10 пъти е много малко . Мдаммм, само така ще преборим озоновата дупка!

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 5. 5 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 799 Любопитно

  Ще се окаже, че озоновата дупка и глобалното затопляне нямат нищо общо с човешката дейност и това ще бъде огромно разочарование за всички борещи се за спасяването на природата...

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  До коментар [#5] от "charlyb":

  Бе и това не е съвсем вярно, защото С02 е една от пакостите. Нашите ТЕЦ-ове сума време тровиха народа с всякакви други газове и прахуляци, сред които С02 беше най-малкия проблем.

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 7. 7 Профил на Mda
  Mda
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Хора, озоновия слой се разрушава в следствие на хлорофлуоровъглеродите, които след протокола в Монтреал бяха почти изцяло спрени от производство. В момента тяхното производство е изключително малко и само в няколко развиващи се страни. Точно това е доказателство, че причината е в хората.

 8. 8 Профил на badenbadenbaden
  badenbadenbaden
  Рейтинг: 217 Весело

  хм, трябва да подобрят гугъл преводача, много несвързано превежда

 9. 9 Профил на Ivaylo Daskalov
  Ivaylo Daskalov
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Остава да преборим и парниковите газове и да се премине към ефективно алтернативно гориво . За това най-голяма отговорност носят Китай и САЩ .

 10. 10 Профил на Steliyan Georgiev
  Steliyan Georgiev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Абсолютно съм съгласен с Мда (#7). Хората взеха мерки и резултатите са на лице.

 11. 11 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Фактът, че човечеството може да е укротило разбиването на озона само означава, че от кампанията за спиране на производството на парникови газове има смисъл и може да има реален ефект.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 12. 12 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 782 Любопитно

  До коментар [#3] от "lz2":
  До коментар [#5] от "charlyb":
  Очевидно вашата посредственост, за разлика от озоновата дупка, непрекъснато се увеличава. Хвърляйте си спокойно боклука през прозореца и не се тормозете със сложни неща.

 13. 13 Профил на РД
  РД
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Защо никой не се е запитал защо озоновата дупка е над Антарктида, а не да кажем САЩ или някои силно замърсени точки на Земята? Това което бях прочел е, че озонът изтънява при изстудяване и се разширавя при награвяне, тъй че няма нищо общо със замърсяването на въздуха.

 14. 14 Профил на _dancho_
  _dancho_
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това означава ли непременно, че озоновия слой не изтънява над останалите части от глобуса?

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#12] от "Добре Облечен Бизнесмен":

  Абе нещастен,

  Не се връзваме на всяка тенекия,която алчни и набедени екоактивисти,вържат на световната ,нищо не подозираща ,общественост!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#1] от "dgd":

  май си го проспал филма, той беше за парниковите газове. Тук става дума за озоновия слой, който се унищожава от изпуснати в атмосферата фреони. Тяхното ползване беше ограничено преди 20-тина години ( вече не се правят хладилници с фреони), и като резултат се спря процеса на унищожаване на озоновия слой. Въпростоно споразумение е един от успешните примери как ако всички отговорни страни работят заедно по решаване на глобални екологични проблеми, има шанс те да бъдат решени..

 17. 17 Профил на _dancho_
  _dancho_
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "РД":

  на въпроса ти се отговаря лесно: земното притегляне на полюсите е най-силно. Атмосферат е изградена от слоеве и тъй като не е най-долен слой, той се намира между два такива слоя. Подреждането е по плътност на газа. Така че, съвсем логично, Оз е по-тънък по полюсите, от където и първо там изчезва.

  А за моя въпрос горе, привидо, сам си отговарям, но само провидно, защото човешката дейност изхвърля много газове в атмосферата, заради което е възможно Оз просто да се отдръпва към полюсите (по силата н агорната закономерност).

  Заб.: всичко което казвам, се уповава на знанията ми по физика и геология от училише 1 курс в университета, но в никакъв случай не твърдя че съм 100% прав; просто така ми изглежда логично.

  Иначе, така оплюваните наоколо БАН имат гореща линия, на която винаги може да се обадите и да получите отговор на подобни въпроси.

 18. 18 Профил на ЕВАЛА
  ЕВАЛА
  Рейтинг: 426 Любопитно

  "Ние не можем да твърдим категорично, че озоновата дупка се подобрява само с една година измерване. Въпреки това, ние вече имаше няколко поредни години с по-малки дупки. Това е индикация, но има вероятност това да е начало на възстановяване"
  безкрайни предположения и безсмислено противоречие...

  как са живели хората в Австралия, когато не е имало толкова козметика против "слънчево изгаряне"

  и кой казва, че озоновата дупка не е трябвало да я има?

  О.К. след протокола от Киото има "напредък", но защо тогава следващото събиране на "великите" пълководци бе провалено...

  и аз искам да дишам чист въздух и съм за рециклирането, но в доста отношения се прекалява с псевдоеконасочеността на потребяваните продукти за сметка на цената

 19. 19 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#1] от "dgd"

  LOL - ти просто не е гледал филма - там озонова дупка ли беше - парникови газове ли? Скакауец!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 20. 20 Профил на email
  email
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това е добра новина!
  И в действителност не трябва да се бърка глобалното затопляне с озоновата дупка. Истината е, че дупката най-вероятно винаги си я е имало, но защо пък ние трябва да сме безотговорни и да я разширяваме. Същото важи и за глобалното затопляне, то затоплянето си е на периоди, но защо пък да бъдем безотговорни и да го подпомагаме. В крайна сметка и в единия и в другия случай с безотговорността си сами си вредим, затова са похвални всякакви инициативи за ограничаването на човешкия фактор пък бил той и не решаващ в случая. Но пък и не съм съгласен да се твърди, че човешкият фактор е основният виновник.

 21. 21 Профил на Julian Popov
  Julian Popov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  ФОРУМЦИ:

  ОЗОНОВАТА ДУПКА И КЛИМАТИчНИТЕ ПРОМЕНИ СА ДВЕ СЪВСЕМ РАЗЛИЧНИ НЕЩА. НЕ СЕ ОБЪРКВАЙТЕ.

 22. 22 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  тва е невъзможно трябва да повторят изследването

 23. 23 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1073 Весело

  До коментар [#19] от "mastikata":

  Уевскар! Не съм го гледал и няма да го гледам. Весело ми е как еко талибаните скачат като маймуни в цирк при всяка еко новина

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 24. 24 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Типично за нивото на форумните еко-скептици - още не са разбрали, че озоновата дупка и климатичните промени са съвсем различни проблеми - първото се получи от фреоните в хладилниците и климатиците и след като бяха заменени, дупката започна да намалява, второто се причинява от парниковите газове като СО2, ама кой да ти чете, кой!?

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 25. 25 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  Кофти новина.
  Сега като се свие дупката озонова, откъде ще влезе свинския грип.
  Най-вероятно е запушена от СО2.
  А напълно е възможно покрай решаването на Проблема 2000, авктралийските компютърни спецове да са я затъкнали без да искат.

 26. 26 Профил на ggogggo
  ggogggo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#24] от "Един Градинар":

  +1

  и най-страшното е, че тяхното отношение е:
  >>"... Не съм го гледал и няма да го гледам. ..

 27. 27 Профил на Николай Ангелов
  Николай Ангелов
  Рейтинг: 8 Весело

  Ей това фанатиците са си фанатици-сега озоновата дупка нямала връзка с климатичните промени ! До вчера-озоновата дупка, топенето на ледници и какво ли не.Едно обаче искам да ми обяснят-защо викингите са кръстили така острова на който са се заселили-Гренландия, сиреч зелена земя.Даже са установили поселища там.Кое е довело до раззеленяването на този днес замръзнал къс земя-тогавашните вецове или газоотделящия дивеч.

  аман от комунисти
 28. 28 Профил на _dancho_
  _dancho_
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "Николай Ангелов":

  Не съм чувал до сега някой да слага под един знаменател озоновата дупка и промените в климата.
  Нито причините са еднакви, нито резултатите. Единственото общо е човека който променя равновесието.

 29. 29 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1073 Весело

  До коментар [#24] от "Един Градинар":

  "първото се получи от фреоните в хладилниците и климатиците и след като бяха заменени, дупката започна да намалява"

  Ясно ли ти е, че за няколко години без фреон, дупката не може да се затвори толкова бързо. Или просто обичаш да дрънкаш?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 30. 30 Профил на metaflute
  metaflute
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Дано да е тенденция. Фреонът пътува много бавно нагоре. Доколкото четох преди време средно с около 1 км на година. Ако това е тенденция запазила се и до днес, значи доста годинки напред ще намалява.

 31. 31 Профил на alxx
  alxx
  Рейтинг: 382 Неутрално

  А не се ли замислиха някои,че с такова средство като интернет е най-лесно умишлено да се подава такъв сорт информация....озонови дупки,нови форми на живот.......никой обаче не говори за реалните проблеми и задкулисни игри

 32. 32 Профил на Mda
  Mda
  Рейтинг: 740 Неутрално

  http://www.wisegeek.com/why-is-the-hole-in-the-ozone-over-antarctica.htm

  Защо дупката е над Антарктика се обяснява с движението на Земята около слънцето, оста й, метеорология и атмосферна химия.

  http://www.huppi.com/kangaroo/L-ozone.htm

  За мита, че озоновата дупка била "естествен" феномен и ръцете на човечеството са чисти..

 33. 33 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Супер!

 34. 34 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  До коментар [#28] от "_dancho_":
  Отличен, Данчо! Седни си.
  Само като си помисля, колко много места във Вселената където има има много повече "равновесие" и липса на всякакви промени, ми иде да се гръмна и спася човечеството от нарушението на равновесието.
  Ти ще ме последваш ли?
  Оня дена си смятах с една програмка в нета колко СО2 съм отделил до сега и от тогаз не мога да спя, ти казвам.
  Ужас!
  Да отървем светът от себе си и спасим Планетата за бъдещите поколения !


 35. 35 Профил на _dancho_
  _dancho_
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "k_":
  Далеч по-важно от това да остроумничим, е да бъдем отговорни по някакъв начин.
  От това което казваш прозира идеята "Какво да направя аз? Песента е изпята..!" и "Така съществуваме ние и точка.". Разбирам също и идеята ти, че има хора и организации, които успяват добре да се напечелят от шумотевици от този род, и се споделям че е така. Но това далеч не изчерпва всичко свързано с този вид проблеми.
  Просто трябва да се проявява повече отговорност.
  А как?
  Ами хората са го казали: Мисли глобално, действай локално.

 36. 36 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  До коментар [#35] от "_dancho_":
  Ей, добре че ме светна. Отде го знаеш тва за глобалното и локалното. Страшно е, брато.
  Значи, чуй сега. Страшна идея имам.
  Съберам от пенсиите в блока по десет бона на апартамон за слънчеви панели да праим ток.
  Аз ще ги инсталирам - намерил съм едни ги дават на далавера.
  Те, бабетата десет бона и през плет не са виждали, обаче има банка, европейска, дето ще даде паретата. Иска договор с бабетата за 20 години, че ще ги съберем - пада се по 1000кинта на година на апартамон като турим лихвите и мойто дет не се губи - иначе къв бизнесмен съм.
  Аз им викам - а бе 1000кинта са много на тиа пенсии - ще ги уморим от глад. Дай да напраим договора за 40години или повече та по-лесно да им идва. Май ще се съгласят. Много са доволни банкерите от сделката.
  Сега сядам да напиша едно уведомление да го лепна на пощите, долу на входа че "тъй и тъй ще спасяваме планетата и нашия блок се е уредил в далаверата (наште хора кат чуят за далавера и омекват), европейски и световни инвестиции ще потекат като река и пр.пр."
  Колко ще им се вдигне тока, мисля да не споменавам за сега. Ще кажа че ще е с малко, щото има там един шантав дядка, професор някакъв, все се прай на акъллия и задава тъпи въпроси на общото събрание и прецаква локалните ми бизнес действия, породени от глобалните ми идеи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK