Франция 2013: Без розови очила

Франсоа Оланд стана най-непопулярният президент на Петата република

© Reuters

Франсоа Оланд стана най-непопулярният президент на Петата република"Ама във Франция все още има работа?!"


С такова искрено учудване реагира мой познат французин, живеещ в България, на новината, че общ приятел има предложение за работа във Франция.


Въпросът му обобщава един от основните проблеми, които продължаваха да мъчат населението на втората европейска икономика и през 2013 г. – високата безработица. Въпреки ангажиментите и заявленията на правителството на Франсоа Оланд икономическото състояние на страната не се подобрява, а решителните мерки си остават в областта на политическото говорене. Голяма фискална реформа така и не се състоя, силно критикуваната ставка "богатство" от 75% се превърна от данък върху доходите в данък върху заплатите, а пенсионната реформа беше определена от анализаторите като твърде малка и твърде разтеглена във времето промяна.
В резултат на всичко това миналия месец Франция изгуби още една степен от оценката си за кредитоспособност, давана от международната агенция S&P, и рейтингът й вече е третият по скалата – АА.


Най-яркият знак за неотслабващото усещане за криза и за умората на французите от стагнацията обаче са рейтингите на управляващите и конкретно на държавния глава. Месец след месец одобрението за него вървеше стремглаво надолу, подобрявайки най-различни антирекорди, докато през ноември не се оказа, че Оланд е най-непопулярният президент на Петата република.


В началото на годината казусът за или против легализирането на еднополовите бракове изкара на улиците десетки хиляди французи

© Associated Press

В началото на годината казусът за или против легализирането на еднополовите бракове изкара на улиците десетки хиляди французи


Като негов успех през последната година може да се посочи обещаното легализиране на гей-браковете. Определян като най-съществената социална реформа във Франция след премахването на смъртната присъда през 1981 г., законът "брак за всички" се оказа и най-спорната социална инициатива на социалистите. Той предизвика силни обществени реакции и многохилядни шествия както в подкрепа, така и срещу революционната промяна. Победата на Оланд на този фронт обаче нямаше как да компенсира колебливото му представяне на останалите.


На фона на общественото недоволство все по-видна и все по-силна ставаше подкрепата за крайната десница. През октомври победата на нейния представител – Националния фронт – на частични местни избори в южен регион с население под 20 хиляди души беше разтълкувана като тревожна диагноза и заплашителна прогноза за бъдещата ориентация на френските гласоподаватели. През последните месеци Марин льо Пен успя да се възползва от икономическата несигурност на французите и с внимателни корекции в реториката на своята партия увеличи броя на нейните симпатизанти. Според последните социологически проучвания евроскептичната партия вече е първа политическа сила в страната.


Освен от разочарованието от управляващите Националният фронт е облагодетелстван и от слабостта на традиционната десница. След оттеглянето на нейния бивш звезден лидер Никола Саркози тя е разкъсвана от междуличностни борби за власт и не съумява да предложи някаква политическа алтернатива.


Лидерката на крайнодесния Национален фронт вероятно е политикът, спечелил най-много през тази година

© Associated Press

Лидерката на крайнодесния Национален фронт вероятно е политикът, спечелил най-много през тази година


Третият коз на Льо Пен са проблемите с имиграцията. Въпреки твърдата, понякога вървяща по ръба на допустимото реторика на вътрешния министър Манюел Валс управляващите досега не успяват да се противопоставят успешно на засилващите се антиимигрантски и понякога дори расистки настроения. След като по-рано през годината жертва на обиди на расистка основа стана министърът на правосъдието Кристиан Тобира, родом от Гвиана, преди броени дни новата Мис Франция 2014 Флора Кокрел беше засипана от оскърбителни коментари в социалните мрежи заради това, че е от френско-бенински произход.


Разграничавайки се от подобни прояви, Националният фронт запазва популистките си послания и мобилизира всичките си сили в очакване на предстоящите местни избори през март и вота за евродепутати в края на май 2014 г. Тази есен Льо Пен сключи съюз с холандската антиислямска Партия на свободата и принципно споразумение с крайнодесните формации от други пет държави с цел обща стратегия за евроизборите. С оглед набирането на скорост на тези партии и в други страни става все по-възможно в бъдещия европарламент да се появи нова евроскептична група.


А докато през 2013 г. Франция продължаваше да се бори с вътрешните си проблеми, не можем да не отбележим и някои важни стъпки, които страната направи на международната сцена. Неочакваното започване през януари на всъщност внимателно планираната военна акция в Мали и изпращането този месец на военни части в Централноафриканската република следват обичайната за Париж външна политика за хуманитарна намеса от една страна, и за опазване на икономическите интереси – от друга.


Френските части влязоха в Мали, за да предотвратят разцеплението на страната, северната част на която беше овладяна от ислямистки бунтовници, и за да осигурят урановите си мини в съседен Нигер

© Associated Press

Френските части влязоха в Мали, за да предотвратят разцеплението на страната, северната част на която беше овладяна от ислямистки бунтовници, и за да осигурят урановите си мини в съседен Нигер


Операция "Сервал", която целеше да се противопостави на терористичните групи, овладели северната част на Мали, беше посрещната като цяло положително и за кратко се опита да представи Оланд като решителен и обединяващ военен лидер. Това впечатление обаче беше безвъзвратно изгубено по време на дискусиите около евентуалното нападение над Сирия в края на лятото. Обещанието на френския президент да се включи във "всяка военна атака", водена от Вашингтон, без да се консултира за това със своя парламент, за разлика от британския премиер Дейвид Камерън и американксия президент Барак Обама и последвалият обрат в преговорите за Сирия поставиха Оланд в изключително слаба позиция. Вместо да опровергае атаките на противниците си за липсата му на опит във външната политика, непохватната му реакция за Сирия само ги потвърди.


Нещо повече, тя постави под светлината на прожекторите слабостта на самата Франция, полагаща огромни усилия да възвърне някогашната си дипломатическа тежест на световната сцена или поне да прикрие нейното олекване.


Що се отнася до започналата преди броени дни операция "Сангарис" в разкъсваната от насилие Централноафриканска република, около нея се шуми много по-малко, отколкото около тази в Мали. Сред възможните причини за това е липсата на яснота около нейното финансиране. Бюджетът за външни операции е калкулиран много преди решението за "Сангарис". В допълнение, за догодина са предвидени съкращения на бюджетните разходи, от които министерството на отбраната не е имунизирано. Дори интервенцията в ЦАР да не продължи дълго, тя не може да струва под няколко десетки милиона евро, които засега не е известно откъде ще бъдат пренасочени.


В заключение, нищо не сочи към това, че 2014 г. ще бъде по-лека за правителството на Оланд. Напротив, изпитанията продължават.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на USSR
  USSR
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Дали пък ще вземе да сбъдне прогнозата на Лорънс Съмърс за ЕС ?

  pacta sunt servanda
 2. 2 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Въпреки ангажиментите и заявленията на правителството на Франсоа Оланд икономическото състояние на страната не се подобрява, а решителните мерки си остават в областта на политическото говорене."

  Бих перефразирала горното изречение по следния начин:
  "Въпреки мерките от страна на правителството, френската икономика все още някак се крепи".

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 3. 3 Профил на dmtr
  dmtr
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#1:"USSR +"]Дали пък ще вземе да сбъдне прогнозата на Лорънс Съмърс за ЕС ? [/quote]

  ЕС има шанс в 21-ви век.
  И Украйна и Русия имат шанс в 21-ви век.
  Този шанс - да работим заедно.
  Глупави менторски тон на ЕС - може да унищожи шанса за всички бели държави.

 4. 4 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Най-непопулярен, ама си го избраха нали?
  Или кой ми ... в гащите?

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
 5. 5 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#3:"dmtr"]Глупави менторски тон на ЕС - може да унищожи шанса за всички бели държави. [/quote]

  Ако под "бели държави" се има предвид развити страни с устойчива демокрация, Русия и Украйна не попадат в тази група.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 6. 6 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 733 Разстроено

  Сляпото либертарианство доведе светът до колапс - от ефекта сътвори грандиозен дефект!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 7. 7 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Неутрално

  "Като негов успех през последната година може да се посочи обещаното легализиране на гей-браковете. Определян като най-съществената социална реформа във Франция "
  ================================
  Само че тази "най-успешна соц. реформа" (ако това може да се нарече успех) не може да изxранва нацията.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 8. 8 Профил на dmtr
  dmtr
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#5:"magen_enoshi"]Ако под "бели държави" се има предвид развити страни с устойчива демокрация, Русия и Украйна не попадат в тази група. [/quote]

  Къде цветни деца родени по-малко отколкото белите деца.
  Например в Съединените щати - цветни деца, родени повече. И в Украйна - бели деца, родени повече.
  Разбира се, всички деца са добри, но това не променя факта.

 9. 9 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#8] от "dmtr":
  Не се прави на неразбиращ. "Жълтите" държави -Ю. Корея, Япония и Сингапур, са много по -"бели" от "белите" Русия и Украйна

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 10. 10 Профил на dmtr
  dmtr
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#9] от "magen_enoshi":

  Аз е - мое мнение. Ти е - друг изглед.
  За теб и "черн човек" - бял, ако той е срещу Янукович и Путин.

 11. 11 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#6:"Geoimg*"]Сляпото либертарианство доведе светът до колапс [/quote]
  Ако наричаш политиката на бюджетни дефицити и безразборно трошене на народна пара "сляпо либертарианство" - така да бъде.

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 12. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Социалистите почти винаги и почти навсякъде са некомпетентни управляващи, готови само да трошат пари, дето ще ги плащат внуците ни. С изказването "След нас - потоп", приписвано или на мадам дьо Бари, или на Мария Антоанета, френското кралство си подписа смъртната прсъда.

  E PLVRIBVS VNVM
 13. 13 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Кучетата си лаят, а кервана си върви. Така може да се резюмира статията, която казва все пак и верни неща. Но не казва всички неща. Защо Франция е любима тема за критики? Има две причини. Едната е, нейната репутация като "ляво" ориентирана икономика. Естествено критиките тук идват "от дясно". Втората причина е, че Франция не е сателит нито на САЩ нито на Русия и това е постоянен източник на завист.
  Но наистина ли толкова зле се живее във Франция? Статистиката показва, че тази година за Коледа французите ще изхарчат 7% повече пари от миналата година. Невреоятно, но факт, нали?

  Любомир
 14. 14 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 897 Весело

  Французите са по-големи мрънкала и от българите

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 15. 15 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Толкова много млади хора под 30 г. не съм виждал другаде освен във Франция. И съотношението с черните все още е в полза на белите. Франция ще изплува от кризата, имат достатъчно потенциал, ние да му мислим...

 16. 16 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#13] от "Любо":

  Само в главите на англичаните и на немците, французите са изостанли, а икономиката им е в колапс. Реално защо говорим за криза във Франция, когато дълга й е с 4% по-висок от БВП, а сумарно е по-малък от този на Германия? На някои хора не им харесва, че французите винаги играят своя игра и не им пука нито от САЩ, нито от Русия, нито от ЕС, нито от никой, а гледат собствения си интерес. И май това дразни големите империи. Но в едно съм сигурен - французите няма да отстъпят никога от тази догма, завещана им от генерал де Гол.

 17. 17 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#12] от "PavelCZ":

  Павелчо че те социалистите нали са ваши хора.....те във вашите ложи бяха фабрикувани......
  По статията авторката нищо не споменава за злополучния френски десант до село Коиловци в който френските командоси бяха ошамарени от нашите селяни като крадци на кокошки хаха
  http://www.segabg.com/article.php?id=622313

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK