България

Източник: Алфа Рисърч

Избирателна активност
Гласували
Негласували

Източник: ЕП

Кой печели в ЕС

Източник: ЕП

Крайната десница затвърждава позициите си сред недоволните унгарци

Крайната десница затвърждава позициите си сред недоволните унгарци

© ReutersКрайнодясната партия "Йобик", обвинявана от критици в антисемитизъм, избра за място на началото на своята кампания за парламентарните избори в Унгария бивша синагога с паметна плоча на стената, посветена на 500-те местни евреи, загинали в холокоста.


Реакцията не бе изненадваща - противници се събраха пред синагогата в град Естергом, за да протестират срещу присъствието на "Йобик", репликираха партийния лидер Габор Вона, когато пристигна и случилото се беше показано във вечерните новини.


Това бе прието като поредния пиар ход на "Йобик" по пътя й към окопаването й в европейския политически пейзаж, и то срещу наем от не повече от 50 долара на час за бившата синагога, която сега е център за местната общност.
Когато "Йобик" шокира Европа преди четири години, като стана трета сила на парламентарните избори в Унгария, много от противниците й предричаха, че партията скоро ще се провали.


Но това не стана. Партията се готви за участие на параламентарния вот в Унгария на 6 април, а според социологическите проучвания тя си оспорва второто място с лявата опозиция. Последното изследване от миналия месец даде на Йобик 15 процента - недалеч от резултата от 15.8 процента, който получи преди четири години.


Позициите на партията загатват за това какво може да стане другаде в Европа в момент, когато континентът се готви за избори за Европейски парламент (ЕП), на които националисти като френският Национален фронт и гръцката "Златна зора" се очаква да се представят по-добре от когато и да било.


Десетки интервюта и дни наред на предизборни прояви на "Йобик" показват тайните на неугасващата й мощ.


Тя умело използва спорове, като този за синагогата, осигурявайки си безплатна публичност, успява да скрие вътрешните противоречия, които разбиха други крайнодесни организации, и е изградила добре обучена, високоефективна организация, действаща на терен, която заобикаля традиционните медии в осъществяването на връзка с избирателите.


"Когато влязохме в парламента през 2010 г., експертите казваха, че радикалните партии често пъти били еднодневки", каза Вона за "Ройтерс" на пресконференция през февруари. "Йобик" доказа, че е стабилен участник с дългосрочна перспектива в унгарската политика."


Няколко анализатори казаха за "Ройтерс", че Йобик може да стане значително по-силна, тъй като си създава по-мек образ пред избирателите, а един дори заяви, че в бъдеще тя може да влезе в управлението.


Габор Вона

© Reuters

Габор Вона


Пътят към неизвестността


В ранните си дни, преди едно десетилетие, "Йобик" нямаше никакви пари и връзки.


Малцина от елита искаха да ги свързват с партия, която казва, че хомосексуализмът е нещо отвратително, имаше военизирано крило, чиито членове носеха дрехи с наподобяващи свастики символи по тях и има последователи, които казват, че мразят евреите.


Дори днес "Йобик" се ръководи с много малко пари. Годишният й бюджет е 530 милиона форинта (2.34 млн. долара), повечето от които идват от държавна субсидия, на която партиите автоматично получават право, щом влязат в парламента, сочат данни от Държавната служба за одит.


Така "Йобик" откри начин да заобиколи липсата на пари. Дойде ли време за кампания, доброволците й разпъват маси по уличните тротоари, за да раздават листовки. Партията издава безплатно седмично списание, което се разпространява на ръка по пощенските кутии в цяла Унгария.


Четвърт милион души от 10-милионното население на страната следят страниците на "Йобик" и Вона във фейсбук. За сравнение, управляващата партия ФИДЕС-Унгарски граждански съюз има 150 000 последователи, а премиерът Виктор Орбан - 265 000.


"Йобик" използва тази мрежа, за да достигне успешно до последователите си, и използва всяка възможност да подчертае, че е близо до редовите хора и разбира тревогите им.


През 2012 г. в Девечер, Западна Унгария, се стигна до сбиване между представители на ромското малцинство и неромски жители. 


"Йобик" бързо разгласи случая и организира митинг там в протест срещу "циганската престъпност", заемайки водещо място в новините в страната.


Вона периодично работи на смени в професии с минимална заплата - сервитьор, строителен работник - за да покаже, че е във връзка с редовите хора, и пуска записи от това в YouTube.


Шествие на "Йобик" по повод 166-годишнината от революцията ат 1848г.

© Reuters

Шествие на "Йобик" по повод 166-годишнината от революцията ат 1848г.


Единството гарантира оцеляване


Докато изграждаше партията, Вона трябваше да се справя с предизвикателства към ръководната си роля.


Според вътрешни хора от "Йобик" в една от битките за власт е бил замесен Чанад Сегеди - бивш съратник на Вона и депутат в ЕП, който напусна партията.


Противници на Сегеди огласиха доказателства, че той е евреин - черно петно върху него в очите на много от активистите. Те също така разпространиха аудиозапис, в който Сегеди предлага подкупи в замяна на това еврейският му произход да се запази в тайна. Той по-късно напусна партията. Сегеди отказа интервю за този материал.


Други си тръгнаха заради политически различия. Балаж Ленхарт, един от най-радикалните членове, напусна парламентарната група на "Йобик" през 2012 г., заявявайки, че тя е станала просто една от традиционните партии.


"В парламента "Йобик" започна да действа различно, подражавайки на другите партии, изоставяйки истинската промяна", каза той.


Униформената доброволческа организация "Унгарска гвардия", някога жизненоважно ядро на подкрепа за "Йобик", бе разпусната от съда през 2009 г. На нейно място изникнаха други организации, които си пробиват път да станат наследник на гвардията.


През август 2012 г. вътрешните борби станаха толкова сериозни, че Вона излезе с публичен призив за прекратяването им и успя да задържи под контрол вредите от тях. Общо само четири депутати напуснаха партията от 47-те, избрани с гласовете за "Йобик" през 2010 г.


Бившата синагога в Естергом, където "Йобик" проведоха събранието си.

© Reuters

Бившата синагога в Естергом, където "Йобик" проведоха събранието си.


Умерен образ


На натоварено кръстовище на булевард "Надкьорут" в Будапеща двама активисти на партията раздават листовки с изобразени на тях млади, приветливи лица в опит да достигнат до по-широк сегмент от избиратели.


Умереният подход - изтъкван от приветливи телевизионни реклами - се харесва на някои работещи от средната класа. Роланд Ванчич, 37-годишен мениджър по доставки, е привърженик на партията. 


"Йобик представлява силно национални ценности, посочи той. (Тя) се осмелява да говори истината и да оспорва статуквото."


Но твърдолинейните корени на "Йобик" често пъти прозират през новия й образ.


Вътрешни хора казват, че партията има тесни връзки със сайта kuruc.info - интернет страница, която има секции със заглавия като "Еврейска престъпност", "Циганска престъпност" и "Holokamu" - каламбур от думите за холкост и лъжа, чиято цел е да покаже, че холокостът е измислица. Там има и предизборни реклами на "Йобик". Партията отрича да има връзки със сайта.


На митинг през януари в Източна Унгария кандидат-депутатът от Йобик Тибор Агощон използва фразата "Holokamu" в шега за проявите по повод отбелязването на годишнина от холокоста. Той все още е кандидат.


На митинга пред синагогата в Естергом репортер на "Ройтерс" видя представители на организация, наричаща се "Бетяршерег", която обезпечаваше сигурността по време на митинга. Организацията подкрепя нацистката идея за "лебенсраум" или жизнено пространство за привилегировани раси. Тя съобщи на сайта си, че "Йобик" я е помолила да се погрижи за сигурността около синагогата.


Йобик не отговори на въпроси за ролята на "Бетяршерег" или дали Агощон е бил порицан за коментарите си. На друго събиране на "Йобик" пред кметство в южен район на Будапеща 54-годишният охранител Ищван Беднарик, който бе там, за да подкрепи партията, обясни възгледите си за евреите.


"Никога няма да ги харесвам, разбира се, каза той. Аз съм истински унгарец. Евреите, циганите, ако могат да се асимилират, хубаво, ако не - съжалявам." (БТА)


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Ей не само руснаци и българи са били изтрещяли...

  Марс е изконна Американска територия!
 2. 2 Профил на Silvi Milcheva
  Silvi Milcheva
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Какво ли не прави жаждата за власт... Казват, че властта е най-силния наркотик... може би са прави!

  По страшен от СПИН-а , по-опасен от РАКА, сега за сега си остава ПРОСТАКА ! Радой Ралин
 3. 3 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Не знам кое е по-лошо ... тея или комунделите.

 4. 4 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Когато основните политически партии, леви и десни, са неадекватни, ще има и крайно-леви и крайно-десни мутанти. Нещо адекватно, и по отношение на огромната имиграция от Азия и Африка, и по отношение на интеграцията на малцинствата и демографския срив, да сме видяли през последните 20 години от основните десни и леви политически сили в Европа?

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Идеологическата ниша, която се създава от хора, за съжаление не или лошо образовани и възпитани, хора каквито се срещат навсякъде и във всички страни, дава възможност на ловки и безскрупулни хора, да влизат в политиката и да преживяват не зле за сметка на обществото.
  Това е много неприятно, но е малкия дявол, големата беда е ако и когато броя на хората в една страна склонни да подкрепят подобни идеи премине критичната точка и последват фашизми, комунизми и всякакви вариации на тоталитарни и дактаторски управления. Е, тогава акъла на хората им идва на място, но винаги набутването на духа в бутилката е доста тежка и дълга във времето операция.
  В този смисъл, следва и ние тук у нас, да сме доста по-внимателни преди ( в деня за размисъл)), а не след това.

 6. 6 Профил на nefpanta22
  nefpanta22
  Рейтинг: 422 Неутрално

  В природата празно няма. Когато основните партии не предлагат защита и справедливост, идва фюрера. Виждал съм как турци ритат полицейска кола в Хамбург. Радват се на победа на Галата сарай с бомби и факли. Виждал съм как турчин( но може да бъде и друг чужденец с мюсюлманска религия) как за малко да отнесе германска баба на пешеходна пътека. Спира и на задна я гони ,че ходила бавно. А германците спират само да стъпиш на платното. Различни култури.В България не остана не ограбена къща.Два милиона работят, хранят още пет. В центъра на София и малки градчета по границата, бежанци нападат и правят не прилични знаци на български жени и момичета. Няма нужда да продължавам, всички знаем за какво става дума.

 7. 7 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Фашисти!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на valheru
  valheru
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#7:"fortunes"]Фашисти[/quote]
  Ц! Бъдещи такива!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK