Финландия: Проблемът на България е спазването на правилата

Финландският министър на външната търговия и европейските въпроси Александер Стуб съобщи, че Финландия и Холандия не са единствените страни, които са против членството на България и Румъния в Шенген, съобщи "Медиапул".


В същото време посланикът на страната в София обясни, че ветото срещу присъединяването е било наложено заради корупцията и неефективната съдебна система. 


Министърът допълни, че на Финландия й е омръзнало да гледа как някои държави в ЕС не спазват правилата, като имаше предвид и страни като Гърция - "финландското чувство за справедливост не може да приеме начина, по който действат някои страни от еврозоната".
Посланикът в София Таря Лайтиайнен каза пред "Дойче веле", че Финландия няма да промени позицията си за влизането на България и Румъния в Шенген, преди да излезе следващия мониторингов доклад на Европейската комисия.


"Не сме убедени, че наличието на модерна охранителна техника по българските граници е достатъчна гаранция за пресичането на трансграничната престъпност. Защото зад апаратурата стоят хора, на част от които не можем да вярваме", казва Лайтиайнен.


"Прочетох за някои разследвания по въпроса и определено мисля, че имате проблем с митничарите. Проблемът на София е в спазването на правилата и в приложението на законите", допълва тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK