Франция ще иска нова отсрочка от Брюксел за съкращаване на бюджетния си дефицит

Новият финансов министър на Франция Мишел Сапен

© Reuters

Новият финансов министър на Франция Мишел СапенОбявеното в сряда ново френско правителство не губи време и вече обяви, че ще се опита да предоговори с Европейската комисия крайния срок за съкращаване на бюджетния си дефицит. Това никак няма да се хареса на Брюксел и може да постави Париж в конфликт с останалите страни членки, които полагат усилия, за да намалят дефицитите си до наложения от ЕС максимален праг от 3% от БВП, отбелязва агенция "Ройтерс".


Новият финансов министър Мишел Сапен намекна, че Париж се надява на повече разбиране от страна на еврокомисията, както и ще разчита предшественикът му Пиер Московиси да работи за постигане на нова отсрочка. Московиси, който остана извън новия кабинет, най-вероятно ще бъде кандидатурата на Франция за еврокомисар по икономическите въпроси.


Вчера – в първия си работен ден – Сапен даде най-ясния сигнал досега, че Франция може би няма да успее да свали публичния си дефицит до 2015 г., както беше обещала.
"В интерес на Европа е да намери правилните срокове... Европа ще бъде по-добре, когато и Франция е по-добре", коментира финансовият министър пред радио "Франс Ентер". Той също така даде да се разбере, че управляващите няма да предпочетат бюджетната дисциплина пред подхранването на тъкмо покълналото икономическо възстановяване.


Това ще се приеме зле от Берлин и Брюксел, които тази седмица предупредително припомниха, че Париж вече два пъти постигна удължаване на срока. След неофициалната среща на финансовите министри на страните членки в Атина в сряда Волфганг Шойбле намекна, че Франция не би трябвало да получава повече отсрочки.


Брюксел настояваше в замяна на отпуснатото време Париж да реформира сериозно трудовия си пазар, пенсионната и социалната системи. Промените обаче се бавят, а в понеделник официалните данни показаха, че бюджетният дефицит за 2013 г. отново е над планираното – 4.3% вместо 4.1%, което намалява вероятността догодина да бъде смъкнат до 3%. Този месец Франция трябва да изпрати на еврокомисията програмата си за фискална стабилност, в която да представи подробно как планира да изпълни ангажимента си за съкращаване на дефицита.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1031 Весело

  Защото са социалисти!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1191 Весело

  Предполагам, искането ще е за срок до края на мандата на Оланд. Супер, че е голям любовчия, ама да не затъваше заради него хубавата страна Франция...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 3. 3 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 558 Разстроено

  Социалистите друго не знаят, освен да отлагат дълговете да им ги плащат внуците.

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 4. 4 Профил на sedef4o
  sedef4o
  Рейтинг: 233 Гневно

  Другарят Оланд си няма и идея къде се намира. Новото правителство трябваше да се оглави от Арно Монтебур - идеално пасва на методите на работа на кабинета - другари дайте да дадем. Дори и еколозите избягаха и не искат повече да се замесват с компетентните мадам Роял и мадам Тобира...

 5. 5 Профил на Cayo Lara
  Cayo Lara
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Предречена от мен преди години стъпка. Франция трябва да намали безработицата си, а не да прави икономии. За нея ще има удължаване на срока и няма как да й се налагат глоби, както се предвижда по закон. Глоба за Франция значи край на ЕС!!!

  hasta la victoria siempre
 6. 6 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#4] от "sedef4o":

  ++++++++++++
  Напълно си прав!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 7. 7 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Мишел Сапен като Министър на Труда не успява да обърне отрицателната тенденция на безработицата. За последните 22 месеца, 450.000 души във Франция търсят работа. Като, че ли повишаването на безработицата се явява едно изкривено ехо на Пакта за Отговорност.
  В материал за "Ройтерс" и "Фигаро", от края на март 2014, се коментира, „че социалното измерение на ПАКТА ЗА ОТГОВОРНОСТ ще предложи на предприятията товар от 10 милиарда евро, дори няколко милиарда допълнително в рамките на редукция на данъци срещу инвестиции и наемане на нови работници.“
  В Анализ на „Фигаро“, след повишаване на безработицата през февруари 2014, икономистът Жерар Торис, управител на Социеко и експерт по световната икономическа криза и въпросите на публичните политики в Асоциацията за Прогресивен Мениджмънт дава 5 СЪВЕТА КЪМ МИШЕЛ САПЕН ЗА ДА ОТЛОЖИ БЕЗРАБОТИЦАТА. Интересна гледна точка на НПО, валидна и след Сапен.
  “ Въпреки, че Джон Мейнърд Кейн въвежда психологията в икономическия анализ, главното ударение на неговото изследване продължава да бъде в кръга на икономическите въпроси.
  В този кръг, търсенето би било естествено подтиснато и би трябвало да се стимулира бюджетния дефицит за да му се даде повторно някаква енергия. Достатъчно е да се обърнем към перманентния характер на дефицита във Франция за да разберем, че тази концепция се споделя от отделните части на Управлението. Или, в последните години, бюджетния дефицит се трансформира с предимство в публичен дълг с икономическо нарастване. Инструментът не може повече да се употребява. От тук насетне, умножаването на данъците във всички посоки разрушава доверието в тези, които чрез решенията си, спомагат за отлагане на безработицата. Тогава се налага друго средство, ако някой иска да избегне социалната експлозия. За щастие, всичко вече е познато извън нашите граници!“
  Жерар Торис дава 5 идеи:
  1. Улеснете уволненията, защото е очевидно за всички, че мениджър, който лансира нов продукт, поема риск. Тъй като познава правото на труд, той трябва да умее да планира заплати за извършена работа в рамките на една година, да предвижда некомпетентност и да може да уволнява. Спрямо това, Националното Междупрофесионално Съгласие от 11 януари 2014 постига малко, спрямо ограничаване на раздаването на пари.
  2. Издигнете съвет на предприятието във всички малки предприятия, защото това представителство би изпълнявало функцията на комитет на предприятието, на делегат на персонала, на делегат на синдикатите, и на комитет по хигиената, сигурността и условията на труд. Този съвет би бил привилегирован да води преговори.
  3. Да се върви към единен трудов договор, защото през 37 години всеки Министър на Труда създава нов трудов договор, който нарушава основните правила в правото на труд. От Националния Пакт за наемане на младежи на Раймонд Бар(1977) до Договора на поколението на Мишел Сапен(2013). Държавата приема по-ниска себестойност на заплатата от легалната себестойност на труда, в замяна на това постигнатото на масата на преговорите с предприятията е все по-малко. Спрямо това, фиксираните нива на себестойност на предприятията се увеличават пропорционално.
  4. Направете максимално усилие за инвестиция, защото “ печалбите днес са инвестиции утре и наети работници вдругиден“. Безработицата не може да намалее без гигантско усилие за инвестиция. В Германия, застоят в инвестициите се изчислява на 2% от БВП на страната, година след година, в продължение на 30 години. Доминиращата логика във Франция иска инвестицията да деривира спрямо търсенето. Фактически, инвестицията е все още пилотирана през техническия прогрес, каквото и да е търсенето. Така, инвестициите за автоматизация са паднали от 16 до 9 % от общата сума за инвестиции в производството между 1991 и 2012. Формулата на Германия е:“ печалбите днес са инвестиции утре и наети работници вдругиден“, докато формулата на Франция е : “ техните печалби или нашите работни места“.
  5. Намалете разходите за заплати, защото кръстосването с дълговете на Държавата съдържа риск за ПАКТА ЗА КОНКУРЕНТНОСТТА. Високите заплати във Франция са притиснати от началото на кризата. През 1968 и 1981 кризата е преодоляна чрез девалвация , другояче казано загуба на възможност на покупки за вносни стоки. След 2002, увеличаването на разходите за заплати може да се изчисли на 17%. От друга страна, човек трудно може да си представи понижаването на заплатите в период, в който дефлацията броди наоколо. Това би могло да трансформира риска в реалност.
  Ето как, идеята, че конкретно осредняване на заплатите в ПАКТА ЗА ОТГОВОРНОСТТА може да промени раздаването на пари е всъщност една илюзия.


  http://www.lefigaro.fr/vox/economie/2014/03/27/31007-20140327ARTFIG00110-5-conseils-a-michel-sapin-pour-faire-reculer-le-chomage.php

 8. 8 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Безработицата във Франция в проценти (данни Статистически Институт на Франция ):
  2008 (начало на кризата ) от 7.2% до 9.6%
  при Президента Саркози 2009- 9.6%; 2010-9.4%; 2011-9.0%; 2012-9.6%
  при Президента Оланд 2012- 10.3%; 2013-10-2%
  Активно население във Франция в края на 2013- 28.331 милиона души
  Наети в края на 2013- 25.574 милиона души
  Безработни в края на 2013- 2.784 милиона души(10 % от активното население)

  Данни коментирани от пресата:
  В края на февруари 2014- нов рекорд в безработицата- 3.35 милиона безработни или 10.3%
  За 22 месеца(мандат на Мишел Сапен като Министър на Труда) повече от 450.000 души търсят работа (от тях 55.000 в последните шест месеца към март 2014)

  Инициативи на Мишел Сапен като Министър на Труда за постигане на съгласие със социалните партньори:
  - Национално Междупрофесионално Съгласие от 11 февруари 2013 за нов икономически и социален модел в служба на конкурентността на предприятията и осигуряване на работниците и за професионален курс на заплатите
  - Нова Конвенция за Осигуряване при Безработица

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK