Софийският университет запази 601-вото си място в класацията за най-добрите университети в света

Софийският университет запази 601-вото си място в класацията за най-добрите университети в света

© Надежда Чипева, КапиталЕдинственият български университет в класацията за най-добрите университети в света - Софийският университет "Св. Климент Охридски", задържа миналогодишната си позиция в подреждането на topuniversities.com за периода 2012 г.


В класацията, която се формира вече девета поредна година и съдържа 700 висши учебни заведения, под номер едно за първи път се нарежда Техническият институт в Масачузетс, след като са отчетени завишения брой цитати от него, съотношението студент - факултет, както и увеличаването на чуждестранните преподаватели. Авторите на класацията твърдят, че неговите резултати са започнали плавно да се покачват от 2007 г. насам, когато е държал все още десетото място.


След него се нарежда университетът "Кембридж". Третото място е за "Харвард", който държеше върха в продължение на 5 години (от 2004 до 2009 г.). На следващите позиции последователно са Лондонският университетски колеж, Оксфордският университет, Имперският колеж в Лондон, Йейлският университет, Чикагският университет, Принстънският и Калифорнийският технически институт.
"Въпреки ниските държавни инвестиции във висшето образование Софийският университет "Св. Климент Охридски" държи своята миналогодишна позиция в класацията, с което още веднъж доказва своята репутация в преподаването и научните изследвания", се казва в прессъобщението, изпратено от авторите на класацията.


Ръководителят на изследването Бен Соутър твърди, че тази година глобалната битка за таланти значително расте, като 500 от най-добрите университети през 2012 г. са докладвали за 120 хил. повече международни студенти в своите редици, което предполага, че в световен план техният брой най-вероятно е стигнал 4 млн.


"Фактът, че България произвежда конкурентоспособни студенти, се доказва от броя на международните университети, които идват, за да привлекат студенти за своите магистърски или докторски програми", допълват в прессъобщението и дават за пример, че тази година топ университети като Лондонско училище по икономика и политически науки, Университетът в Кент, този в Рийдинг, Кралският колеж в Лондон и Виенският икономически университет са посетили София, за да се срещнат с дипломирали се българи и да им представят възможностите да учат при тях.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK