България и още 11 държави рискуват санкции заради кокошките носачки

България и още 11 държави рискуват санкции заради кокошките носачки

© Цветелина Белутова, КапиталДванайсет от тринайсет страни от ЕС, приканени преди два месеца от Европейската комисия да се подчинят на новите правила за хуманното отношение към кокошките носачки, все още рискуват да си навлекат гнева на ЕС, предаде Франс прес. Агенцията се позовава на неназован европейски източник.


Предварителните оценки са показали, че от 13-те предупредени страни само Румъния изглежда е на път да изпълни исканията на ЕК.


Останалите - България, Кипър, Белгия, Франция, Испания, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Холандия, Полша и Португалия - все още трябва да положат усилия, казва източникът.
Има голям риск преди лятото тези страни да получат от ЕК мотивирано становище, приканващо ги да се подчинят на съответните стандарти. В противен случай може да съдени от Европейския съд в Люксембург.


Тези страни имаха 12 години да влязат в крак със съответните стандарти, отбелязва Франс прес.


До края на 2011 г. всяка кокошка носачка разполагаше в птицефермите с минимално пространство, равняващо се на лист хартия формат А4. Новите норми изискват всяка да разполага в клетките с най-малко 750 квадратни сантиметра.


Новите правила предвиждат освен това всяка кокошка да разполага с пространство от най-малко 12 сантиметра от хранилките, с пръчка за кацане, с полог, с чесалка за човка и нокти и с други "удобства".


В началото на годината Брюксел прецени, че 47 милиона кокошки носачки в ЕС са отглеждани в прекалено малки и зле обзаведени клетки.


ЕК припомня, че неспазването на новите стандарти създава проблем не само за кокошките, но и води до нелоялна конкуренцията спрямо тези производители, които вече са инвестирали средства в подобряване на условията за пернатите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK