Според доклад на Еврокомисията за заетостта: Един от петима млади българи не се занимава с нищо

Според доклад на Еврокомисията за заетостта: Един от петима млади българи не се занимава с нищо

© Дневник
24.8% от българите между 15 и 24 години работят


1.8% е прогнозираният ръст на БВП за Евросъюза

Един от петима млади българи не е в образованието, заетостта или обучението. По този показател българските младежи между 15 и 24 години остават на последно място в рамките на Европейския съюз (ЕС).


Според доклада на Европейската комисия "Заетостта в Европа" за 2010 г. младите европейци са най-засегнатите от кризата. Една от причините за това е, че в периода на преминаване от образование към работа хората между 15-24 години са най-уязвими. Това важи най-вече за нискоквалифицираните младежи, които изпитват най-големи затруднения в установяването на пазара на труда.
Младите хора са тези, които най-често се намират в състояние, в което нито се образоват, нито работят, нито се обучават. Колкото по-дълго се намират в това състояние, толкова по-голям е рискът трайно да останат безработни.


Сред европейците над 24 години се отбелязва, че все повече хора са излезли изцяло от пазара на труда в резултат на повишената безработица, комбинирана с ограничените възможности за започване отново на работа.


Според еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор докладът на Европейската комисия е един от инструментите, който да помогне за прилагането на политиката на заетостта на ЕС. Документът е фокусиран върху две основни теми.


Първата е регулирането на пазара на труда след началото на кризата. В доклада се разглежда какви мерки са предприели държавите членки, за да смекчат отрицателните ефекти на кризата върху заетостта и да подкрепят възстановяването на пазара на труда. Андор смята, че по този начин всяка една страна може да извлече положителен пример от останалите. Това би дало и възможност на държавите членки да работят съвместно по изпълнението на общи цели.


Втората тема отразява важността на гъвкавия подход към пазарите на труда. Това е съществено за преодоляване на разделението на трудовия пазар и по-конкретно би помогнал за повишаването на заетостта сред младите хора в Европа.


Младежите с временни договори са били особено засегнати от кризата, сочи докладът. Според еврокомисар Андор непостоянните договори не просто не дават сигурност, но и създават риск за нисък икономически растеж, тъй като не предполагат вложения в човешки капитал. Чрез един по-гъвкав подход могат да се предложат финансови инициативи, които да поощрят компаниите да назначават постоянни работници и да издават постоянни, а не временни договори, завършва Андор.


Според предварителните оценки на доклада безработицата в ЕС за 2010 г. ще се запази на нивата от предходната година, когато тя беше 9.7%. Без понижение на процента се очакват и двете основни конкурентни икономики - на САЩ и Япония.


Въпреки това, междинните прогнози на ЕК, публикувани през септември, сочат, че европейската икономика през 2010 г. се възстановява по-бързо от заложените в началото на годината очаквания. Сега се предвижда ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС да достигне 1.8% през 2010 г. В резултат пазарът на труда може да покаже по-добри резултати в края на годината, отколкото изчисляваха последните предвиждания.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Един въпрос към Еврокомисията за заетостта:
  Броите ли и "шоколадовите" българи в изследването!
  Ако да -нормално!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 2. 2 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Стоп машинкееее!!! Щом Саркози започна да прави разлика между булгари и роми , крайно време е и вие да започнете да правите такава освен , ако не искате да проведете поредната манипулация на общественното мнение . Докато над 90% от българските младежи учат и работят , 90% от ромските младежи живеещи в България не учат и не работят , защото започват да правят деца от10 годишни /това им е национална традиция/ и след това преживяват от продажба на бебета , детски , социални помощи и помощи от ЕС , кражби , измами , проституция , лихварство , продажба на дрога , спекула...

 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Човек прави нещо когато е свободен, когато има мечти, когато има переспективи как и къде да се реализира.
  Тука каква реализация има за младо семейство?
  Да плаща 8.5% лихва по ипотека на €800-1000/м2 за една панелка ли?
  Тия изследвния са толкова неадекватни че от тях лъха само на това как някой си е взел хорнорарчето, докато е обличал в словоблудство цифрички от есграон, нои и нап.
  Никакво разбиране на проблемите на младите.
  Нито дума за жилищната криза.
  Нито дума за професионалната им реализация, нито дума за боя по детски градини и малооумните им изисквания в ограничване на правата им.
  Повърхностно и типично за ЕК и писарушките им.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 4. 4 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Един от петима млади българи не е в образованието, заетостта или обучението. Един от пет български граждани е......циганин

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 5. 5 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Занимава се с всичко, до което не се е домогнала администрацията като цяло ....т.е всичко което е разликата в поколенията (в главите им) ....

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 6. 6 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1368 Весело

  Според доклад на Еврокомисията за заетостта: Един от петима млади българи не се занимава с нищо
  -------------------
  значи е коммунист. партийците нищо не правят, само интриги. такива са от електората на БСП.
  до по- долните: манго краде и е...е, а това не е "правене на нищо", затова и след 30г ще са повече от нас.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 7. 7 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Аз съм в тази статистика, защото въпреки че съм се съвестно осигурявал когато съм работил, НОИ не плаща за нищо и родителите ми се налага да плащат за лечението ми, и заради некадърността на нашите лекари прекарвам времето ми в опити да си организирам лечение в западна Европа, което съвсем ще изстиска спестяванията им. Дано да мога да го съчетая с каквото и да е работа, но в момента съм неработоспособен, което нашата статистика не си прави труда да отчете.

 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  Ка-ааак да не се занимават ве! Цяла сюрия боковисти сере по форумите денонощно. Викат че били млади, макар да вонят на дърта правешка кир.

 9. 9 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1203 Разстроено

  Ами нормално е...Още,когати си бях в България,в средата на 90_те имаше прекалено много"ученички" с кафе и цигара в кафенетата от 7 сутринта,та до обед и по-късно....!!!!...И,като съм се заслушвал,всяка казваше "Аз ще ходя в чужбина"...!!!
  Да,ама в "чужбина" се навъдиха много бивши "кафеджийки"..!!А и след тях колко,още дойдоха....!!???
  По света търсят умни глави,другите има да мият чиний докато им окапят ръцете....,а третите просто ще си стоят в България и ще броят ГАРГИТЕ....!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 10. 10 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 442 Разстроено

  "Наглите" или "Лейтенантите" в Мафията са 300, но те командват 33 000 "Сержанти", "Ефрейтори" и редови, но специализирани бандити..., а други 300 000 полуорганизирани негри крадат и убиват по градове и села...
  2. Над тях стоят 30, обществено известни мафиотски "Майора", командвани от "Недосегaемите" "Полковници" - истинските "Капо де Капи"...
  3. А над тях е - "Капо де тути Капи", за който се предполага, че офиса му е някъде по жълтите павета...

  Кой стои срещу тази Престъпна Армия...???

  "В България имало петима милиардери и 10 хил. милионери с по няколко стротин регистрирани автомобила"
  Че защо се очудвате, БЪЛГАРИЯ Е МОЛ И СУПЕР ЦЕНТЪР ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА АВРОМОБИЛИ НЕ САМО ЗА ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТА НО И СВЕТА.
  НАПРИМЕР английската крал-БАБИЧКА я МЪКНАТ НАСАМ НАТАМ КАТО БАГАЖ-чучоло ИЗ ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТА В АВТОМОБИЛ МАРКА "олдцмобил" ОТ МИНАЛИЯ ВЕК, РЕРГИСТРИРАН НА БЪЛГАРСКОТО ИМЕ;
  МУХАМАД НУРБЪЗ-ДИМ ДЕМЕКОВ ОТ ХАРМАНЛИ.
  Имали нещо незаконно в това?
  Едни правят таратайки а ние Българите им ги регистрирваме пo ГЕРБ-ОПЕЙСКИ, Демек-ократично.

  НИЩО ОЧУДВАЩО, ЩОМ ВСИЧКО ЗАПОЧВА ОТ БЪЛГАРИЯ!
  Вижте какво направи Личният, цветно напудрен и мажоритарно групираният ГЕРБ-Опейски Култовo-ИДЕОЛОГИЧЕСКИ фактор с България.

  БЪЛГАРИЯ-СУПЕРЦЕНТЪР за Селекция, ЕКСПОРТ и ТЪРГОВИЯ с ДЕЦА;
  Ценоразписът на търговете е в 3 категории:
  1 Деца секлекционирани за осиновяване от бездетни или физически ненормални,( цените са договорни).
  2 Деца селекционирани с цел продажба и търговия с органи за присаждане и медицински нужди,( цените тук са най-високи).
  3 Деца селекционирани с цел търговия и потдържане на "най-старата профеция" ( цените са фиксирани но слабо зависят от количеството на поръчките).

  КРАДЕ днес една ПОЛИТИЧЕСКА Култ-групоровка , утре започва да кражба друга по-мажоритарна и най-вече по-САМОИМУНИЗИРАНА такава !!
  Подложили са цялата страна на разни непланирани и безсрочни РЕВИЗИИ, бъркайки не само работата на малки и голями предприятия, но и не се мисли че такава безплановост е спънка за бизнесът на самото предприятие, така и за цялата ни икономика.

  Най-престъпното е обаче че тези безпланови-АНАРХО-ревизии ни третират всички, като ПРЕСТЪПНИЦИ.
  Задавали ли сте си въпросът защо и докога ще е тази двойно и ТРОЙНА -СЧЕТОВОДНА система и това Непланирано ревизиране в България??
  ФАКТ КОЙТО НИ ПРАВИ ВИНАГИ ДА СМЕ "СЧЕТОВОДНО ЧИСТИ" ПРЕД ДЪРЖАВАТА, И ПОРАДИ НЕПРЕСТАННО-ЕЖЕДНЕВНО МЕНЯЩИТЕ СЕ ЗАКОНЧЕTА В ПСЕВДО КОНСТИТУЦИЯТА НИ.

  С уважение:
  И.П.Енчев / enchev.i@abv.bg

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 11. 11 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До № 10 ,,И.П. Енчев" - Няма защо да се разстройваш . Това което си описал е част от Демокрацията !

 12. 12 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Тези хора някак трябва да се вкарат в училищата.

  Иначе ще останат безработни, ще се занимават с престъпления и раждаемостта им ще е висока. И проблемът все повече ще се задълбочава.

 13. 13 Профил на «◄-Berk®-►»
  «◄-Berk®-►»
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Това е така защото обществото е потребителско настроено а не на производство, че никой по света не би искал като държава да си силен с икономиката, стига да си консуматор на чуждите продукти.Вината не е в младите че стърчат безсмислено по кафенета механите и моловете, вината е в ръководителите които не можаха да се адаптират с капитализма.Освен създаване на молове на които целта им е създавайки една луксозна среда за протягване на ръка в джоба на младите хора + това развитието на хазарта под украсата на неоновите табелки, всичко това води към една празна надежда която се търси из Европа или незнам си къде.

  Животът е само един миг между две вечности." Платон"
 14. 14 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Не се занимава с нищо".
  Аре по-яваш. Играта на карти и пиенето на ракия "нищо" ли е? Това си е най-смисленото занимание за един сериозен младеж. Освен тичането по фусти.
  И защо ученето да е "нещо"? Те сега влизат от кол и въже събрани, изпитите се купуват. Да работиш на държавно "нещо" ли е? Да си бъркаш в носа по цял ден и да редиш пасианси.
  Сбъркана им е статистиката на тия.

 15. 15 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Де да беше истина! По селата четирима от петима младежи-бълга ри нямат работа, а 5 от 5 цигани не са на работа,но работа имат - крадат!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  Тази статистика чертае ужасна переспектива за България. С увеличаване на ромското население след 30 години повече от половината български граждани ще бъдят извън икономиката. Вижте в момента картината в Израел. Тамо едно работещо малцинство живее в затворени селища и се отбранява с оръжие от морето неработещи.
  Парадоксът е, че вместо да се натикват бедните в резервати, това правят богатите, като сами се ограждат в луксозни гета.

  подпис
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK