Брюксел критикува административната реформа

Брюксел критикува административната реформа

© Георги КожухаровСпоред становище на Европейската комисията административната реформа в България се фокусира главно върху съкращаване на щатове и няма да подобри в достатъчна степен нито работата на чиновниците, нито бизнес средата. Това пише в днешния си брой в. "Сега".


Тежките бюрократични процедури остават и унищожават ефекта от ниските данъци в България. Това е записано в оценката на Еврокомисията за Конвергентна програма за 2011 - 2014 г. и Националната програма за реформи, изготвени от България.


Докато съкращава щатове, правителството не прави достатъчно да отстрани други тежки проблеми в работата на администрацията, считат евроекспертите, цитирани от "Сега". Като такива се изтъкват липсата на стабилност в администрацията, наличието на политически зависимости на чиновниците, отсъствието на мерки за повишаване на знанията и уменията им. Не е достатъчно ефективна и борбата с корупцията в средите на регулаторните органи и институциите, свързани със защита на конкуренцията. Това оказва негативен ефект както върху общото икономическо и социално развитие на държавата, така и върху усвояването на еврофондовете, пише в оценката.
На фона на неефективна съдебна система важни контролни органи са с недостатъчен капацитет и не успяват да извършват ефективен контрол. Като конкретни примери Еврокомисията сочи Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Агенцията за обществени поръчки (АОП). През 2009 г. АДФИ е извършила последващ контрол на едва 12% от обявените обществени поръчки, при това без да следва модел за оценка на риска, а АОП не може да проследява отправените препоръки при предварителния контрол. Вътрешните процедури, одобрявани от различните институции при обществените поръчки, затрудняват установяването на конфликт на интереси, а предвидените санкции нямат достатъчен превантивен ефект.В тези условия българската икономика не създава най-добрата среда за инвестиране въпреки ниските данъци, счита Еврокомисията. Събираните от институциите административни такси остават високи, а разрешителните процедури са сложни. Така според доклад на Световната банка за условията за стопанска дейност положението на България се влошава и от 44-то място през 2010 г. тя пада на 51-во през 2011 г., уточнява "Сега"

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Сигурно са искали да кажат липсата на административна реформа!

 2. 2 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 479 Неутрално

  И после нека отново Б. Б. се чуди защо чуждестранните инвестиции ни заобикалят. Не става само с ниски данъци и заплати, трябва си и акъл.

 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  До коментар [#1] от "Noname":

  Май си прав.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2453 Любопитно

  "...административната реформа в България се фокусира главно върху съкращаване на щатове и няма да подобри в достатъчна степен нито работата на чиновниците, нито бизнес средата..." - СТРАННО е, че ЕК в ЕС ЗНАЯТ, а в БГ си траят и я карат по изпитаните бюрократични рецепти - чистачката или "преструктуриране".

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 757 Любопитно

  Напоследък, поне от 2001 г. в България няма желание да се прави истинска административна реформа. В момента реформата се състои в следното: Този който стане началник, се обгражда с роднини и протежета, които в повечето случаи за нищо не стават и това е неговото реформа. Единственото е да се подмазва на момента властоимащите. Ако неговата длъжност е апетитна, всяка нова власт слага нов началник. С всяка измината година се учеличават щатовете, защото няма принципи.
  В момента Бойко е наследил тези проблеми, но нищо смислено и той не прави, освен да назначава и той свои хора.

  Миша
 6. 6 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 845 Весело

  Очакваме реакцията на министър-председателя )) А може би няма да има? Там лакардии не вървят.

  и най-умният си е малко прост....
 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  Държавната администрация в България (чиновниците) се държат като БАШИБОЗУК! Те не съзнават, че задачата им е да обслужват гражданите по най-бързия и културен начин, защото такова е нейното/тяхното предназначение по цивилизования свят. Нашата администрация (чиновници) са си въобразили,че трябва да покажат на гражданите колко са некомпетентни и неграмотни, и че от техния подпис и печат на съответния документ едвали не зависи движението на Земята около Слънцето! Ето този маниер на работа на администрацията (чиновниците) трябва да се изкорени веднъж за винаги и нещата ще си дойдат на мястото!
  ПОНАСТОЯЩЕМ ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ С НЕЙНИТЕ ЧИНОВНИЦИ СЕ ВЪЗПРИЕМА ОТ НАРОДА КАТО РЕПРЕСИВЕН АПАРАТ ОТ ИНКВИЗИТОРИ!

 8. 8 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 500 Неутрално

  "Тежките бюрократични процедури остават и унищожават ефекта от ниските данъци в България."

  Бумащината е безумна. И не се прави разграничение дали си фирма 5-10 човека или 1000 - 10 000. С което се убива малкият и дребен бизнес, който е гръбнака на всяка икономика. Освен това е налице постоянната игра на котка и мишка с регулаторните органи, защото няма никакъв начин да си 100% изряден при текущото безумие. Като тук не говоря за укриване на данъци, а за всички дреболий измислени да ти спъват работата.

 9. 9 Профил на bokosama_fan
  bokosama_fan
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#4:"АБЪВ"]"...админстративната реформа в България се фокусира главно върху съкращаване на щатове [/quote]

  Това не е вярно!
  Освен съкращаване на щатове има и шуробаджанашко назначаване на партийни кадри, без подходяща квалификация, само защото са политически удобни и ще дават обществените поръчки на партийни фирми.

 10. 10 Профил на vik7777
  vik7777
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Според законите на Паркинсон основна характеристика на администрацията е уникалното и свойство да се размножава.В този смисъл той дава пример с колониална Англия и администрацията на нейния флот.Когато тази велика колониална държава е в разцвета си с най-голям флот в света нейната администрация е близо 2,5 пъти по-малка ,отколкото след 10-на години,когато флотата намалява близо 2 пъти.Същото е по целия свят,но в нормалните държави има механизми и ефективна воля за влияние върху безмерната сила на бюрократа да се рамножава,измисляйки всякакви нови изисквания и условия,само и само да защити самосъществуването си.

 11. 11 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  От Еропейската комисия правилно са казали, че административна реформа не се прави със съкращения, а още по-малко със съкращения на незаети работни места.Смисълът на една реформа е на първо място въвеждане на по-ефективни процеси както в самата администрация, така и по-отношение на обслужването на граждани и фирми.Чак след като се видят реални резултати има смисъл да се съкращават реални работни места.
  Съкратените работни места до момента при следващато "ляво" правителство ще се възпроизведат отново, което ще сведе всичко до любимия израз на Борисов - ние ги хващаме, те ги пускат.

 12. 12 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 845 Весело

  Административната реформа в БГ се изразява в закриване на едни щатове във вече съществуваща структура,и откриването им в друга или нова такава.От което общата численост не намалява,нито пък се подобрява качеството,напротив. Единствената цел на упражнението е да се намери работа за наши другари,издигнати по партийна линия.
  Пример: Публична институция с няколко регионални поделения.Закриват ги и централизират новата структурата в София.Откриват същите щатове там.Това се нарича оптимизация и преструктуриране.Нищо лично,просто някои хора са по-наши.От което не се променя нищо друго, освен че "нашите" са уредени с държавна служба,след нарочно направени за тях конкурси,а провинциалистите пият по една студена вода.
  Тази изпитана стратегия винаги е прилагана в родната администрация,но от управлението на ГЕРБ е вече повсеместно разпространена.

 13. 13 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Българската администрация е дивашка, милиционерска!
  Като премиера и вицето му! Абсолютни говеда!

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Че такава по същество има ли?

 15. 15 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 500 Весело

  До коментар [#13] от "shumkar":

  Що не си ходиш пак в гората ? Текущият премиер ти е обучавал 20 години администрацията, така ли ??? Хайде малко мисъл да вложиш, преди така първосигнално да плюеш по всичко.

 16. 16 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 740 Неутрално

  О, каква изненада, че чак ѝ отделят място за статия в "Дневник". Сякаш всеки един от нас, който е имал нещастието да си общува с некадърната и корумпирана администрация, не го е виждал това? Но понеже го казва Европейската комисия, българските медии го препечатват като новина. Ако го кажат от БТПП или БСК, или дори бай Генчо от Каспичан да се оплаче - чудо голямо, но Европейската комисия - това звучи меродавно. Би трябвало да ни е срам, че робуваме на чужди авторитети и си строим фалшиви идоли. Би трябвало, но не ни е.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 17. 17 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Вижте, населението на България е сериозно повредено от 45-те години връзкарство и корупция (израстването е било възможно само ако си член на мафията). В комплекса от "ценности" е създаването на "връзки" на локално ниво за прецакване на колеги извън групата. Това е водило и до създаването на нови постове в администрацията. Но това е било и в Гърция, както става ясно вече и то от дълги години. За Гърция е в сила южния фактор, действащ в същата посока: южните народи са склонни към мързел и крадене, защото са облагодетелствани от меката природа. Православието като колективистична религия (Бог е на небето и е един за всички) е отделен фактор, но само спомагателен. За разлика от католицизма, който е религия на индивида (Бог е във всеки човек). Значи за България има 3 фактора с една цел "прецакай сънародника си". В сравнение с Гърция у нас факторите са повече, но с отдалечаването от краха на комунистическия период и с подмяната на поколенията разликите между Гърция и България ще клонят към нула.

 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  До коментар [#1] от "Noname":
  Точно липсата на административна реформа (може да се каже липсата на реформа в която и да е сфера на обществения живот) бе главната причина десните да се настроят срещу ГЕРБ.
  Другата причина е и ще продължава да работи срещу герберите е нежеланието да прекратят строежа на АЕЦ "БеЯне"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  Хубаво ги учеха от Синята коалиция, ама магаре слуша ли. Или по-скоро герберите не посмяха да започнат болезнените реформи, за да не загубят електорат. Затова сега ще загубят всичко.
  Абе Синята коалиция и могат, и искат, а имат и опита да свършат работата така, че България да се оправи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 165 Неутрално

  Няколко години, в неголям мащаб била критикувана краткосрочната подготовка на "войници" извън официалните институции.Тези "войници" били известни с прозвището черни,т.е нелегални.

 21. 21 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  2 години СК и конкретно Костов му набива в тъпото милиционерско канче че трябва да се прави реформа, то не чува щото дори не знае за какво става въпрос, щото мисли че като съкрати 2 чистачки и е оправил администрацията, е сега да видим ще чуе ли

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 22. 22 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  Нали щеше да мести Столична Община в Министерство на Земеделието а него в сградата на СО та да изимитира някаква реформа ама нещо се сецна Сега МВР болница с Воена ли ще обединява не знам ама хич не му иде на глава да резне половината от МВР и нема да умрат от глад защото съпруги , снахи , синчета и щерките им имат фирми и други доходи а щях да забравя и тъщите
  Нека му набиват канчето от ЕС

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 23. 23 Профил на 4itanka_vs_nsbop
  4itanka_vs_nsbop
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Становището на Европейската комисия подчертава липсата на воля, визия, отговорност и желание управляващите да извършат истинска административна реформа. При условие, че на България са й необходими спешни и значими административни реформи, а административния състав и бюрократичните пречки действат по-старому, не виждам смисъл това правителство да изкара целият си мандат! Вероятността за съществени реформи е най-голяма едва след 2 години, когато идват избори + 2 години през които новото правителство ще трябва да започне и приложи реформите = 4 години. Всеки който разбира от административни реформи знае, че за да даде резултат една дълбока и съществена реформа са необходими поне 5-6 г. работа... ехееее и ще стане 2020г.

 24. 24 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Някой да е виждал в наша медия данни, колко е администрацията/калпак в другите членки? Не ми се вярва журналист да се поинтерисува от такова инфо, а без съпоставка е трудно да се прецени.
  Говоря само за количество, качеството ми е ясно.
  У нас има чиновници на такива невъзможни синекурни длъжности, че по цял ден говорят по телефона, редят пасианс, не свършват за 5 стотинки работа и на-сериозно си мислят, че животът е такъв и друг не може да бъде, че заслужават да са там, че и другите си клатят краката, че е нормално нищо да не се работи. Чопли си жената стафидата и клюкари по парлангото. До пенсия.

 25. 25 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Всъщност,едва ли може да се говори за някаква реформа изобщо в БГ.Даже е налице допълнително раздуване на администрацията и брутално налагане на бюрокрацията.Да не говорим за кадровата политика на Герб,всички негодни комунистически кадри си стоят по местата,даже другаря Борисов продължава да назначава само комуняги.Например,областните оправи,Другаря борисов назначи за нови областни оправители само комуняги,а да не говорим,че останалите са си същите от времето на гейчо

 26. 26 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Лустрацията,също е важен елемент от административната реформа.Тук комуниста борисов продължава да шикалкави,въпреки че от Брюксел все по осезателно го притискат.

 27. 27 Профил на tschetatel
  tschetatel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ор


  Всъщност,едва ли може да се говори за някаква реформа изобщо в БГ.Даже е налице допълнително раздуване на администрацията и брутално налагане на бюрокрацията.Да не говорим за кадровата политика на Герб,всички негодни комунистически кадри си стоят по местата,даже другаря Борисов продължава да назначава само комуняги.Например,областните оправи,Другаря борисов назначи за нови областни оправители само комуняги,а да не говорим,че останалите са си същите от времето на гейчо


  Оценка
  +1

  Бих желал коментарите и мненията в нашия форум да бъдат в
  стила на " kodjauzun " и
  "4itanka_vs_nsbop". Моите комплименти! Повече не мога да добавя.


 28. 28 Профил на tschetatel
  tschetatel
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Бих желал коментарите и мненията в нашия форум да бъдат в
  стила на " kodjauzun " и
  "4itanka_vs_nsbop". Моите комплименти! Повече не мога да добавя.

 29. 29 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Кой би споделял класифицираната информация на НАТО и на ЕС с премиер и правителство, чиято политика се диктува от руски чиновник на корпоративна длъжност в енергетиката? И днес е съмнително каква част от истински класифицираната информация на Брюксел получават акредитираните там български ченгета, чиито конци от десетилетия се дърпат от Москва.

 30. 30 Профил на tschetatel
  tschetatel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съзжалявам, но този материал не е от мене! Вероятно някакво недоразумение или техническа грешка. Моля да бъде снет от страницата! Благодаря!
  "Преглед на профил
  tschetatel
  Рейтинг: 99 Неутрално
  27
  14:46
  12 юли, 2011

  "Всъщност,едва ли може да се говори за някаква реформа изобщо в БГ.Даже е налице допълнително раздуване на администрацията и брутално налагане на бюрокрацията.Да не гов........."

 31. 31 Профил на tschetatel
  tschetatel
  Рейтинг: 8 Неутрално


  "Преглед на профил
  tschetatel
  Рейтинг: 99 Неутрално
  27
  14:46
  12 юли, 2011

  "Всъщност,едва ли може да се говори за някаква реформа изобщо в БГ.Даже е налице допълнително раздуване на администрацията и брутално налагане на бюрокрацията.Да не гов........."
  Съзжалявам, но този материал не е от мене! Вероятно някакво недоразумение или техническа грешка. Моля да бъде снет от страницата! Благодаря!

 32. 32 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Въпреки обещанията на правителството на боко тиквата за реформи, България продължава да затъва в блатото на сивата икономика,корупцията и престъпността.

 33. 33 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#3:"EREBUS"]Май си прав. [/quote]
  И ти си прав.

  Yet another blue planet.
 34. 34 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#30] от "tschetatel":
  А кое е от теб,написаното на билдбордовете ли

 35. 35 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Малките човечета от Бг адмнистрация нерядко се чувстват като Господ в ролята се едва ли не да решават човешки съдби с безумни изисквания. Най-интерсното е че не го правят само като повод за корупция, а да добият и собствена значимост в очите си.

 36. 36 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Откакто е навлязъл в дебрите на политиката, Бойко Борисов твърдо следва принципа си: Може да казвам едно, но на практика ще свърша точно обратното.

 37. 37 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#13] от "shumkar":
  Много си точен !

 38. 38 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Отново ЕК са много деликатни. Мутрите разбират само от ритници.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 39. 39 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#2] от "angel_to":
  Да е х*й, да му го забиеш! Но това е акъл - не влиза!

  pastor
 40. 40 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Докато съкращава щатове, правителството не прави достатъчно да отстрани други тежки проблеми в работата на администрацията, считат евроекспертите, цитирани от "Сега"

  ловешкият селяндур и адептите му с фуражки да четат - квинтесенцията е, че така НЕ се прави реформа и, че неолибералният див капитализъм не трябва да се прилага в Европата - набийте си го в кратуните - обвинете ЕК, че са комунисти и не разбират вожда и психопатичната му дясна ръка!

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 41. 41 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1316 Гневно

  брюксел на кратко е дал точна характеристика на изпълнителната власт: политически чистки и некадърно кадруване

  Времето е наркотик, много от него убива.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK