Европейският съвет жертва околната среда на олтара на селскостопанската политика

Европейският съвет жертва околната среда на олтара на селскостопанската политика

© ReutersПровеждането на селскостопанската политика на Европа дълго беше обвито в тайна и сключени на тъмно сделки. За съжаление настоящият кръг от реформи не изглежда по-различно. За пореден път изглежда, че Съветът на министрите на ЕС, Европейският парламент и Европейската комисия ще вземат решение за селскостопанската политика за периода 2014 - 2020 г. в преговори при затворени врати. Тези решения не са нещо маловажно - те ще се отразят на храната, която ядем, на качеството на природната среда, на нашето здраве и на процъфтяването на селските общности.


През октомври миналата година Европейската комисия скромно предложи "да се озелени" Общата селскостопанска политика (ОСП) - например някои от директните плащания на ЕС към земеделските стопани да се правят след изпълнение на определени екологични условия. Сега Съветът на министрите на ЕС разводни това до такава степен, че всякакви реформи, свързани с околната среда, изглежда са били само прах в очите.


В оригиналния пакет от мерки, предложени от еврокомисаря по земеделието Дачиан Чолош, имаше идеи да се отвори място за дивите животни в земеделските земи чрез екологично фокусирани райони, диверсификация на производството на растителни култури за защита на почвите и намаляване на необходимостта от пестициди, както и за защита на някои екологично важни райони, като например последните естествени пасища, останали в Европа.
За много от европейските неправителствени природозащитни организации това прозвуча като една напълно здравомислеща стъпка към един по-устойчив земеделски сектор.


Но тези надежди скоро бяха попарени. На неотдавнашния съвет по земеделие и рибовъдство в Брюксел земеделските министри предложиха внимателно отиграни компромиси, които несъмнено са разработени под силния натиск на земеделската индустрия и големите земеделски съюзи. Еврокомисията се огъна под натиска.


Вместо да се предложат общи правила, които всеки земеделски производител в Европа трябва да спазва, за да получи от публичните фондове, Съветът предложи меню от мерки, от които националните правителства могат сами да си избират. Съгласно този нов подход "по избор от списък" към озеленяването на ОСП, държавите членки ще могат да изберат най-лесните възможности с най-малки ползи за околната среда. "Гъвкавостта" на европазара изглежда е синоним на компрометиране на екологичните стандарти.


Екологичната криза, засегнала природната среда, е съвсем реална. Селското стопанство е причина за вече 10% от емисиите на парникови газове. Видовете изчезват с тревожни темпове – популациите на птици в селските райони са паднали с 49% между 1980 и 2008 г. Селското стопанство в някои райони поглъща повече от 80% от наличните водни ресурси и те се превръщат във все по-оскъден ресурс.


Липсата на амбициозна програма за реформи изправя Европа пред много по-лоши последици през следващите седем години. Но има някои окуражителни признаци, че досега познатият подход за подкрепа на земеделието може да се изправи пред ожесточена опозиция. Скорошно проучване на общественото мнение показа, че почти девет от десет граждани искат разходите на ЕС да бъдат обвързани с опазване на околната среда и климата. Със среден дял от над 100 евро на година на човек за бюджета на земеделското стопанство, европейският данъкоплатец ще да го слушат повече, когато харчат неговите пари.


И какво предлага WWF? Убедени сме, че 30% от всички преки плащания, получени от земеделските стопани, трябва да бъдат обвързани с условие да поемат задължение за сериозни, научно доказани практики като редуване на културите (засаждане на четири вида култури през годината) и оставянето на част от стопанството за природни обекти като гори, плетове или просто незасети площи. Това ще възнагради фермерите, които прилагат добри практики и е стимул за останалите да ги последват.


Искаме също финансирането да бъде разпределено поравно между преките плащания към фермерите и тези за развитие на селските райони и така чрез агроекологични мерки да се защитят тези райони.


В крайна сметка очакваме Европейската комисия да застане твърдо зад първоначалните си предложения. Тя не трябва да се огъва пред тесните интереси на националните правителства под натиска на техните вътрешни земеделски лобита. Правителствата също така трябва да се изправят пред реалните предизвикателства в областта на околната среда в земеделския сектор. Следващото заседание на Съвета в началото на юни ще покаже дали устойчивото бъдеще за селското стопанство, което отговаря на изискванията към нашата храна, като същевременно се грижи за природата и икономиката в селските райони, все още е реална възможност или зелената пелерина около тази реформа е просто един PR мираж.
-----


WWF (Световен фонд за дивата природа) е сред най-големите и влиятелни международни природозащитни организации

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  И престанете да давате на източноевропейските земеделски стопани една четвърт от субсидиите, които получават западноевропейските земеделски стопани, лицемери такива. Положително съм настроен към европейската идея, но многото двойни аршини яко дразнят. Толерстията също.

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Разстроено

  Какво ли още да очакваме след "щастливите" кокошки и прасета? "Щастливи" череши, чиито плодове са забранени за ядене?

 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2428 Весело

  До коментар [#1] от "daniel defoe":

  Вие на изток сте стабилни...евроюгът ще обере паричките пак !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  Какви плащания и за какви площи се дават за тютюнопроизводство?

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2905 Весело

  До коментар [#2] от "vassilun":

  Забрави за кривите краставици

 6. 6 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Няма къде да ходят брюкселските зелки, щото ЕС е в яка криза и едно от перата което трябва да "орежат" са субсидиите за земеделието.
  Ако натоварят "орязването" с урбулешки "щастливи" екологии, хептен ще окакат работата.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 7. 7 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 997 Весело

  [quote#1:"daniel defoe"]И престанете да давате на източноевропейските земеделски стопани една четвърт от субсидиите, които получават западноевропейските земеделски стопани[/quote]Грешите! Тази година са били 60%!

  Българските земеделски стопани получават подкрепа чрез директни плащания в съответствие с определена схема на нарастване, изразена в проценти от прилаганото ниво на такива плащания в ЕС-15, както следва:
  .........................................................................
  25% през 2007 г., 30% през 2008 г., 35% през 2009 г., 40% през 2010 г., 50% през 2011 г., 60% през 2012 г., 70% през 2013 г., 80% през 2014 г., 90% през 2015 г., и 100% от 2016 г.

 8. 8 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 885 Весело

  Прави са хората! Каква е тази селскостопанска политика? Какви са тези субсидии за зърнари? Пълно безобразие е сега! Вместо да се дадат тези пари за зелени проекти, върху нивите да се вдигнат соларчета и вятърни ел.централи, те ще ми дават пари на селяндурите!

 9. 9 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 997 Гневно

  "Европейският съвет жертва околната среда на олтара на селскостопанската политика"

  Нищо ново под слънцето!

  ПАРИТЕ И ПЕЧАЛБАТА са по-важни за бюрократите от ЕК от накаква си природа която не им носи ДИРЕКТНО ПАРИ!

  Пък и те са сигурни, че следващите поколения имат още една планета на която да отидат, като направят тази негодна за живеене!

 10. 10 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 541 Неутрално


  Ми да, селяните са свещената комунистическа крава на ЕС.

 11. 11 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Селскостопанското производство на ЕС рухна под налудните регулации и в момента ЕС не може да изнесе на печалба една тиквичка, а бразилското и аржентинско месо не може да бъде спряно при вносни такси между 5 и 6 лв. на кило.

  Мярката на министрите е правилна, но за съжаление това е мярка целяща да не допусне нова магария, а не да се отстранят старите!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 12. 12 Профил на riodio
  riodio
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#11] от "др. Иванов":

  Ами да, Аржентина и Бразилия са най-големите клиенти на концерна Монсанто (производител на ГМО, пестициди и т.н. химии) след САЩ. Царевицата там е висока по 3м. Та затова всичко е евтино, щото зобят животни и растения със всякакви боклуци и добивите са двойни. За съжаление, в горните 3 страни борбата със затлъстяването е много актуална.

 13. 13 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ако притежавам и обработвам 500 000 декара земя –агрофондовете, все ще ми е тая какво точно ръся като химикали в това или онова землище на татковината. Като замърся с пестициди, ГМО или някоя друга химия нейде из Разград примерно, ще си имам достатъчно останала земя, за да експериментирам с други продукти и да докарам прилични доходи...... за опазването на природата в прилично състояние може да се грижи само местен човек или сдружение с неголямо количество земя, защото приходите им зависят само от нея. Колкото повече натискат производителите да се обединяват на основа на икономическата изгода спрямо ползването на препарати, продажба и прочие - толкова по-рядко ще срещаме традиционните вкусни плодове и зеленчуци, зърнени култури, от там мляко, месо..... Трябва да се поощтрява малкия и средния местен производител, за да има живот и на полето и в гората, и в селото около тях.

  Природата ни няма никаква нужда от октоподи и прочие несвойствени на нея твари

  un buen dia empieza con un solo rayo
 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Няма ли да се вземат мерки за спасяване на данъкоплатците и нормалните хора от еко-талибаните? Ба си паплачта.
  Абе, еко-кретените, как съчетавате любовта към дивата прироса и безплатните ваксинации сред диваците?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 15. 15 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1463 Весело

  До коментар [#13] от "rayo":

  Напред към светлото минало. Ралото също не е еко. Направо към заострените колци.
  Поради липсата на храна 90% от населението ще измре, но за това пък земята ще е чиста.
  Кукундели. Дрънкат, но да прочетат нещо, камо ли да го разберат е невъзможно.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 16. 16 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Екология е просто една дума която все още не разбираме .

 17. 17 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#13] от "rayo":

  Тук грешиш. Като замърсиш почвата то е за много дълго, може и векове. Освен това веществата "мигрират" с водата или с праха.
  А в ЕС са същите лобисти като нашите, само може би им е по-висока тарифата.

 18. 18 Профил на riodio
  riodio
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#13] от "rayo":
  Точно така, трябва да се поощряват малките и средни производители. В противен случай, само след няколко години няма да остане нищо читаво по селата да произвежда. Наскоро ми се оплака един едър земеделец, как поверявал техника за 400 000лв в ръцете на човек който не може да си напише името, защото нямало желаещи въпреки сносната заплата която давал. В селата ще останат амо неграмотни цигани, които ще се прехранват само от остатъците по изоставени дворове и къщи (метали всякакви...)

 19. 19 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#14] от "Цецо":

  Аз под дребен производител разбирам човек обработващ от 50 до 500, среден от 500 до 5000 дка земя..........та защо намесваш ралото, не разбрах?

  un buen dia empieza con un solo rayo
 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  [quote#15:"Цецо"]Направо към заострените колци.
  Поради липсата на храна 90% от населението ще измре, но за това пък земята ще е чиста. [/quote]
  Цецо чета те от време на време изглеждаш интелигентен !
  В момента храна се произвежда повече от всякога в ЕС 20-30% от храната отива направо на боклука излишъци има достатъчно но въпреки това цената на храната за 10г. се е вдигнала от 100 до 500%
  В момента чрез фондове , фондации и всякакви схеми за пране на пари корпорации придобиват все повече земи и получават субсидии за да ни продават все по-скъпа храна която е модифицирана от МОНСАНТО или индиректно хранят животните гмо фураж внесен от Латинска Америка . Също така е и заблуда ,че ГМО културите дават по високи добиви това също почти не е вярно . С ГМО контролират пазарите на сортови семена което допълните оскъпява храната.
  Това което се случва е ,че " могъщите " монополизират хранителната индустрия а това няма да доведе до нищо добро!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#7] от "BlueWater":

  Теоретично е така,но при средна субсидия за ЕС от 50 евро на декар,ние ще достигнем до около 50 лева на декар през 2016 г.,поради ниска база на договаряне и некадърност на договарящите.Да не говорим за Гърция ,която за някой култури получава стотици евро субсидии на декар.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK