Брюксел подготвя реформа на Шенген още от 2010г.

Барозу: Това не е импровизация, промените не са заради натиск на Рим и Париж

Жозе Мануел Барозу опита да защити позицията на Еврокомисията пред членовете на Европейския парламент
Евентуални промени не биха засегнали членството на България


"25 000 мигранти, които прекосиха Средиземно море, не са криза и ЕС лесно може да се справи с тях, ако тежестта се разпредели. Франция и Италия създадоха проблема и настояват за затваряне на границите, за да се опитат да го решат."
Мартин Шулц, евродепутат от групата на социалистите


"Става въпрос за игра на пинг-понг между две правителства на гърба на бежанците. Връщането на вътрешните граници е срещу същността на ЕС и не е пропорционално на проблема. Ще се борим с всички (политически) групи срещу връщането на граничния контрол."
Ги Верхофстад от групата на либералите


"Въвеждането на вътрешен граничен контрол ще е в ущърб на хората с бронзов тен, на различните."
Даниел Кон-Бендит, евродепутат от групата на зелените

Предложенията на Европейската комисия за по-добро управление на шенгенското пространство не са заради натиск от страна на Франция и Италия. Това заяви председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу във връзка с критиките, които евродепутатите отправиха във вторник, срещу обсъжданото възстановяване на граничния контрол в Шенген, съобщи EurActiv.


Барозу припомни, че реформата на Шенген е планирана още от миналата година, доста преди началото на бежанския поток от Северна Африка. Решението за нея не е импулсивно, това не е импровизация, подчерта той. При настоящите обстоятелства обаче Европейският съюз спешно се нуждае от засилен контрол на безвизовата зона и на външните граници, посочи Барозу.
През ноември 2010 г. Еврокомисията предложи механизъм за усъвършенстване на сегашната система от периодични проверки на място в държавите членки, за да се гарантира, че шенгенските правила се прилагат правилно по всяко време и безопасността на Европа е осигурена.


"Свободното движение за Европа е това, което е фундаментът за сградите", каза той пред евродепутати и подчерта, че възстановяването на граничния контрол в шенгенското пространство е възможно, но само при извънредни ситуации, именно когато има заплаха за сигурността на страните от ЕС и гражданите им.


Промените се отнасят само за настоящите членки на Шенген и нямат общо с разширяването на пространството, поясни негов говорител. Но според министъра на вътрешните работи на Германия Ханс-Петер Фридрих това ще направи по-лесно присъединяването на Румъния и България.


Идеята е, че механизъм за възстановяване на граничния контрол в Шенген ще действа като гаранция и защита на сегашните членове срещу евентуални проблеми, идващи от все още не докрай готовите две балкански държави.


В момента член 23 на Кодекса на шенгенските граници постановява, че временното въвеждане на граничен контрол по вътрешните граници е възможно, но само при "сериозна заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност".


До момента този текст е използван главно за спортни събития или при международни срещи на върха, при които е необходима засилена охрана. Според Европейската комисия тази част от шенгенското законодателство не е достатъчно ясна и трябва да се уточнят условията, при които възстановяването на граничния контрол се задейства.


Брюксел подчерта неведнъж, че тези промени в никакъв случай не означават разпадане на Шенген. Най-малко защото обособяването на зона без граничен контрол лежи в договорите на ЕС и съответно не може да бъде пренебрегната.


Жозе Мануел Барозу подчерта, че промените на Шенген са необходими и за да се избегне тенденцията на едностранни решения на държави членки. Ако не засилим съществуващите механизми, държавите ще продължат да действат сами, тъй като ще бъдат окуражени да го правят, предупреди още председателят на Еврокомисията.


По този начин ще бъде избегнат и рискът от още аргументи на популисти и екстремисти, смята Барозу, като допълни, че Еврокомисията ще устои на всеки натиск.


Евродепутати от всички политически групи обаче не приеха тези обяснения и дори обвиниха Европейската комисия, че се е огънала под натиска на Париж и Рим, към чието предложение за реформи на Шенген в началото на седмицата се присъедини и Германия. Те разкритикуваха опитите за заобикаляне на европейските принципи за "пространство без граничен контрол" по време на дискусия в пленарната зала в Страсбург.


Някои от изказалите се членове на Европарламента изразиха съмнения, че криза в имиграцията изобщо съществува. Германският евродепутат от Европейската народна партия Мартин Вебер отбеляза, че Швеция приема по 25 000 бежанци на година, "но това не е поставило Шенген под въпрос". Даниел Кон-Бендит от групата на зелените отбеляза също, че ЕС е приютил много бежанци по време на войната в Босна, когато "Германия прие няколко стотици хиляди (бежанци) и не потъна".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK