Холандия се притеснява от нискоквалифицираните българи и румънци

Холандия се притеснява от нискоквалифицираните българи и румънци

© ReutersХоландия се притеснява от нискоквалифицираните имигранти от България и Румъния и търси стратегии за задържане на учащите и на тези с висока квалификация. Това става ясно от публикуваното миналата седмица проучване на независимия аналитичен център Холандски научен съвет за правителствена политика (WRR). То изследва проблемите, свързани с миграцията на българи и румънци в страната, и предлага различни техни решения.


Основната причина за тревога според експертите е големият брой нискоквалифицирани имигранти, в частност българи и румънци, влезли в Холандия. Въпреки съществуващите трудови ограничения до 31 декември 2013 г. се предполага, че в страната има между 34 и 44 хиляди българи и между 62 и 72 хиляди румънци. И въпреки че днешните европейски трудови мигранти са много по-квалифицирани от гастарбайтерите през миналия век, значителна част от тях се намират на дъното на трудовия пазар и заемат т.нар. гъвкави работни места или временни договори. Това важи с особена сила за българите, изтъкват от WRR. Като цяло българските мигранти в Холандия са с много по-ниско образователно ниво от българите в самата България. Румънците в Ниските земи са една идея по-добре от нас, но ромите и от двете държави са почти без никакво образование.


В момента в Холандия има цели градове и села с висока концентрация на нови, основно нискоквалифицирани европейци, много от които не говорят дори малко холандски, отбелязва проучването. Сред тях турско-българската група е в "най-тревожна" ситуация, тъй като е с много ниски доходи и на практика се движи изцяло в сивия сектор на заетост. Такива градове са Ротердам и Хага, но също и малките населени места в провинциите Ноорд-Брабант и Лимбург. Поради това експертите препоръчват концентриране на политиките върху образованието и интеграцията на имигрантите в холандското общество.
Те изследват и друг феномен – известен като "прахосване на мозъци" и срещан в различни страни. Той може да бъде илюстриран така: въпреки че 21% от българите и 12% от румънците в Холандия са с висока квалификация, едва 11% от българските и 2% от румънските специалисти извършват висококвалифициран труд.


Проучването разглежда и друг аспект на въпроса с мигрантите, а именно големия брой чуждестранни студенти, учещи в страната. След Германия, Китай и Белгия България е четвъртата държава по произход на чуждестранни студенти в Холандия. В момента те са 1600, докато през 2007–2008 г. са били 711. Броят на румънските студенти също е значителен, но е по-малък от българските – 1050. Повечето от тях и най-вече българите обаче се завръщат в родината си, тъй като там не се чувстват у дома, констатират от WRR. Според експертите това е проблем, тъй като страната се нуждае от висококвалифицирани работници, поради което те поставят въпроса за необходимостта от политики за привличане на тези студенти, за да останат те в Холандия и след своето завършване.


Една от идеите на доклада за подпомагане на разрешаването на разглежданите проблеми е държавите, които са най-често обекти на трудова миграция, да инвестират в страните по произход. Инвестицията може да бъде например в здравните системи или в техническото образование (проучването посочва огромния брой емигрирали румънски и български лекари). Друга идея е да се въведат ротационни схеми за висококвалифицирани специалисти и за студенти. Това би гарантирало, че част от специалистите ще се завърнат в родината си, но ще запазят връзките си с Холандия, като така създадените мрежи от знание могат да стимулират икономическите ползи за страната от трудовата миграция. Не на последно място, от WRR припомнят, че подобни решения е добре да се допълват с политики на европейско ниво.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 488 Неутрално

  България се притеснява още повече за тях...

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  ами "дялан камък на всякъде става " . то със специалисти всеки знае да работи .

 3. 3 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Като цяло, българските мигранти в Холандия са с много по-ниско образователно ниво от българите в самата България."

  И обичат мед, ама не пчелен.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 4. 4 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Знаи не искат циганите, ама от студентите няма да се откажат? Много хитри тези холандци бре.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8541 Неутрално

  Ами питат ли ни холандците,ние какво правим с тези неграмотни.Малка част отидаха там,повечето са тука.И ние се чудим какво да ги правим.

 6. 6 Профил на gagnamstyle
  gagnamstyle
  Рейтинг: 221 Неутрално

  На първа среща винаги е така. Скоро ще разберат че не боли.

 7. 7 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 498 Неутрално

  То висококвалифицираните специалисти и ние си ги искаме в България, но накрая избора си го прави всеки човек за себе си. Не за всеки е живота в Чужбина, но същото се отнася и за живота в България...

 8. 8 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  ами тук жив циганин не остана бе ,страдаме

 9. 9 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Холандия по-добре да се притеснява от тия дето изобщо не са квалифицирани.. даже са направо дисквалифицирани.

 10. 10 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 873 Весело

  Е, ние пък се притесняваме от неквалифицирани холандци. Хич не са малко.

 11. 11 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 532 Весело

  До коментар [#3] от "Dehumanizer":

  ааа и желязо обичат

 12. 12 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  не мога да помогна с нищо на холандия, въпросните нискообразовани ц опс българи са граждани на ЕК, които ние дискриминираме , според Холандия, тъкмо ще ги интегрирате

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 13. 13 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Защо просто не треснат по масата и не кажат "НЕ ЩЕМ МУРГАВИ!"

  Евроатлантида
 14. 14 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 434 Неутрално

  С други думи метрополията желае колонията да праща за употреба най-доброто, а огризките може да запази.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 15. 15 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Мале, мале, мале! Какво дискриминационно отношение към европейски гражданЯ! Ама дръжте си ги тези ниско образовани кадри, па да видите на нас какво ни е! Стига сте ни давали само ценни указания. То от далеч е лесно! А студентите си ги искаме, те са си наши деца!

 16. 16 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1519 Весело

  От една страна не искат цигани, от друга искат студенти. Студентите, обаче, видите ли се били връщали в ... България като завършат, понеже не се чувствали добре дошли в Холандия.
  Ми... К'во да ви кажа? - Малко е шизофренична ситуацията. А холандците явно разлика между българи и цигани не правят.
  Ама аз пък трудно се сещам за някой, завършил където и да е в чужбина, дето да се е върнал в България.
  Така че, изобщо, явно холандците пак са прекалили с леките наркотици.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 17. 17 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#16] от "Хриси":

  Слънце, не си права! Моето дете се върна! От Англия и не иска и да чуе вече за тази страна, както и аз! Вчера си го прибрахме от там, след официалното му дипломиране!

 18. 18 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 696 Неутрално

  По-скоро България следва да се притеснява от явлението "прахосване на мозъци", не Холандия.
  Я бързо да интегрирате способните млади българи, като им осигурите достъп, на конкурентен принцип, до средни и висши мениджърски позиции. Стига ксенофобия по холандски!

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 19. 19 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Холандия се притеснява от нискоквалифицираните имигранти от България и Румъния и търси стратегии за задържане на учащите и на тези с висока квалификация....Като цяло българските мигранти в Холандия са с много по-ниско образователно ниво от българите в самата България. Румънците в Ниските земи са една идея по-добре от нас, но ромите и от двете държави са почти без никакво образование."

  Дойдохме си на приказката. Ние също се притесняваме или по точно ни притесняват тези "българи" без никакво образование, които дори не знаят в голямата си част български. И какво правим по нататък? Нали за това сме партньори, за да си разделяме отговорностите. Не е правилно така - за нас неукия, а за тях учения българин.

 20. 20 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Ромите се завръщат по родните си места, прогонени оттам преди 400 години.

 21. 21 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Вари го, печи го, даже и нискоквалифициран българин да се нарича, циганинът си е циганин.

 22. 22 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 799 Любопитно

  Тия какво искат бе!? Да им пращаме академици ли?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK