ОЛАФ: Строгият контрол над България вече дава резултати

ОЛАФ: Строгият контрол над България вече дава резултати

© Георги КожухаровНаложеният постоянен мониторинг върху изразходването на предприсъединителните европейски фондове в България от страна на Европейската комисия е дал резултат. Това е заключението на Европейската служба за борба с измамите, която вчера публикува доклад за регистрираните нередности с фондовете за всички 27 страни членки и кандидатките Турция и Хърватия през 2008 г.


Броят за съобщените нередности от страна на София се е увеличил драстично след намесата на Брюксел, се посочва в документа. Страната е постигнала значителен напредък в "прихващането" на проблеми, докато Румъния, където няма толкова стриктен европейски контрол, има нужда да поработи повече, пише още в доклада.


София и Букурещ попадат единствено в частта от доклада за предприсъединителните фондове. България е сигнализирала най-често през миналата година за случаи на измама, следвана от Румъния, Турция и Полша. Предприсъединителната програма с най-много измами е САПАРД, отчита ОЛАФ.
От европейската служба уточняват, че откриването на нередности не означава автоматично разкриване на умишлена измама.


Броят на идентифицираните нередности за програма ИСПА у нас е нараснал петорно спрямо 2007 г., а само за последната четвърт на 2008 г. сигналите са повече, отколкото за целия период от 2004 г. дотогава. За сравнение, сигналите от Румъния като бройка не се променят, но за последната година са за двойно по-малко пари, което кара ОЛАФ да се съмнява в методите, използвани от Букурещ.


Най-честите измами с предприсъединителните фондове навсякъде са фалшифицираните документи. При тези нарушения делът на България е 72%. Върнатите проекти по ФАР и САПАРД за страната са се увеличили със 152%. Сред най-големите проблеми са нарушаване на правилата за обществените поръчки, правилата за допускане до търговете, надценяване на бюджетите.


Заради установените нередности страната ни трябва да върне на Брюксел 2.7 млн. евро по програма ФАР и 5.9 млн. евро по САПАРД.


Според европейската служба в комуникацията с България остават и някои проблеми. Такива са неточното посочване на бюджетната година и закъсненията в предаването на информацията към Брюксел. Подобен проблем обаче имат и Естония, Гърция, Унгария, Литва и Холандия.Трета проверка на делото срещу Марио Николов


Също вчера Висшият съдебен съвет (ВСС) обяви, че ще направи трета проверка по най-знаковото дело за източване на европейски средства у нас, започнало след сигнал на ОЛАФ - това срещу Марио Николов и шефовете на свързани с него фирми. Делото е отлагано 10 пъти от началото му през октомври 2008 г., а в момента е спряно, тъй като един от подсъдимите, Иван Иванов, беше кандидат за депутат от партията на Христо Ковачки ЛИДЕР.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK