Източна Европа се страхува от икономически санкции срещу Русия

Премиерът на Словакия Робърт Фицо говори пред медии за обсъждани санкции срещу Русия

© Reuters

Премиерът на Словакия Робърт Фицо говори пред медии за обсъждани санкции срещу РусияДържавите от Източна Европа, които днес са част от Европейския съюз, се страхуват най-много от агресията на Русия. Те обаче ще загубят най-много, в случай че бъдат наложени санкции, разказва "Ройтерс".


Поведението на единадесетте постсъветски държави в ЕС  през последната седмица сочи, че повечето от тях ще се противопоставят на всички опити на съюза да наложи санкции върху търговските и икономическите връзки на Русия.


Именно тези държави би трябвало да подкрепят по-твърда политика; в крайна сметка те в миналото са били  окупирани от Русия. След анексирането на Крим от страна на Москва много от тях имат всички основания да се страхуват, че те могат да са следващата цел на руските имперски амбиции.
Обстоятелството, че тази група държави – с изключение на Полша – се въздържа от поддръжката на по-сериозни санкции срещу Русия, показва колко е трудно да се постигне консенсус между 28-те страни на ЕС. Представители на повечето държави заявяват, че основното им притеснение не е заплахата за сигурността, а опазването на крехките им икономики, които зависят пряко от търговията с Русия, руския газ и туризъм.


Полша, най-силната икономика в региона, защитава по-твърда политика. Представители на полското правителство твърдят, че Владимир Путин има амбиции да установи контрол над други части на Украйна, а не само в Крим, и по тази причина е необходимо да бъдат наложени икономически санкции.


По-рано тази седмица агенция "Ройтерс" получи копие от бюлетина за допитване, в която се пита дали Донецк би искал да се присъедини към Русия – по същия сценарий, който се разигра в Крим.


Румъния споделя възгледите на Полша за санкциите, Естония също. "Ще подкрепим по-твърди мерки, заяви министърът на отбраната на Естония. Действията на Путин са заплаха за сигурността на Европа."


Въпреки това дори и най-силните поддръжници на по-тежки санкции са съгласни, че ще е трудно да бъде взето единодушно решение. Основният проблем за държавите в Източна Европа е близкото обвързване на икономиките им с Русия, дори 20 години след разпадането на Варшавския договор. От особено значение е зависимостта от руски газ и петрол.


Чехия се радва на значителен поток от руски туристи. По оценки на Търговската камара на Чехия налагането на по-строги икономически санкции ще закрие поне 50 000 работни места. Чехия обаче не иска и да си навлича гнева на големите европейски държави.


За много от държавите в региона последните две десетилетия са период на борба с наследството на съветския период и опити за подобряване на условията. България, която е най-зависима икономически от Русия, заяви, че се противопоставя на санкциите. Словения от своя страна не е особено ентусиазирана от по-твърди мерки.


Унгария пък наскоро подписа договор с Русия за разширяване на ядрената централа в Пакш. Русия е най-големият ѝ търговски партньор извън ЕС. Служител на унгарското правителство заяви, че разширяване на санкциите ще доведе до "много болезнени решения и от двете страни". Това не означава, че няма да има по-тежки санкции, но според него "няколко европейски държави ще направят всичко по силите си, за да не се случи това".


Президентът на Литва обяви, че все още е рано за икономически санкции. Анализатор от "Сведебанк Литва" от своя страна прогнозира, че брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с 10 до 15%, в случай че бъдат наложени строги икономически санкции, което ще тласне Литва обратно в рецесия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK