Докладът за готовността на България за Шенген ще се обсъжда в Брюксел

ГКПП Капитан Андреево беше едно от проверяваните места.

© Цветелина Белутова

ГКПП Капитан Андреево беше едно от проверяваните места.Работната група към Съвета на ЕС, оценяваща напредъка на България и Румъния за присъединяване към Шенген, ще разгледа и оцени днес доклада от последната проверка за съответствието на българските сухоземни граници с поставените изисквания.


Докладът е изготвен след последната проверка на техническата готовност на страната ни, която се състоя в края на март. По предварителна информация докладът дава ясна положителна оценка, информира БТА.


Процедурата предвижда, след като бъде одобрен от работната група, докладът да бъде предоставен на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. Комисията трябва да приеме становище, което да бъде обсъдено и гласувано от ЕП. Становището на парламента има консултативен, но задължителен характер.


Когато тези два етапа бъдат завършени, въпросът с присъединяването на България и Румъния към свободната от граничен контрол зона преминава за окончателно решение на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK