След кризата в Украйна Швеция обмисля членство в НАТО

Шведски JAS 39 Grippen

© Associated Press

Шведски JAS 39 GrippenДобре, че сме членове на НАТО", възкликна в отговор на събитията в Крим президентът на Литва Далия Грибаускайте, разказва американското списание "Атлантик". През последния месец в Норвегия са разположени 16 000 войници на НАТО, участващи в предварително планирано учение. Сред тях са и 1400 шведски войници, включени по силата на ограниченото партньорство на Швеция с военния блок.


През последния век Швеция спазва политика на изолация. Намесата на Русия в Украйна обаче може да сложи край на това. Доскоро страната възнамеряваше да намалява бюджета си за отбрана, но новата криза води до спешни увеличения на военните разходи. Вицепремиерът Ян Бьорклунд от своя страна публично обяви идеята си Швеция да стане пълноправен член на НАТО. Една от причините за това е страхът, че ако Русия вбъдеще реши да атакува балтийските държави, то тя би се опитала да превземе шведския остров Готланд в Балтийско море.


Готланд е разположен едва на 250 километра от Калининград и се смята за ключов за контрола над Балтийско море. "Всеки, който разположи ракетни системи на Готланд, би могъл да отреже достъпа на всички останали до цялото Балтийско море, както и да извършва удари в Швеция", коменира пред "Атлантик" Карлис Неретниекс, шведски генерал в оставка. Готланд е от стратегическо значение за Русия и понеже "Северен поток" минава близо до острова, а в миналото Путин е изразявал готовността си да ползва руския военен флот за охрана на газопровода. През март 2013 г. два руски бомбардировача навлязоха във въздушното пространство и симулираха бомбардировка на Готланд. Балтийският въздушен патрул на НАТО реагира навреме на "атаката", а шведските ВВС не успяха.
Кризата в Крим даде нов тласък на дебата за прекъсване на неутралитета на Швеция. Ограниченията на бюджета за отбрана на страната са толкова големи, че през 2013 г. върховното командване обяви, че в случай на нападение Швеция би могла да се отбранява само една седмица. Според анализатори при такъв сценарий страната неминуемо ще се нуждае от външа помощ. От своя страна, генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен нееднократно е заявявал, че НАТО би защитили Швеция само в случай, че тя стане пълноправен член на блока.


Присъединяването към НАТО става все по-популярна идея в Швеция през последните години. Социологическо проучване от 2013 г. сочи, че все повече шведи подкрепят идеята, въпреки че все още са малцинство. "Швеция трябва да разбере, че вече не можем да се отбраняваме сами. Сериозно трябва да обсъдим членство в НАТО, в дългосорочен план това е най-добото решение за отбраната ни", каза говорителят на Християндемократическата партия Микаел Оскарсон. "С увеличаването на военните разходи в Русия ще бъдем изправени пред все по-добре въоръжени и обучени руски войски в района. Това от своя страна изисква подходящ отговор от наша страна", добави той.


На този етап дебатите за присъединяване на Швеция към НАТО все още не са се превърнали в конкретни политически действия. Преди година премиерът Фредерик Райнфелд заяви, че руската армия няма "нито волята, нито възможностите да извърши нападение на шведска територия".


Последните събития вероятно ще променят това. "Възможностите на пожарната зависят пряко от риска от пожар", коменитра пред репортери вицепремиерът Бьорклунд. "Кой си мислеше, че Русия ще навлезе в Крим? Същото важи и за балтийските държави."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK