Брюксел критикува административната реформа

Брюксел критикува административната реформа

© Георги КожухаровИзбори 2022

Според становище на Европейската комисията административната реформа в България се фокусира главно върху съкращаване на щатове и няма да подобри в достатъчна степен нито работата на чиновниците, нито бизнес средата. Това пише в днешния си брой в. "Сега".


Тежките бюрократични процедури остават и унищожават ефекта от ниските данъци в България. Това е записано в оценката на Еврокомисията за Конвергентна програма за 2011 - 2014 г. и Националната програма за реформи, изготвени от България.


Докато съкращава щатове, правителството не прави достатъчно да отстрани други тежки проблеми в работата на администрацията, считат евроекспертите, цитирани от "Сега". Като такива се изтъкват липсата на стабилност в администрацията, наличието на политически зависимости на чиновниците, отсъствието на мерки за повишаване на знанията и уменията им. Не е достатъчно ефективна и борбата с корупцията в средите на регулаторните органи и институциите, свързани със защита на конкуренцията. Това оказва негативен ефект както върху общото икономическо и социално развитие на държавата, така и върху усвояването на еврофондовете, пише в оценката.
На фона на неефективна съдебна система важни контролни органи са с недостатъчен капацитет и не успяват да извършват ефективен контрол. Като конкретни примери Еврокомисията сочи Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Агенцията за обществени поръчки (АОП). През 2009 г. АДФИ е извършила последващ контрол на едва 12% от обявените обществени поръчки, при това без да следва модел за оценка на риска, а АОП не може да проследява отправените препоръки при предварителния контрол. Вътрешните процедури, одобрявани от различните институции при обществените поръчки, затрудняват установяването на конфликт на интереси, а предвидените санкции нямат достатъчен превантивен ефект.В тези условия българската икономика не създава най-добрата среда за инвестиране въпреки ниските данъци, счита Еврокомисията. Събираните от институциите административни такси остават високи, а разрешителните процедури са сложни. Така според доклад на Световната банка за условията за стопанска дейност положението на България се влошава и от 44-то място през 2010 г. тя пада на 51-во през 2011 г., уточнява "Сега"

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK