Ирландия излиза от кризата силно разделена и зависима от шепа богати

Въпреки поевтиняването на имотите, безработицата пречи на мнозинството ирландци да излязат на пазара.

© Reuters

Въпреки поевтиняването на имотите, безработицата пречи на мнозинството ирландци да излязат на пазара.Джули Манган, закъсала собственичка на кафе, извърта в изумление очи, когато чуе, че претъпканите ресторанти и многото желаещи за огледи на къщи в Дъблин били доказателство, че ирландската икономика е поела по пътя на възстановяването, разказва "Ройтерс".


С две последователи години на растеж, намаляваща безработица и пазар на недвижими имоти, който най-накрая дава признаци за живот, Ирландия е спрягана от европейските лидери за страната с най-голям шанс да успее да излезе от кризата.


Данните обаче показват и неравенство в заетостта, покупателната способност и недвижимите имоти, което прави възстановяването на икономиката все по-зависимо от едно привилегировано малцинство и оставя след себе си обезсърчена маса хора, затънали в дългове и безработица.
"Може би в Дъблин наистина са се преборили, но ще мине много време преди промяната да стигне до нас", казва Манган, чието кафе се намира в малкия град Мълингар, на около час от столицата. "Никой в този град не се справя добре."


Жандармерия охранява сградата на правителството през декември, докато се обсъжда проектобюджетът за 2013г.

© Reuters

Жандармерия охранява сградата на правителството през декември, докато се обсъжда проектобюджетът за 2013г.


Застраховките по заемите на ирландското правителство са в постоянен спад, откакто достигнаха своя пик през 2011 г., а това означава, че страната може още до края на годината да приключи с отпуснатия от ЕС спасителен заем на стойност 85 милиарда евро . Това ще я направи първата от еврозоната, успяла да излезе от програмата за финансова помощ, и ще осигури така необходимата за ЕС история на успех.


Износът обаче продължава да се свива, като това прави икономиката все по-зависима от местните потребители. О тях се очаква да вдигнат годишния растеж до 2.5% от БВП - нивото, което според икономистите е нужно, за да се намали планината от дългове.


Това означава, че Ирландия има нужда отново да започне да харчи голяма част от нейното 4.6-милионно население, което многократно са е сблъсквало с безработица, ипотечни дългове и високи данъци. Неочакваното свиване през първите три месеца на годината, което изпрати страната в рецесия за първи път от 2009 г. насам, ясно показа, че това все още не се случва.


По главната улица на Мълингар, където прозорците на всеки втори магазин са облепени със специални предложения и отстъпки, предприемачите обясняват, че през последните три години печалбата постоянно намалява, с огромни спадове при всяко обявяване на поредния строг бюджет.


Значителна част от населението остава с много малко разполагаеми средства, след като си плати заемите и покрие основните си нужди.

© Reuters

Значителна част от населението остава с много малко разполагаеми средства, след като си плати заемите и покрие основните си нужди.


Недостатъчно средства


Националната статистическа агенция на Ирландия не разделя икономическите резултати на региони, възраст или социални групи, но редица други показатели свидетелстват за задълбочаване на разделенията, които засягат най-вече младите ирландци.


Много от 30-годишните купиха първите си жилища в разгара на така наречения бум на Келтския тигър, чиито край настъпи през 2007 г. с рухването на цените на имотите. 20-годишните обаче се борят да намерят и започнат първата си работа по време на рецесия и могат само да мечтаят за закупуване на собствено жилище.


Според ирландско сдружение на кредитори една трета от населението – и повече от четвърт от работещите – остават с по-малко от 50 евро разполагаем доход, след като платят наема и основните си сметки.


Това подчертава и другия рисков фактор за ирландската икономика – ипотечните дългове. Един на всеки петима ирландци с ипотечен кредит е пресрочил или преразгледал условията по своя заем, а лошите дългове могат да принудят банки - вече веднъж спасявани от държавата с пари на данъкоплатците - да поискат допълнителна помощ.


"Ирландската икономика е икономика на противоречията", разказва Дермот О'Лиъри от брокерската къща Goodbody Stockbrokers. "Като цяло по-младата част от населението има много дългове и ниски доходи",  добавя той. "Освен това съществуват и регионални различия. Ясно е, че Дъблин води възстановяването."


Пустеещи жилища, изгубили две трети от цената си.

© Reuters

Пустеещи жилища, изгубили две трети от цената си.


Неравномерно разпределение


През юни за пръв път от началото на кризата в Ирландия безработицата, която е и главен виновник за просрочените плащания, е в спад. Цените на жилищата също се покачват, но подобрението далеч не е равномерно разпределено. Без работа в централните райони са 17% в сравнение с 11% в столицата Дъблин. Преди пет години нивото и в двата региона е било 5%.


Търговците в Мълингар споделят, че повечето хора, които харчат, са по-възрастни. Един от тях разказва, че младите изглежда ликуват само когато някои от тях успее да си намери работа в друга държава.


Без да включват разходите по жилището, хората под 45-годишна възраст харчат с една трета по-малко през петте години до 2010 г. Тези над 45 години харчат с четвърт повече според изчисленията на експертната група ESRI.


Регионалната различия също нарастват. В богатите райони на Дъблин заведенията и магазините са пълни, а хората се редят на опашки, за да разглеждат имоти за продажба. В същото време кафенетата в Мълингар са пусти, в магазините постоянно има разпродажби и така наречените призрачни комплекси в околността са осеяни с празни жилища.


Цените на жилищата в Дъблин са нараснали с 4% през юни, като дори това число е резултат от засиленото търсене в заможните южни предградия. Това води до опасения за цените в някои изолирани райони – макар че икономистите твърдят, че правителството може да увеличи данъците, ако инфлацията при цените на имотите се ускори твърде бързо.


В останалите части на Ирландия през юни цените са паднали с 1%, което още повече увеличава разликата между стойността на къщите на лицата, изплащащи ипотечни кредити, и дълга, който те трябва да върнат на банката.


"Отрицателният капитал създава трудности за доста хора", разказва Франк Ханлон, който е купил къщата си в Мълингар за 200 хиляди евро, а сега гледа как съседите му продават имотите си за 60 хиляди. "Хората се чувстват като в капан." "Когато отидеш в Дъблин, се изненадваш, че в магазините все още има хора, които пазаруват, там има пари", добавя той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Съвременен пейзаж,за съжаление налага самоограничение.

 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  Ирландия, известна още като "изумрудения остров", освен уиски и замразено 20 години телешко месо произвежда ли, или ЕС си развързва кисията и налива милиарди евра щото са англосаксонци??? За тях ниско лихвени кредити, а за нас - орязване на субсидиите, за тях бананите, а за нас кората от бананите!!!

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Заглавието оригиналното ли е или е местна интерптретация? Защо "шепа богати"? В статията пише, цитат: "В богатите райони на Дъблин заведенията и магазините са пълни, а хората се редят на опашки, за да разглеждат имоти за продажба.".

  Цели квартали от хора не прави шепа хора. Шепа богати е точно българският случай, където 20-30 постоянно изплуващи имена са се налепили около държавния казан и на всичките бизнесът е нещо около държавната ясла.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  [quote#2:"Дедо Либен"]Ирландия,....освен уиски и замразено 20 години телешко месо произвежда ли[/quote]

  Щом износът им на глава от населението е 7 пъти по-висок от нашия и за 4 месеца правят 12 милиарда евро положително търговско салдо (с 4,4 милиона население) значи нещо произвеждат. Всъщност, много добре се знае и какво се произвежда там, а един бивш техен премиер казваше съвсем сериозно, че ирландското икономическо чудо се дължало на късмета, че нямат въглищни мини и селско стопанство като гърците и французите. Ако имали такива, всичките пари от Европа щели да бъдат закопани там и никога нямало да произвеждат това, което сега.

  Погледни Евростат, стр. 5:

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/6-16072013-BP/EN/6-16072013-BP-EN.PDF

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 5. 5 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ами това е картинката когато кредитния балон се спука.Ирландия дълги години вместо да прави реформи задлъжняваше все повече и разчиташе на растеж чрез кредит,но все някога идва момента да се плати сметката.

 6. 6 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 506 Весело

  Принципно това е идеята на кризата, ресурсите да се преразпределят от по-залупените (които се набутват когато е най-скъпо) към по-чевръстите, които са влезли в играта по време на предишната криза и продават когато е най-скъпо.

  А като се оправи положението се почва отначало, кой с каквото му е останало.

  ден година храни.
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Което за пореден път ни подсказва накъде ни е подкарало това правителство, а за да бъдем честни, и на ББ си беше по-скоро ляво-популистко. Но откакто тези са дошли на власт, от сутрин до вечер слушаме за проблемите на въглищата, доматите, кауните, тутуна и "фермите" с 2 кози. Не ги ли изритаме овреме, се очертават 4 години загубено време. И то по най-кофти начина, когато другите държави междувременно правят нечувани реформи отгоре до долу и след 3-4 години младият човек ще се огледа, ще види те къде са стигнали и ние къде сме, и поредната емигрантска вълна ще си стегне куфарите в посока държави с по-висок среден интелектуално-мозъчен статус....

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 8. 8 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#2:"Дедо Либен"]или ЕС си развързва кисията и налива милиарди евра щото са англосаксонци??[/quote]

  По-скоро ирландците се организираха и взеха от ЕС почти всичко, каквото им се полагаше, по правилата.

  Това, че ние не можем вече толкова години да се научим как ефективно да ги вземаме тия пусти еврофондове се дължи единствено на алчност, некадърност и обикновена простотия нашенска, а не англосаксоничността на ирландците.

  за детайли се обърни към поста на циника.

  [quote#7:"cinik"]Не ги ли изритаме овреме,[/quote]

  А дано, ама с това море и тая жега хората по паветата поизчезнаха.

  ден година храни.
 9. 9 Профил на Жик-Так
  Жик-Так
  Рейтинг: 174 Неутрално

  До това води присъствието в Евр(оп)ейския Съюз.
  С изключение на Германия и Франция (двете, които най мн. натискат) всички останали просто са в икономическа разруха.
  Незнам колко още години и доказателства са нужни за да видите очевидното.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дедо Либен":

  Бай Ганьо,неговите внуци и мераците им за келепир...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Дневник,
  Седнали сте да плачете на чужд гроб, а не виждате какво става в България. Сигурно защото на момчето с червените бузки не му изнася.
  Според Евростат разслоението на обществото в Ирландия е на средното за ЕС ниво. Не така обаче стоят нещата в България.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дедо Либен":

  15-ти са в света по най-лесни условия за стартиране/правене на бизнес: doingbusiness.org/rankings

 13. 13 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#9] от "Жик-Так":

  Дания, Швеция и Финландия ли са в разруха? Или Холандия и Австрия? Сигурно Полша, Чехия и Естония са по-зле от България...

  btw Точно твоят пример с Франция не е правилен. Франция е тръгнала към гръцки сценарии. Дори българите вече почти не ходят там, а избират Великобритания, Германия, Австрия, Холандия и скандинавските държави.

 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  До коментар [#12] от "Finland":

  Има много разлика между френските, шведските и нашите социалисти. Франция първа приватизира Франс телеком и отвори телефонната мрежа за частна конкуренция. Електрисите дьо Франс също беше качена на Парижката борса. Енергийният пазар е отворен, продава се и се купува енергия от съседните държави. Шведските социалисти и дума не дадоха да се продума за държавни помощи на закъсалата СААБ и преди това Волво. Просто защото смятат, че не е редно дребният човек да плаща от джоба си сметките на някакъв бизнес, един от многото.

  Само нашите болшевики-маоисти са готови да мародерстват джобовете на хората, за да запълват едни и същи бездънни ями от 23 години насам (без да смятаме още 45 преди това). За съжаление, т.нар. "десни партии" не успяха да покажат кой знае колко по-богат интелект спрямо червените.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 15. 15 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Пустеещи жилища, изгубили две трети от цената си."
  Или са изгубили надбавената стойност която са им слагали преди кризата и сега за на нормални цени!

 16. 16 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#7:"cinik"]Което за пореден път ни подсказва накъде ни е подкарало това правителство, а за да бъдем честни, и на ББ си беше по-скоро ляво-популистко. Но откакто тези са дошли на власт, от сутрин до вечер слушаме за проблемите на въглищата, доматите, кауните, тутуна и "фермите" с 2 кози. Не ги ли изритаме овреме, се очертават 4 години загубено време[/quote]
  Един секунд тук. "Това" правителство и "ББ правителство" в крайна сметка различават ли се? И "ББ правителство" и пред-"ББ правителство" различават ли се? А ако копаем и по-назад? Това което искам да кажа е, от 23 години от всяко правителство слушаме за проблемите и все изритваме някого, за да дойде на негово място подобен, политиката, провеждана от новото правителство да не се промени, но ние да сме тихи и покорни още малко, докато дойде време за избори или някое ново сериозно залитане не ни стисне за гушата както цената на тока. Правителствата и партиите отдавна нямат цвят, политиката която провеждат е една и съща и няма нищо дори близо с интересите на народа и държавата.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 17. 17 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ирландия излиза от кризата силно разделена и зависима от шепа богати
  редица други показатели свидетелстват за задълбочаване на разделенията, които засягат най-вече младите ирландци.
  Сбъдват се мечтите на ШЕПА БОГАТИ ЗА НОВА ЕВРОПА
  А младото рзделено Европейско поколение да се замисли за своето бъдеще

 18. 18 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#3] от "cinik":

  Просто ирландската "шепа" е по-голяма от българската!

 19. 19 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#13] от "Finland":
  Дори българите вече почти не ходят там, а избират Великобритания, Германия, Австрия, Холандия и скандинавските държави
  Защо това "ДОРИ" --да не сме по прости от останалите --или Европеици малко специални
  О НЕРАЗУМНИЙ ЮРОДЕ ---края на цитата го знаете

 20. 20 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#19:"ivanbaraban"]Защо това "ДОРИ" --да не сме по прости от останалите --или Европеици малко специални
  О НЕРАЗУМНИЙ ЮРОДЕ ---края на цитата го знаете [/quote]

  Като му чета размислите започвам да се чудя...

  Да не говорим, че във външнополитически план, българите имат способността да се възхищават на държави като Сърбия, Иран и С. Корея. В предният режим пък, голяма мечта бе да се работи в Либия.

 21. 21 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Брях, голями растьожи в таз Ирландия, голями чудесии. 2012 бевепето пораснало с 0,2% при 7,6% бюджетен дефицит. Похарчили 38 евро вересии и получили 1 евро резултат, остава да връщат 37 евро+ лихви.
  Таз година пък бевепето назад с 1%. Големи левове, големи тигри! Добре барем че имотите ударили дъното и им остават по 50 евро на месец да си харчат.

 22. 22 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 771 Неутрално  " Ирландия излиза от кризата силно разделена и зависима от шепа богати. "

  " Неочакваното свиване през първите три месеца на годината, което изпрати страната в рецесия за първи път от 2009 г. насам, ясно показа, че това все още не се случва. "

  " Дневник " ама заглавието и нещата, които пишете в статията са в явно противоречие. Е, как може страната да е излезла от кризата след като за първите три месеца БВП се е свил. Това малоумните червени Брюкселски зелки са готови на какво ли не само и само да докажат, че поне една страна от Еврозоната е успяла да излезе от кризата.
  Истината е обаче друга, именно Еврото и безумните му еднакви лихвени проценти бяха причина въпросните страни да изпаднат във въпросната трагедия и именно то, Еврото е причина те да не могат да излязат от нея. От Совхоза имени " Брюксела " Червените Комисари могат да продължават да си пеят за невероятните Евроуспехи точно, както Съветските Червени Комисари ни надуваха ушите с невероятните добиви на пшеница, невероятния млеконадой и невероятното количество произведен чугун, но истината за обикновения човек и тогава и сега е тотално различна:

  " 20-годишните обаче се борят да намерят и започнат първата си работа по време на рецесия и могат само да мечтаят за закупуване на собствено жилище. "

  " Без работа в централните райони са 17% в сравнение с 11% в столицата Дъблин. Преди пет години нивото и в двата региона е било 5%. "

  " Според ирландско сдружение на кредитори една трета от населението – и повече от четвърт от работещите – остават с по-малко от 50 евро разполагаем доход, след като платят наема и основните си сметки. "

  Явно пак се върнахме във времената на цоциализма, когато имаше Голяма и Малка Правда. 23. 23 Профил на Жик-Так
  Жик-Так
  Рейтинг: 174 Неутрално

  До коментар [#13] от "Finland":

  Скандинавците са друга ракия. Те са оправни, тях не ги засягай. Те са извън сценария. А Норвегия дори не е в ЕС.
  Сравненията с Полша са неуместни, аз не сравнявам България, а с Германия.
  Испания, Португалия, Гърция, Италия и прочее както тематичната Ирландия - т.е. държавите на средно и високо ниво в ЕС са в разруха.
  Това е просто очевидно.
  Споменатата от теб Полша е на дъното, нищо, че в сравнение с България са мн на високо.
  ЕС е източване на ресурса на сателитните държави, съсредоточава се в центъра. Това вече е правено но чрез друг сценарий преди започването на ВСВ 2.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK