Еврокомисията: Реформите в България почти не напредват

Еврокомисията: Реформите в България почти не напредват

© ReutersВъпреки напредъка, постигнат от правителството във фискалната сфера, повечето неотложни предизвикателства пред България си остават практически същите, каквито бяха и през 2012 г.: пазарът на труда, образованието, здравеопазването, бизнес средата, обществените поръчки, енергетиката и ефективно използване на ресурсите. Непрекъснатият недостиг на институционален капацитет предизвиква голямо забавяне в прилагането на необходимите реформи и използването на еврофондовете за подкрепа на тези реформи.


Това се казва в разпространените в сряда препоръки на Европейската комисия за това какви мерки би трябвало България да приложи в следващите 18 месеца, като конкретно те засягат седем сектора. Окончателното им приемане става на най-високо ниво от Европейския съвет на лидерите на страните членки.


С тях ще трябва да се съобразява правителството на Пламен Орешарски, което положи клетва днес.
Прилагането на препоръките ще бъде наблюдавано отблизо и редовно от експертите в Еврокомисията. Брюксел ще информира Съвета на ЕС за откритията си пред следващата година. Официална оценка на всяка държава членка ще бъде направена през май или юни 2014 г. обявиха от евроинституцуята. Тогава ще бъдат представени специфични препоръки по страни, които ще бъдат придружени от анализ.


Поддържането на устойчиви публични финанси са първото условие за прилагането на реформи в следващите години, като подобряването на събирането на данъците ще допринесе за икономическия растеж, заявява Европейската комисия.


Българите ще трябва да приемат да работят по-дълго за пенсия, защото напускат пазара на труда по-рано от средното за ЕС и така създават проблем в намирането на някой, който да ги замести.


Структурни проблеми продължават да задръстват пазара на труда, а разминаването между нуждите и наличието на работна ръка и специалисти в един и същ район е сред най-високите в ЕС. Поради това делът на заетите в България продължава да намалява и безработицата се е удвоила спрямо 2008 г., се казва в доклада. Нужни са активни политики на пазара на труда и добре функционираща агенция по заетостта, за да се помогне - особено на младите - да си намерят прехрана. България трябва да приложи и цялостна стратегия, която да спре изпадането от обществото на бедните, още повече че страната е с най-високия дял хора, застрашени от бедност.


Ниското качество на образованието на всички равнища оказва важен отрицателен ефект върху икономическия потенциал на България. Комисията препоръчва сред приоритетите да бъде договарянето и прилагането на амбициозни реформи в този сектор. Системата на здравеопазването разполага със значителен потенциал да увеличи ефективността си, което ще подобри качеството на услугите и здравето на населението като цяло.


Рамката за правене на бизнес в България значително възпрепятства перспективите за икономически растеж и заетост в страната, предупреждава Европейската комисия. Затова трябва да се увеличат усилията за намаляване на административната тежест върху компаниите и да се възстанови нормалното кредитиране на дребните и средни предприятия. Подобряване независимостта на правораздавателната система и ефективната борба с корупцията са необходими стъпки за засилване доверието на инвеститорите.


От влизането на България в ЕС през 2007 г. досега са били използвани по-малко от 30% от предвидените за страната средства от еврофондовете. Жизненоважно е ефективното използване на тези ресурси за качествени проекти, ако България иска да поддържа устойчиво темпо на публични инвестиции, се казва още в текста. Комисията обаче веднага предупреждава, че трябва и изцяло да се прилага съответното законодателство, за да се избегнат нередности в използването на европейските средства.


Последната препоръка засяга енергетиката, където се посочва, че все още България не разполага с напълно интегриран вътрешен енергиен пазар. Секторът продължава да е зависим от няколко външни източника, а икономиката остава най-енергоемката в ЕС. Би трябвало енергийната система да се модернизира, за да се осигури на гражданите и бизнеса конкурентна и сигурна енергия на по-ниски цени.


Европейската комисия посочва, че България е изправена пред набор от обвързани помежду си предизвикателства, и всичко това на фона на макроикономически дисбаланси - особено външното задлъжняване, разтоварването на корпоративния сектор от дългове и лоши активи и състоянието на трудовия пазар.


Препоръките са направени на базата на подробен анализ на ситуацията във всяка страна от ЕС и представляват ръководство за правителствата как да увеличат потенциала за растеж на икономиките си, да увеличат конкурентоспособността и да създадат работни места до края на 2014 г.


"Време е да засилим фундаменталните икономически реформи за създаване на растеж и работни места, което нашите граждани - особено младите хора - очакват с нетърпение. Това е единственият начин да се справим с двете упорити явления от тази криза - загубата на конкурентоспособност и устойчивата безработица", заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. "Тези препоръки са част от цялостната стратегия да придвижим Европа отвъд кризата. Те са конкретни, реалистични и пригодени към обстановката във всяка от страните членки."

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 924 Гневно

  Е сега направо ще спат! Само с това правителство дърпаме години назад!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 2. 2 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Как да напредваме? Вижте какво се случва!!!!

 3. 3 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Неутрално

  То па в Евросъюза едни реформи са направили и резултата, пълна задлъжнялост на цели държави.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1276 Весело

  Еврокомисията: Реформите в България почти не напредват, ама гледайте сега кво става, от утре всички сме с пояси, та като потекат реките с мед и масло да не ни издавят. И чирпак, че като се подкваси морето да сме готови.

 5. 5 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Новото правителство на Орешарски с нищо не е по лошо от това на Борисов, просто и двете не стават за нищо
  Но под външен натиск ще трябва да направи някакви реформи, защото в противен случай от ЕС ще трябва да се местим в ОНД.

 6. 6 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Реформи се правят, ако нещо не работи както трябва.

  Нашата държава работи безотказно и на пълна пара - олигарсите дебелеят, цените скачат, безработицата е в стратосферата - работата ни тук изглежда готова господа.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1433 Весело

  А-а-а, Еврокомисията, нема са пуашите!!! Е от днес вече почнаха! Реформи на корем!!!

 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#5:"elevation04"]

  Новото правителство на Орешарски с нищо не е по лошо от това на Борисов, просто и двете не стават за нищо[/quote]

 10. 10 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 519 Неутрално

  "Българите ще трябва да приемат да работят по-дълго за пенсия, защото напускат пазара на труда по-рано от средното за ЕС " - аз съм сигурен, че това е абсолютно чиста лъжа.

 11. 11 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Почти не наредват, но вече ще почнат да се връщат и назад

 12. 12 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#3] от "BASCO":
  правилен коментар , 80 процента от държавите в ЕС са направо фалирали , италия , испания , португалия , цяла изто4на европа без 4ехия , говорят само за реформи , а те са пенсиониране между 68 и 71 години , да да в 4ехия някои се пенсионират и на 71 години , други кви реформи 28 процента данъци , но като се остане без работа ,безплатен труд за да се вземат пари , колкото да не се умре от глад , това ли са реформите , структурни , вси4ко да мине в ръцете на господарите на света , ми сложете ни , освен 4иповете и данък въздух , тъи като за вси4ко останало трябва да си платите на новите собственици на света

 13. 13 Профил на aaaa
  aaaa
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Последните незавършени реформи се направиха през 2001 от правителството на Иван Костов!От тогава във България на власт са комунистичискета олигархия и безвремието!

 14. 14 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  След 23 години все още се говори за реформи. И всичко това, след като трябваше да се направят реформи за да бъде приета България в ЕС.

 15. 15 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 497 Гневно

  тези умници от евросъюза им дай да получават само дебели заплати и от време на време да изръсват по някоя "умна" мисъл - като как ще се намери работа за младите като се увеличава възръстта за пенсиониране, или с други думи да работиш цял живот и накрая да умреш един месец преди да се пенсионираш. Нещо всичките тези "умни" приказки не са съобразени с нашата действителност, да не говорим и за доходите!

 16. 16 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 497 Весело

  "РеФормите" в България се правят
  (ако изобщо !) ....
  само на ... Формите !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 17. 17 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  [quote#10:"bluescreen"]"Бългаите ще трябва да приемат да работят по-дълго за пенсия, защото напускат пазара на труда по-рано от средното за ЕС " - аз съм сигурен, че това е абсолютно чиста лъжа.[/quote]
  Може и да не е лъжа, да, пенсионната възраст е висока, но като се преброят хилядите ранно пенсиониращи се полицаи и военни, както и огромното количество пенсиониращи се с фалшива инвалидност... Може да се окаже, че средната стойност на стажа при пенсиониране е доста ниска.

 18. 18 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#5] от "elevation04":то един келипир в ЕС

 19. 19 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ама почти не напредват какво ша рече - аха-аха да не напреднат или обратното? Баси изразните средства дето употребяват тея. Пък за съдебната система нищо се не казва. Аз сега да ходя ли на работа или да не ходя или почти да не ходя? Чудя се и съм объркан, че и почти смутен!

 20. 20 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Дами и господа европейци, реформите направо назадват!!!

 21. 21 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 567 Любопитно

  Истината е, че от Европа подкрепяха ГЕРП и сега, когато ГЕРП останаха в опозиция веднага от ЕК почнаха с хокането.

 22. 22 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Еврокомисатя Отингер заяви, че много го тревожат държави като
  България, Румъния и Италия, които са на практика почти неуправляеми.
  Освен това изрази остра критика към Германия, че предпочитат да импортират руски газ, вместо да развиват фракинга, без да ги е грижа за екологичните последици в задния двор на дядо Иван.
  Освен това спомена, че Великобритания е управлявана от Камерун, който е просто един говорител на
  съмнителни банки и финансистите от "Tea-Party".
  http://www.bild.de/politik/inland/guenther-oettinger/eu-kommissar-europa-ist-ein-sanierungsfall-30595650.bild.html

  nemo malus felix, minime corruptor.
 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  "Българите ще трябва да приемат да работят по-дълго за пенсия" - Най привилегировани са чиновниците от силовите министерства, пенсионират се рано, а вършат работа като всички останали!? Боко ги пазеше....

 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#17:"Yotce"]хилядите ранно пенсиониращи се полицаи и военни, както и огромното количество пенсиониращи се с фалшива инвалидност..[/quote]

  Скандално е на общия фон! Правителствата нищо не правят за да решават проблемите на страната....

 25. 25 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#5] от "elevation04":

  Бе като си спомням заради вънншния натиск какви реформи направи...
  Много е вереятно това да продължи по същия път.

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  [quote#21:"_dan_"]Истината е, че от Европа подкрепяха ГЕРП [/quote]350 000 бюлетини подкрепа за ГЕРБ от ЕС ??
  ... и камиони с двойни дъна от ЕС ?? Ценности ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  [quote#2:"Горгона Медуза"]Как да напредваме? Вижте какво се случва!!!![/quote]И какво се случва ? ДЕКАЛИНКИЗАЦИЯ !
  ГЕРБерите получиха шут от ПУШАЧИТЕ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 28. 28 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  то па като гледам и в ЕС какво е напредване....

 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  То това, че не напредват си е направо успех, или по-скоро леко послъгване. Щото нещата назадват всъщност.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 497 Неутрално

  КАЖЕТЕ ГО НА ,,ГОЛЕМИЯ ПРИЯТЕЛ НА ЕВРОПАТА - ББ - КУЛТОРИСТА !

 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  [quote#5:"elevation04"]в противен случай от ЕС ще трябва да се местим в ОНД.[/quote]... ами то в ОНД поне криза няма а в ЕС има !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 497 Гневно

  Аз не мога да разбера какво очаквате от това правителство. То е крадливо и лобистко, както предишните. Точно такива са и тези, които са гласували за БСП, ДПС, АТАКА, ГЕРБ, подобните им и всички, които бях за риба и гъби на 12 май тази година.
  Европа, че е цъфнала и вързала, едно на ръка... Но ако спре да ги подбутва и наблюдава, ще стане още по-лошо.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 33. 33 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#17] от "Yotce":

  Значи си съгласен пенсионната възраст да се вдигне на 70 години ?

 34. 34 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2242 Весело

  [quote#1:"madagaskar"]Е сега направо ще спат! Само с това правителство дърпаме години назад![/quote]

  Това правителство си го избра българина, не ЕК.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 35. 35 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Прави са хората от ЕС! Само дето нашите скъпи управници нищо не правят по тези въпроси, просто защото така им е по-лесно...

 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  [quote#10:"bluescreen"]"Бългаите ще трябва да приемат да работят по-дълго за пенсия, защото напускат пазара на труда по-рано от средното за ЕС " - аз съм сигурен, че това е абсолютно чиста лъжа.[/quote]Не ... НЕ Е ЛЪЖА ... наистина Българите далеч по-рано "напускат" пазара на труда ... ама в посока "вечните ТеКеЗеСарски полета" ... там де няма "съкращения и уволнения", няма и да има чак до второ Пришествие Господне

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на Magnum
  Magnum
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Е как ще напредват като парламента е по-впечатляващ от Цирк дю Солей? Зад завесите играят на тронове, разпределят баници, а отпред - куклен театър. Пускат мухата със законите за пушенето и вниманието е отвлечено. Какви реформи какви 5 лева?

 38. 38 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  [quote#31:"t' Ankus"]в ОНД поне криза няма[/quote]

  хахахахахаха.......ГоУем си!....

 39. 39 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2067 Весело

  [quote#31:"t' Ankus"]... ами то в ОНД поне криза няма а в ЕС има ![/quote]
  Не "поне", а "дори"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 40. 40 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#23] от "dobrich":

  До коментар [#10] от "bluescreen":

  И двамата коментирате само половината от изразената позиция на ЕК, а пропускате втората, по - съществена част, която крие опаснен елемент на противопоставяне в обществото ни. Истината е, не че няма кой да застане на освободените от пенсионерите, работни места, а държавата не може да осигури средства за пенсии на тези хора...

  " Българите ще трябва да приемат да работят по-дълго за пенсия, защото напускат пазара на труда по-рано от средното за ЕС и така създават проблем в намирането на някой, който да ги замести..."


  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 41. 41 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Как да напредват като не намерихме един свестен политик, който да ни води. Един!
  Повръща ми се от цялата тази гмеж в парламента, облечена във власт и пари. Този политически Франкенщайн трябва да бъде ликвидиран час по-скоро, ако искаме да живеем като европейци, а не като африканци.

  Fortuna favet fortibus.
 42. 42 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 502 Весело

  Къде пък еврокомисията видяха, че изобщо има реформи. Сигурно съм качил диоптъра, аз не виждам такива от доста време

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 43. 43 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#40] от "Γαλλα":

  Как да няма. При официална безработица 12 % и при "незаети" 52 %... Че нали ни опищяха ушите с така наречената "младежка безработица". Пък ся нямало кой да ги смени...

 44. 44 Профил на getso
  getso
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Мисля позитивно.
  Надявам се да мръднем напред
  благодарение на умните хора в България.

 45. 45 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Българите ще трябва да приемат да работят по-дълго за пенсия, защото напускат пазара на труда по-рано от средното за ЕС и така създават проблем в намирането на някой, който да ги замести."

  Хайде бе! Сигурно няма грам безработни, та кат се пенсионира някой и почват да пускат обяви в ЕС аз работа у нас!

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 46. 46 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#43:"bluescreen"]Как да няма. При официална безработица 12 % и при "незаети" 52 %... Че нали ни опищяха ушите с така наречената "младежка безработица". Пък ся нямало кой да ги смени... [/quote]

  Я прочети още веднъж думите ми...нали казвам същото и аз...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 47. 47 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#40:"Γαλλα"]държават не може да осигури средства за пенсии[/quote]

  Ами тогава решението е просто - работещите пенсионери не получават пенсия!....

 48. 48 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1271 Любопитно

  До коментар [#10] от "bluescreen":
  "Българите ще трябва да приемат да работят по-дълго за пенсия, защото напускат пазара на труда по-рано от средното за ЕС "

  -По-рано напускат пазара на труда в България военните и милюцюнерите-точно тези,които не произвеждат брутен продукт.

 49. 49 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 519 Весело

  До коментар [#48] от "dedo pepo":

  Еми...да намалят полюционерите та да ни се дигне средната възраст. Току виж Европа тръгнала да ни гони по тоя показател. Армията кво - пет човека ... за една джипка хора.

 50. 50 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Помогни си сам, за да не ти помогне Еврокомисията

 51. 51 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#48:"dedo pepo"]По-рано напускат пазара на труда в България военните и милюцюнерите-точно тези,които не произвеждат брутен продукт[/quote]

  И двете категории са воденичен камък на вратЪ на държавата...та тя за това гледа да се отърве колкото може по-рано от тях и да ги прати в пенсия, че да тежат на вратовете на народеца...те това е...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 52. 52 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Еврокомисията: Реформите в България почти не напредват
  ------------------------
  Тоест, ГЕРБ е един голям провал.

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 53. 53 Профил на Ivan Donchev
  Ivan Donchev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Всъщност не са ни довели дотук, нито циганите, които не са асоциирани и нямат работа и са готови на всичко за 20 лева и никой не ги слуша за нищо, нито турците, които са малко по добре от циганите, а реални българи с бизнес интереси навсякъде, които искат да мачкат всеки и всичко и така спят по спокойно може би, не знам, но такова нещо, дори в Русия няма, имам предвид смачкване на средната класа! Тук идват на гости и почивка стотици хиляди руснаци, а ние не можем да отидем дори до Одеса , за да я разгледаме, защото няколко десетки българи са решили, че сме им крепостни селяни, чули ли сте някой да дари публично нещо за университет, библиотека, както Буров и братя Евлоги и Христо Георгиеви навремето, сигурен съм, че скоро няма и да чуем.

 54. 54 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 598 Весело

  "Българите ще трябва да приемат да работят по-дълго за пенсия, защото напускат пазара на труда по-рано от средното за ЕС и така създават проблем в намирането на някой, който да ги замести."

  Сериозно??? При 13% безработица?! Българите напускат и живота по-рано от средното за ЕС!!! Особено след стреса на 24 години криворазбрана демокрация.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 55. 55 Профил на the.punisher
  the.punisher
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#21] от "_dan_":

  Кратък и точен коментар +

 56. 56 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  трябва да си изключителен наивник за да вярваш че някога някой в тази страна ще проведе дори и половината нужни реформи,дори нещо да мрьдне напред то няма да е направено както трябва,не са се родили кадърните да го сторят,народе кораба потъва и е обречен,предстои ни ново излизане на улицата...ще бъде така цяла зима

 57. 57 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#53:"Ivan Donchev"] не можем да отидем дори до Одеса [/quote]

  Можем. Но манталитета ни е различен. Какво да и гледаме на Одеса?

 58. 58 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Нищо не напредва в България, защото само големи думи се говорят, а никакви действия в тази посока не се насочват. Само с крадене и ламтеж за високопоставеност не става. Трябва всеотдайност, постоянство и повече честност. По-лесно е да се руши, отколкото да се съгражда. Ако хан Крум може сега да се възроди и законите му отново да започнат да се прилагат още след месец ще започнем да виждаме реалните резултати, но уви.....

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 59. 59 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  Спокойствие и само спокойствие! Еврокомисарю, реформите ще почнат от утре. Дебелан Пеевски, Люти Мецан и прочие "реформатори" още в ранни зори ще тръгнат да въдворяват "лошите" (лагер "Белене" ке биде рестартнат одма), а на "добрите" (бай Добри например) ще им подаряват нови будьоновки, каскети и катетри... Тъга!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 60. 60 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#59] от "moriarti":

  Аз не се надявам да почнат от утре? След като вашето "най реформаторско правителство в целия свят", по думите на Боко в 2009 г., никакви реформи не направи за почти цял мандат...

 61. 61 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  За съжаление политиците от всички цветове на правиха от реформа мръсна дума. Посочете ми поне една реформа,която да е подобрила живота на българина. Колкото до по-късното пенсиониране,пояснявам на господата от ЕС, че българинът живее с 10 години по-малко от европееца, и няма никакво основание да се отлага пенсионирането.

 62. 62 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#61:"neznaiko_2011"]българинът живее с 10 години по-малко от европееца, и няма никакво основание да се отлага пенсионирането[/quote]

  Някои се пенсионират 15 г. преди законната възраст за пенсиониране у нас!? В тази насока трябва да бъдат насочени усилията на правителството?!

 63. 63 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  И слава Богу, че рИформите не напрдват, опазил ни Бог!!
  Всичките ни проблеми идват от лебарстко-седесарско-рестипутски рИформи....
  Кафа, няма нуда, да се ходят, берекет вересин че не вървят...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 64. 64 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Еврокомисията: Реформите в България почти не напредват..

  Не напредват ли ?
  ...- никога няма да тръгнат...
  Със Московски ..подлоги и интереси..
  Европейски реформи ..не стават !!!

  urkobozambo
 65. 65 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#63] от "bobyк1945":

  Вся власть советов, нали Бобик?

 66. 66 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#62] от "dobrich":
  Глупачето на Бате, "късното" пенсиониране проповядвано от брюкселските зелки за да спечелят нещо от пенсии, се обръща на практика в огромна загуба за обществото, защото (глуповат ми изгледаш затова обяснявам подробно, извинявай)
  1. Спечеленто от късното пенсииране е мизар защото пенсиите са малки...
  2. Възрастните хора по трудна работят и не са склонни към промени...
  3. В това време младите, които от Бог са създадени на "обърнат" Земята, са безработни в някои страни от ЕС до 30-40%, което води до:
  3.1. Прекъснате на връзката в производството стари - млади
  3.2. Загубване на всякакви трудови навици от младите хора с хъс но без работа....
  В резултат скоро Европа ще стане "Западен Снян"

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 67. 67 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  [quote#23:"dobrich"]"Българите ще трябва да приемат да работят по-дълго за пенсия" - Най привилегировани са чиновниците от силовите министерства, пенсионират се рано, а вършат работа като всички останали!? Боко ги пазеше.... [/quote]

  Това имах в пред вид, бе Бобик. Споко, ако ти предстои ранно пенЦиониране, за тебе ще има гратис!....

 68. 68 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#65] от "dobrich":
  Първо научи руската граматика власть върви с дателен падеж (кому, чему), "Вся влась Советам" а не Советов.... което е малката простотия в постинга ти.... голямата е че не си разбрал, научил, запомнил правилно, разбрализбери си което ти се харесва) лозунгът, който работи, е "Вся власть Советам, превращение Советов в органы восстания против бурж. пр-ва, за установление диктатуры пролетариата"

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 69. 69 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#66] от "boby1945":

  Ще разбереш ли или да ти обяснявам подробно?

 70. 70 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#68] от "boby1945":

  хехехехехе.....Е, да......Знаеш го руския като матерен език. Да не си бил там "случайно" на партийна школа?!

 71. 71 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#23] от "dobrich":

  Точно обратното тутманик, българите трябва да работят по малко щото ивеят по малко и получават малки пенсии...
  Точно обратно старите българи в администрацията трябва да си ходят и да отстъпят място на младите(((
  Младите по ги бива във всичко, всяка булка ще ти каже това!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 72. 72 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#70] от "dobrich":
  На всичко съм бил в Русия, ОСВЕН партийна школа! Нямах нужда от партийна школа!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 73. 73 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#69] от "dobrich":
  Ти батесе научи как стоят нещата от живота, после ми обяснявай това и онова....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 74. 74 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  [quote#71:"boby1945"]старите българи в администрацията трябва да си ходят[/quote]

  Че махнете ги де. Нали вие управлявате от днеска?! Аз съм за......Но служителите на силовите министерства трябва да работят повече! А преди това радикално да се съкратят!!!.......

 75. 75 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  [quote#72:"boby1945"] Нямах нужда от партийна школа! [/quote]

  хехехехе....Знам, бе Бобик. Ти си закърмен с ленинизЪма от люлка...

 76. 76 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  Какви реформи бе, това е музей на открито на развинтения социализъм. Пращайте туристи , да видят CommieLand ...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 77. 77 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  [quote#71:"boby1945"]Младите по ги бива във всичко, всяка булка ще ти каже това!!! [/quote]
  Някои са на кабаре мисловно,но ще ги разочароваме

 78. 78 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#17] от "Yotce":
  именно ... не става въпрос за задължителния стаж /сигурна съм, че в България за т.н. трета категория той е доста по-висок от повечето европейски страни/ а за навършената възраст след която се придобива право за пенсия от обществените фондове...
  а тук го обръщат на крепостничество

 79. 79 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ЕК/ЕС продължават да подкрепят престъпниците и комунистите, поддържайки сегашната избирателна система и "несенчестата икономика", която всъщност е най-черната, защото веднъж прибрали комунистите данъците, те отиват за престъпните проекти АЕЦ Белене, Цанков камък и т.н. Защо никъде не пише, че трябва да се реформира избирателната система?

  Искайте излизане от ЕС докато е време!

 80. 80 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#74] от "dobrich":
  и да не се назначават пенсионери /военни, полицаи/ на държавна работа / дори и като консултанти или експерти /или пък ако са толкова ценни - за определения период пенсията не се изплаща ... да вървят да работят в частния сектор

 81. 81 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#33] от "bluescreen":
  на 70 при задължителен стаж 25- 30 години
  така и децата си можеш да отгледаш... и да получиш друга специалност...или да научиш още един език... или да пътуваш
  да поработиш в чужбина / и извън ЕС/...
  ей хора... страната остава без лекари, електроинженери, ИТ специалисти...
  в 21 век сме, а имаме писменост от 8 век...
  как допускаме пълчищата абсолютно неграмотни цигани...
  да се въвежда електронно правителство и който е неграмотен....

 82. 82 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#60] от "dobrich":

  Нямате си будьоновка, каскет или катетър, че сте се разбързал толкова??? Честита ви победа, апоропо! Радвайте се сега, веднага, бързо, спешно.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 83. 83 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#80:"raytcho"]и да не се назначават пенсионери /военни, полицаи/ на държавна работа / дори и като консултанти или експерти /или пък ако са толкова ценни - за определения период пенсията не се изплаща ... да вървят да работят в частния сектор

  [/quote]
  Така говореха и преди 20 г. за инженерите, лекарите и въобще за учените българи, те избягаха зад граница и сега останаха простаците да си ги избирате да ви управляват.

 84. 84 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Европейски удар по пенсиите на жените,военните,полицаите и по първа и втора категория за пенсиониране.
  За инвалидните пенсии имат право.
  В България инвалидни пенсии нямат само инвалидите.
  http://1223bg.blogspot.com/2013/05/blog-post_6214.html

 85. 85 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 632 Весело

  [quote#0:"Еврокомисията"]Реформите в България почти не напредват[/quote]

  Брюкселските зелки пак не са в час...

  Реформите в България почти не напредвали!

  Две глупости в едно изречение- първо- не почти не напредват, ами вървят назад! И второ- какви реформи в България въобще?

  Както някой в този форум каза- имаме 60 години исторически доказателства какво се случва, ако управляват комунисти. И след над 60 години- Ганьо избра още по- лошото- комунисти, турци и... националисти! Та "реформите" започнаха още на петия час след съставянето на правителство- след "НЕ"- то на Белене (с референдум)- рестарт на Белене- с преобладаващо участие на офшорки!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Следва затваряне на границите- на емигриралите- честито! (Ама емигриралите- внимавайте! Изберете си място, където не вали често, че- както в Лондон- едни чичковци боцкат с едни чадъри! )

  Реформи, а? Аре стига Ве!

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 86. 86 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ЗАКРИЙТЕ СИЛОВИТЕ СТРУКТУРИ В КРАДЛИВА БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКО СИ ИДВА НА МЯСТОТО...БРЮКСЕЛ ДА ПОЕМЕ КОНТРОЛ И ДА СЪДЕЙСТВА...СЪД, ПРОКУРАТУРА И ПОЛИЦИЯ ДА СЕ СЪГЛАСУВАТ ПО ЕДИННИ КРИТЕРИИ С БРЮКСЕЛ....КРИТЕРИИТЕ ДА СА ЕЛЕКТРОННИ, С ПРОГРАМА...ВКАРВАШ ДАННИ, ПОЛУЧАВАШ ДАННИ....КАСАЕЩИ ЕДИНСТВЕНО ИМОТНОТО СЪСТОЯНИЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ -ПОЛИЦИЯ, ПРОКУРАТУРА, СЪДЕБНА СИСТЕМА....+ ОСТАНАЛИТЕ...МИТНИЧЕСКИ И СИЕ ...ГОВОРИМ ЗА НЯКАКВИ СИ ДЖОБНИ ПАРИ, ИМА/ НЯМА 40/50 МИЛИАРДА ЛЕВА ГОДИШНО...ЩОТО В БЪЛГАРИЯ НЯМА АДЕКВАТНА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА, СПРЯМО ССВЕТОВНАТА ВАЛУТА.....Е СВЕТОВНАТА ВАЛУТА СИ ГЕНЕРИРА И ИНФЛАЦИЯТА И СИВАТА ИКОНОЛИКА И КЕША...ЕЙ ТВА Е ПРОБИТ ПЕЧАТАН ДОЛАР/ПРИМЕРНО....

 87. 87 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4264 Неутрално

  Прави са хората!У нас има само имитация на реформи и нищо друго!

 88. 88 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Естествено! Не им трябват реформи на нашите правителства! Имат сметки за пълнене!

  goblenka
 89. 89 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тия от ЕК трябва да идат да се прегледат най- добре.
  Къде видяха па проведени реформи изобщо???

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK