Брюксел обяви конкурси за чиновници с българско и румънско гражданство

Лиценз: <a href="http://wiki.creativecommons.org/CcSearch">Creative Commons</a><br />

© Redvers

Лиценз: Creative CommonsЕвропейската служба за подбор на персонал ЕПСО обявява открити конкурси за набиране на администратори с българско и румънско гражданство. Желаещите могат да кандидатстват за административни длъжности в следните сфери – Европейската публична администрация, Право, Икономика, Макроикономика/Бизнес Администрация и Одит.


Кандидатите трябва да имат завършено висше образование, което да отговаря на длъжността, която ще заемат. Освен перфектното владеене на майчиния език (български или румънски), от тях се изисква и добро ниво на английски, френски или немски.


Крайният срок за кандидатсване е 24 февруари 2009 г. Това става онлайн на интернет страницата на ЕПСО.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маке
  *****
  Неутрално

  Хайде Станишев, нали си бил слушател в лондоднското висше училище по икономика, кандидаствай! Хем знаеш три езика, с украинският броени. Пък и директно ще крадеш оттам европари, откъдето идват. Юрош

 2. 2 Профил на Опит
  *****
  Неутрално

  За начинаещите:
  1. Това не са конкурси за определена длъжност, а за включване в т.н. резервна листа.
  2. Примерни тестове могат да се видят и на сайта на EPSO, безплатни са. Реалните тестове се полагат в София, онлайн, също безплатно ( ако те допуснат разбира се).
  3. Един конкурс (competition) трае около година и половина.
  4. Ако преминете успешно всички тестове, (онлайн, писмени и устни), нищо не се случва, просто чакате.
  5. Хубавото е, че писмените и устните са в Брюксел, на техни разноски. Лошото (за повечето от тук пишещите) е, че има и изпит по български - наистина!

  Сега за личния ми опит:

  1. Минал съм успешно 3 процедури, общо 3 онлайн теста, 2 писмени и 2 устни теста.
  2. Отхвърлен съм по документи (без тест) 12 пъти.
  3. Ходих в Брюксел общо 4 пъти (на техни разноски, но още чакам парите за последното ходене).
  4. Включен съм в 3 резервни листа.
  5. Никой не ми се е обадил до сега.
  6. Като цяло е интересно и абсолютно безплатно, но започна да ми писва, особено при тая липса на краен резултат (все пак очаквам работа, а не разходки до Брюксел). А Брюксел си е наистина скучно място. Как ми се иска тази скука. Аман от балкански атракции...

 3. 3 Профил на ЕС
  *****
  Неутрално

  №2 напълно си прав. И аз чакам. На 30 години съм владея 6 езика, с българския седем, икономист съм. И сега работя в европейска структура, но у нас, бил съм на работа и в Брюксел

 4. 4 Профил на Wapros
  *****
  Любопитно

  А колко време са валидни т. нар. резербни листи?

  Възможно ли е, въпреки успешно положените изпити и място в резервната листа, да не те вземат на работа и казва ли се това на време?

  При ново обявените позиций и конкурси имат ли се впредвид хората от стариоте резервни листи или трябва отново да се кандидатства за тези позицийй?

  Благодаря

 5. 5 Профил на Полиглот
  *****
  Неутрално

  Той Елиас Канети носителя на Нобелова награда за литература викаше човека че не знае немския и не го е научил докрай..но има хора "знаещи" по 6-7 езика..Скоро кандидатствайте и вземайте наградата и не се давайте на някакъв прост там Канети..

 6. 6 Профил на Опит
  *****
  Неутрално

  1. В началото резервните листи са валидни 3 години, но обикновено ги продължават с още 1-2 години.

  2. Резервната листа не гарантира работа, а само показва, че евентуално ставаш за длъжността. Така че е напълно възможно да не те вземат. Нещо повече - може и никой никога да не те потърси за интервю. И още - наскоро разбрах, че никой не е задължен да ползва резервните листи при избор на персонал. Може да си назначи когото си иска.

  3. За всеки обявен конкурс (competition) се кандидатства отделно, дори и да са за една и съща длъжност. Нищо не се признава.

 7. 7 Профил на Опит
  *****
  Неутрално

  Полиглоте,

  Канети е смятал немския за матерен език, макар всъщност да не е било така. Просто е бил скромен и възпитан. Когато научите своя матерен език колкото Канети - неговия, тогава давайте съвети.

 8. 8 Профил на Wapros
  *****
  Неутрално

  Опит, много ти благодаря!

  Желая ти успех!

 9. 9 Профил на Donmirone
  *****
  Неутрално

  Влизането в резервните листи е трудно, да може и да не те вземат на работа, но повечето хора биват наети. За да стигнеш до там е много важна подготовката, трудно е, но си заслужава за 4000 евро. Така че дерзай народе и успех на всички.

 10. 10 Профил на бай киро
  *****
  Неутрално

  Абе момчета ,не може ли да им бутнем някой лев ? ,дали ще откажат?

 11. 11 Профил на pp
  *****
  Неутрално

  Stom e chinovnik, ne mi go xvali... Po dobre konkurs za BG chalga...

 12. 12 Профил на imagineren
  imagineren
  Рейтинг: Неутрално

  "Маке", не се набърквай с тъпия си коментар в теми които не са от твоя умствен калибър.

  imagineren
 13. 13 Профил на И още опит
  *****
  Неутрално

  Подкрепям напълно всичко написано от Опит. Аз също чакам в такъв резервен списък след издържана процедура. И се наслушах на достатъчно истории на хора, които не са държали никакви конкурси, но работят в ЕК. Цялата история ми звучи като онзи тъжен румънски виц: "Независимо, колко езици знаеш и каква квалификация имаш най-накрая пак назначават сина на Чаушеску". Но късмет на всички желаещи.

 14. 14 Профил на Хохо, весела Коледа
  *****
  Неутрално

  Щом вече си в резервните листи значи, че трябва да лобираш за бъдещото си място в която и да е ЕС институция.
  Имах си хас да е толкова лесно и да те поканят с фанфари

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK