Само 10% от средствата по оперативна програма "Конкурентоспособност" ще бъдат усвоени, ако не се променят правилата

Само 10% от средствата по оперативна програма "Конкурентоспособност" ще бъдат усвоени, ако не се облекчат процедурите по изпълнение на проекти. Това предупреждава Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП) в открито писмо до министъра по икономиката Трайчо Трайков.


За разлика от процедурите по кандидатстване, където има значим напредък в управлението на програма "Конкурентоспособност", в процедурите по изпълнение към момента няма значима реформа, посочват от БАКЕП. "Съществува опасност прилагането им в настоящия им вид да доведе до усвояемост на средства в края на финансовия период, възлизаща на не повече от 10 реални процента", се казва в писмото.


Бюджетът на оперативната програма е над 2.2 млрд. лв., като от тях 888 млн. лв. са договорени. Разплатени са близо 430, от които обаче 390 млн. лв. са по фонда за дялови инвестиции "Джереми", който все още не работи. Така реално до фирмите са стигнали едва 40 млн. лв. Това показват данните в публичния модул на информационната система за разплащания ИСУН.
От БАКЕП искат да се въведе словенският опит в изпълнение на европроекти от частния бизнес. Словенското правителство по аналогична програма финансира голям брой фирми с под 50% безвъзмездна помощ, като отчитането на инвестицията става с "три оферти, една фактура и един отчет", а разплащането върви бързо.


На този фон остават лишени от логика процедурите за изпълнение на проекти по българската оперативна програма "Конкурентоспособност", чието прилагане в настоящата си сложност е не само близо до невъзможното, но отнема огромен времеви ресурс на българските фирми и забавя с повече от една излишна година реализацията на инвестицията и изплащането на помощта във време на криза и изострена международна конкуренция, посочват от БАКЕП.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  амиии,, ако герб да продължават да гонят експертите от работа може да се наложи да връщаме пари. тези хора не разбраха, че обикновенните чиновници не трябва да се закачат, защото на техните рамене се крепи управлението. боковци, цецковци идват и си заминават, остават хилядите безименни експерти, които вършат работата.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 2. 2 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 727 Неутрално

  То подготвянето на проектите не отнема чак толкова много време - вярно е, че процедрите са тромави и пълни с излишни усложнения и механизми - но е абсолютно недопустимо, некадърно и престъпно (защото се прави умишлено) проект да се оценява средно повече от година. ПО КОЯТО И ДА Е ПРОГРАМА.
  Щом хората могат да го планират, бюджетират и напишат, да свършат цялата бумажтина за средно 2 месеца, как така, вие ще правите единствено оценките им за година?!?!?
  Луди ли сте..

 3. 3 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Не са само тези проблемите. Основният е липсата на първоначален капитал. За българските фирми е сериозен проблем да намерят тяхната част от 50%. Освен това те не са реално 50%, защото много реални разходи не се признават, като ДДС и редица други. Реално фирмите трябва да финансират около 60-70%, а при забавянето и проблемите с плащането е безумие да се разчита на кредит, ако въобще се добереш до такъв.
  Българските фирми имат нужда от първоначално зареждане с суровини, а за суровини и труд пари не се дават. Пари се дават само ако ходиш да си купиш скъпа германска машина. В моя случай частите и елементите на роботизираната линия ми струват около 1000 евро и не си струва да си тровя нервите с техните безумия. Но за да я пусна ми трябват суровини, които е трудно да намериш ако не ги купуваш в индустриални количества, като електротехническа стомана и електроника. В електрониката цените падат сериозно за бройки на 1000 и за да си конкурентен трябва да ги купуваш в подобни количества, а за това си иска начален капитал.
  С две думи достъпът до начален капитал и суровини са основните проблеми.
  Трябваше да направят Конкурентноспособност по следният начин. Дават първоначално 100%, а след 2-3 години, като се завърти бизнеса, връщаш на програмата примерно 70% и тези пари могат да се използват от следващите кандидати. Сега всички пари изтичат от програмата защото са субсидии и малко фирми получават достъп до тях.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 4. 4 Профил на ccacheva
  ccacheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Оценяването на проектите е в ръцете на чиновници, които работят по системата "девет дена-осем часа" . Те нямат нито мотивацията,нито компетентността. Дайте оценката на външни специалисти и сроковете ще се съкратят наполовина.

 5. 5 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално
 6. 6 Профил на don_charo
  don_charo
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Едни мои клиенти искаха субсидията да е 90%, друг пък иска да има за стока пари. Разберете че това не е социална програма. Подпомагат се фирми, които могат и са се доказали че могат да управляват инвестиционни проекти. Плюс това програмите на ЕС, си имат цели и ние на можем да ги променяме. Така че фирмите трябва хубаво да погледнат в бъдещето и да си направят стратегии и да ги съобразят с времевите граници. Иначе това предложение е добро дано го приемат.
  Колкото до старите чиновници не съм на това мнение. Старите се обучаваха по дълго време и доста от тях(не всички) разбираха нещата, но пък ги криеха. Така че ефекта е същия даже по лош. Бяха по големи дерибеи и съм сигурен че ни струваха по скъпо на усвоен лев. Не е лошо да се приемат такива предложения, ще се постигне един от основните показатели на програмите, а именно брой фирми подпомогнати, ще съкратим администрация, ще се намалят и разходите за управление на проектите. Аз бих предложил да се премахнат и задължителните одити на проектите от оторизиран одитор. Това са си пари за нищо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK