Повече пчели загиват в северната част на Европа, сочи проучване

Повече пчели загиват в северната част на Европа, сочи проучване

© ReutersМного повече пчели загиват и изчезват в страните от северната част на Европейския съюз начело с Белгия и Великобритания, отколкото в Южна Европа, предаде Франс прес.


Представеното днес в Брюксел проучване Епилобии (Epilobee) е първото, сравняващо здравословното състояние на кошерите в 17 страни от ЕС по хармонизирани критерии, за да се измери нивото на смъртност сред домашните пчели, посочи Жил Салва, директор по въпросите на животинското здраве във Френската агенция за санитарна безопасност.


Изследването, направено в лабораторията на агенцията в южния френски град Софиа Антиполис, се основава на наблюденията на 1350 инспектори, посетили три пъти (през есента на 2012 година, пролетта на 2013 и лятото на 2013 година) около 31 800 пчелни колонии в 3300 кошера.
Северните райони, изглежда, са най-засегнати от смъртността през зимата - периодът, когато пчелите умират най-много - там редовно умират над 20 процента от пчелите (33.6 на сто в Белгия, 28.8 на сто във Великобритания и 28.7 на сто в Швеция).


На Юг този процент остава в много страни под 10 на сто и е смятан за "нормално" равнище на смъртност - 5.3 на сто в Италия, 6.6 на сто в Гърция и 9.5 на сто Испания.


В сезона на производство на мед - между пролетта и лятото - смъртността при пчелите е много по-малка, отколкото през зимата.


Проучването очертава и причините за тази смъртност, като изследва наличието на патогенни агенти (бактерии, вируси, акари). То обаче не взима предвид пестицидите, подозирани, че допринасят за изчезването на опрашващите насекоми. Това е станало по технически причини и защото струвало много скъпо.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Севернa Европа е индустриaлнa и се обръща мaлко внимание на пчелите. Време е товa дa се промени .

 2. 2 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 514 Неутрално

  В Северна Европа също така зимата е по-дълга и пчелите не могат да правят така необходимите им облитания през зимата.
  Друго важно нещо е, че в някои части на Южна Европа има много по-богата и дълга паша за пчеличките, което им осигурява разнообразна диета и от там по-силна имунна система.
  Но основното си остава по-късата зима при нас.

 3. 3 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "То обаче не взима предвид пестицидите, подозирани, че допринасят за изчезването на опрашващите насекоми. Това е станало по технически причини и защото струвало много скъпо."

  Нищо, то разпадането на световната екосистема ше ви излезе по-евтино, особено на вас , развитите дето грам идея си нямате откъде идва храната на масата ви.... направо сте измрели като мишки.

 4. 4 Профил на M3 Killer
  M3 Killer
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това настина е лошо..., както и някакъв бръмбар в Северна Америка, който все по- на север се настанява и убива дърветата. Както и южно- американската свирепа пчела.

  ⚡ http://youtu.be/lCDJngP9Sdc ⚡
 5. 5 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  баси, 1350 инспектори.
  И сигурно още 500 са се занимавали с хармонизираните критерии за инспектиране. Обаче за оценка въздействието на пестицидите не останали пари. Защо ли?

 6. 6 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 499 Неутрално

  [quote#2:"smart"]В Северна Европа също така зимата е по-дълга и пчелите не могат да правят така необходимите им облитания през зимата. [/quote]

  Това е доста спорно. Във Великобритания зимата (ако въобще може да се говори за зима) нима е по-дълга, отколкото в някои райони на Франция, Италия или Испания? Причините вероятно са комплексни. На мен обаче ми е интересно какви са тези технически причини, попречили в проучването да се включат пестицидите. Дали някои не си е платил да не бъдат включени?

 7. 7 Профил на kokimoto
  kokimoto
  Рейтинг: 225 Разстроено
 8. 8 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 499 Неутрално

  [quote#4:"M3 Killer"]Това настина е лошо..., както и някакъв бръмбар в Северна Америка, който все по- на север се настанява и убива дърветата. Както и южно- американската свирепа пчела. [/quote]

  Плащаме цената на глобализацията.

 9. 9 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Измирането на пчелите показва замърсеност на средата. Пчелните продукти са не само храна, но и лекарство. Медът практически не се разваля.

 10. 10 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Измиране на пчели е много по-страшна катастрофа от всякакви там замърсявания, понеже реколтите, както и разпространението на натуралната флора зависят най-вече от пчели. Освен това, повечето от пчелните продукти не могат да бъдат с нищо заменени като храна и като профилактично и лекарствено средство. Пчелите трябва да се опазят независимо от цената. Загубите от неупотреба на пестициди ще са много по-малки от загубата на пчелите.

 11. 11 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Истината е, че ще намалеят добивите, но "диви" пчели ще останат винаги - освен разбира се ако не ги избият с други неща (химия някаква или нарочно създаден вирус).
  Там където няма активно земеделие пчелите процъфтяват. Обилна и разнообразна храна, чист въздух и чиста вода.

 12. 12 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ами тогава ГМО пчели. Издръжливи на всякакви пестициди. Като ще се правиме на Господ, поне да е с някаква смислена цел.

 13. 13 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 768 Весело

  Мда, явно и пчелите, ама най-вече и "търтеите" живеят добре в Южна Европа. В Северна Европа трябва да се работи!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 14. 14 Профил на own
  own
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Някои от причините за измирането на пчелите са ясни, но проблемът е че не се прави нищо и не се дава гластност на изследванията, които ги посочват. А има и брутални случаи, в които някои от тези изследвания за окачествяват от нАучните среди като необосновани (сигурно защото не са финансирани от правилните организации). Все пак ето някои от тези причини:

  - Пестицидите: Химическите компании правят проучвания, които изследват ефикасността на пестицида към вредителите. Обикновенно не се финансират толкова обширни изследвания за вредата на пестицида върху пчели, пеперуди и други насекоми, които не вредят на културите. В допълнение химическите компании често променят формулите на пестицидите, за да са по-ефикасни, а това само усложнява проблемите на пчелите.

  - ГМО културите: Пчелите синтезират ензими, които не са им присъщи и това ги убива. Оцелелите пчели са изправени пред други проблеми - развиване на различни заболявания и зарази. Проблемът тук е че няма как да контролираш пчелите да не посещават ГМО култури и понякога е достатъчно една пчела да е посетила такива култури, за да причини зараза в кошера. Що за дивотия само - при условие, че например често в египетските пирамиди е намиран пчелен мед на около 3000 години, който има запазени химически качества благодарение на ензимите синтезирани от пчелите тогава.

  - Замърсяването: Факт е, че дори запрашеността на въздуха оказва негативно влияние на пчелите. Доказано е, че пчелите се влияят от различни източници на замърсяване, някои от които хората вече не възприемаме като замърсители - например шум и микровълни.

 15. 15 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  А бе -накрая на майката Земя ще ни изтръска с един голям трус и ще си отдъхне.

 16. 16 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аз си мислех, че са разбрали нещо свързано със "Синдрома на празния кошер" и изчезването на пчелите, а те стигнали до гениалния извод, че където зимата е по сурова, там и смъртността на пчелите е по висока. И това 1350 инспектора!

 17. 17 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#2] от "smart":

  Причината е може би комплексна. Новата нормална зимна смъртност отдавна е 20%... На юг просто има изключение, зимата е по-топла. Акара стана бич. Придобива имунитет кък химията с която го морим, фактически по този начин ние самите създаваме по-здрави акари... Алтернативата е физиологна борба, но е много скъпа. Първите две търтиеви пити да отидат вив фризера за поне 8 часа и да се делят семействата в активния период, в смисъл роене. При липса на пило, повечето акар умира, не може да се възпроизвежда. А фризера убива поколението му. След това пчелите почистват търтиевите пити сами. Много работа е, скъпо е, но има резултат. Навремето, в СССР, късно есента, пчеларите прекарваха пчелите през една поточна линия, дето ги нагряваше до 58С. Акара се отпуска и пада. Така зазимяваха след това семействата без акар... Само дето по това време тока беше без пари...

 18. 18 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#17] от "charlesdegaulle":

  Това с термичната обработка съм го чувал.
  Но като цяло може да се сведе до минимум присъствието на акара с решетка на дъното и обработка с етерично масло от мащерка - тимол (естественото, а не синтезиран тимол на кристали). Аз така от 3 години работя с моите пчели и нямам проблеми с опаразитеност.
  Но и аз мисля, че дългата зима на север е една от основните причини там да има по-висока смъртност.

 19. 19 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#18] от "smart":

  ++++! Добра идея, но с повече кошери си е много работа...

 20. 20 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Гледах за някаква провинция в Китай, чиито основен поминък е отглеждането на круши. Ползвали много пестициди и останали без пчели. Шефът на провинцията наредил хората сами да опрашат дърветата. Това е гледка, която не се забравя лесно.
  Китайците качени на стълби държат перца вързани за пръчка и опрашват цветовете вместо пчели.

 21. 21 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Проблемът с пестицидите изисква диалог. Колкото и да не се харесват пчелари и арендатори то е ясно, че няма да стигнат до съгласие кога да пръскат ако не седнат на една маса и да се разберат.
  И инициативата за това трябва да дойде от пчеларите - в крайна сметка те са пряко засегнатите. Да не чакат пчеларите държавата да глобяват арендаторите дето пръскат...ДИАЛОГ и двете страни имат интерес - просто трябва да намерят пътя.

  Малко се говори в България - хора със сходни интереси не сядат от едната страна на масата, водят задочен диалог през медии, институции и така нататък.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK