Труд: Брюксел проверява България за недопустима финансова помощ на КТБ

Корпоративна търговска банка

© Асен Тонев

Корпоративна търговска банкаЕвропейската комисия (ЕК) проверява дали българската държава е предоставила недопустима финансова помощ на Корпоративна търговска банка (КТБ) заради депозитите на държавни фирми във финансовата институция, пише вестник "Труд" в днешния си брой. 


Изданието се позовава на писмо на Главна дирекция "Конкуренция" на Еврокомисията до постоянното представителство на България в Брюксел от 21 декември 2011 г., с което разполага, и публикува факсимиле на част от текста.


В документа са изброени 13 въпроса за отношенията на държавните фирми с КТБ, на които българските власти е трябвало да отговорят в срок от 20 дни. Комисията пита кога са започнали отношенията между държавните дружества и банката и как са се развили, какъв е размерът на фондовете, вложени там. Искат се доказателства, че банката е избрана с конкурс, и какви лихви предлага на държавните фирми и останалите си клиенти, както и какви са лихвените проценти на другите банки, в които държавни компании имат сметки (виж карето).
Разследването на Еврокомисията е по анонимен сигнал, изпратен в Брюксел още през есента на 2010 г., се казва в публикацията. Оттогава комисията почти през цялото време събирала информация.


В документа се прави забележка към България за това, че разяснения по темата били пращани в Брюксел от юридическа кантора, обслужваща интересите на КТБ, вместо направо от държавата. Оттам уточняват, че очакват реакциите от София чрез постоянното й представителство в Брюксел, в противен случай те може да не бъдат взети предвид. Писмото е подписано от Софи Бертен-Хадживелчева, шеф на отдел "Държавна помощ и финансови услуги" в Главна дирекция "Конкуренция".


От публикацията става ясно, че зам. финансовият министър Владислав Горанов е пренасочил на въпросите да отговорят икономическия минстър Трайчо Трайков, транспортният Ивайло Московски и военният Аню Ангелов.


Пълният размер на държавните пари в КТБ не е ясен, защото не е предоставяна обща справка от повече от година. Има различни справки за отделни дружества и техните депозити.Въпросите на комисията, публикувани от "Труд":
- Моля да предоставите информация за историята на взаимоотношенията с КТБ на дружествата държавна собственост, които имат депозити в банката. Кога са започнали отношенията и как са се развивали през годините.


- Моля да предоставите информация за размера на фондовете на предприятията в банки в табличен вид.


- Във ваше становище от 28 септември 2011 г. вие посочвате, че предприятията са депозирали средствата си въз основа на открит конкурс. Моля, приложете доказателства, че е имало такива търгове, описание на процедурите, участниците и резултатите.


- Моля да предоставите актуална детайлизирана информация за лихвените проценти за средствата на предприятията в КТБ, за всяка сметка поотделно и по вид на финансовия инструмент (разплащателна сметка, депозит и т. н.), а също и по вид на валута и продължителност. В допълнение, моля, уточнете допълнителните условия, които превръщат КТБ в атрактивна за предприятията.


- За да може да се сравнят условията по депозитите на КТБ и на други частни банки, моля, дайте същата информация като в предходния въпрос за всяко дружество и за останалите банки, които го обслужват. По-точно трябва да става ясно какви видове инструменти се използват, какви са лихвените проценти и специфичните условия на другите банки, ако има такива.


- Осигурете информация за потребителската стратегия на банката - какви клиенти цели, как ги привлича и, моля, отбележете каквато и да е промяна във фокуса на бизнеса на банката през последните 4 години и причините за това.


- Представете разбивка по сектори, от които банката е привлякла средства от нефинансови институции, за годините 2008, 2009 и 2010 г.


- В случай че политиката на КТБ включва финансирането на определен сектор, това трябва да се подкрепи със съответните доказателства. Например извадка от годишния финансов отчет.


- Какви са лихвите и специфичните условия, ако има такива, които КТБ прилага за депозити на други частни корпоративни клиенти с подобни характеристики като тези на държавните фирми.


- Дайте информация за борда на директорите и надзорния съвет на държавните дружества, за които става въпрос.


- Как са избрани членовете им и колко от тях са представители на съответните министри?


- Дайте информация за паричните трансфери между дружествата и министерствата, които са принципали.


- Предоставете информация за кредитния рейтинг, присъден от "Муудис" на всички банки в България, включително КТБ. Може да уточните кои институции предлагат корпоративно банкиране.


- Според информацията, която сте предоставили по случая до момента, кредитният рейтинг не е единственият, нито най-важният критерий, по който държавните дружества избират банките си. Има изброени още няколко критерия, посочени от министерствата. Те включват минимизиране на риска и осигуряване на ресурса, доходност, ликвидност на банките, капиталовата им адекватност, възвръщаемост на активите и капитала. Моля, обяснете защо тези критерии не влизат при определянето на кредитния рейтинг на банката.
 

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Нещастници! Ще се съмняват в правителството! Финансова дружба между Герб и ДПС няма, да знаете! Стига сте питали повече...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  Тва са лъжи, идващи от позитано. Не им се връзвайте.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Да не стане като с "Малев" в Унгария?

  На бас, че Бойко ще рече, че Тройната е виновна, защото "от тогава били сключени договорите пък те само ги подновявали".

  Като змия е хлъзгав той.

 4. 4 Профил на каруцар
  каруцар
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Когратюлейшъънс Брюксел !

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ами сега?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 7 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Абе , тези срещу нашето слънце и светиня му , ли са тръгнали ???
  Срещу "правото" на корупция на първия генерален секретар ли надигат глас ?? :))
  Срещу избранниците на Боко ли ?? ::))))))))))

  BIG AL
 8. 8 Профил на Extraordinary Gentlemen
  Extraordinary Gentlemen
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Тука не е споменато, че в отговора, който е бил непълен е пишело, че: Дружествата са избрали банката преди много години!!! и в последствие са преподписвали за по дълъг период??? т.е. нещо като указа на Първанов. Вместо нов договор, след проведен конкурс и т.н.?! Пак са се опитали да се оправдаят с наследството от други правителства!!!

  "Функциониращата полицейска държава не се нуждае от полиция." "A functioning police state needs no police." Уилям Сюарт Бъроуз
 9. 9 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Еми то преди няколко години бяха отпуснати и от тройната коалиция за една друга банка финанси за да не фалират , и след това скочиха % по депозити и кредити !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 10. 10 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  При тоя прост народ няма как,
  БГ да не стане един бардак!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 11. 11 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 870 Весело

  Глупости!
  По тоя начин Боко се бори с Доган.
  Едни искат да уморят някого с бедност,Боко е решил да направи това с богатство.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 12. 12 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Току-виж на някои клиентите им излезли наистина скъпи...

 13. 13 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Най-накрая нищо няма да излезе, държавните фирми са дружества, регистрирани по Търговския закон ... и, чудна работа, как ЕК почва проверка срещу държава-член по анонимен сигнал, а тук се смеят на анонимки и високомерно не им отговарят, щото знаят, че никой не смее да застане с името си ОТ СТРАХ ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 14. 14 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Давай, Брюксел! Настъпвай, че правителството май бая се е нас.ало. И не очакваме нещо да си признае без натиск.

 15. 15 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Бойко се отдалечава от Брюксел. Май вече не го искат там.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 16. 16 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#6] от "Десен":

  Ами сега, както каза №5, свещ за Цеко на Алеко

 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар [#15] от "soave":

  Ми то всяко ново управление се посреща с доверие - ЕС му отпуснаха фондове и вдигнаха всякакви забрани в аванс. Е, той се понаака, и малко по малко ще се върнат рестрикциите към нас.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Въпросите са ясни, дайте информация за ОТГОВОРИТЕ !

  Писмо на Главна дирекция "Конкуренция" на Еврокомисията е от 21 декември 2011 г. Българските власти е трябвало да отговорят в срок от 20 дни. КАКВИ СА ОТГОВОРИТЕ !

 19. 19 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Във ваше становище от 28 септември 2011 г. вие посочвате, че предприятията са депозирали средствата си въз основа на открит конкурс. Моля, приложете доказателства, че е имало такива търгове, описание на процедурите, участниците и резултатите"

  - А сега де?! Хайде бързо да правим "поддържащи" оферти.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 22. 22 Профил на Extraordinary Gentlemen
  Extraordinary Gentlemen
  Рейтинг: 497 Весело

  Абе то е ясно! Боко ще се разсърди и ще напуснем евросъюза!
  Как така ще се съмняват в него!?

  "Функциониращата полицейска държава не се нуждае от полиция." "A functioning police state needs no police." Уилям Сюарт Бъроуз
 23. 23 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тони!":

  а то, не че имаше полза от неговите ходения до там, рееше се като свободен неутрон, нали не може да общува с останалите ръководители. Сега съвсем няма да може да припари до там, ами жалко за нас и за България.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 25. 25 Профил на esad
  esad
  Рейтинг: 225 Весело

  До 18.Е как какви са отговорите?!Той е един и е ясен! Универсалния отговор на всеки въпрос...СТРОИМ МАГИСТРАЛИ хахах

 26. 26 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Хубави въпроси задавт, особено този с конкурсите?

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 598 Гневно

  Нямате спирка,всеки ден нова измишльотина!Каква държавана помощ,какви пет лева,като това са парите на държавните предприятия,които оперират с тях?Всяко предприятие си има негови си критерии,къде и при какви условия да си държи парите,това не са парите на държавата.Корпоративна банка е предложила най-изгодните условия и част от предприятията си държат парите там.Вие да не искате да си ги складират в буркани?Стига сте манипулирали хората.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на golda_meir
  golda_meir
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Излагате се,поне измислете нещо което да му повярват хората.Няма начин ЕК да разследва Корпоративна търговска банка,поради няколко причини.Първо,това са пари на държавни компании,като всяка си има ръководство и самостоятелно си взима решения,а не са пари на държавата.Второ,парите които са в Корпоративна търговска банка,са само част от парите на държавните компании,а не са всичките.Трето,за да има разследване от Брюксел,трябва да има нарушение на свободния пазар и на конкуренцията,а компаниите си държат парите в тази банка,която им предложи най-добрите условия и тук не виждам никакъв проблем.Така,че спрете със съчиненията по картинка и престнете с черния ПР срещу Цветан Василев и КТБ.

 32. 32 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар [#28] от "moloko_":

  Абе, ти би ли си заврял всичките пари в една банка? Нещо за диверсификация да си чувал?
  И къде е конкурса ,с който са предложили най-добри условия?
  Държавна помощ е, разбира се - когато банката избира една банка и държи парите си там. Това го потвърди и самия Борисов.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 33. 33 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 497 Весело

  Няма никакъв шанс ЕК да разследва КТБ за парите на държавните предприятия,защото това не са държавни пари,а пари на търговски дружества и защото това не нарушава по никакъв начин конкуренцията и пазара на Европейския съюз.Защо сте се заяли с Цветан Василев само вие си занете,но минавате всякакви нормални граници.Много интересно вие от къде го видяхте това писмо и защо чак сега пишете за него,като сте толкова информирани?

 34. 34 Профил на vanessa_a
  vanessa_a
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Труд до сега неколкократно са публикували непроверена информация.... Аз лично докато няма официален документ от ЕК няма да повярвам, защото вече ми е направили впечатление, че вашите колеги обичат да си украсяват информацията, а и все се чудят как да се заядат с Корпоративна търговска банка, търсейки под вола теле! Моля, Дневник, ако имате потвърдена информация да я публикувате!

 35. 35 Профил на ivan
  ivan
  Рейтинг: 435 Неутрално

  И защо точно Корпоративна банка трябва да разследват ????Това са някакви подли спекулации ,за да опетнят името на банката .Плюс това не съм чула никой да не е доволен от банката .Нарушения няма , има само завистливи хора ,които искат да злепоставят самата банка .

 36. 36 Профил на elena_kil
  elena_kil
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И сигнала бил анонимен- кой знае кой пак се е зачудил как да лъже, ами хайде сега. Тази новина не е на 100% сигурна и не е потвърдена. Защо публикувате само , за да си правите рейтинг, а не обмисляте първо нещата и не си направите труда да разберете наистина как стоят нещата. Всичко е само по слухове....

 37. 37 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 598 Весело

  До коментар [#32] от "Тони!":

  Нещастници! Ще се съмняват в правителството! Финансова дружба между Герб и ДПС няма, да знаете! Стига сте питали повече... Човек като ти прочете поста,има ли нужда изобщо да коментира нещо? Тия мантри от профсъюзни събрания,са ни омръзнали вече! А по темета,ти явно си много информиран,коя компания,каква част от парите,при какви условия ги държи,само дето не ми е ясно от къде?Такива данни никой няма,особенно пък ти,така че такива свободни съчинения сме ги чували вече.А относно държавната помощ,не може да е държавна помощ,по простата причина,че това не са пари на държавата,а на търговски дружества!!!

 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар [#37] от "moloko_":

  Търговските дружества са държавни. Държавно или частно е вид собственост. Търговско или не е вид управление. Не можеш да кажеш - държавно или търговско щото са различни понятия. Напъни се повече, да си заслужиш кинтите от КТБ. Колкото до въпросната информация, ето ти линкче - напъвай се и чети.
  http://www.capital.bg/biznes/finansi/2011/02/01/1035292_koncentraciiata_na_parite_na_durjavni_kompanii_v/
  И бЕгай спешно за нови инструкции на оперативката!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на srebra_mihaleva
  srebra_mihaleva
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Добър вечер на всички! Радвам се, че сте поставили източника на новината в заглавието, а именно вестник "Труд". Нормално е Европейската комисия да проверява всяка държава за щяло и нещяло. На мен не ми прави добро впечатление, че Дневник много спокойно се доверява на медии като Труд и 24часа, които за съжаление лежат на стара слава!
  Това с "анонимен сигнал" на мен изобщо не ме допада - като някой има някакви претенции - излиза си с името, вади документи и факти. Така се прави навсякъде.

  И друго: "недопустима финансова помощ" - държавата си държи парите не в една банка. По тази логика - дайте да пуснем сигнал до ЕК за всички банки, в които има някакви държавни пари - и да претендираме за "недопустима финансова помощ" към тях от страна на държавата. Тъпо е, нали )

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Мдааааааа, тя тази държавна помощ си има и друго лице- корупцията в държавата ни.
  Да припомним: за няколко месеца, след като тиквата пое премиерския пост, стотици милиони държавни левчета отидоха в КТБ / около 600 000 000/и , кой знае защо ли , в сибанк/ около 200 000 000/, а и в други частни банки. Наскоро, на пресконференция, бившият главен счетоводител на инвистиционна банка показа механизма- министърът влага парите на ведомството на влог с договор за 4- 4.5 % лихва, но се прави анекс за 9-10% и разликата се взима като ежемесечна комисионна в плик, но , кой знае защо, от шофьора на министъра. И когато една банка ти плаща така добре , как да й откажеш при уреждането на нейни клиенти с апетитни парчета от държавната баница.
  Зад тази работа цъка една огромна бомба с корупцията най-горе.
  Схемата бе отработена преди години, когато един главен секретар на грамадно министерство вкара парите му и всички плащания на гражданите към м-вото в банката на бизнеспартньора си, бе разширена в този дух после от кмета на най-големия български град, а сега и от премиера до пълно покритие в една държава.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 43. 43 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#42] от "mi6osp":

  Браво!
  Войстина Истината хортуваш, човече!
  И аз това казвах по-горе!
  [quote#5:"Stream"]Че и по-лошо може и да стане! Например в Евро доклада за напредъка да пише "Корупция на най-високо равнище!" "С уточнение Премиер?" [/quote]

  Браво, Човече!
  +++++++++++++++++++++++++++++
  Кристално ясен коментар!
  Браво!

  Хитростта пречи на мисълта!
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4703 Неутрално

  Всяко правителство си има "своята" банка - Жан Виденов ОББ, Борисов сега Корпоративна банка.
  Но като ние не можем, добре е те да въведат някакъв ред, макар че едва ли и при тях е различно.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#46] от "lily_dobromirova":

  Още едно?
  Регистрация 12 Януари 2012г.

  Много ми е интересно- това топенето в КТБ ли го научихте?
  А сега се пробвате и Форумът да командувате
  Защо така?
  "Не мой с рого! "Както казват Македонците.

  И сега ще се съберете всичките, тролове, ще ни засипете с протести и ще ни изтриват а Вие утре ще се хвалите в КТБ, така ли? Или и това не е по-темата за КТБ?

  Знаете ли кое е отвратителното? То е, че подобни ГРОЗНИ ПРАВИТЕЛСТВЕНИ ГЕШЕФТИ Ви карат да се чувствувате над всичко и да ни съсипвате живота и атмосферата в страната! Ето това Вашето е реалното отражение в живота на това защо не трябва да има правителствено подпомагане на този или онзи!
  Защото ако го нямаше,това подпомагане, нямаше да се държите така, нямаше да има БАНКОВ ГРАБЕЖ, а щяхте да бъдете двигател на икономиката!Щяхте да се занимавате с благотворителност! Щяхте да сте благоприлични и мили към всички!
  Да така е!
  Но в нормалните страни и демокрации!

  Хитростта пречи на мисълта!
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на Lana
  Lana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Пълният размер на държавните пари в КТБ не е ясен, защото не е предоставяна обща справка от повече от година. Има различни справки за отделни дружества и техните депозити." А дори да беше ясен, има ли право да се обявява публично въобще? Май не?

  Мозъкът е чудесно нещо! Иска ми се всички да имаха по един!
 53. 53 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 598 Весело


  До коментар [#38] от "Тони!":

  Ало,какви оперативки,това да не ти е профсъюза? Не каза нищо за съюза между ДПС и ГЕРБ,форумен будител! Държавата не може да я съдят за държавна помощ,защото държавните търговски дръжества взимат самостоятелно своите решения,относно финансовите услуги които използват,по свои критерии,ама ти това май не можеш да го разбереш! А относно линкчето,като ми даваш нещо по-добре го чети внимателно,преди да го слагаш,при тебе май важи чукча пистел,чукча не читател! Цитат : Проблемът с голямата концентрация на депозитите на държавните компании в КТБ, Инвестбанк и ЦКБ беше поставен за пръв път от финансовия министър Симеон Дянков. През есента на 2009 г. от парламентарната трибуна, той каза че не е нормално 60% от парите да са само в три банки.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55 Профил на iliope4enia
  iliope4enia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  ама вие тука освен да плюете премиера и разни определени банки, какво правите. Някопй горе беше написал, че всяко правителство си държи парите в определена банка - и сега явно е така, какво толкова? все едно на вас ще3 ви ги раздават тези пари

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK