Слабо образование пречи на младите в ЕС да си намерят работа, твърди проучване

Слабо образование пречи на младите в ЕС да си намерят работа, твърди проучване

© ReutersСтроителният сектор в Испания се е свил с повече от 60% по време на икономическата криза и въпреки това университетите в страната продължават да бълват архитекти и строителни инженери, като техният брой се е увеличил със 174% от 2005 г. насам. Ето ви идеален пример за един от основните източници на младежка безработица в Европа - неспособността на образователния сектор да реагира бързо на промените и да преформулира работната сила.


Това се казва в обширно проучване на връзката между образование и заетост, проведено от консултантската компания "Маккинзи" (McKinsey & Company) сред 5300 млади европейци, 2600 работодатели и 700 технически училища, колежи и университети от Франция, Германия, Гърция, Италия, Португалия, Испания, Швеция и Великобритания. Основният извод е голямото разминаване между наученото и уменията, които се изискват от тях в бизнеса.


Всеки трети бизнесмен не успява да намери младежи с подходящите умения, а близо 27% са отговорили, че през 2013 г. не са успели да запълнят дори стартови позиции в компанията си и са ги оставили вакантни.
В ЕС почти 11% са без работа, но при младежите до 25 години този дял е над два пъти по-голям - 23.6% (или 5.6 милиона души). В Испания без доходи от труд са 57.7% от младите, а в Гърция - 54.8%.


В анализираните 7 сегмента на младежката възрастова група само в един, представляващ едва 10%, казват, че са успели да си намерят подходяща работа бързо и са доволни от нея.


Други две групи с общо 11% от младежите са доволни от подкрепата, която са получили, и относително доволни от работата си. Но и представителите и на двете не показват мотивация да се обучават и това започва да им тежи малко по-късно в кариерата.


В останалите четири сегмента са събрани 79% от анкетираните, които са недоволни от положението си след дипломирането, мнозина не могат да си намерят работа, а който вече работи, смята, че позицията му не отговаря нито на амбициите, нито на степента му на обучение.


От "Маккинзи" призовават политици, образователен сектор и бизнес да излязат от своите тесни рамки и да работят заедно за уреждане на тази разрастваща се криза. Ролята на предприемачите трябва да бъде водеща и да се свържат с университетите, където преподавателите пък създават прекалено оптимистична картина за шансовете на възпитаниците си. 


Докато 74% от обучаващите са убедени, че студентите им получават нужните умения при тях, на същото мнение са едва 35% от работодателите.


Мона Мършед от компанията казва, че има нужда от по-добри стажове на по-ниска цена. Друг проблем е владеенето на езици, защото втори език помага да се намери работа както в чужбина, така и за международна компания у дома.


Сега е моментът - когато Европа показва признаци за устойчиво икономическо възстановяване - да се помогне на ученици и студенти да получат подходящото обучение за работа, която ще се появи на пазара след няколко години, препоръчват авторите на изследването. "Те се нуждаят от по-добра информация за различните типове кариери, които могат да последват, както и от по-добра мотивация да се възползват от възможностите", се казва в текста, в който се предупреждава още, че висшето образование става все по-скъпо в Европа.


Затова се препоръчва държавата и частни финансови институции да предлагат нисколихвени кредити за обучение на младежи, които упорито опитват да се намерят работа, както и работодателите да спонсорират обучението на свои потенциални служители. В доклада се посочва, че почти една трета от желаещите да се обучават след завършване на гимназия - особено тези в Португалия, Италия и Гърция - не могат да си го позволят, защото е скъпо.


Препоръчва се разбиване на курсовете на по-малки модули, така че те да станат по-удобни за посещение и да се използват технологии от компютърните игри.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Това е напълно вярно, за съжаление, ситуацията при нас в тази сфера е значително по-тежка.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 573 Неутрално
 3. 3 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 442 Весело

  Ха-ха слабото образование пречело.Ама веднага след това пише за силно образовани вишИсти дето си стояли безработни.Силното образование пречи бе.Такиви с вишу с лопата да ги ринеш из европата.Нема такива дето са за бачкане с ръчичики.На бизнеса му енужна маса от бачкатори а не тълпа от образовани дрънкала.Образованите нямат никаква лоялност.Се акъл дават.Нямаме нужда от акъл.Трябват мълчаливи изпълнители.Каквото го изкомандариш това да върши.

 4. 4 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#3:"vicovnic"]Ха-ха слабото образование пречело.Ама веднага след това пише за силно образовани вишИсти дето си стояли безработни.Силното образование пречи бе.Такиви с вишу с лопата да ги ринеш из европата.[/quote]

  така е....

  Слабо или силно..образованието не гарантира Качества.....

  а само , че си ходил на училище пет год

  в конкуретна среда образованието е Необходимо условие

  а Качествата са Досатъчното

 5. 5 Профил на vgs
  vgs
  Рейтинг: 388 Неутрално

  57% от испанските младежи са без или слабо образовани? 54% в Гърция и т.н. Не е сериозно подобно твърдение. Факторите са далеч повече - емигрантската вълна от юг към Европа, увеличената раждаемост (на световно ниво), свиването на пазара, технолотичният растеж, та даже и промените в ценностната система, довели до алтернативни модели на образование, съжителство, цели и така нататък.

 6. 6 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#4] от "Волски":

  Образованието е нужно само на тесен кръг дето могат да си го позволят.За останалите е нужно съвсем друго, майките им да ги научат да четат и смятат и от там директно у фирмата.Там чорбаджията дето се е убразовал сам ще прецени колко и какво ще научи новия.Ама съвсем практично знание.Да си изпълнява задължението и нормата.Друго не му требва на младото копеле.Хем пари ще изкарва хем ще си плати за ученето на занаята.

 7. 7 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#3] от "vicovnic":

  Така де, особено най-добре е да са неграмотни въобще. Защото той, човек научили се да се подписва, с него е свършено като работник.

 8. 8 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#7] от "convince":

  Минимална грамотност е нужна, но повече не.Занаят се учи и със слушане.И без туй ако много чете пак нищо нема да му влезе в празния мозък.Само хаби време.

 9. 9 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1570 Любопитно

  Дали самата образователна система е виновна,преценете сами(Това е от страницата на ВТУ във фейсбук.Аз изтрих пълните имена и ги оставих само с инициали)


  "Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий"
  преди 18 часа чрез мобилния
  Един от вашите коментари от днес:

  Р. А.: Да заебеш лекции и учебници и да се напиеш два дена преди изпита - безценно!!!
  Харесвам · · Сподели

  Водещи изказвания
  100 души харесват това.

  D. A.-K. 4 godini v VT nqmam nevzet izpit sled polivane!
  Харесвам · Отговор · 3 · преди 17 часа

  Т. Д. Така се прави ...полива се обилно !
  Харесвам · Отговор · 2 · преди 17 часа

  K. D.
  Харесвам · Отговор · 1 · преди 18 часа чрез мобилния

  Г. Н. ахахахахаха
  Харесвам · Отговор · 1 · преди 17 час"

 10. 10 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#6] от "vicovnic":

  Така и качество и стандарти, всичко наизуст, после неустойките и делата в Люксембург, ще гледаме да ги пробутаме да ги плати държавата, та да отпускат повече пари за доучване от Броксел.

 11. 11 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#8] от "vicovnic":

  Прав си, всичко което построи България с псевдо образованите е дело на работническата класа и кучетата станаха касапи се с гледане и то майстори.

 12. 12 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Всичко намираше пазар, дори и бурканите с трушия дето малцинствените пикаха в тях за саламура. Всичко поемаше необятният пазар на СИВ без възражения. Тънак занаят е това образование не се изисква никакво.

 13. 13 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#10] от "convince":

  Ами на работника нема нуда да му пълниш главата със стандарти и други глупости.Трябва да го натренираш стриктно да изпълнява технологичните карти.Ама и стиктен контрол да му сложиш.За това не са нужни много ами малко опитни контролиращи.Те ще знаят стандарти и там каквото е нужно.Другите ще изпълняват или ще стоят гладни.Не им трябва да се замислят.Има кой да мисли.ЗА това ще са малкото образовани.Изпърнителни и покорни липсват.Тогава и стандалртите ща се постигат.

 14. 14 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Умствената слабост е гаранция да се издигнеш на високо дори и много високо, толкова високо колкото по-зле си образован. Колкото самия неможеш да си представиш. Стига да изпълняваш нареждания за които някой друг носи отговорност завинаги.
  Например партията-майка кърмилница и хрантутница без значение от името, но предимно комуноцветена в червено.

 15. 15 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#13] от "vicovnic":

  Как бе половин век половин Европа беше покорна и изпълняваше нареждания. Ръководствата и цяла работническо-селска класа от неграмотни изпълняваха нареждания на много по-неграмотни и работата както виждаш закъса здраво.

 16. 16 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  Аме ме, просто има едни циреи в Европа дето се наричат рекрутъри, които объркват цялата игра като са си създали цяла псевдонаука и оттам започват едни циркове безподобни ... така от една страна се вдигат заплатите беконтролно от друга изискванията стават невъобразими ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 17. 17 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Като че ли има нужда от такова проучване. В ЕС на практика вече няма производство, с малки изключения.
  С кризата и строителството се сви. За неквалифицирани и нискоквалифицирани работници няма работа.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 18. 18 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#16] от "ivanchoLA": Да бе, да! А в Америка са цъфнали и вързали. Дават безработицата официално на 6.7%, а тя ефективно е 15-16%. Първо, защото периодът на плащане на помощи е по-къс и второ, защото много повече безработни вече са се отказали да търсят работа. Под 63% от работоспособното население има работа.
  Проблемът не е чак толкова в неподходящо и недостатъчно образование, макар това да е една от причините. Просто тенденцията в развитите държави е такава след последиците на глобализацията.

  heruvim
 19. 19 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Връзката между бизнес и университет се доказва чрез СТАЖ в съответния бранш.
  Една интересна практика за производства с добавена стойност, при изявена връзка между бизнес и университет е КЛЪСТЪРА.
  Но защо в България нещата се развиват по различен начин?
  http://www.capital.bg/biznes/vunshni_analizi/2012/12/05/1962217_zashto_shemata_za_razvitie_na_klusturi_ne_raboti/?sp=0#storystart

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK