Оланд смята да смени председателя на френските социалисти

Според партийни източници смяната на лидера на френските социалисти Арлем Дезир е въпрос на часове

© Associated Press

Според партийни източници смяната на лидера на френските социалисти Арлем Дезир е въпрос на часовеСлед като смени премиера, а съответно и цялото си правителство, и шефа на собствената си администрация, сега френският президент Франсоа Оланд най-вероятно ще направи същото и с ръководителя на управляващата партия, пише френският вестник "Монд".


Уволнението на Арлем Дезир е било обсъдено между държавния глава и избрания от него нов министър-председател Манюел Валс още в деня след разгромната изборна загуба в края на миналия месец. Вече бившият премиер Жан-Марк Еро също е предлагал подобен сценарий още преди местния вот. Според източници на "Монд" рокадата може да бъде обявена още днес следобед. Дезир се очаква да бъде назначен за делегиран министър на европейските въпроси, а най-вероятният му наследник е депутатът Жан-Кристоф Камбаделис.


През последните дни доверени лица на новия тандем Оланд–Валс са проучвали реакцията на евентуален подобен ход сред различни лица от висшите партийни кръгове. "От мнозина има зелена светлина", споделя един от пратениците.
Дезир беше избран за председател на Социалистическата партия именно пред Камбаделис на партийния конгрес през есента на 2012 г., но така и не успя да се наложи като силен ръководител. В началото той беше подкрепян от редица влиятелни социалисти, но с течение на времето започнаха да го обвиняват, че е безполезен и че гласът му не се чува, а през последните месеци е все по-изолиран.


При все че вчера той заяви, че остава първи секретар на партията, изглежда, че натискът върху него е голям. "Арлем разбра, че няма избор: или си тръгва сега, евентуално със златен парашут, или след европейските избори с катран и пера", коментира източник от социалистите.


Ако Камбаделис наистина бъде избран за лидер на партията, това ще бъде знак към приближените на кметицата на Лил Мартин Обри, които не получиха постове в новото правителство. Камбаделис е близък до Обри, приемлив за Оланд и не е сред 87-те депутати, подписали миналата седмица манифеста за сключване на "договор" с мнозинството, с който кабинетът да се ангажира с конкретни политически мерки. Неколцина от т.нар. обристи бяха сред разбунтувалите се социалисти. В миналото Камбаделис беше дясната ръка на Доминик Строс-Кан, а понастоящем е заместник-председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС).


Другият вариант за председател на социалистите е лидерът на лявото партийно крило Еманюел Морел. По-малко вероятно е изборът да падне върху настоящия номер две в партията – близкия до външния министър Лоран Фабиюс депутат Гийом Башле.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Grdimi
  Grdimi
  Рейтинг: 217 Весело

  да смени и лидера на европейските

  n/a
 2. 2 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1107 Весело

  [quote#1:"grigordimitrov"]да смени и лидера на европейските[/quote]

  Мда.. защо не той след мандата, да вземе да стане един президент на ПЕС. Тъкмо ще се получи елегантно - няма да рискува да загуби лично той следващите френски избори..

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 3. 3 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1054 Весело

  Не му е бил лесен животът на това момче от снимката! Да се казваш Harlem Désir...

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 4. 4 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 479 Неутрално

  НЕДОЛЮБВАН.

  Дезир Харлем, вече бивш първи секретар на Френската Социалистическа Партия пречи на левите. Така, според профил на лявото издание Либерасион той не е нито представителен(СОЦИАЛИСТ), нито разпознаваем, нито готов ЗА НИВОТО НА БОРБАТА НА ЛЕВИТЕ. “Той е НУЛА в политиката и заслужава нула полемика“, казва ляв депутат. На това Харлем, отговаря, че партията е във време на криза, но при първа възможност внушава от митинг, „ че сега не е време за самобичуване“. Провалът на Харлем е видим, казват леви политици, а докато върви кръгла маса в телевизионно предаване, водещият подигравателно вмята, че „има ПАРАЗИТ“(микрофония) през микрофона на Харлем. Харлем изглежда добре ръководен, нещо го кара да продължава да се движи, в смисъл на ажитация(подбуда). Но кого може да подбуди човек, който свързва общинските избори с европейските? Данданията на друга партийна сбирка показва доста вперени в него очи на хора от висшия ЛЯВ актив, между тях и настоящият премиер Мануел Валс. „Вижте колко много хора са зад него“, казва глас зад кадър. Дезир Харлем интерпретира комуникацията по време на сбирката като повтаряща се атака. Деперсонализиран, Харлем има утехата да бъде възвърнат към рода хомо сапиенс през мнението на настоящата кметица на Париж, Ан Идалго . Тя счита, че той е „специалист по европейските въпроси“. Наистина, най-малкото което може да се каже за Дезир Харлем, като се има предвид, че той е депутат на Европейския Парламент от 1999 година.

  ПАРАЛЕЛНО ГОВОРЕНЕ И ЗЛАТНА РЕТОРИКА.

  Дезир Харлем пречи и на десните. На кои по-точно, от десните?
  Флоранс Филипо, вицепрезидент на Фронт Насионал нарича управлението на Оланд
  ЗЛАТНА РАМКА, в която изпъква апартчика на партията -Дезир Харлем. Интересно, „златната реторика“ се подържа и от един ляв кмет, според който позицията на Дезир Харлем в Европейския Парламент е ЗЛАТНАТА КАСИЧКА, която Харлем държи в ръцете си. Но дали Харлем Дезир може да отговори адекватно на (де)колонизационната лексика?
  Потомствен социалист, син на преподавател и директор на гимназия, с произхода си от Мартиника, Дезир Харлем създава едно усещане за безнаказаност в УПОДОБЯВАНЕТО му на различни неща свързани с колониалното минало на Франция.
  Харлем Дезир е психолог по образование, но започва политическата си кариера в Младежкото крило на Революционната Лига на Комунистите. Всъщност, това е добре обоснована стъпка с оглед на произхода му - Мартиника е страна, която Франция колонизира по типа колония за плантации, но всъщност населението там е имало статут на роби. Днес, Мартиника е задморски департамент и регион на Франция. Една ПАРАЛЕЛНА ФРАНЦИЯ с Орган на изпълнителната власт на Франция - префектура, начело с префект.
  Друга правилна стъпка, която извежда Харлем Дезир до позицията президент на асоциацията SOS Расизъм е призната по-късно като осъзнаване на „честта на Франция“. Доколко, обаче, французите виждат в него бивш роб от Френска колония и от къде започва скрупольозността в назоваването на „другия“?
  ОБЪРКАНО ГОВОРЕНЕ.
  Част от обърканото говорене във Френското общество лежи върху една много важна разлика. Процесът на ДЕКОЛОНИЗАЦИЯ, засягащ бившите френски колонии е РАЗЛИЧЕН от ПОСТОКОЛОНИАЛЗМА, например в САЩ. Деколонизацията завършва с ново описание на същите територии и многозначителност на определения като автономия, префектура, другаде от Франция намиращи се, ТАМ територии. Администрирането при деколонизацията е част от процеса на признаване на новопридобити свои в свое. Постколониализмът е историческо и културно пре-разглеждане на ИСТИНИ ОТ МИНАЛОТО при признати равни права по Конституция на всички етноси и раси, живеещи ТУК. Изглежда множествеността на гласовете в постоколониалната литература изглежда по-ефективен от гласа на франкофонията -“светът е при вас“.
  С Харлем Дезир „от Франция“ никой не се отнася внимателно, защото макар и метис, все пак той не е афро-американец, т.е. той не е защитен гражданин на САЩ, като всички други американци.
  Харлем Дезир пречи на десните във Франция по-неопределено отколкото на левите. ДЕСЕН активист , представител на Френският Демократичен Съюз неколкократно повтаря в профила на Либерасион, че Харлем Дезир е некомпетентен за да свърши работа на социалистите. Странен интерес на десен към вътрешните проблеми на социалистическата партия. Все пак, той уточнява, че некомпетентността е в контекста на представянето на френски политици на Европейска сцена, в Европейския Парламент. От своя страна, Харлем Дезир откровено „обърква“ въпросите на репортер, питайки риторично“Този въпрос се отнася за Десния Съюз или за Социалистическата Партия?“
  Харлем Дезир схваща, доскорошната за него позиция на Първи Секретар на Френската Социалистическа Партия като „минирана зона, врящ котел от идеи, пробуждане на поколенията“ и най-вече като „отваряне на диалога“. Зад раздрънканата лява идеология, обаче стои едно подозрение. Ще успее ли Харлем Дезир, чийто дискурс се променя от „културен метисаж“ до „правата на човека“ да започне да отговаря точно на атаките от всички страни, показвайки чрез отговорите си, че разбира ясно какво точно мразят(или от какво се страхуват) французите? И кои французи?
  Умереният вестник Монд цитира негово изказване, относно отказа му за свикване на конгрес на социалистическата партия след загубата на общинските избори. „Не можем днес да организираме социалистически конгрес и да си направим спектакъл, а трябва да се обединим. Трябва социалистите да стегнат редиците, да направят дебат. Аз лично предложих да има национален съвет, който да се провежда през няколко години и на който да присъства премиера.“
  Чужденецът Харлем Дезир гъвкаво играе с думите. “Rassembler“ означава обединяване и свикване на сбор. Но „другото“ значение(обединяване) не отхвърля свикването на сбор. По-нататък, Харлем Дезир настоява за „по-тясно обединение“ между левите и техните производни. По-скоро, Харлем Дезир не разбира, че Национален Съвет не би могъл да „превъзпита“ (по неговото определение) вилнеещия популизъм и пълното деинституционализиране на Франция по време на управлението на социалистите.
 5. 5 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Обръщане на името.
  Обръщах името на Харлем Дезир с Дезир Харлем до средата на текста(без да искам), а след това то само се оправи. Забелязах, че това става там, където социалистическата и (де)колониалистическа метафорика за него отстъпват на собственият му, на Харлем Дезир дискурс на подреждащ човек.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK