Франция представи дългоочакваната пенсионна реформа

Промените на пенсионната система във Франция са силно чувствителен въпрос и обикновено предизвикват масов отпор

© Reuters

Промените на пенсионната система във Франция са силно чувствителен въпрос и обикновено предизвикват масов отпорСлед два дни интензивни разговори със синдикати и работодатели френското правителство представи дългоочаквания си проект за пенсионна реформа. Той предвижда от догодина и работници, и компании да плащат по-високи пенсионни осигуровки, а осигурителният стаж за получаване на пълна пенсия да се вдигне на 43 години, разказва френският новинарски канал France 24.


Премиерът Жан-Марк Еро подкрепи плана с аргумента, че е необходимо съвместно споделяне на тежестта, за да се отговори на съвременната реалност, в която средната продължителност на живота се е увеличила значително. Париж е под засилен натиск да запълни дупките в пенсионната си система и от страна на Европейската комисия. Според прогнозите до 2020 г. нейният дефицит ще надмине 20 милиарда евро.


Промените на кабинета предвиждат пенсионните осигуровки, плащани както от служителите, така и от работодателите, да се повишат постепенно през следващите четири години, докато през 2017 г. увеличението достигне 0.3%. Това означава, че служител с минимална работна заплата ще плаща по 4.50 евро повече на месец, изчислява Financial Times. Също така осигурителният стаж малко по малко ще се вдигне от настоящите 41.5 на 43 години до 2035 г. В допълнение ще се въведе облагане на някои бонусни плащания на по-богатите пенсионери и всяка година ще се променя датата, на която пенсиите ще се индексират спрямо инфлацията. Според правителството мерките ще спестят на пенсионната система около 7.3 милиарда евро до 2020 г., а до 2040 г. сметките ще бъдат балансирани.
Неизненадващо френските синдикати не приеха единодушно предложенията на управляващите. По-умереният CFDT определи проекта като "честен, умерен и справедлив". По-крайните FO и CGT го отхвърлиха, като последните заявиха, че той е "насочен срещу младите" и че запазват призива си за масови стачки и протести на 10 септември. От основния съюз на работодателите MEDEF също изразиха недоволството си и отбелязаха, че мерките са "отказ от решаване на пенсионния проблем по устойчив начин чрез истинска реформа".


Кабинетът, който вече попадна под критиките на бизнеса заради високите цени на работната ръка, се опитва да облекчи компаниите, като едновременно с пенсионната реформа смята да намали някои социални плащания, дължими от работодателите върху заплатите.


Анализаторите отбелязаха, че представените вчера предложения не представляват така нужната радикална реформа. За да избегнат масово недоволство, което е твърде вероятно, като се има предвид, че пенсиите във Франция са силно чувствителен въпрос, управляващите са спазили обещанието на президента Оланд да не вдига минималната пенсионна възраст (62 г.) - нещо, което направиха много други европейски страни и което беше препоръчано и от Брюксел. Не са взети предвид и други мерки за спестяване на разходи, които бяха предложени от панел експерти по-рано тази година, като ограничаване на годишните увеличения на пенсиите. В опит да успокоят по-левите си крила, които вече изразиха несъгласието си с представения проект, от 2015 г. социалистите ще основат и специален фонд за пенсии за хората, извършвали тежък труд, който ще се финансира от предприятията.


Колкото и нерадикална да е предложената реформа, тя може да се окаже най-големият тест за настоящото правителство.

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Препоръчвам да се вдигне възрастта (и съответно стажа) до едни например 2 години над средната продължителност на живот. Съответно всяка фирма да си отвори погребална агенция и частни гробища в двора.

 2. 2 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Кой ще държи работник на 60 години? Човек на тази възраст не е толкова активен.Няма такава производителност калкото 30-40 годишен. Представяте ли си някоя баба на 62 години да започне да учи Линукс защото Управата е решила да пести от Майкрософтските продукти Уволнена е веднага и кой ще я вземе на работа?
  Но пък депутатите вземат пенсия дори и с един мандат. Щото се счупили да работят!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 3. 3 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Умерено предложение. От "кабинета" на Оланд не може и да се очакват по-голяма промяна... Пак прави правилна стъпка, за разлика от неадекватните си "колеги" от "кабинета" Орешарски...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Западните държави изхарчиха парите за пенсии и сега единствения начин е да се намери начин да не се плащат. Пътищата са два, увеличаване на възрастта, т.е. вместо 20 години да взимаш пенсия 15 и да се увеличават вноските.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#2] от "Без соц":

  Като искаш без соц, без соц ти дават!
  При соца жените се пенсионната възраст на жените беше 55 години, на мъжете 60 години. Максималната.
  При капа се образува пазарна ниша за производителите. Памперс за миньори, памперс за продавачки, автоматизирана инвалидна количка с будилник срещу заспиване за строителни работници.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 6. 6 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 426 Неутрално

  " Премиерът Жан-Марк Еро подкрепи плана с аргумента, че е необходимо съвместно споделяне на тежестта, за да се отговори на съвременната реалност, в която средната продължителност на живота се е увеличила значително. "


  Проблемът не иде от увеличената продължителност на живота , а от натрупаните значителни дългове .

 7. 7 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Лигавите французи не са съгласни за пебнсионна възраст над 62 години. В по-гоплямат част от ЕС е над 65 години. По сегашното чешко законодателство, ако се пенсионирам, ще е на 66 години.
  Хората живеят по-дълго, а и повечето старци са относително здрави. Няма деца, така че няма кой да плаща за солидарни системи вече.

  Решението е прехвърляне на осигуровките по лични партиди и кой каквото си изчука на младини, да си го изпука на старини. В Чехия има такава възможност и аз, ако е живот и здраве, ще имам пенсия от три източника - държавна (т.е. по солидарната система) и две "частни", където сам си влагам средства, но и работодателят (болницата) придава % от брутната ми заплата. За това обаче плащам по-ниско социално осигуряване на държавата. Тези частни фондове са гарантирани от държавата - т.е., дори да не са печеливши, ще получа поне сумата, която съм вложил. За сега са умерено печеливши - поне не губя от инфлацията. замислил съм се и за други финансови инструменти с по-високи печалби, но и с по-висок риск, които евентуално да ми осигурят старините.

  На някаква си държава и нейните реформи не е разумно да се разчита.

  E PLVRIBVS VNVM
 8. 8 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Пенсионните реформи в Европа навсякъде се изразяват единствено и само до увеличаване на годините, увеличаване на стажа, необходим за пенсиониране, както и на осигурителната вноска! Оправданието е увеличената средна продължителност на живота! Да у нас при средна продължителност на живота на мъжете 69 години, те се пенсионират на 63 г. 08 м. и при осигурителен стаж 37 г. и 08 м. (тази година)! Всеки може да изчисли разликите! Липсата на средства в пенсионния фонд е основно заради неплащане или непълно плащане (плащане върху минималните осигурителни прагове) на осигуровките от работодателите!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 9. 9 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#7] от "PavelCZ":

  Павле,
  Като се гледаш в огледалото как се преценяваш? като по-умен от собствениците на тези фондове или напротив? Или се преценяваш като по-хитър от държавата?
  Аз не съм! И като глупав човек не искам да плащам пенсионни вноски, но не ми разрешават, което колкото и да съм прост ме навежда на мисълта, че някой иска да ме прекара и то така, че очите ми да изскочат от зор.

  И се замислям за друго. Защо ми е някакъв пенсионен фонд, който да ми харчи парите срещу задължението да не ми плати нищо след време? Много по-лесно би било аз да ги внасям по моя сметка в Националната банка при пазарна лихва, по-точно да не ги внасям, а да ми ги одържат, че аз нямам изградени навици да давам пари.
  Не ставало, даже профсъюзите искат закон с който да те вкарат в затвора ако не се осигуряваш доброволно.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 10. 10 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  [quote#6:"smokingpipe"]Проблемът не иде от увеличената продължителност на живота , а от натрупаните значителни дългове .[/quote]Увеличената продължителност на живота води до непредвидено големи разходи за пенсии, а те водят до дългове.

 11. 11 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#5] от "др. Иванов":

  Добре, я обясни сега, как при соцът сметката излиза! Така си е, по-рано се пенсионираше народът. И как излиза сметката? Със заеми от гнилия капитализъм, разбира се, въпреки тоталната беднотия, наложена на хората през целия им трудов живот.

 12. 12 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  [quote#8:"Ogiigo"]Липсата на средства в пенсионния фонд е основно заради неплащане или непълно плащане (плащане върху минималните осигурителни прагове) на осигуровките от работодателите![/quote]Липсата на средства е заради 4 фактора:

  (1) унищожен пенсионен фонд на социализма (социалистическата собственост бе разграбена и затрита, а паричните ресурси доколкото ги е имало ги изяде инфлацията)
  (2) увеличена продължителност на живота (най-дългата откак се води статистика в България)
  (3) намалена раждаемост (една от най-ниските откак се води статистика)
  (4) огромна емиграция (над 3 милиона за последните 30 години)

 13. 13 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  [quote#11:"ungeheuer"]Добре, я обясни сега, как при соцът сметката излиза! Така си е, по-рано се пенсионираше народът. И как излиза сметката? Със заеми от гнилия капитализъм, разбира се, въпреки тоталната беднотия, наложена на хората през целия им трудов живот.[/quote]Точно така - сметката излиза със заемите на Тошо, които ги изплащаме вече четвърт век, а с новите, които БСП по навик добавя ще ги плащаме поне още толкова време.

 14. 14 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Соцът нямаше заеми. Всички соц. страни имаха толкова заеми, колкото Гърция или два големи германски града.

  Сметката излизаше, защото раждаемостта беше по-голяма, за това се въведе и ергенски данък, след като нямаш деца които да внасят в системата е редно да плащаш повече. Същото е сега и на запад със семейното облагане.
  Втората важна причина беше, че парите оставаха в бюджета на държавата и тя плащаше от бюджета на пенсионерите. В момента така е в Дания. Липсваха всякакви паразитни звена. частните фондове са по закон губещи, защото тяхната издръжка е по-висока банковите лихви и печалбата от акции, дори имотите не се покачват толкова, че да компенсират 5-6% годишна издръжка+инфлация. Това при бюджетно разплащане го нямаше.
  Трето, при соца има свободна инициатива и право да работиш частно, като пенсията беше малък % от доходите. В момента се забрани всякаква дейност и пенсията стана единствен източник на доходи, което автоматично я прави недостатъчна.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 15. 15 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#13] от "Nikolay UK":

  Ама на фона на тия заеми, изначалната тъпота на комунизма ги изяжда със своята неефективност. Това е тъжното, че хем народът не е живял добре, хем е задлъжнял, и това кара хората да са отчаяни, да не им се чака, и да избират поредният Спасител. А то няма как да стане.

  След 30-40 години пазарна икономика ще сме ОК, ако Западът не е станал тотален социализъм през това време.

  Гърците също се набълбукаха здраво но поне ядоха и пиха 20 години - мечтата на др. Иванов.

 16. 16 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Това, което е пропуснато в статията, е фактът, че и в момента във Франция пенсионните вноски са около 9-10% от брутния доход (според бранша, защото фондовете са професионално ориентирани). Тази солидарна система е работела добре в годините след Втората свтовна (както и в останалите европейски държави), защото е имало съвсем малко пенсионери, много работещи, а и пенсиите не са били никак високи. Сега с 10% вноски, продължителност на живота над 80 години и ранно пенсиониране просто няма как да излезне сметката за пенсия в размер на 70% от последните заплати. Не трябва да се забравя, че Франция е една от малкото европейски държави с положителен прираст от раждаемост. А какво има да става в България направо не ми се мисли...

  Жизнь или Life - избор има.
 17. 17 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#12:"Nikolay UK"](3) намалена раждаемост (една от най-ниските откак се води статистика)
  (4) огромна емиграция (над 3 милиона за последните 30 години)[/quote]

  Не е вярно раждаемостта е висока деца раждат деца справка Столипиново, Факултето, Токайто, Максуда и т.н.т.
  Емиграцията е от обич към комунизЪма а наш Циган и милиционер данъци и осигуровки не е свикнАл да плаща така, че последия да дръпне шалтера.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 18. 18 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#14] от "др. Иванов":

  [quote#14:"др. Иванов"]Трето, при соца има свободна инициатива и право да работиш частно, като пенсията беше малък % от доходите. В момента се забрани всякаква дейност и пенсията стана единствен източник на доходи, което автоматично я прави недостатъчна. [/quote]

  Абе човек, какво си пушил, та пишеш тия глупости?!

  При соца беше АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНА каквато и да е частна дейност на лекари, зъболекари, фармацевти, стругари, земеделци (земите бяха иззети в ТКЗС и АПК) и всякакви други професии. Останаха едните художници, някой и друг архитект, музикант и циганите калайджии. Аре стига си писал измишльотини! Как не ви е срам да се опитвате да манипулирате младите хора в България, които не са имали "щастието" да бъдат съвременници на соц-простотиите преди '89-та! Ако някой имаше домашно направен електрожен от стабилизатори за телевизор можеше да си има сериозни проблеми, защото това беше "средство за производство" и прокълната възможност да работиш "на частно". И изобщо "частник" беше мръсна дума. И сега чувам разни малоумници да обиждат на "частник"!

  Жизнь или Life - избор има.
 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  На моите детски години имах живи две баби и двама дядовци. Но тези общо 4 неработещи имаха 8 работещи /деца/млади. Същите тези 8 работещи/млади имаха общо 5 деца.
  И ето крайната сметка
  4 пенсионери
  8 работещи
  5 малолетни
  Общо 8 човека издържат 9 човека.
  Всеки сега да си направи сметката в своята фамилия.

  подпис
 20. 20 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#2:"Без соц"]Кой ще държи работник на 60 години? Човек на тази възраст не е толкова активен.Няма такава производителност калкото 30-40 годишен[/quote]

  Един учен, професор или лекар на 60 години има много повече опит и точно това го прави много по-ценен от 30-годишния.

 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Сега аз съм пенсионер, но работя. Ако изключим, че работя сметката ми е следната
  1 внуче
  3 мои деца т.е. работещи
  5 пенсионери общо на моите 3 работещи деца

  Общо 3 човека издържат 6

  подпис
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Проблемът във Франция е огромният процент младежка безработица. Много от пенсиониращите се искат да продължат да работят поне още няколко години, по иконочимески съображения, но на много места има строг таван на възрастта с цел да се намира работа на младежите. Масово преподаватели не могат да си довършат учебната година, защото ги пенсионират в месеца на навършване на възрастта.
  Така са бешили хората да се борят с безработицата, а в същото време тя се покачва за 27-ми пореден месец. Парадокси.

 24. 24 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "Сега в личните стопанства се произвеждат около 24% от селскостопанската продукция, в т.ч. 40% от месото, 25% от млякото, 54% от яйцата и 28% от зеленчуците. Получените резултати обаче съвсем не са пределът на неговите възможности."
  Това е от уводът на "Книга за личното стопанство" излезнала през 1981 г. в 50 хиляди тираж.

  Тази продукция давана при соца само от частни стопани е значително по-голяма по обем от цялото ни селскостопанско производство сега.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 25. 25 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  [quote#7:"PavelCZ"]Няма деца, така че няма кой да плаща за солидарни системи вече.

  Решението е прехвърляне на осигуровките по лични партиди и кой каквото си изчука на младини, да си го изпука на старини.[/quote]

  В голяма грешка си - и двете системи, солидарната и капиталовата, разчитат да има млади, които да работят и издържат старите.

  Ако всички стари имат по 1 милион в партидите си и по 30 години (от 60 до 90 примерно) се излежават, а младите (на брой колкото старите) трябва да работят, за да им осигурят безгрижни старини - те ще се разбунтуват.
  И да имаш капитал, отде ще се вземе възвръщаемостта на този капитал, ако няма кой да работи?

  В заключение, ако има повече млади хора от стари - и солидарна, и капиталова система могат да работят. Ако има повече стари отколкото млади (както е тръгнало) - и двете ще се сринат.

 26. 26 Профил на tanazius
  tanazius
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#23:"cup_of_tea"]Така са бешили хората да се борят с безработицата, а в същото време тя се покачва за 27-ми пореден месец. Парадокси.[/quote]
  Управляват социалисти, какво те учудва?!

  "Социализмът е философия на провала, люлка на невежеството, евангелие на завистта; неговата основна добродетел е равенство в мизерията, нищетата и немотията."
 27. 27 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#2] от "Без соц":

  Така се случват нещата в България, но никъде другаде по света... но за това сме си виновни ние.

 28. 28 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#20:"cup_of_tea"]Един учен, професор или лекар на 60 години има много повече опит и точно това го прави много по-ценен от 30-годишния.[/quote]

  А един доктор хонорис кауза колко е по - ценен !!!

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 29. 29 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#22] от "др. Иванов":

  Няма к'во да питам за лозунгите на соц-а - видял съм ги и съм ги чел от самото им създаване. Не съм някой на 30-40, който едва ли помни идиотизмите на БКП, активните борци и лагерите!!!

  Всичко, което се произвеждаше в частно стопанство ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се продаваше на държавата. Имаше някои малки изключения за пресни плодове и зеленчуци, но месо, мляко, сирене, колбаси не можеше да се произвеждат и разпространяват с търговска цел от ачстни лица. Който е имал роднини на село или в малък град може да е имал щастието да му отгледат някое пиле или кокошка (че и яйца!) или още по-добре прасе и да го превърнат в луканки, но това изобщо не може да се нарече частен бизнес. Това си е за лични нужди, защото нямаш право да го продаваш на пазара в София. И в ден днешен много хора си гледат магданоз и босилек на терасата, но това не ги прави земеделци. Даже и домати съм виждал на някой по-слънчев балкон на "Парчевич" в София.
  И като става дума за частна инициатива, много добре помня как през '89 дойде един партиен чукундур да разяснява в учереждението новата политика на партията, която щяла да позволи (при много строг контрол!) на определени хора да произвеждат на частно ограничени количества яйца. Основната опасност идвала от възможността да произведат повече яйца и да забогатеят!!! При тези думи повечето направо онемяхме, а партийните другари побързаха да изръкопляскат. Та не ми е ясно за каква точно частна инициатива и за кои години ми говориш?!

  Жизнь или Life - избор има.
 30. 30 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#28:"Танас"]А един доктор хонорис кауза колко е по - ценен !!![/quote]

  Той сам си каза - "безценен съм"

 31. 31 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#29] от "Дразнител":

  Много ме кефи как разчекваш Иванов за пълните глупости, които говори. По-трудно е (но не невъзможно, все пак фантасмагориите му са наистина потресаващи), когато не си живял тогава.

 32. 32 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#3] от "Велислав":Българинът живее поне десет години по кратко от западноевропейците. За качеството на живот да не говорим. Ти ако искаш работи докато гушнеш букета.

 33. 33 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#4] от "др. Иванов": Другарю Иванов,Пенсионният фонд оставен от монархофашисткото правителство е бил на стойност един милиард ЗЛАТНИ български лева. От него държавата е вземала на заем преди девети в случай на необходимост. Притежавал е акции почивни домове,санаториуми. Къде отидоха парите и всички тези неща като взехте властта. По-добре се скрийте някъде и замълчете. Срамота е крадеца да вика дръжте крадеца. Да не го бяхте пипали.

 34. 34 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#29] от "Дразнител":

  Живял си, то освен да живееш трябва и акъл за да разбереш къде и защо живееш. Държавата не изкупуваши нищо, а Централния кооперативен съюз и затова имахме мощно селско стопанство. Всички фермери в момента искат това да се възстанови, защото дребни търговци (джамбази) не могат да крепят изкупуването. Изкупните цени бяха сигурни и високи и точно от тези стопанства турците теглиха по 50-80-100 хиляди от банките, като се изселваха.

  Първите частни механи отвориха през 1981-82 г., частни магазини е имало винаги, но трябваше да си инвалид, а нямаше други майстори освен частни. Всъщност имаше едни Комбинати за услуги или нещо такова, но не зням някой да ги е ползвал.

  При соца вие се натягахте и искате да правите кариера, затова се пънехте по държавното и ненавиждахте всичко частно. Даже "интелигенцията" беше измислила дума за частниците "черногребци", т.е. хора дето се погребвали в мрака на частното вместо да ходят по театри и опери (поредица от статии във в. Култура)

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 35. 35 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#33] от "neznaiko_2011":

  Няма такъв фонд, спрете глупостите! Имам в библиотеката всички Статистически годишници на Царството и пенсионно осигурени през 1944 г. са били около 100 хил. човека, като държавата е плащала малки пенсии на военно-инвалиди, деца на убити по войните и т.н.
  Пенсията е била толкова рядко нещо, че една куца мома е била най-търсената партия за женитба, защото имала пенсия от убитият си баща-офицер.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 36. 36 Профил на antons
  antons
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#22] от "др. Иванов":
  Соц педалисимуса пак изтрепа рибата! Ей - иди в Северна Корея да бачкаш частно бе изрод ниеден!

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#34] от "др. Иванов":

  Иванов, смешни са ти коментарите, защото ти си си капиталист по душа. Не знам какво толкова си се влюбил в соц-строя! Ти просто го изкарваш с умели манипулации рая за капитализма, с щедра държава, която да го покровителства - утопия направо!

  Не знам как ще се разбереш с кукуто Кихано, който е против частната собственост

 39. 39 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  За да съм точен:
  В периода 1930-1938 г. пенсии получават между 67 и 100 хиляди човека.
  Изплатените пенсии се равняват по покупанелна способност на 140 млн. хляба или по сегашни цени около 160-170 млн. лева, при 7 млрд. сега, това е към 30 пъти по-малко.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 40. 40 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#3] от "Велислав":

  Не знам какъв си но очевидно си говедо и то глупаво. И си тъп като галош защото не знаеш Тиквата какво направи с нас пенсионерите. Замрази пенсиите, а допусна новите пенсионери да получават драстично по-големи пенсии от замразените при еднакви пенсионни показатели. Първо от замразяването загубих почти 2000 лева и второ човек който днес се пенсионира с моите индувидуален коефициент и осигурителен стаж получава с 70 лв повече

 41. 41 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#38] от "ungeheuer":

  Соц строй не е имало в България, така наричахме държавният капитализъм. Строят при Тодор Велики беше изграден изцяло на конкурентна основа и по законите на икономиката, което позволи България да влезе в първите 30 държави по ондекс на човешко развитие, а сега сме след 50-то.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 42. 42 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#38] от "ungeheuer":

  Сега и ме ще изкарате комунист проклет, но ви пожелавам да станете пенсионери като мен, да не сте виждали море от 30 години, да не можете да си платите сметките. Не знам на колко години сте, но няма начин някой от родът ви, както Тиквата, Лиленцето и много други да не са имали в рода си твърдоглав комунист. А със сегашните коментари искате да получите опрощение.

 43. 43 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#41] от "др. Иванов":

  Напротив, строят на Тодор Галоша ни изкара оттам. Признавам, че отвреме навреме успешно е точил пари от Съюза към нас, но това е до време.

  До коментар [#42] от "stoicho2":

  Никакво опрощение не искам, в рода си имам поколение правоверни комунисти - не родителите ми, а 3/4 от техните. Дядо ми до ден днешен си вярва, че са строили хубав ред и т.н. но аз го намирам за напълно грешен, и също така си вярвам, че само капитализъм може да извади една общност от тинята.

 44. 44 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  [quote#15:"ungeheuer"]Това е тъжното, че хем народът не е живял добре, хем е задлъжнял, и това кара хората да са отчаяни, да не им се чака, и да избират поредният Спасител. А то няма как да стане. [/quote]Много добре казано!

 45. 45 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Всъщност и другаря Иванов и останалите са прави в своите аргументи. Въпросът е къде е златната среда? Къде е идеалният вариант, който да пасва в народопсихологията, култрата и работните навици на българина.
  Не можем да сме като американците, да бачкаме по 90 часа седмично, не можем и да сме като гърците - по 10 часа.
  Икономиката ни трябва да е ориентирана към производство на земеделска продукция (заради % плодородната и обработвемата земя), леката промишленост, туризма (ясно защо), транспорта (стратегическото местоположение), услугите и част от тежката индустрия (колкото да си задоволяваме вътрешните нужди).
  Въвеждаме почасово заплащане (като във всяка бяла държава) и всеки да си знае какво и колко е изработил.
  45-часова работна седмица, допълнителните часове по друга тарифа. 8% от БВП за образование и 8% от БВП за здравеопазване. Стимули за родители имащи висше образование спрямо размера на заплатите им.
  Бием политиците през пръстите при най-малкото съмнение за корупция.
  България става Швейцария след 30-40 години.

  Fortuna favet fortibus.
 46. 46 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#35:"др. Иванов"]Няма такъв фонд, спрете глупостите! Имам в библиотеката всички Статистически годишници на Царството и пенсионно осигурени през 1944 г. са били около 100 хил. човека, като държавата е плащала малки пенсии на военно-инвалиди, деца на убити по войните и т.н.[/quote]
  ==============
  ДрОгар защо лъжеш като кумунист ?
  ==============
  История в България[редактиране]
  Историята на социалното и в частност на пенсионноосигурителното осигуряване в България започва 8 години след Освобождението, с приемането на Закона за пенсиите за инвалидност на военните лица от 11 ноември 1886 г. Той е считан за доста несъвършен, затова някои приемат за първи подобен акт Закона за пенсиите на учителите от 15 декември 1888 г. (влязъл в сила на 12 януари 1889 г., след публикуването му в бр. 4 на Държавен вестник), прокаран от правителството на Стефан Стамболов. С него започва изграждането на осигурителната система. Първоначално тя обхваща само държавните служители и работниците в държавните предприятия, а от 1918 г. и работещите в частните предприятия.

  До войните за национално обединение, размерът на пенсиите е давал възможност за едно добро съществуване на пенсионерите, предвид малкия им брой и нарастващия демографски потенциал на страната. След двете национални катастрофи, завършили с подписания Ньойски договор, започва продължителен процес на обезценяване на пенсиите по обективни причини, който е прекъснат за кратко през 30-те години на 20 век и е възобновен отново по време на Втората световна война.

  С приемането на Закона за общественото осигуряване от 1924 г. и на Закона за пенсиите за изслужено време от 1932 г. е оформена фондовата система за социалното осигуряване в България.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 47. 47 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  [quote#15:"ungeheuer"]След 30-40 години пазарна икономика ще сме ОК, ако Западът не е станал тотален социализъм през това време. [/quote]Западният социализъм който БСП го обещаваше междувременно рухна и на Запад - навсякъде се разграждат пенсионните системи, намаляват се или се премахват помощите за безработица. Просто и западния социализъм е бил построен на пясъчна основа - с цената на вземане на заеми от частни вложители.

  Сега когато социалните държави в Европа вече не са в състояние да си плащат заемите се осетиха, че не може да продължават и с техния социализъм. Та всеки социализъм е до време и рано или късно сметката идва.

 48. 48 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#35:"др. Иванов"]Няма такъв фонд, спрете глупостите![/quote]

  Я прочети бавно и на глас.

  http://www.parliament.bg/pub/StenD/2013071603572628051946_67.pdf

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 49. 49 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  [quote#19:"Иван К"]На моите детски години имах живи две баби и двама дядовци. Но тези общо 4 неработещи имаха 8 работещи /деца/млади. Същите тези 8 работещи/млади имаха общо 5 деца.
  И ето крайната сметка: 4 пенсионери, 8 работещи, 5 малолетни.
  Общо 8 човека издържат 9 човека. [/quote]Ще ти кажа как е сметката при мен: Родителите ми са в България, а аз работя и плащам данъци в чужбина, с други думи - 2 пенсионери, 0 плащащи данъци. Е как да има големи пенсии?

 50. 50 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#49] от "Nikolay UK":

  И двамата знаем, че капитализма (или неолиберализма) се базира на растежа и пазарите. Няма растеж, няма пазар, няма нови капитали (тоест старите се преразпределят) -> няма капитализъм. Във всеки учебник по икономика в първи урок пише: Ресурсите са ограничени и крайни.
  Питам се един ден когато ресурсите на земята привършат какво точно ще правим? Хайде ние няма да сме живи, но внуците, правнуците ни?

  Fortuna favet fortibus.
 51. 51 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  [quote#14:"др. Иванов"]Трето, при соца има свободна инициатива и право да работиш частно, като пенсията беше малък % от доходите.[/quote]

  +++ Тема за размисъл.

 52. 52 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ogiigo":

  Сравнявайте коректно - средната продължителност на живота за мъжете е 69 години но средната пенсионна възраст за трета категория е 58 години т.е над 10 години средна преживяемост. А за огромния брой първа категория - военни, полицай и всякакви други средната пенсиона възраст е 53 години. А средната им продължителност на живота не е много по-ниска. Така че на практика се получава че пенсията+детството стават над половината живот а няма как системата да е стабилна ако средно не се работи поне 2/3 от средната продължителност на живота.

 53. 53 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ogiigo":
  До коментар [#52] от "m17":
  Не се гледа средната продължителност на живота (която е 70 за мъжете), защото тя представя очакваната продължителност, ако човек се е родил сега (и включва детска смъртност и други фактори).
  Гледа се очакваната продължителност на живота от възрастта, на която настъпва събитието. В случая на 63 г. средната продължителност на предстоящия живот е 15 години (т.е. ако си доживял до 63 ще живееш средно до 78 г.)

 54. 54 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#34] от "др. Иванов":

  Така, така. В квартала имаше един обущар, който кърпеше обувки по няколко пъти. Този занаят не умря при соца, защото имаше сериозен недостиг на всякакви стоки, включително облекла и обувки. Имаше и шивачи. Но всички бяха под шапката на въпросния "комбинат за битови услуги" и работеха "частно" след 17:30, събота следобяд и в неделя (в събота по онова време се работеше до обяд). Шили са ми панталони на "Графа" още от дете. За тогавашните заплати и цени не беше никак евтино - ако не се лъжа към 16 или 20 лева при 100-120 лева заплата. И народа ходеше по шивачи, защото нямаше конфекция в магазините. В ЦУМ ставаха опашки за какво ли не. Нямаше щанд, на който да не се засуче опашка за нещо - я за крушки, я за тоалетна хартия, дамски чорапи, печки, перални, телевизори, хладилници и изобщо всичко за което може да се сетиш. Абе ти не помниш ли каква мания беше обзела народа при откриването на магазина на Hush Puppies на Дондуков? Ами хората спяха на улицата!!!! За обувки, които струваха 32лв - огромна сума за тогавашните заплати (през '88 бяха стигнали към 200лв)! Ама айде стига съм писал, че това изобщо не е по темата за пенсиите. Само мога да ти кажа, че тук, във Франция, ателиета за ремонт на обувки, "ловене на бримки" и други подобни изобщо не съм виждал (хипотетично може и да съществуват). Има обущари, които правят дизайнерски модели, както и шивачи, но това е за богати хора с индивидуални изисквания. Всичко останало го има в предостатъчни количества в магазините на цени като в БГ, че и по-евтино.

  Жизнь или Life - избор има.
 55. 55 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#54] от "Дразнител":

  Извинямвай, но защо реше, че ме интересува съдбата на голтаците при соца? Да си учил като е трябвало!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 56. 56 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#41] от "др. Иванов":
  Другарю, българската соц икономика се крепеше изцяло на СССР, не знам как реши, че е била много конкурентна, но след като през 80-те братушките ни орязват далаверата за реекспорт на съветски нефт на стойност 2 млрд долара годишно, България остава без конвертируема валута (и отчаяно се опитва да си я набави като прави подразделения в чужбина и се мъчи да излезе на западния пазар).
  Селското ни социалистическо стопанство също е устроено така, че без пазарни механизми да бълва продукция за СССР, което позволява да се постига икономия от мащаба и да се прави на консерви всичко, което не може да се пласира и така успяват да поддържат по-ниски цени на храните в България

 57. 57 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ок 43 години трудов стаж НО за всички без изключение!
  И за депутатите и за министрите.

 58. 58 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#55] от "др. Иванов":

  [quote#55:"др. Иванов"]...че ме интересува съдбата на голтаците при соца? Да си учил като е трябвало! [/quote]

  Верно при соц-а в БГ интелигентните и образовани хора бяха почти голтаци, а на активните борци им носеха храна от УБО всеки ден и им пращаха чистачки поне два пъти седмично - нещо, което беше обявено за упадъчно явление на капитализма (да имаш домашна прислужница). Рабфак-овците пък бяха шефове в предприятията и се имаха за голяма работа щото имаха големи заплати и партийни книжки. Но нищо особено между ушите. Единственото, за което съжалявам тук във Франция е, че не можах да избягам от БГ още преди '89!

  Жизнь или Life - избор има.
 59. 59 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Eто това са големите нации. Консенсус за 25 години напред, за да има всеки платец някакви поне груби перспективи какво да очаква накрая, ако внася съвестно през това време. А че няма рискове да изплуват от някъде 922 хиляди инвалиди като у нас (т.е. за френските размери биха били 8 милиона) - имунната система на френската държава е доказала, че преборва подобни вируси, за разлика от българската. Нищо, че се водят много социална държава.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK