Синдикатите на европейските чиновници се готвят за стачка

Председателята на ЕК Жозе Мануел Барозу<br />

© Vincent Kessler, Ройтерс

Председателята на ЕК Жозе Мануел БарозуСиндикатите на европейските чиновници се готвят да организират стачка от следващата седмица, за да протестират срещу опитите на правителствата на европейските държави да променят статута им заради икономическата криза, съобщи vesti.bg.


След неуспешни преговори с Европейската комисия Общият междуинституционален фронт - синдикатът, представляващ европейските служители, даде предизвестие за стачка за периода 23 ноември - 7 декември 2011 г.


На 22 ноември е свикано общо събрание в Европейската комисия, на което ще бъдат решени конкретните форми на протестните действия.
Европейският чиновник с най-нисък ранг получава брутна начална заплата от 2650 евро месечно, заплатата на генералния директор достига 18 300 евро, а на еврокомисаря - 23 000 евро, напомня Франс прес. В тези суми не влизат семейните надбавки и разходите за представителни цели.


Чиновниците са обезпокоени от водещите се дебати за изменение на статута на персонала на ЕС. Седемнайсет европейски държави, сред които Франция, Германия и Великобритания, подписаха документ, според който дискутираните до момента предложения "не са достатъчно амбициозни".


17-те страни критикуват системата за автоматично актуализиране на заплатите и предлагат да се взима предвид икономическият контекст, преди да се увеличават възнагражденията. Някои страни освен това смятат, че повишаването на възрастта за пенсиониране от 63 на 65 години е недостатъчно и че пенсиите са прекалено високи.


Снощи правителствата на 27-те страни членки на ЕС и Европейският парламент стигнаха до споразумение за ограничаване на разходите до 129 милиарда евро в бюджета за 2012 г., съобщи полското председателство на съюза.


На 26 октомври депутатите бяха одобрили проектобюджет, предвиждащ 133 милиарда евро разходи през 2012 г. Увеличението спрямо 2011 г. щеше да е 6,6 милиарда евро (5,25%) спрямо 2011 г. Но държавите членки, чиито финанси са оскъдни, отказаха увеличение над 2,02% и настояха разходите да бъдат ограничени до 129 милиарда евро.


Общият бюджет се формира основно от вноските на държавите членки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK