АФП: Бумът на зелената енергетика в България поражда опасения

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neutralen
  *****
  Неутрално

  В мутренската страна България и най-добрите неща се изперверзяват и стават КРИМИНАЛНИ. Нона-еколожката - и тя.

  Господ ще я накаже.

 2. 2 Профил на онбашията
  *****
  Неутрално

  който се уредил - цоцал, секна вече далаверата.

 3. 3 Профил на явертз
  *****
  Неутрално

  "Производители на екоенергия смятат, че са необходими не по-малко от 5000 – 6000 MW мощности."

  Разбира се! За да прехвърлим балона, дето се спука, от строителството по градовете и курортите в енергетиката!

  N.B. В енергетиката сега няма пазарен подход и няма скоро да има! Разходите за всички построени, както необходими така и излишни мощности на страната, се поемат солидарно от всички консуматори в България, съобразно потребената енергия. Да му мисли бизнеса (извън енергетиката) и обикновените потребители!

 4. 4 Профил на Всъщност
  *****
  Неутрално

  правителството не може да наложи никакъв мораториум, тъй като споразумението с ЕС за еди-колко си процента чиста енергия от ВЕИ е подписано отдавна. Затова не само, че не трябва да затягат "сега съществуващите регулации", а трябва да спазват законовите наредби и нормативни актове, а контрола в/у подадените проекти да се извършва по-прецизно.Също да бъде осъществяван контрол върху Електроразпределителните и изкупващите предприятия за спазване на задълженията, които са поели договорно, вземайки този сектор. Те/ ЕРП-та/ също да бъдат задължени да инвестират, съгласно сделката, в разширяване и подобряване мрежата си и стриктно да спазват законите. Защото само в България те си позволяват доста волности / вероятно са си подсигурили чадъра/, в Германия, Австрия не могат така да си развяват байрака. Докога ще бъдем разграден двор? Но той министър Трайчо Трайков по-добре ги знае .....

 5. 5 Профил на Rossen Lenkov
  *****
  Неутрално

  kakto vinagi nie balgarite ne sme v chas, navsjakade po tzivilizovanija svjat "zelenata" energija ne samo che se pooshtrjava, no i se subsidira ot darjavata, nie pravim moratoriumi ??? oshte poveche che ne znam v evropa da ima po-energoemka ikonomika ot nashata, i ne samo ikonomikata, jilishtata, sgradite kato tzjalo konsumirat v pati poveche ot neobhodimata energija. Zle sme za jalost i loshoto e che oshte ne sme go osaznali, kamo li da zapochnem da spestjavame energija. Osven che trjabva da razvivame "zelena" energija trjabva da se nauchim da "harchim" po-malko. No uvi, praznite glavi u nas si misljat che s "Belene" shte stanem "energien tzentar na balkanite", dran-dran, atomat ne e vaobshte "zelen" drugari, a i investitzijata e tolkova solena , che ikonomicheski ne e izgodna. Kakvo da se pravi, trjabva oshte mnogo hljab da izjadem.... sajaljavam za latinitzata, sega vidjah che ima kirilitza na saita.

 6. 6 Профил на vyatur i slunce
  *****
  Неутрално

  Ако нямаше ВЕИ тогава AFP щеше да пише: изостанала балканска провинция и коментарите щяха да бъдат --ами какво искате мутренска държава.
  Истината е че БГ има нужда от ВЕИ -- ние нямаме никакъв друг източник на енергия --всичко или почти всичко се внася или пък замърсява околната среда, а ние имаме хубава природа. ВЕИ секторът може да помогне и на високите технологии.

 7. 7 Профил на BateVlado
  *****
  Разстроено

  Както каза QWERTY, енергийната мафия е най-добре организираната и контролираната в Бълхария. Естествено, че ще използват "зелената" енергия, за да си напълнят гушите и естествено - да ни изпразнят джобовете отново. Наздраве!

 8. 8 Профил на ГДЕ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "Всъщност":

  Има изискване за 16 % от ВЕИ към 2020г. Въпросът е как ще се постигне - с много или малко разходи за населението и бизнеса в страната. Примерно, тези проценти могат да се постигнат лесно и без нито един слънчев панел!

 9. 9 Профил на Чочо
  *****
  Неутрално

  Трябва много строг контрол за изграждането на тези съоръжения. Преди един месец в Италия лъсна каква далавера може да се направи. Съоръженията ги има, поставени са на определеното място, взети са парите за изграждането им и няма да могат да заработят в скоро време.

 10. 10 Профил на m
  *****
  Неутрално

  Този сектор вече отдавна е привлякъл съмнителни инвестиции - гладните за далавера отдавна са се светнали да минат на "зелено" - поредния балон. Ако се погледне кои са инвеститорите - много неща ще блеснат.

 11. 11 Профил на Инвеститор
  *****
  Неутрално

  Опасенията са от бум на комисионните на Нона, това поражда опасения

 12. 12 Профил на WhatTheFuck
  *****
  Неутрално

  Всички ВЕИ-та в България са собственост на наши олигарси, мафиоти или политици или те участват по някакъв начин във фирмите, които ги изграждат.

  Направете договорите да са такива, че цената на електроенергията да е като тази, от АЕЦ, а не както е в момента - 15 стотинки от "нормална" електростанция а 75 от ВЕИ... И онея дето ревът че не сме били спазвали някакви договорености с ЕС за постигане на определен % ВЕИ до някаква си година - да го духат и после да платят сметката.

 13. 13 Профил на Сметка
  *****
  Неутрално

  Проста сметка:
  1 вариант (НЕК): 2000 МВт х 3000 часа = 6 млрд. квтч = 16 % от общото потребление (38 млрд квтч).
  2 вариант ("екоинвеститори": 6000 МВт х 3000 часа = 18 млрд квтч = 47,3 % от общото потребление.
  Кой е прав и защо все за наша сметка??

 14. 14 Профил на Сметка 2
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "Сметка":

  При 12000 МВт ВЕИ централи:
  12000 МВт х 3000 = 36 млрд. квтч = 95 % от общото потребление и затваряме всички други централи, АЕЦ Козлодуй, Белене и т.н. Ура!

 15. 15 Профил на Империалист
  *****
  Неутрално

  МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА
  Доклад от 23.01.2006
  Средният брой на слънчевите дни в нашата страна се увеличава с около 18 - 20. Като цяло слънчевата радиация над страната е повече от 1370 Ват/кв.м. В горните слоеве на атмосферата слънчевата константа варира от 1370 до пикове със стойност 2100 Ват/кв.м. Ветровите потоци над нашата страна са силно променени.Те са с по-малка скорост, занижен интензитет и честота.Очаква се тази климатична обстановка над нашата страна да има трайни тенденции за присъствие в близките 50 години на следващия век. Това означава, че валежната сума върху територията на страната като цяло, ще бъде малка. Производството на хидроенергия, по експертна прогноза ще бъде силно затруднено за дълъг период от време. За получаване на вода (питейна, поливна и производствена) дори ще се наложи да се ползва повече енергия от националната енергийна мрежа. Променената енергийна обстановка налага нов подход към енергийната ефективност, енерго-спестяващите технологии и най-важното спешно развиване на технологиите за оползотворяване на ВЕИ.
  ЕНЕРГЕТИКАТА И ВОДОСНАБДЯВАНЕТО ще бъдат основния проблем на Р. България в близките 50 години на 21 век.
  2. ЕНЕРГИЙНА ОБСТАНОВКА НА ТЕРИТОРИЯТА НА Р. БЪЛГАРИЯ. ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ВЪЗОБНОВИМИ ЕНЕРГО-ИЗТОЧНИЦИ (В.Е.И.) - СЛЪНЦЕ, ВЯТЪР, ХИДРО- И ГЕОТЕРМАЛНА ЕНЕРГИЯ
  България внася от 65 до 76% (над 82%) от енергоносителите си. Внася се природен газ, суров петрол, голяма част от въглищата, уранът за АЕЦ. В страната е добре развита системата за производство на електрическа енергия. Тя има изградена добра разпределителна мрежа и резервни мощности за върхово и подвърхово натоварване. Страната е обхваната в енергиен пръстен. В България по комбиниран способ се произвежда в ТЕЦ топлинна енергия за топлофикация на комунални и други видове сгради (нещо като когенерация)! Изградена е и добра газопреносна мрежа. Създадени са множество хидроенергийни възли с язовири, които обаче при сегашните темпове на потребление на ел. енергия осигуряват едва 1,2 - 1,4% от необходимата и потребявана ел. мощност. Възобновимите енергоизточници - Слънце, вятър и геотермална енергия осигуряват нищожните 0,1 – 0,3% от общия енергетичен принос.
  3. ВЕТРОВА ЕНЕРГИЯ И ВИДОВЕ ВЕТРО-ДВИГАТЕЛИ
  Различните части на повърхността на земното кълбо различно се нагряват от Слънчевата енергия. Поради това и въздушните слоеве над тези зони са различно затоплени. Като се включат и други причини породени от орбиталните параметри на планетата и океанските въздействия се получават различни ветрови потоци. Общо за планетата ни ветровата енергия надвишава над 3000 пъти тази получавана от изгарянето на въглищата и природния газ. За съжаление ветровата енергия се отличава с голяма неравномерност както по посока на духащите ветрове, така и по техния интензитет и скорост на вятъра.
  Ветровата енергия се мени в широки граници.
  Характеризира се със следните параметри:
  1.Мигновена скорост в м/сек.
  2.Средна скорост за дадено време - средно дневна и средно месечна и средно годишна
  3.Повторяемост на вятъра - общ брой на часовете през месеца и годината, през която вятърът духа с определена скорост.
  4.Преобладаваща посока на вятъра през денонощието, през месеца и през годината ( по сезони).
  ВЕТРОДВИГАТЕЛИ, ВЕТРОГЕНЕРАТОРИ И ПРИЛОЖЕНИЕТО ИМ В Р. БЪЛГАРИЯ
  За превръщане на ветровата енергия в полезна работа ветродвигателят е снабден ветрово колело.
  Според устройството на вятърното колело се различават
  основно пет типа ветродвигатели:
  1. Перкови ( крилчати) - с много секторни перки и перки(лопати, крила) тип самолетно крило - дву-,три или четири лопатни - много перковите ветродвигатели са бавноходни, бързоходните са с брой на перките от 2 до 5 Бавноходните осигуряват по-голяма пускова мощност;
  2. Въртележкови - вертикални турбини;
  3. Роторни - вертикални тип “Флетнер”;
  4. Барабанни хоризонтални;
  5. Комбинирани;
  Перковите ветродвигатели превръщат в механична енергия от 30 до 42% от енергията на вятъра.
  Бързоходните започват да работят при минимална скорост на вятъра от 4-5 м/сек, а бавноходните ветродвигатели при минимална скорост на вятъра 3-3,5 м/сек. За съжаление при тези минимални скорости на вятъра ветродвигателите осигуряват едва една шеста или една седма част от номиналната мощност. Прието е номиналната мощност да се развива при скорости от 8 -11 метра/секунда. Оптимална скорост на вятъра за работа на ветродвигателите е 13-25 метра за секунда. Тогава се развива и максималната мощност на ветродвигателя в кВт.
  В Р.България до 1970 година се внасяха от СССР следните видове ветродвигатели:
  - ТВ-5 - много-перков, бавноходен, с 24 броя перки, с диаметър на колелото - 5 метра. Колелото е на хоризонтална ос с диаметрален стабилизатор и редуктор. Височината на кулата е 15,6 метра. Брой на оборотите на колелото при скорост на вятъра 8м/сек. - 40, Развивана номинална мощност 1,8 - 2,5 кВт. При скорост на вятъра 4м/секунда получавана мощност е 0,3 кВт.Маса - 3100 кг без кулата;
  - ТВ-8 - много перков, бавноходен - 18 перки.Диаметър на колелото -8 м. Височина на кулата 15,6 м. Брой на оборотите при скорост на вятъра 8м/сек. Номинална мощност при посочената скорост на вятъра - 5,2 кВт. Минимална скорост на вятъра 4 м/сек. - минимална мощност 0,9-1,1 кВт. Обороти - 24/ минута при 8 метра скорост на вятъра. Обороти на вала на редуктора - 160 об./минута. Маса на ветродвигателя 4650 кг.
  - УТВ-5 - диаметър на колелото - 5 м. Брой лопати 18. Височина на кулата - 17 м. Брой обороти при 8 м/секунда скорост на вятъра и развивана номинална мощност при 40 оборота на колелото и 120 оборота в минута на редуктора на вала 2,1 кВт. Минимална скорост на вятъра 3,5 м/секунда - минимална мощност 0,23 кВт. Маса на ветродвигателя 2350 кг.
  Д-12 - диаметър на колелото с хоризонтална ос -12 метра. Брой на перките 3 бр. Височина на кулата 16 метра. Брой на оборотите при скорост на вятъра 8 м/сек. - 65 об./минута, брой обороти на вала на редуктора 390 об./минтута. Мощност при скорост на вятъра 8 м./сек.- 12,5 кВт. Маса 5500 кг.
  ВД-5 - диаметър на колелото - 5 м. брой перки 18, хоризонтална ос. Височина на кулата 15,5 м. При скорост на вятъра 8 м/сек. 30 оборота в минута на ротора. Мощност -номинална 2,2 кВт. Маса 8650 кг.
  ВП-3 - диаметър 3 метра. Брой лопати 6. Височина на кулата 5,6 м. Обороти при 8 м/сек. скорост на вятъра 160 об./минута. Номинална мощност 0,8 кВт. Маса - 300 кг.
  ВЕ - 2 - диаметър 2 метра. Брой перки 2. Височина на кулата 7,6 м. Брой обороти при скорост на вятъра 8 м/сек. Мощност 0,18 кВт. Маса 50 кг.
  През 1978 година групата на доц. Пазвантов от МЕИ - Варна разработва гама от Ветро-генератори-бързооборотни с двулопатни схеми и хоризонтална ос. Мощностите им са от 5 кВт до 15 кВт. Към ветромотора е прикрепен трифазен генератор - синхронен за променлив ток. с електромеханичен умформер-трансвертер за преобразуване в прав ток и акумулаторна батерия от електрокар. Тази схема е разработена и сега електромеханичният умформер -трансфертер е заменен с електронна на тиристори, симистори и силови полеви трансзистори.
  Акумулаторната батерия е от оловни сярно-кисели клетки с капацитет по мощност 960 Амперчаса; Снабдени са със разпределетелно ел. табло за включване на различни консуматори на ел. енергия и за включване в националата електромрежа.
  В настоящия момент се лансира и украинска ветрова установка с вертикално - осова турбина.
  Тя има следните параметри:
  Дължина на вертикалните лопати - 5 м - два броя.Профил NAСA - 0020; Диаметър на турбината - с вертикална ос -7,2 м. Материал - алуминиева сплав - Д16 Т. Опорна - решетъчна кула от стоманена конструкция- височина 18 метра. Генератор - асинхронен с честота от 40 до 65 Херца. Напрежение - 380/220 Волт. Годишен приход на ел. енергия при скорост на вятъра 6,2 м/сек. - 8 м/сек. - около 60 МВтч. Скорост на въртене на ветротурбината 45 - 85 об. / минута. Обща маса - 4 000 кг. Минимална мощност при 5 метра/сек. - 0,6 кВт;
  При 8 м/сек скорост на вятъра - 4,1 кВт. при 11 метра /сек скорост на вятъра 11,5 кВт. при скорост от 13 - 25 м/сек на вятъра от 15 до 20 кВт. При скорост на вятъра над 40м/сек ветрогенератора се само изключва. Може да издържи на буря със скорост на вятъра до 70 м/сек. Срок на експлоатация - около - 20 години. Стойност на оборудването - ветрогенератор - около 34 000 USD;
  Допълнително оборудване - изправител - зареждащо устройство; батерия от тягови акумулатори; преобразовател на честотата; Стойността на посоченото допълнително оборудване зависи от мощността му. Средно допълнителните капитални вложения варират от 700 до 900 USD за 1 кВт мощност;
  Това означава за около 20 кВт мощност още около 15 000 - 17 000 USD;
  Пълната стойност на съоръжението е около 50 000 USD плюс допълнителни 5000 USD необходими за монтаж и настройка.
  Средна стойност на капиталните вложения на ветровата инсталация около 2800 USD/ 1 кВт.
  Срок на откупуване на капиталните вложения при средна цена на ел. енергията 0,06 USD/ 1 кВт час и производителност средна 60 000 кВтч на година при средно-годишна скорост на вятъра от 6,2 до 8 м/сек. :- 15 - 16 години;
  Аналогични са цените и на другите видове ветрогенераторни установки за електроснабдяване с вариация от плюс-минус 6-9%;
  При средна скорост на вятъра между 3,4 и 5 м/сек. Срокът за откупуване на капиталните вложения се увеличава с около 80% - или достига до 27 години. Това е неизгодна ситуация тъй като физическият живот на експлоатация на ветрогенератора е около 20 години.
  За номинална мощност от 50 000 кВт (50 MВт) на комплексна ветрова електростанция от посочените типове ветрогенератори в група капиталните вложения достигат от 130 до 140 млн. USD;
  За следващите 50 години ветровата прогноза за територията на Р. България като енергиен източник е лоша. Климатичната обстановка е коренно променена и хоризонтални ветрови потоци със средно годишна скорост от 6-8 метра за секунда могат да се наблюдават само по високите върхове- връх Ботев, връх Мургаш, Рожен, Мусала, Черни връх, връх Перелик и други. В настоящата година средногодишната скорост на вятъра и в района на Каварна и нос Калиакра е под 5 м/сек. По високите ни върхове като връх Мусала на Рила, Черни връх и местността “Ветровала” на Витоша, върховете в Пирин планина, а също така и Връх Рожен в Родопите не дават необходимите икономически изгодни ветрови условия за промишлена ветро-енергетика.
  Данните от половин век на Българските метеорологични служби не показват добри прогнози за ветро-енергетиката. В Стара планина също условията за монтиране на ветрогенератори от различен тип и ефективно използуване на вятърна енергия, например връх Мургаш не са благоприятни. Редната скорост на вятъра е около 8-9 метра/сек. Което условие на границата на приложимост на ветроенергетиката. Следователно за близките 50 години 21 век (на максимум на Слънчевата активност) за нашата страна България е неподходящо изграждането на вятърни електростанции. Недостигът на вода за период от 50 години също ще се отрази неблагоприятно и върху функционирането на изградените вече хидро-енергийни мощности около нашите язовири.
  За периода от следващите 50 години на Слънчев максимум - аналог на средно-вековният максимум датиран през 1100 - 1250 година броят на слънчевите дни над страната ни ще се увеличи с около 18 - 20 дни. Това означава сумарна средно годишна радиация попадаща върху нашата територия да достигне от 2000 - 2500 часа до 2700 - 3000 часа. Тази ситуация ни изравнява с досегашната радиационна обстановка на Слънчевата радиация над територията на съседна Гърция. Това означава, че Слънчевата енергетика в различните и форми има изключително бъдеще за страната ни през 21 век.
  4.РАЗДЕЛ ВЯТЪРНИ ГЕНЕРАТОРИ ВТОРА УПОТРЕБА.
  В България през 2003 година се поде нова кампания за внос на ветрови генератори втора употреба. Това са стари вятърни машини. Те са снети от експлоатация в страните на Западна Европа поради редица екологични и икономически съображения. Ефектът им в българската икономика е съмнителен.
  Този доклад на министерството, освен че обезсмисля завишеното ветрово енерго-строителство, показва и още някои други неща.
  1. Изграждащите се в България ветропаркове са нерентабилни. Защо се строят?
  2. Наводненията в България са преди всичко поради занемареното хидро-строителство.
  3. Недвусмислено показва основната причина за трагедията в с. Цар Калоян отнела живота на 8 човека.

 16. 16 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "Сметка 2":

  Много хубави сметки. Само не разбрах тия 3000часа отде кацнаха. или да бъда по точен останалите 5760 часа ко праим?

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 17. 17 Профил на office41
  office41
  Рейтинг: Неутрално

  България е енергийно зависима държава - внася от 65 до 76% (над 82%) от енергоносителите си (според горния пост).

  Ха, сега направете си простия извод на кого му е изгодно да не се развива добива на алтернативна енергия в БГ, която черпи единствено местни неизчерпаеми ресурси: слънце, вода и вятър и ще направи страната ни енергийно независима от всички атомни, газови, петролни, въглищни и тем подобни лобита.

 18. 18 Профил на Сметка 2
  *****
  Неутрално

  До коментар [#16] от "инж. Филип":

  Ще Ви кажа какво правим, ама и Вие си знаете:
  Строим нови 12000 МВт парогазови централи (маневрени мощности-тръгват веднага) и внасяме газ от Русия. Когато няма слънце/вятър (>5760 часа/г) ги пускаме да работят. Това е то енергийната независимост на колегата от коментар 17. Очевидно само с ядене не става!

 19. 19 Профил на Лумпен
  *****
  Неутрално

  Нека някой да обясни как като сме пазарна икономика, т.е. не планова където държавата казва какви да са цените, ще ме задължават да си копувам по-скъпо? Защо са цените на неефективните източници със съмнителен екологичен ефект са най-високи? Предполагам знаете, че за производството на една клетка фотоволтаик се изразходва повече енергия отколкото същата ще даде през целия си живот!

 20. 20 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#18] от "Сметка 2":

  Мерси сега чатнах, какво имаш предвид. Демек само 3000часа ще работят ВЕИ-атата. На практика само да знаете че нещата не са въобще толкова прости.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 21. 21 Профил на Астибо<>Обица
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] от "Сметка 2":

  а, като няма слънце, вятър и газ к'во превим-строяваме "умниците" като тебе да въртят генераторите с комсомоло-комунистически плам.

 22. 22 Профил на Сметка 2
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от "инж. Филип":

  Прав сте, не са прости. Опростявам ги за нагледност. И освен баланс на енергията, има и баланс на мощностите, регулиране и др.
  Статистиката показва, че вятърните/слънчеви ВЕИ работят средно около 2700 часа/год и в момента, ако станат много, няма какво да ги замести през останалите 6060 часа. ВЕИ "инвеститорите" дърпат чергата само към себе си! Аман!

 23. 23 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#20] от "инж. Филип":

  фильо инженер си ,а прости неща като КПД не си усвоил ,те в пернишката политехка ще усвоят тези неща ........годината има грубо 8000 часа ,на вятърните генератори дават 25% и излизат към 3000 часа ......във шотландия заради климатичните особенности дават изключителните за индустрията 45% .....

 24. 24 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#22] от "Сметка 2":

  ами не са сложни неща ,но за умни хора .........така ,че не си хаби думите за хора ,които не са прочели и два реда по въпроса .....

 25. 25 Профил на Лаик
  *****
  Любопитно

  Цялата минала седмица в България бяха представители на най-големите испански, немски и китайски фирми в областта на ВЕИ. Според вас какво са правили цяла седмица! Чисто и просто - има опредлен капацитет за ВЕИ, който трябва да бъде постигнат и големите играчи дойдоха за да си разпределят баницата. А 6-те месеца мораториум са идеални за да се създадат необходимите условия за да се изяде баницата от тези играчи, да си определят кои ще са подизпълнителите, да създадат необходимите невидими бариери пред останлите желаещи да строят и така накрая след 6 месеца почва ударната работа. Само че, българският бизнес почти няма да спечели от това. Защото ще дойдат, ще построят няколко огромни централи, капацитета ще се запълни и за останалите - духарев.. супарев...
  Въпреки че големите проекти реално минимизират разходите и увеличават рентабилността си спрямо по-малките, далеч по-изгодно беше да се създадат условия за малките проектчета, хората да могат да си изграждат панелите по покривите, в дворовете - хем ще има работа за мн български фирми за монтаж, поддръжка, хем тока ще е при хората и няма да има толкова големи загуби.
  И сега Борисов беше в Германия. И какво каза - че ще викат немци да ни помагат за нашата зелена енергетика. хах.. Т.е. немски фирми да дойдат да строят тук Очакваме скоро визита и в Испания и Италия.. хах
  Така че да ни е честита новата енергетика!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK