Всички страни от ЕС изтеглят посланиците си от Беларус

Ръководителят на делегацията на Европейската комисия в Минск Майра Мора.

© Reuters

Ръководителят на делегацията на Европейската комисия в Минск Майра Мора.Всички страни от Европейския съюз са се споразумели да изтеглят посланиците си в Беларус в отговор на решението от вторник на властите в Минск да нареди на представителя на Европейската комисия и на полския посланик да напуснат страната. Освен това режимът на президента Александър Лукашенко отзова посланиците си в Брюксел и Варшава.


Външните министрества на държавите в ЕС ще извикат посланиците на Беларус, за да изразят протеста си.


За колективната проява на солидарност на 27-те държави от ЕС съобщи Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън. Малко по-рано "Ройтерс" разпространиновината, позовавайки се на дипломатически източник.
Днес в Брюксел се провежда редовен съвет на външните министри на ЕС.


Източникът на "Ройтерс" не посочва в какъв срок ще започне акцията и докога ще продължи. Не е ясно също кой ще продължи да представлява интересите на страните и на Брюксел в Минск.


След решението на Беларус Катрин Аштън веднага свика в Брюксел посланиците на 27-те държави от съюза за обсъждане на кризата. Колективното оттегляне на посланиците бе един от вариантите за действие.


"Това е последната диктатура, последният диктатор в Европа и няма да позволим да бъдем унизявани с подобни действия срещу европейска институция или срещу страна членка", заяви германският външен министър Гидо Вестервеле. "Европейският съюз и Полша могат да разчитат на германската солидарност. Диктаторът се самозалъгва, че може да ни раздели. Предлагам всички да отзовем посланиците си от Беларус. Германия поне точно това ще направи", допълни той.


"Тази стъпка ще получи отговор от целия ЕС", заяви Марчин Бошацки, говорител на полското външно министерство. В изявлението си той описа решението на Минск като "неприятелски акт" срещу целия блок. "Беларуските власти са наясно с условията за възстановяване на политическия диалог с ЕС: слагане край на всички репресии и поемане по демократичен път", допълни той.


По-рано този месец МВФ обяви, че няма да изпрати наследник на поста на своя представител в Беларус, след като сегашният отпътува от страната през април. Лукашенко още търси нов заем от МВФ, за да рефинансира 3.6 млрд. долара, които трябва да върне на фонда в периода 2012-2014г. Това обаче е практически невероятно заради липсата на реформи и влошаването на политическия климат.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK